• Πολιτική
  • Οικονομία
    • Market
  • Ελλάδα
  • Κόσμος
  • Αθλητισμός
  • Απόψεις
  • Videos
  • Ψυχαγωγία
    • Τηλεόραση
  • Food & Drink
    • Συνταγές
  • Travel
  • Υγεία
  • Παιδεία
  • Πολιτισμός
    • Βιβλίο
    • Θέατρο
    • Μουσική
    • Cinema
  • Καιρός
  • Τεχνολογία
  • Auto
  • Moto
  • Viral
  • Ιστορία
    • Σαν σήμερα
  • Κατοικίδιο
  • Fashion & Design
  • Πρωτοσέλιδα
αναζήτηση άρθρου
Ακολουθήστε το Έθνος στα κοινωνικά δίκτυα
Subscribe to our YouTube ChannelFollow us on FaceBookFollow us on Instagram
Κατέβαστε την εφαρμογή του Έθνους για κινητά
ΕΘΝΟΣ on AppStoreΕΘΝΟΣ on PlayStore
ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
ΠΡΟΣΩΠΙΚΑ ΔΕΔΟΜΕΝΑ
ΠΟΛΙΤΙΚΗ COOKIES
ΠΟΙΟΙ ΕΙΜΑΣΤΕ
ΑΡΘΟΓΡΑΦΟΙ
  • Πολιτική
  • Οικονομία
  • Ελλάδα
  • Κόσμος
  • Αθλητισμός
  • Ψυχαγωγία
  • Food & Drink
  • Travel
  • Viral
BREAKING NEWS:
«Μου χαμογέλασε και έκλεισε τα μάτια»: Ραγίζει καρδιές ο πατέρας του 2χρονου που πέθανε μετά την επίθεση σκύλου«Το Κίεβο θέλει πραγματική ειρήνη: Συνομιλία Ζελένσκι με Γουίτκοφ και Κούσνερ - Τα επόμενα βήματα για την ειρήνηΜουντιάλ 2026: Ανακοινώθηκε το αναλυτικό πρόγραμμα των ομίλων - Οι μέρες και οι ώρες των αγώνων«Ήρθαμε για να μείνουμε»: Αμετακίνητοι οι αγρότες – Συντονίζουν τις επόμενες κινήσεις, αποφασισμένοι για μπλόκα μέχρι τις γιορτές
δημοφιλές τώρα: Κραυγή απόγνωσης Έλληνα κτηνοτρόφου στο OPEN: «Ποια φέτα; Σε λίγο δε θα έχουμε γάλα ούτε για...
Homepage ┋   Σαν Σήμερα   ┋   17.11.2021 00:10
Newsroom
Newsroom
Ενότητες στο άρθρο: 📌 Ξυλοδαρμοί μέχρι θανάτου το 1980!📌 Νεκρός ένας 15χρονος!

Οι νεκροί του «Πολυτεχνείου», που όμως δεν έχασαν τη ζωή τους το 1973

🕛 χρόνος ανάγνωσης: 4 λεπτά   ┋

επόμενο άρθρο
copyright Eurokinissi
copyright Eurokinissi

Ημέρα μνήμης η σημερινή και ημέρα επετείου της φοιτητικής εξέγερσης του Πολυτεχνείου το 1973. Εκείνο το ξημέρωμα, αλλά και μια μέρα μετά, στην Αθήνα είχαν χάσει τη ζωή τους σύμφωνα με το πόρισμα του εισαγγελέα Δημήτρη Τσεβά, το 1974: «Εκτιμά ότι ο αριθμός των νεκρών ανέρχεται σε 34. 15 είναι εκείνοι που ανακοινώθηκαν επίσημα, 3 που ο θάνατος τους προκύπτει από βέβαιες μαρτυρίες και 16 εκείνοι που ο θάνατος τους προκύπτει από βάσιμες ενδείξεις»…

Το 1975 ο αντιεισαγγελέας εφετών Ιωάννης Ζαγκίνης έκανε λόγο για 23 νεκρούς, ενώ στη δίκη, που ακολούθησε προστέθηκε ακόμη ένας. Οι δημοσιογραφικές έρευνες έκαναν αναφορά για 59 νεκρούς ή ακόμα και 79, με βάση τον κατάλογο Γεωργούλα. Η έρευνα του διευθυντή του Εθνικού Ιδρύματος Ερευνών, Λεωνίδα Καλλιβρετάκη το 2003, έδειξε ότι οι ταυτοποιημένοι νεκροί ανέρχονταν σε 24, ενώ οι αγνώστων στοιχείων σε 16.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Ελλάδα | 17.11.2020 13:43
Νίκος Μανιός: Διαστρεβλώνουν την Ιστορία οι αρνητές των νεκρών του Πολυτεχνείου
Όμως το «Πολυτεχνείο» έχει θρηνήσει κι άλλους και μάλιστα ταυτοποιημένους και όχι εκείνες τις ταραγμένες μέρες της δικτατορίας.

Ξυλοδαρμοί μέχρι θανάτου το 1980!

