Πραγματικότητα τα τεχνητά μωρά; Επιστήμονες πιστεύουν ότι σε 5 χρόνια είναι εφικτό!
🕛 χρόνος ανάγνωσης: 3 λεπτά

Η δημιουργία μωρών από το μηδέν στο εργαστήριο θα μπορούσε να είναι δυνατή σε μόλις πέντε χρόνια χάρη υποστηρίζουν Ιάπωνες επιστήμονες. Όπως υποστηρίζουν βρίσκονται πολύ κοντά στο να δημιουργήσουν στο εργαστήριο ανθρώπινα ωάρια και σπέρμα από το μηδέν, τα οποία στη συνέχεια θα αναπτύσσονται σε μια τεχνητή μήτρα.
Η παραγωγή ανθρώπινου σπέρματος και ωαρίων στο εργαστήριο είναι γνωστή ως τεχνητή γαμετογένεση.
Σύμφωνα με την Daily Mail, o καθηγητής Κατσουχίκο Χαγιάσι, Ιάπωνας επιστήμονας στο Πανεπιστήμιο Κιούσου, ο οποίος έχει ήδη υπολογίσει τη διαδικασία σε ποντίκια, πιστεύει ότι απέχει μόλις πέντε χρόνια από την αναπαραγωγή των αποτελεσμάτων στον άνθρωπο.
Γέννηση παιδιών και από δυο πατέρες
Ο Δρ Χαγιάσι και η ομάδα του δημιούργησαν πρόσφατα επτά ποντίκια με δύο αρσενικούς βιολογικούς γονείς, χρησιμοποιώντας δερματικά κύτταρα από ένα αρσενικό ποντίκι για να σχηματίσουν ένα βιώσιμο ωάριο και στη συνέχεια να το γονιμοποιήσουν.
Ο Δρ Χαγιάσι δήλωσε στο New Scientist ότι πιστεύει ότι η πόρτα είναι πλέον ανοιχτή για τη γέννηση παιδιών από δύο πατέρες. Στόχος είναι να αναπαραχθεί η ίδια διαδικασία με ανθρώπινα κύτταρα.
Λειτουργεί με τη λήψη κυττάρων από το αίμα ή το δέρμα ενός ατόμου και τον επαναπρογραμματισμό τους ώστε να γίνουν επαγόμενα πολυδύναμα βλαστικά κύτταρα (κύτταρα iPS). Θεωρητικά, τα κύτταρα αυτά μπορούν να γίνουν οποιοδήποτε κύτταρο στο σώμα, συμπεριλαμβανομένων των ωαρίων και των σπερματοζωαρίων. Θα μπορούσαν στη συνέχεια να χρησιμοποιηθούν για την κατασκευή εμβρύων και να εμφυτευθούν στη μήτρα των γυναικών.
Οι επιστήμονες έχουν καταφέρει να φτιάξουν με αυτόν τον τρόπο πολύ βασικά ανθρώπινα ωάρια και σπερματοζωάρια, αλλά δεν έχουν καταφέρει ακόμη να φτιάξουν έμβρυα.
Χρειάζονται ακόμα δεκαετίες
Ο Δρ Χαγιάσι εκτίμησε ότι θα χρειαστούν πέντε χρόνια για να παραχθούν κύτταρα που είναι παρόμοια με ωάρια από ανθρώπους, ενώ θα χρειαστούν άλλα 10-20 χρόνια δοκιμών προτού η διαδικασία είναι ασφαλής για χρήση σε κλινικές.
Ο καθηγητής του Πανεπιστημίου του Στάνφορντ Χένρι Γκρίλι δήλωσε στο Freethink ότι εκτιμά πως οι ερευνητές θα χρειαστούν άλλα πέντε έως δέκα χρόνια για να φτάσουν σε μια αξιόπιστη απόδειξη της διαδικασίας, συν μια ή δύο δεκαετίες για δοκιμές ασφαλείας.
Η Τζιν Λόρινγκ, ερευνήτρια στο Ερευνητικό Ινστιτούτο Scripps, δήλωσε στους New York Times το 2017 ότι η IVG στην ανθρώπινη αναπαραγωγή: «Δεν θα με εξέπληττε αν ήταν πέντε χρόνια, και δεν θα με εξέπληττε αν ήταν 25 χρόνια».
Αυτό θα σήμαινε ότι οι επιστήμονες θα μπορούσαν να παράγουν σπέρμα και ωάρια για ανθρώπους με υπογονιμότητα από ένα από τα κύτταρα του αίματός τους, για παράδειγμα.
Υπογεννητικότητα και ηθικές ανησυχίες
Η τεχνητή γαμετογένεση όμως προκαλεί και ηθικές ανησυχίες, καθώς αυτό σημαίνει ότι γυναίκες οποιασδήποτε ηλικίας θα μπορούσαν να αποκτήσουν παιδιά. Οι γονείς μπορεί επίσης να θέλουν να σχεδιάσουν τους απογόνους τους ώστε να έχουν ορισμένα χαρακτηριστικά με τη χρήση εργαλείων γονιδιακής επεξεργασίας, δίνοντας τη θέση τους στην έννοια του υποτιθέμενου τέλειου παιδιού.
Θα μπορούσε να επιτρέψει επίσης στους ανθρώπους ακόμα και να κλέψουν το DNA άλλων χρησιμοποιώντας μια τρίχα και να κάνουν μωρά χωρίς τη συγκατάθεσή τους.
Σημειώνεται ότι περίπου ένα στα 10 ζευγάρια στις ΗΠΑ δυσκολεύεται να συλλάβει ενώ ζευγάρια του ίδιου φύλου ή μόνοι γονείς πρέπει να βασίζονται σε δωρεά σπέρματος ή ωαρίων, εξωσωματική γονιμοποίηση και, σε ορισμένες περιπτώσεις, παρένθετες μητέρες.
- ΟΑΚΑ: Αυθαίρετο έως το 2014, χωρίς πιστοποιητικό στατικής επάρκειας μέχρι σήμερα - Η γέφυρα Καλατράβα είναι αρμοδιότητα της ΣΤΑΣΥ
- Σαρωτικές αλλαγές σε ΕΟΦ, ΟΔΙΠΥ και διοικήσεις Νοσοκομείων προαναγγέλλει ο Χρυσοχοΐδης - Τα αγκάθια και οι ελλείψεις
- Πανελλήνιες 2024: Αλλαγές για εισαγωγή σε σχολές Αστυφυλάκων και αξιωματικών ΕΛ.ΑΣ - Τα δικαιολογητικά για την εγγραφή Ελλήνων του εξωτερικού στα ΑΕΙ
- Στα 426 ευρώ η Εθνική Σύνταξη από το 2024 - Αύξηση 12,8 ευρώ - Ποιες παροχές και επιδόματα συμπαρασύρει
- Χρυσός: «Βουτιά» 11% σε πέντε μήνες - Έχασε πάνω από 230 δολάρια
- Ούτε Μάγισσα, ούτε Παραλία: Η σειρά-έκπληξη που μπορεί να κερδίσει την παρτίδα φέτος
- Επιστροφές και νέα φιλοσοφία: Οι 3 πρώτες αλλαγές του Σπανούλη που μεταμορφώνουν την Εθνική

Gowise.gr, Κάνε σύγκριση ανμέσα απο 27 ασφαλιστικές εταιρίεςΑκολούθησε το Έθνος στο Google News!
Live όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό, με την υπογραφή του www.ethnos.gr