• Πολιτική
  • Οικονομία
    • Market
  • Ελλάδα
  • Κόσμος
  • Αθλητισμός
  • Απόψεις
  • Videos
  • Ψυχαγωγία
    • Τηλεόραση
  • Food & Drink
    • Συνταγές
  • Travel
  • Υγεία
  • Παιδεία
  • Πολιτισμός
    • Βιβλίο
    • Θέατρο
    • Μουσική
    • Cinema
  • Καιρός
  • Τεχνολογία
  • Auto
  • Moto
  • Viral
  • Ιστορία
    • Σαν σήμερα
  • Κατοικίδιο
  • Fashion & Design
  • Πρωτοσέλιδα
αναζήτηση άρθρου
Ακολουθήστε το Έθνος στα κοινωνικά δίκτυα
Subscribe to our YouTube ChannelFollow us on FaceBookFollow us on Instagram
Κατέβαστε την εφαρμογή του Έθνους για κινητά
ΕΘΝΟΣ on AppStoreΕΘΝΟΣ on PlayStore
ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
ΠΡΟΣΩΠΙΚΑ ΔΕΔΟΜΕΝΑ
ΠΟΛΙΤΙΚΗ COOKIES
ΠΟΙΟΙ ΕΙΜΑΣΤΕ
ΑΡΘΟΓΡΑΦΟΙ
  • Πολιτική
  • Οικονομία
  • Ελλάδα
  • Κόσμος
  • Αθλητισμός
  • Ψυχαγωγία
  • Food & Drink
  • Travel
  • Viral
BREAKING NEWS:
«Μου χαμογέλασε και έκλεισε τα μάτια»: Ραγίζει καρδιές ο πατέρας του 2χρονου που πέθανε μετά την επίθεση σκύλου«Το Κίεβο θέλει πραγματική ειρήνη: Συνομιλία Ζελένσκι με Γουίτκοφ και Κούσνερ - Τα επόμενα βήματα για την ειρήνηΜουντιάλ 2026: Ανακοινώθηκε το αναλυτικό πρόγραμμα των ομίλων - Οι μέρες και οι ώρες των αγώνων«Ήρθαμε για να μείνουμε»: Αμετακίνητοι οι αγρότες – Συντονίζουν τις επόμενες κινήσεις, αποφασισμένοι για μπλόκα μέχρι τις γιορτές
δημοφιλές τώρα: Ισχυρός σεισμός στα Καλάβρυτα – Τι αναφέρει το Γεωδυναμικό Ινστιτούτο
Homepage ┋   Σαν Σήμερα   ┋   05.03.2024 00:00
Newsroom
Newsroom
Ενότητες στο άρθρο: 📌 Ο Μπέρια πίσω από τη Σφαγή

Ο Στάλιν διατάσσει τη Σφαγή του Κατίν. Τραγική ειρωνεία της Ιστορίας: θα πεθάνει την ίδια μέρα 13 χρόνια μετά

🕛 χρόνος ανάγνωσης: 3 λεπτά   ┋   🗣️ Ανοικτό για σχολιασμό

επόμενο άρθρο
copyright Ap Photos
copyright Ap Photos

Ήταν μια μέρα σαν σήμερα, 5 Μαρτίου του 1940, όταν οι Αρχές της ΕΣΣΔ έδωσαν- με την υπογραφή τους- τη διαταγή για τη μαζική εκτέλεση 22.000 Πολωνών στρατιωτικών, διανοουμένων και πολιτικών κρατουμένων, ένα έγκλημα που έμεινε στην Ιστορία ως Σφαγή του Κατίν. Ο Ιωσήφ Στάλιν, που υπέγραψε την καταδίκη σε θάνατο χιλιάδων αθώων, θα αφήσει την τελευταία πνοή του, ακριβώς 13 χρόνια μετά!

Οι Σοβιετικοί ήταν και όχι οι Ναζί που εκτέλεσαν 22.000 Πολωνούς. Και το παράδοξο; Οι δήμιοι χρησιμοποίησαν γερμανικά πιστόλια!

Στις 13 Απριλίου του 1943 ανακαλύφθηκαν από τους στρατιώτες της Βέρμαχτ, που προέλαυναν στα ρωσικά εδάφη, ομαδικοί τάφοι με χιλιάδες σορούς. Όταν διαδόθηκε  το γεγονός οι υποψίες έπεσαν- σε ποιους άλλους;- στους Γερμανούς, όμως γι’ αυτή τη θηριωδία δεν ήταν, αυτή τη φορά, υπεύθυνοι οι φονιάδες του Αδόλφου Χίτλερ!

