MenuClose
  • Πολιτική
  • Οικονομία
    • Market
  • Ελλάδα
  • Κόσμος
  • Αθλητισμός
  • Απόψεις
  • Videos
  • Ψυχαγωγία
    • Τηλεόραση
  • Food & Drink
    • Συνταγές
  • Travel
  • Υγεία
  • Πολιτισμός
    • Βιβλίο
    • Θέατρο
    • Μουσική
    • Cinema
  • Καιρός
  • Τεχνολογία
  • Auto
  • Moto
  • Viral
  • Ιστορία
    • Σαν σήμερα
  • Κατοικίδιο
  • Fashion & Design
  • Πρωτοσέλιδα
αναζήτηση άρθρου
Ακολουθήστε το Έθνος στα κοινωνικά δίκτυα
Subscribe to our YouTube ChannelFollow us on FaceBookFollow us on TwitterFollow us on Instagram
Κατέβαστε την εφαρμογή του Έθνους για κινητά
ΕΘΝΟΣ on AppStoreΕΘΝΟΣ on PlayStore
ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
ΠΡΟΣΩΠΙΚΑ ΔΕΔΟΜΕΝΑ
ΠΟΛΙΤΙΚΗ COOKIES
ΠΟΙΟΙ ΕΙΜΑΣΤΕ
youtubefacebooktwitterinstagram
Τελευταία Νέα
  • Πολιτική
  • Οικονομία
  • Ελλάδα
  • Κόσμος
  • Αθλητισμός
  • Ψυχαγωγία
  • Food & Drink
  • Travel
  • Viral
  • Videos
BREAKING NEWS:
«Χριστέ μου βοήθησε τους»: Μετεωρολόγος «τα χάνει» μπροστά στον φονικό τυφώνα που χτύπησε το ΜισισίπιΚλονισμός εμπιστοσύνης και κερδοσκοπικά παιχνίδια πίσω από το τραπεζικό σοκ: Ποιος θα είναι ο επόμενος «αδύναμος κρίκος»«Διαστρεβλώθηκαν όσα είπα»: Η ανάρτηση του Αθανασίου μετά τις έντονες αντιδράσεις για τις δηλώσεις που έκανεΠούτιν: Έτοιμη η Ρωσία να εγκαταστήσει πυρηνικά όπλα στη Λευκορωσία - «Δεν παραβιάζεται καμία συμφωνία»
Homepage |   Τεχνολογία   |   18.12.2019 09:40
Newsroom
Newsroom
Μόνο οι συνομιλίες πρόσωπο με πρόσωπο και αυτές υπό όρους είναι ασφαλείς λένε οι ειδικοί του χώρου

Viber, WhatsApp, Telegram: Ποια είναι η πιο ασφαλής εφαρμογή - «Διάτρητες» οι συνομιλίες

επόμενο άρθροnext-article

Είναι δυνατόν εταιρείες-κολοσσοί, όπως αυτές που διαχειρίζονται το Viber και το WhatsApp, να επιτρέψουν στις ελληνικές Αρχές να παρακολουθούνται οι συνομιλίες των χρηστών των εφαρμογών τους; Το ερώτημα είναι σημαντικό, καθώς σε μία τέτοια περίπτωση οι εταιρείες θα χάσουν μέρος της αξιοπιστίας τους και ενδεχομένως πολλούς πελάτες, οι οποίοι εμπιστεύονται τις εφαρμογές για την κρυπτογράφηση που προσφέρουν.

Ας δούμε τι συμβαίνει μέχρι σήμερα. Οι ελληνικές Αρχές έστελναν επίσημα αιτήματα στις εταιρείες για την άρση του απορρήτου, σε πολύ συγκεκριμένες περιπτώσεις, για άτομα που διέπρατταν πολύ σοβαρά αδικήματα. Οι  εταιρείες απαντούσαν αρνητικά ή θετικά και συνεχιζόταν η διαδικασία, η οποία διαρκούσε αρκετό καιρό. Το ερώτημα είναι εάν οι ελληνικές Αρχές θα αγοράσουν σύστημα παρακολούθησης εφαρμογών που θα μπορούν να κάνουν παρακολουθήσεις, ναι μεν με την έγκριση των εισαγγελικών Αρχών, χωρίς όμως την έγκριση των εταιρειών. Αυτό φαντάζει δύσκολο, εάν και τέτοια μηχανήματα παρακολούθησης φέρονται να διαθέτουν πολλές χώρες, όπως η Μεγάλη Βρετανία και η Γαλλία. Σε κάθε περίπτωση, αυτό μπορεί να χρειαστεί και νομοθετικές αλλαγές.

