• Πολιτική
  • Οικονομία
    • Market
  • Ελλάδα
  • Κόσμος
  • Αθλητισμός
  • Απόψεις
  • Videos
  • Ψυχαγωγία
    • Τηλεόραση
  • Food & Drink
    • Συνταγές
  • Travel
  • Υγεία
  • Παιδεία
  • Πολιτισμός
    • Βιβλίο
    • Θέατρο
    • Μουσική
    • Cinema
  • Καιρός
  • Τεχνολογία
  • Auto
  • Moto
  • Viral
  • Ιστορία
    • Σαν σήμερα
  • Κατοικίδιο
  • Fashion & Design
  • Πρωτοσέλιδα
αναζήτηση άρθρου
Ακολουθήστε το Έθνος στα κοινωνικά δίκτυα
Subscribe to our YouTube ChannelFollow us on FaceBookFollow us on Instagram
Κατέβαστε την εφαρμογή του Έθνους για κινητά
ΕΘΝΟΣ on AppStoreΕΘΝΟΣ on PlayStore
ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
ΠΡΟΣΩΠΙΚΑ ΔΕΔΟΜΕΝΑ
ΠΟΛΙΤΙΚΗ COOKIES
ΠΟΙΟΙ ΕΙΜΑΣΤΕ
ΑΡΘΟΓΡΑΦΟΙ
  • Πολιτική
  • Οικονομία
  • Ελλάδα
  • Κόσμος
  • Αθλητισμός
  • Ψυχαγωγία
  • Food & Drink
  • Travel
  • Viral
BREAKING NEWS:
Συνελήφθη 31χρονος στη Γερμανία για ανθρωποκτονίες στην Ελλάδα - Κατηγορείται και για την εκτέλεση ΖαμπούνηΖάκυνθος: Τι απαντά η ΕΛΑΣ για τους 8 βιασμούς τουριστριών - «Μόνο 3 περιστατικά έχουν καταγγελθεί»Marfin: Προθεσμία για να απολογηθεί έλαβε η 46χρονη - Παραμένει κρατούμενηΒοιωτία: Κλείνει το αιολικό πάρκο από όπου ξεκίνησε η φωτιά - Στο στόχαστρο όλα τα έργα του συλληφθέντα δημάρχου
δημοφιλές τώρα: Ζάκυνθος: Τι απαντά η ΕΛΑΣ για τους 8 βιασμούς τουριστριών - «Μόνο 3 περιστατικά έχουν καταγγελθεί»
Homepage ┋   Τεχνολογία   ┋   07.08.2026 13:15
Newsroom
Newsroom

Δημιούργησαν με AI νέους ιούς μέσα σε λίγες ώρες - Γιατί προβληματίζονται οι επιστήμονες

Ελπίδα για νέες θεραπείες αλλά και φόβοι για την ασφάλεια

🕛 χρόνος ανάγνωσης: 2 λεπτά   ┋   🗣️ Ανοικτό για σχολιασμό

Ιοί
Ιοί
Προσθέστε το ΕΘΝΟΣ στη Google

Ελπίδες αλλά και φόβους γεννά η ιστορική πρωτιά επιστημόνων να δημιουργήσουν με τη βοήθεια της Τεχνητής Νοημοσύνης (AI), νέους ιούς που μπορεί να καταπολεμούν βακτήρια. Αυτό μπορεί να οδηγήσει στην ανάπτυξη νέων φαρμάκων, αλλά ταυτόχρονα προκαλεί ανησυχίες για το πώς θα διασφαλιστεί η ασφαλής χρήση της τεχνολογίας.

Οι ιοί που δημιουργήθηκαν είναι βακτηριοφάγοι, δηλαδή ειδικοί ιοί που μολύνουν αποκλειστικά βακτήρια και χρησιμοποιούνται ήδη σε αρκετές χώρες για τη θεραπεία ασθενών με επίμονες βακτηριακές λοιμώξεις. Σε εργαστηριακές δοκιμές, ένα «κοκτέιλ» από τους βακτηριοφάγους που σχεδιάστηκαν με AI κατάφερε να εξοντώσει στελέχη του βακτηρίου E. coli που είχαν αναπτύξει αντοχή στους φυσικούς βακτηριοφάγους.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Τεχνολογία | 07.08.2026 08:17
Νέα «καμπάνα» 567 εκατ. δολαρίων στη Meta: Τα νέα μέτρα στο Facebook και... πού θα πάνε αυτά τα λεφτά

Ο Δρ Μπράιαν Χάι, χημικός μηχανικός στο Πανεπιστήμιο Stanford της Καλιφόρνιας, χρησιμοποίησε γλωσσικά μοντέλα γονιδιώματος –το γενετικό αντίστοιχο των μεγάλων γλωσσικών μοντέλων που «κινούν» τα chatbots τεχνητής νοημοσύνης– για να σχεδιάσει λειτουργικά γονιδιώματα βακτηριοφάγων. Στη συνέχεια, οι ιοί δημιουργήθηκαν στο εργαστήριο και δοκιμάστηκαν απέναντι σε καλλιέργειες E. coli.

