Συνταγές |ICookGreek

Πασχαλινή φογάτσα από την Κέρκυρα - Συνταγή για το τσουρέκι με τις βενετσιάνικες ρίζες

© ICookGreek

Εκτέλεση

  1. Zεσταίνετε το γάλα, το αδειάζετε σε μπολ και προσθέτετε τη μαγιά κομματιασμένη με τα χέρια σας. Ανακατεύετε και ρίχνετε 1 φλιτζάνι αλεύρι και τη μισή ποσότητα ζάχαρης. Αναμειγνύετε καλά και αφήνετε το μείγμα σκεπασμένο με πετσέτα για περίπου μισή ώρα, ώσπου να φουσκώσει.
  2. Xτυπάτε καλά σε μεγάλο μπολ τους κρόκους των 3 αβγών με την υπόλοιπη ζάχαρη και τη βανίλια σε μεγάλο μπολ. Προσθέτετε το γλυκό κουταλιού ψιλοκομμένο, το ξύσμα πορτοκαλιού ή άλλου επσριδοειδούς, το λικέρ και το λιωμένο βούτυρο. Ανακατεύετε το μείγμα της μαγιάς με το μείγμα των αυγών και προσθέτετε το αλεύρι σιγά σιγά (όσο πάρει) μέχρι να γίνει η ζύμη σφιχτή και απαλή.
  3. Σκεπάζετε τη ζύμη με πετσέτα και την αφήνετε σε ζεστό μέρος για να φουσκώσει. Mόλις είναι έτοιμη, τη ζυμώνετε και πάλι, και τη χωρίζετε σε δύο ίσα μέρη, πλάθοντας δύο καρβέλια.
  4. Τα τοποθετείτε σε βουτυρωμένο ταψί, αλείφετε την επιφάνειά τους με τον κρόκο 1 αβγού και τη χαράζετε σε σχήμα σταυρού. Ψήνετε τα καρβέλια για 60 λεπτά περίπου σε προθερμασμένο στους 180°C φούρνο, μέχρι να πάρουν χρυσό χρώμα. Aφήνετε να κρυώσουν πριν τα κόψετε και τα συνοδεύετε με γλυκό κουταλιού πορτοκάλι ή κουμ κουάτ.

Πληκτρολογήστε για αναζήτηση

 
© ICookGreek
80'
4

Υλικά

  • αλεύρι για όλες τις χρήσεις: 8-10 φλιτζάνια
  • γάλα: 2 φλιτζάνια
  • ζάχαρη: 1 1/2 φλιτζάνι του τσαγιού
  • βούτυρο: 1 φλιτζάνι, λιωμένο
  • νωπή μαγιά: 2 /12 κύβοι
  • αυγά: 3 (οι κρόκοι) και 1 ακόμα (κρόκος) για το άλειμμα
  • βανίλια: 1
  • ξύσμα πορτοκαλιού, κουμ κουάτ ή περγαμόντο: 2 κουταλάκια του γλυκού
  • γλυκό κουταλιού κουμ κουάτ ή πορτοκάλι (στραγγισμένο και ψιλοκομμένο): 3 κουταλιές της σούπας
  • λικέρ κουμ κουάτ ή πορτοκάλι: 1 σφηνάκι