 

Η ανάγκη των ελληνικών Αρχών για την αγορά ενός τέτοιου συστήματος παρακολούθησης πηγάζει, όπως λένε πηγές της ΕΛ.ΑΣ., από τη διαπίστωση ότι οι εγκληματικές χρησιμοποιούν αποκλειστικά πλέον εφαρμογές κρυπτογράφησης για τις επικοινωνίες τους. Αυτό δυσχεραίνει σημαντικά το έργο των διωκτικών Αρχών, που βρίσκουν μπροστά τους «τείχος». 

Χαρακτηριστικά αναφέρεται από αστυνομικούς ότι δεν υπάρχει πλέον ούτε μία εγκληματική οργάνωση, τα μέλη των οποίων να μη χρησιμοποιούν τέτοιου είδους εφαρμογές. Ο μόνος τρόπος για την ΕΛ.ΑΣ. να «διαβάσει» τις συνομιλίες ατόμων που εμπλέκονται σε εγκληματικές πράξεις είναι να κατασχέσουν τις συσκευές και να δουν τα μηνύματα. Τότε, ωστόσο, είναι αργά, καθώς τα μηνύματα συνήθως διαγράφονται από τους χρήστες.
Οι υπηρεσίες ασφαλείας που «έσπασαν» πρώτες τις κρυπτογραφημένες επικοινωνίες ήταν οι ισραηλινές. Μάλιστα, αξιωματούχοι της ΕΥΠ έχουν ανταλλάξει για το θέμα απόψεις με Ισραηλινούς αξιωματούχους για την αγορά συστήματος παρακολούθησης κρυπτογραφημένων συνομιλιών. Το θέμα, βέβαια, είναι και το τι θα πουν και οι ανεξάρτητες Αρχές που προστατεύουν τα προσωπικά δεδομένα των πολιτών. 

ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ17.12.2019 08:31
Instagram: Αλλαγές για τις φωτογραφίες και τα βίντεο που δημοσιεύονται
Instagram: Αλλαγές για τις φωτογραφίες και τα βίντεο που δημοσιεύονται

Σύμφωνα με τον Αθανάσιο Κοσμόπουλο, αναλυτή διεθνούς ασφαλείας, «καμία κρυπτογραφική διάταξη δεν είναι 100% ασφαλής. Εφόσον διαθέτει κάποιος το χρήμα και τη στόχευση για να το κάνει, τότε μπορεί να υποκλαπεί. Βεβαίως και απαιτείται μεγάλο ποσό χρημάτων, αλλά είναι κάτι το οποίο μία κυβερνητική υπηρεσία θα μπορούσε να το κάνει. Δεν είναι εύκολη υπόθεση, αλλά οι κρατικές υπηρεσίες έχουν τη δυνατότητα να υποκλέπτουν κρυπτογραφημένες συνομιλίες. Και στο Viber και στο WhatsApp, αλλά και το ίδιο ισχύει για το Telegram, μην προξενεί εντύπωση. Τίποτα δεν είναι ασφαλές, παρά μόνο οι συνομιλίες πρόσωπο με πρόσωπο, και αυτές σε ελεγχόμενο περιβάλλον».

Από την πλευρά του ο Θεοφάνης Κασίμης, ειδικός σε ζητήματα ψηφιακής ασφάλειας και δημιουργός της εταιρείας Audax Cyber Security, τονίζει ότι, «γενικά, η πιο ασφαλής θεωρείτο το Telegram, γι' αυτό και το χρησιμοποιούσαν οι τζιχαντιστές στην ανταλλαγή μηνυμάτων τους. Τις τελευταίες ημέρες υπάρχουν πάρα πολλά post στο Dark Web όπου αναφέρουν ότι έχει χακαριστεί και αυτό. Αν λάβουμε υπόψη ότι μέσα από το ισραηλινό λογισμικό μπορεί κάποιος να εισβάλει πιο εύκολα στο WhatsApp, τότε αυτό που φαίνεται να έχει τον υψηλότερο δείκτη ασφάλειας είναι το Viber». 

