Συνταγές | ICookGreek

Στο πνεύμα της εποχής - Γλυκιά κολοκυθόπιτα με μέλι και καρύδια

© ICookGreek

Εκτέλεση

  1. Βράζετε από το βράδυ την κολοκύθα σε λίγο νερό για 15’-20’ και την αφήνετε να στραγγίξει όλη τη νύχτα.
  2. Σε αντικολλητικό τηγάνι ζεσταίνετε το λάδι, ρίχνετε μέσα την κολοκύθα και τη σοτάρετε 5’-10’ ανακατεύοντας. Αποσύρετε από τη φωτιά και προσθέτετε το μέλι, τη φρυγανιά, την καρυδόψιχα (φυλάτε λίγη) και την κανέλα. Ανακατεύετε πολύ καλά.
  3. Σε λεία επιφάνεια βουτυρώνετε 4-5 φύλλα κρούστας. Βάζετε τη μισή γέμιση, κλείνετε τις άκρες από τα φύλλα και τυλίγετε σε ρολό. Δημιουργειτε έναν σαλίγκαρο και τον τοποθετείτε στο κέντρο ενός καλά βουτυρωμένου ταψιού. Βουτυρώνετε πολύ καλά την επιφάνεια του.
  4. Το ίδιο κάνετε και με τα υπόλοιπα φύλλα και τη γέμιση τοποθετώντας το νέο ρολό περιμετρικά του αρχικού σαλίγκαρου. Ψήνετε στους 180°C για περίπου 45'.

Για το σιρόπι

  1. Βράζετε για 5' το μέλι, τη ζάχαρη, το νερό, την κανέλα και το χυμό του λεμονιού. Όταν είναι έτοιμο αποσύρετε την κανέλα και διατηρείτε το σιρόπι ζεστό. 
  2. Αφού κρυώσει η κολοκυθόπιτα, την περιχύνετε με το καυτό σιρόπι. Πασπαλίζετε με καρυδόψιχα και κανέλα, την κόβετε σε φέτες και σερβίρετε.

Πληκτρολογήστε για αναζήτηση

 
© ICookGreek
75'
6

Υλικά

  • 8-10 φύλλα φύλλο κρούστας
  • 150 γρ. βούτυρο λιωμένο
  • 1 κιλό πορτοκαλιά κολοκύθα τριμμένη
  • 400 γρ. καρυδόψιχα χοντροκομμένη
  • 1 φλιτζάνι του τσαγιού λάδι
  • 1/2 φλιτζάνι του τσαγιού μέλι
  • 1/2 φλιτζάνι του τσαγιού ζάχαρη
  • 3/4 φλιτζανιού του τσαγιού φρυγανιά τριμμένη
  • 1 κουταλιά της σούπας κανέλα

Για το σιρόπι

  • 1/2 φλιτζάνι του τσαγιού μέλι
  • 1/2 φλιτζάνι του τσαγιού ζάχαρη
  • 1 φλιτζάνι του τσαγιού νερό
  • 1 ξυλάκι κανέλαλίγο χυμό λεμονιού