Πατρίδα ή Θάνατος! Η ιστορική ομιλία του Τσε Γκεβάρα στη Γενική Συνέλευση του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών στη Νέα Υόρκη
🕛 χρόνος ανάγνωσης: 2 λεπτά ┋ 🗣️ Ανοικτό για σχολιασμό

«Patria o muerte!» που σημαίνει: Πατρίδα ή θάνατος. Με αυτή τη φράση ο Ερνέστο Γκεβάρα- που ταξιδεύει αδιάλειπτα πλέον στη σφαίρα του μύθου πια με τρία γράμματα: Τσε- τότε υπουργός Βιομηχανίας της Κούβας, ολοκλήρωσε την ομιλία του, μια μέρα σαν σήμερα, στις 11 Δεκεμβρίου 1964, στη Γενική Συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών, στη Νέα Υόρκη.
Ο Τσε, δήλωσε σε εκείνη την ιστορική συνεδρίαση της Συνέλευσης του ΟΗΕ, τον διεθνιστικό χαρακτήρα της Κουβανικής Επανάστασης και την αδιαπραγμάτευτη προθυμία να υπερασπιστεί την κυριαρχία της.
Εν μέσω του Ψυχρού Πολέμου, ο Τσε έριξε επίσης φως στη ζοφερή πραγματικότητα της αφρικανικής και της ασιατικής ηπείρου, εφιστώντας την προσοχή στις απαιτήσεις των αδέσμευτων χωρών, οι οποίες- ακόμη και σήμερα- αγωνίζονται κόντρα στον ιμπεριαλισμό και την αποικιοκρατία.Από την ιστορική ομιλία του Τσε στον ΟΗΕ, η καταληκτική φράση: «Patria o Muerte» έγινε κάτι περισσότερο από μια δήλωση: μετουσιώθηκε σε κάτι σαν ξόρκι εναντίον των θλιβερών καταπιεστών της Γης.
Τρία χρόνια μετά, ο Τσε κείτονταν νεκρός σε μια καλύβα στις Άνδεις της Βολιβίας δολοφονημένος κατ' εντολή των Ηνωμένων Πολιτειών. Οι παλάμες του Τσε κόπηκαν και εστάλησαν στη CIA- όπως παλαιότερα οι Οθωμανοί έστελναν κεφάλια παστωμένα- ώστε να αποδειχθεί ο θάνατος ενός Επαναστάτη. Τα χέρια του κόπηκαν, η φωνή του Τσε όμως ακόμα ακούγεται στον ύπνο των τυράννων σαν εφιάλτης και των καταπιεσμένων σαν παιάνας!
«Έπαιρνα τηλέφωνο και δεν το σήκωνε»: Το τραγικό παιχνίδι της μοίρας στα Βαρδούσια
«Ναι στον διάλογο, αλλά με μπλόκα»: Αντιδράσεις αγροτών για τη συνάντηση στην Επανομή Θεσσαλονίκης
Προειδοποίηση Αρναούτογλου: Ποιες περιοχές κινδυνεύουν από τα 11 μποφόρ και το ψύχος
Ανατροπή στο Spotify: Το «Snowman» της Sia εκθρόνισε το «All I Want for Christmas Is You» της Μαράια Κάρεϊ
Live όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό, με την υπογραφή του www.ethnos.gr
δημοφιλές τώρα: 