Οι ανησυχίες για την ασφάλεια

Παράλληλα, σύμφωνα με τον Guardian, οι επιστήμονες προειδοποιούν για ζητήματα ασφάλειας. Αν και τα γονιδιώματα των βακτηριοφάγων είναι σχετικά μικρά, οι επιστήμονες επισημαίνουν ότι η μελέτη αποδεικνύει πως η παραγωγική τεχνητή νοημοσύνη μπορεί να δημιουργήσει λειτουργικά ιικά γονιδιώματα.

Παραμένει, ωστόσο, άγνωστο αν η ίδια προσέγγιση μπορεί να εφαρμοστεί και σε πιο σύνθετους ιούς. Οι ειδικοί τονίζουν ότι δεν θα πρέπει να επιχειρηθεί η δημιουργία παθογόνων που μπορούν να μολύνουν ανθρώπους, ζώα ή φυτά, καθώς υπάρχει ο κίνδυνος να προκύψουν νέοι οργανισμοί απέναντι στους οποίους δεν υπάρχουν αποτελεσματικά μέσα αντιμετώπισης.

Ο καθηγητής Τομ Έλις, ειδικός στη συνθετική γονιδιωματική του Imperial College London, χαρακτήρισε την έρευνα εντυπωσιακή, σημειώνοντας όμως ότι αφορά το «μικρότερο και απλούστερο γονιδίωμα που μπορεί να δημιουργηθεί», γεγονός που δείχνει πόσο δύσκολη θα είναι η εφαρμογή της ίδιας τεχνολογίας σε πιο πολύπλοκους οργανισμούς.

Όπως εξηγεί, ένα σύστημα τεχνητής νοημοσύνης που θα είχε εκπαιδευτεί στα γονιδιώματα επικίνδυνων παθογόνων θα μπορούσε θεωρητικά να χρησιμοποιηθεί για τον σχεδιασμό πιο επιβλαβών ιών. Ωστόσο, ο έλεγχος της πρόσβασης στα γενετικά δεδομένα και οι περιορισμοί στη σύνθεση ύποπτων γονιδιωμάτων αποτελούν σημαντικές δικλίδες ασφαλείας.

«Οι κυβερνήσεις ήδη εργάζονται εντατικά προς αυτή την κατεύθυνση», σημειώνει.

Παράλληλα, εκτιμά ότι ο φόβος για πλήρως σχεδιασμένους από AI επικίνδυνους ιούς είναι μάλλον υπερβολικός.

«Η τροποποίηση υπαρχόντων παθογόνων μέσω μεταλλάξεων που αυξάνουν τη λειτουργικότητά τους είναι πολύ πιο εύκολη και πολύ πιο πιθανό να αποτελέσει πραγματική απειλή», αναφέρει.

Τα σχολιά σας δημοσιεύονται άμεσα με δική σας ευθύνη. Το ΕΘΝΟΣ θα παρεμβαίνει και τα προσβλητικά σχόλια θα διαγράφονται
καταχώρηση
Διαβάστε ακόμη

Βοιωτία: Κλείνει το αιολικό πάρκο από όπου ξεκίνησε η φωτιά - Στο στόχαστρο όλα τα έργα του συλληφθέντα δημάρχου

Σοκαριστικό βίντεο από το τροχαίο στις Σέρρες που σκοτώθηκαν μητέρα και γιος: Το ΙΧ πέφτει πάνω στο φορτηγό

Ο Ερυθρός Σταυρός έσβησε βίντεο για το προσφυγικό ταξίδι του 26χρονου κατηγορούμενου για τη δολοφονία της Ελίζαμπεθ

Νέα κλιμάκωση: Η Μόσχα δείχνει «άμεση εμπλοκή» του ΝΑΤΟ σε επιθέσεις σε ρωσικό έδαφος - Τα ονόματα και ο «εγκέφαλος»

επόμενο άρθρο
#TAGS
  • τεχνητή νοημοσύνη
  • επιστήμονες
  • ειδήσεις τώρα
Ακολούθησε το Έθνος στο Google News!
Live όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό, με την υπογραφή του www.ethnos.gr