Uber: Απόφαση σταθμός - Εργασιακά δικαιώματα για τους οδηγούς
Οι οδηγοί της Uber αντιμετωπίζονται αυτή τη στιγμή ως αυτοαπασχολούμενοι, το οποίο σημαίνει πως βάσει νόμου δικαιούνται την ελάχιστη μόνο προστασία🕛 χρόνος ανάγνωσης: 2 λεπτά ┋

Το Ανώτατο Δικαστήριο της Βρετανίας έκρινε την Παρασκευή 19 Φεβρουαρίου ότι μια ομάδα οδηγών της Uber έχουν εργασιακά δικαιώματα όπως ο κατώτατος μισθός, σε ένα πλήγμα στην εταιρεία μίσθωσης οχημάτων με οδηγών. Πρόκειται για απόφαση σταθμό που μπορεί να έχει επιπτώσεις για εκατομμύρια άλλους εργαζόμενους στην οικονομία της περιστασιακής απασχόλησης (gig economy).
Σε μια υπόθεση που ξεκίνησε από δύο οδηγούς, δικαστήριο του Λονδίνο που αρμόδιο για εργατικά ζητήματα έκρινε το 2016 ότι οι δύο αυτοί οδηγοί δικαιούνται παροχές όπως άδεια μετ’ αποδοχών και διαλείμματα ξεκούρασης.
Διαβάστε ακόμα: Δορυφορικό Ίντερνετ από τον Ελον Μασκ: Πότε έρχεται και στην Ελλάδα
Οι οδηγοί της Uber αντιμετωπίζονται αυτή τη στιγμή ως αυτοαπασχολούμενοι, το οποίο σημαίνει πως βάσει νόμου δικαιούνται την ελάχιστη μόνο προστασία. Η εταιρεία που εδρεύει στη Silicon Valley κατέθεσε έφεση κατά της αρχικής απόφασης, φθάνοντας έως το ανώτατο δικαστήριο της χώρας.
«Το Ανώτατο Δικαστήριο απορρίπτει ομόφωνα την έφεση της Uber», δήλωσε ο δικαστής Τζορτζ Λέγκατ. «Η νομοθεσία έχει στόχο να προσφέρει συγκεκριμένη προστασία σε ευπαθείς πολίτες που έχουν περιορισμένο ή και καθόλου δικαίωμα λόγου για το μισθό και τις εργασιακές τους συνθήκες».
Σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ, η Uber ανέφερε ότι η ετυμηγορία δεν αφορά στο σύνολο των 60.000 οδηγών που έχει σήμερα στη Βρετανία, συμπεριλαμβανομένων 45.000 στο Λονδίνο, μια από τις βασικότερες παγκόσμιες αγορές της.
«Σεβόμαστε την απόφαση του Δικαστηρίου που επικεντρώνεται σε ένα μικρό αριθμό οδηγών που χρησιμοποίησαν την εφαρμογή της Uber το 2016», δήλωσε ο επικεφαλής της εταιρείας για τη Βόρεια και Ανατολική Ευρώπη Τζέμι Χέιγουντ. «Δεσμευόμαστε να κάνουμε περισσότερα και θα συζητήσουμε με κάθε έναν ενεργό οδηγό σε όλο το Ηνωμένο Βασίλειο για να κατανοήσουμε τις αλλαγές που θέλουν να δουν».
Ινδία: 21χρονος φοιτητής καθάρισε μόνος του τον μολυσμένο ποταμό Ατζνάρ και κέρδισε διεθνή αναγνώριση
Σοκαριστικό βίντεο: Σφοδρή σύγκρουση με Lamborghini που έτρεχε με 200 χλμ - Νεκροί πατέρας και γιος
Πέθανε σε ηλικία 70 ετών ο κινηματογραφικός παραγωγός, Θάνος Λαμπρόπουλος - Η σημαντική διαδρομή του στον ελληνικό κινηματογράφο
Τανάγρα: Το σενάριο της αιφνίδιας βλάβης στο μικροσκόπιο - Βίντεο από την πρόβα του Phantom πριν τη συντριβή
Live όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό, με την υπογραφή του www.ethnos.gr
δημοφιλές τώρα: 