επόμενο άρθροRead next Article
#TAGS
  • viber
  • Whatsapp
  • υποκλοπές
  • Telegram
Ανακάλυψε την φθηνότερη ασφάλεια για το αυτοκινητό σου εύκολα και γρήγορα!Gowise.gr. Κάνε σύγκριση σε 27 ασφαλιστικές εταιρίες
Ethnos on Google News
Ακολούθησε το Έθνος στο Google News!
Live όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό, με την υπογραφή του www.ethnos.grRegister on Ethnos at Google News
ΤΟ ΔΙΚΤΥΟ ΜΑΣ
ΗΜΕΡΗΣΙΑ| 24.03.2023 07:32
Ρεύμα: Στα 15 ευρώ ανά μεγαβατώρα η επιδότηση τον Απρίλιο
ΗΜΕΡΗΣΙΑ| 24.03.2023 03:30
Συντάξεις: Μπαράζ πληρωμών και «μπόνους» την επόμενη εβδομάδα - Ποιοι πάνε ταμείο
MENSHOUSE
5 λέξεις για να τον θυμούνται για πάντα: Η ιστορική βρισιά του αθυρόστομου Καραϊσκάκη στους Τούρκους λίγο πριν ξεψυχήσει
MENSHOUSE
«Κάψτε τους καλογέρους»: Η εκδίκηση του Κολοκοτρώνη μετά την ατιμωτική προδοσία που έφερε το βίαιο τέλος του αδερφού του

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

01
23-03-2023 21:50
Εντυπωσιακή ανακάλυψη του James Webb: Εντόπισε γιγάντιο πλανήτη με δύο ήλιους - Γιατί τα σύννεφά του προβληματίζουν τους επιστήμονες
02
22.02.2023 18:38
Το James Webb ανατρέπει το Big Bang; Ανακάλυψε γαλαξίες-γίγαντες που δεν θα έπρεπε να υπάρχουν στη γέννηση του Σύμπαντος
03
28.02.2023 09:29
Σημαντική έρευνα για τον ύπνο: Ανεβαίνει το προσδόκιμο ζωής εάν κοιμάστε καλά - Τι ισχύει για κάθε ηλικία
04
23.03.2023 08:16
Στη φόρα έβγαλε το ChatGPT ιστορικά συνομιλιών χρηστών - Το ολέθριο σφάλμα του chatbot τεχνητής νοημοσύνης
05
24.03.2023 07:49
Πώς γεννήθηκαν τα πρώτα αστέρια; Η τεχνητή νοημοσύνη ανατρέπει όσα πίστευαν οι επιστήμονες - Τι έδειξε σημαντική έρευνα

POPULAR VIDEOS

Κεντρικό δελτίο 25/03/2023
Κεντρικό... | 25.03.2023 20:01
Κεντρικό δελτίο 25/03/2023
Αθλητικό δελτίο 25/03/2023
ΑΘΛΗΤΙΚΟ ΔΕΛΤΙΟ | 25.03.2023 19:55
Αθλητικό δελτίο 25/03/2023
25η Μαρτίου: Μήνυμα ελπίδας από τους μαθητές στην Πολίχνη
ΑΠΟΣΠΑΣΜΑΤΑ... | 25.03.2023 14:07
25η Μαρτίου: Μήνυμα ελπίδας από τους μαθητές στην Πολίχνη
Λάρισα: Στη σκιά της τραγωδίας των Τεμπών η μαθητική παρέλαση
ΑΠΟΣΠΑΣΜΑΤΑ... | 25.03.2023 13:53
Λάρισα: Στη σκιά της τραγωδίας των Τεμπών η μαθητική παρέλαση
Αθλητικό δελτίο 24/03/2023
ΑΘΛΗΤΙΚΟ ΔΕΛΤΙΟ | 24.03.2023 19:53
Αθλητικό δελτίο 24/03/2023