Διαβάστε: Το 1980, μια ημέρα σαν χθες, 16 Νοεμβρίου δηλαδή, κατά τη διάρκεια της πορείας προς την αμερικανική πρεσβεία σημειώνονται σοβαρά επεισόδια. Ο (τότε) πρωθυπουργός, Γεώργιος Ράλλης, είχε θέσει ως όριο της πορείας την πλατεία Συντάγματος. Στο τέλος της οδού Ακαδημίας, απέναντι από τα ανθοπωλεία της Βασιλίσσης Σοφίας βρίσκονταν παρατεταγμένοι εκατοντάδες άντρες των ΜΑΤ, κλούβες και θωρακισμένα οχήματα. Μόλις πλησίασαν οι διαδηλωτές που δεν υπάκουσαν στην απαγόρευση της κυβέρνησης, η αστυνομία επενέβη.

Εκείνο το απόγευμα η εργάτρια Σταματίνα Κανελλοπούλου υπέστη άγριο ξυλοδαρμό από αστυνομικούς, έξω από το ξενοδοχείο «Μεγάλη Βρετανία». Η Κανελλοπούλου άφησε την τελευταία της πνοή στο Ιπποκράτειο νοσοκομείο, όπου διακομίστηκε ενώ σύμφωνα με την ιατροδικαστική εξέταση έφερε 18 σοβαρά τραύματα στο κεφάλι και είχε δεχθεί πολλαπλά χτυπήματα στο σώμα.

Το ίδιο απόγευμα διακομίζεται κλινικά νεκρός στο νοσοκομείο Λαϊκό ο κύπριος φοιτητής Ιάκωβος Κουμής έχοντας πέσει και αυτός θύμα ξυλοδαρμού από αστυνομικούς. Σύμφωνα με αυτόπτες μάρτυρες είχε χτυπηθεί πισώπλατα στην πλατεία Συντάγματος και ενώ καθόταν σε καφενείο. Υπέκυψε μία εβδομάδα μετά ενώ σύμφωνα με την ιατροδικαστική έκθεση η αιτία θανάτου ήταν ένα καίριο πλήγμα αποκοπής του εγκεφάλου. Από σφαίρες αστυνομικών (!) είχαν τραυματιστεί οι Β. Αναγνωστάκης και Σ. Παπαπολυμένος.

Νεκρός ένας 15χρονος!

Σαν σήμερα, 17 Νοεμβρίου του 1985. Η πορεία για τα 12 χρόνια από την Εξέγερση του Πολυτεχνείου είχε ολοκληρωθεί με μικρής έκτασης επεισόδια. Μετά το τέλος της πορείας, μία κλούβα των ΜΑΤ παρέμεινε για λόγους ασφαλείας έξω από το πανεπιστημιακό ίδρυμα. Κάποια στιγμή τέσσερις αστυνομικοί πήγαν σε κατάστημα εστίασης στα Εξάρχεια. Όταν έγιναν αντιληπτοί από ομάδα αναρχικών δέχτηκαν ύβρεις και συνθήματα. Αργότερα, ομάδα νεαρών κατευθύνθηκε προς την κλούβα που βρισκόταν στο Πολυτεχνείο. Ανάμεσά τους βρισκόταν και ο 15χρονος Μιχάλης Καλτεζάς.

Οι αναρχικοί έριξαν βόμβες μολότοφ και οι αστυνομικοί άρχισαν να τους κυνηγούν προς τα Εξάρχεια. Κάποιοι από τους αστυνομικούς πυροβόλησαν στον αέρα για εκφοβισμό. Όμως, ο Αθανάσιος Μελίστας πέτυχε τον άτυχο 15χρονο Καλτεζά στο κεφάλι. Το συμβάν σημειώθηκε στη συμβολή των οδών Στουρνάρη και Μποτάση. Ο Καλτεζάς κατέληξε λίγη ώρα αργότερα.

Ενδεικτική είναι η περιγραφή του δημοσιογράφου Γιάννη Κανελλάκη ο οποίος ήταν αυτόπτης μάρτυρας στο περιστατικό. «Έτρωγαν σουβλάκια με τη στολή τους και με τα όπλα σαν καουμπόηδες. Είναι δυνατόν; Πάνε στην πλατεία Εξαρχείων σε σουβλατζίδικο και μάλιστα σε τέτοιες μέρες, τέτοιες ώρες;». Ο Αθανάσιος Μελίστας καταδικάστηκε πρωτόδικα σε δυόμισι χρόνια φυλάκιση με αναστολή και σε δεύτερο βαθμό αθωώθηκε στις 26 Ιανουαρίου 1990 από το Μικτό Ορκωτό Εφετείο.

Διαβάστε ακόμη

«Ήρθαμε για να μείνουμε»: Αμετακίνητοι οι αγρότες – Συντονίζουν τις επόμενες κινήσεις, αποφασισμένοι για μπλόκα μέχρι τις γιορτές

«Μου χαμογέλασε και έκλεισε τα μάτια»: Ραγίζει καρδιές ο πατέρας του 2χρονου που πέθανε μετά την επίθεση σκύλου

«Δεν υπάρχει καλύτερος από αυτόν»: Το τηλεφώνημα του Ρονάλντο που ενθουσίασε τον Τραμπ

Μουντιάλ 2026: Ανακοινώθηκε το αναλυτικό πρόγραμμα των ομίλων - Οι μέρες και οι ώρες των αγώνων

επόμενο άρθρο
#TAGS
  • νεκροί
  • Πολυτεχνείο
  • επέτειος Πολυτεχνείου
  • πορεία
Ακολούθησε το Έθνος στο Google News!
Live όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό, με την υπογραφή του www.ethnos.gr