Γιάνης Βαρουφάκης

Γιάνης Βαρουφάκης

Ο Γιάνης Βαρουφάκης είναι ιδρυτής και Γραμματέας στο κόμμα «Μέτωπο Ευρωπαϊκής Ρεαλιστικής Ανυπακοής» - ΜέΡΑ25. Στις 9 Φεβρουαρίου του 2016 προχώρησε σε συνεργασία με τον Κροάτη φιλόσοφο Srecko Horvat στην ίδρυση του πανευρωπαϊκού κινήματος για τον εκδημοκρατισμό της Ευρώπης DiEM25, στο Βερολίνο.

Ο Γιάνης Βαρουφάκης γεννήθηκε στην Αθήνα στις 24 Μαρτίου 1961. Πατέρας του είναι ο Αιγυπτιώτης Γεώργιος Βαρουφάκης, γεννημένος στο Κάιρο το 1925, με καταγωγή από το Ρέθυμνο, χημικός, πανεπιστημιακός και πρόεδρος της Χαλυβουργικής ο οποίος είχε φυλακιστεί και εξοριστεί στη Μακρόνησο για τις αριστερές του πεποιθήσεις. Η μητέρα του Ελένη, είναι επίσης χημικός με καταγωγή και αυτή από το Ρέθυμνο, από το Άδελε συγκεκριμένα. Σπούδασε Μαθηματικά και Οικονομικά στο Πανεπιστήμιο του Έσσεξ και του Μπέρμιγχαμ της Βρετανίας, κάνοντας τη διδακτορική του διατριβή στην οικονομική θεωρία, στο Πανεπιστήμιο του Έσσεξ. Για να γίνει δεκτός στο Πανεπιστήμιο του Έσσεξ, πήρε συστατική επιστολή από τον πρωθυπουργό Ανδρέα Παπανδρέου (με την ιδιότητά του ως καθηγητή Οικονομικών), τον οποίο γνώριζε από τα παιδικά του χρόνια.

Οικονομολόγος

Δίδαξε στο Πανεπιστήμιο του Έσσεξ, αργότερα, το 1985, δίδαξε στο Πανεπιστήμιο του Ιστ Άνγκλια, στο Νόργουιτς της Αγγλίας για δύο χρόνια και το 1987 δίδαξε στο Πανεπιστήμιο του Κέιμπριτζ. Από το 1988 έως το 2000 δίδασκε οικονομική θεωρία και πολιτική φιλοσοφία στο Πανεπιστήμιο του Σίδνεϊ της Αυστραλίας. Παράλληλα έχει διδάξει στο Πανεπιστήμιο της Γλασκώβης ενώ κατέχει ερευνητική θέση στον τομέα της πολιτικής και οικονομικής φιλοσοφίας, στο Καθολικό Πανεπιστήμιο της Λέουβεν (Λουβέν Λα Νεβ, Βέλγιο). Από το 2000 διδάσκει οικονομική θεωρία στο Πανεπιστήμιο Αθηνών. Βασικοί ερευνητικοί τομείς στους οποίους δραστηριοποιείται είναι η Πολιτική οικονομία, η Θεωρία παιγνίων, η Πειραματική Οικονομική και η Πολιτική φιλοσοφία.

Πολιτική σταδιοδρομία

Εξελέγη βουλευτής με τον ΣΥΡΙΖΑ στη Β΄ Αθηνών στις εκλογές του 2015 με περισσότερους από 135.000 σταυρούς. Στις 6 Ιουλίου του 2015, διαφωνώντας με την επιλογή της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ να μη λάβει υπόψη το «ΟΧΙ» του Ελληνικού λαού στο δημοψήφισμα της 5ης Ιουλίου του 2015, παραιτήθηκε από τη θέση του υπουργού των Οικονομικών, αποχωρώντας από την κυβέρνηση. Στις 9 Φεβρουαρίου του 2016 προχώρησε σε συνεργασία με τον Κροάτη φιλόσοφο Srecko Horvat στην ίδρυση του πανευρωπαϊκού κινήματος για τον εκδημοκρατισμό της Ευρώπης DiEM25, στο Βερολίνο. Στις 26 Μαρτίου του 2018, ο Γιάνης Βαρουφάκης ιδρύει τον εκλογικό βραχίονα του DiEM25 στην Ελλάδα, το Μέτωπο Ευρωπαϊκής Ρεαλιστικής Ανυπακοής – ΜέΡΑ25, με το οποίο συμμετέχει στις εθνικές εκλογές. Στις εκλογές της 7ης Ιουλίου 2019, το ΜέΡΑ25 κατέλαβε 3,44% και ο Γιάνης Βαρουφάκης εξελέγη βουλευτής Α’Θεσσαλονίκης.

Πανευρωπαϊκό Κίνημα Diem25

Μετά την παραίτησή του ενεργοποιήθηκε σε ευρωπαϊκό επίπεδο δημιουργώντας στις 9 Φεβρουαρίου του 2016 το DiEM25: Κίνημα για τη Δημοκρατία στην Ευρώπη 2025.

Ίδρυση ΜέΡΑ25

Στις 26 Μαρτίου 2018, ίδρυσε το κόμμα Μέτωπο Ευρωπαϊκής Ρεαλιστικής Ανυπακοής, του οποίου είναι Γραμματέας.