Συνταγές | Βαγγέλης Δρίσκας

Συνταγή για μοσχαράκι στη γάστρα με μπίρα και δαμάσκηνα

φωτογραφία: iStock/Ideal Image

Εκτέλεση

Είναι ένα πολύ ωραίο φαγητό του χειμώνα. Το μοσχαράκι, ψημένο στη γάστρα, πραγματικά λιώνει στο στόμα κι η σάλτσα του, με μαύρη μπίρα και μέλι, μελωμένα καρότα και δαμάσκηνα, είναι γεμάτη νοστιμιά. Θα αφήσει τις καλύτερες εντυπώσεις στους καλεσμένους σας. Με έναν ωραίο πουρέ πατάτας στο πλάι του είναι εξαιρετικό. Για να το ετοιμάσετε, ακολουθήστε τα παρακάτω βήματα:

  1. Σοτάρετε σε λίγο ελαιόλαδο τα καρότα, τα κρεμμύδια, τα πράσα, το σκόρδο και το τζίντζερ, αλατοπιπερώστε τα και αδειάστε το μείγμα στη γάστρα. Ακουμπήστε το κρέας πάνω στα σοταρισμένα λαχανικά.
  2. Ανακατέψτε την μπίρα με το μέλι και τον πελτέ και ρίξτε τα στη γάστρα. Βάλτε τα δαμάσκηνα, το θυμάρι, το μπαχάρι και τα δαφνόφυλλα, σκεπάστε τη γάστρα και μαγειρέψτε σε προθερμασμένο φούρνο στους 160ο C για 3 ώρες.
  3. Όταν μαγειρευτεί το φαγητό, περάστε τη σάλτσα που έμεινε στη γάστρα από ένα λεπτό σουρωτήρι και αφήστε τη στη φωτιά να βράσει για λίγα λεπτά.
  4. Μετά δέστε τη με το κορνφλάουρ διαλυμένο σε 2-3 κουταλιές νερό. Σερβίρετε το κρέας με τη σάλτσα του και συνοδέψτε το με τα λαχανικά. 

Πληκτρολογήστε για αναζήτηση

 
φωτογραφία: iStock/Ideal Image
200'
6

Υλικά

  • 1,5 κιλό μοσχαρίσιο κρέας (χτένι ή ελιά) κομμένο σε μερίδες
  • 2 πράσα ψιλοκομμένα
  • 3 μεγάλα ξερά κρεμμύδια ψιλοκομμένα
  • 3 καρότα ψιλοκομμένα
  • 500 ml μαύρη μπίρα
  • 2 σκελίδες σκόρδο τριμμένο
  • 20 δαμάσκηνα χωρίς κουκούτσι
  • 2 κουτ. γλυκού τριμμένο τζίντζερ
  • 2 κουτ. σούπας μέλι
  • 1 κουτ. σούπας πελτές ντομάτας
  • 2 δαφνόφυλλα
  • 3 κόκκοι μπαχάρι τριμμένο
  • 4-5 κλωναράκια φρέσκο θυμάρι
  • 1 κουτ. γλυκού κορνφλάουρ
  • ελαιόλαδο
  • αλάτι, πιπέρι