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Σαν Σήμερα | 05.03.2022 00:05
Δολοφονείται ο βασιλιάς Γεώργιος Α’: Ερωτηματικά και θεωρίες συνωμοσίας – Ποιοι έβγαλαν από τη μέση τον δολοφόνο;
Σαν Σήμερα | 05.03.2023 00:00
70 χρόνια από τον θάνατο του Στάλιν: Οι οπαδοί του ισχυρίζονται ακόμη ότι δολοφονήθηκε
Το 1940, σε απόσταση περίπου 500 χιλιομέτρων από τα σύνορα της Πολωνίας με τη Σοβιετική Ένωση και εντός ρωσικού εδάφους, στο δάσος του Κατίν, θανατώθηκαν κατά χιλιάδες, κρατούμενοι από στρατόπεδα συγκεντρώσεως. Το έγκλημα των μαζικών εκτελέσεων χιλιάδων πολωνών αξιωματικών, αστυνομικών, επιχειρηματιών, πολιτικών κρατουμένων και αιχμαλώτων πολέμου, διαπράχθηκε από τη μυστική αστυνομία Λαϊκό Κομισαριάτο Εσωτερικών Υποθέσεων (γνωστό από τα αρχικά NKVD ως Εν-Κα-Βε-Ντε) της ΕΣΣΔ.

Οι Σοβιετικοί επί πολλά χρόνια ισχυρίζονταν - και μάλιστα επίσημα - ότι, ο Γκέμπελς ήταν εκείνος που χρησιμοποίησε το γεγονός προπαγανδιστικά. Δεν ήταν όμως έτσι. Κάπου μεταξύ Απριλίου και Μαΐου του 1940, η μυστική αστυνομία της Σοβιετικής Ένωσης- το NKVD- διέπραξε σειρά εκτελέσεων πολωνών στρατιωτικών και επιχειρηματιών. Οι δολοφονίες έλαβαν χώρα σε πολλούς τόπους, αλλά το γεγονός καταχωρήθηκε στα αιματοβαμμένα αρχεία της Ιστορίας ως Σφαγή στο Κατίν, καθώς οι ομαδικοί τάφοι στο δάσος του Κατίν ήταν οι πρώτοι που ανακαλύφθηκαν.

Γερμανοί πάνω από έναν μαζικό τάφο στο δάσος του Κατίν. /copyright Ap Photos

Ο Μπέρια πίσω από τη Σφαγή

Ο αρχηγός του NKVD, Λαβρέντι Μπέρια, θεωρούσε ότι θα ήταν ωφέλιμο να εξοντωθούν όλοι οι αιχμάλωτοι Πολωνοί, αξιωματικοί και άλλοι που θεωρούνταν επικίνδυνοι για τους Σοβιετικούς. Το σχέδιο εγκρίθηκε- σαν σήμερα- από τον Στάλιν και το Πολιτικό Γραφείο του Κομμουνιστικού Κόμματος της Σοβιετικής Ένωσης. Συνολικά, εκτελέστηκαν περίπου 22.000 άνθρωποι, μεταξύ των οποίων 8.000 αιχμάλωτοι στρατιωτικοί, 6.000 αστυνομικοί, και οι υπόλοιποι ανήκαν στην πολωνική αστική τάξη όπως δημόσιοι αξιωματούχοι, ιδιοκτήτες εργοστασίων, δικηγόροι, ιερείς, ιδιοκτήτες γης και πράκτορες πληροφοριών.

Η πρώτη δημόσια αναφορά για τη Σφαγή έγινε τον Απρίλιο του 1943 έπειτα από ανακοίνωση της Ναζιστικής Γερμανίας για την ανακάλυψη ομαδικού τάφου. Όταν ενημερώθηκε σχετικά η εξόριστη πολωνική κυβέρνηση που έδρευε στο Λονδίνο ζήτησε να διεξαχθεί έρευνα από τη Διεθνή Επιτροπή του Ερυθρού Σταυρού. Η Σοβιετική Ένωση αρνήθηκε την ευθύνη και ισχυρίστηκε ότι οι εκτελέσεις έγιναν από Γερμανούς στρατιώτες το 1941.

Οι δολοφονίες - λέγεται ότι - διαπράχθηκαν με γερμανικά όπλα, αφού τα σοβιετικά περίστροφα είχαν υπερβολική ανάκρουση που έκανε οδυνηρή τη συνεχή βολή για τους εκτελεστές. Οι δήμιοι κουράστηκαν να σκοτώνουν!

Η Σοβιετική Ένωση αρνήθηκε οποιαδήποτε ανάμιξη μέχρι το 1990, επιρρίπτοντάς την ευθύνη στη Ναζιστική Γερμανία. Το 2008 τα ρωσικά δικαστήρια προχώρησαν σε αποχαρακτηρισμό σοβιετικών αρχείων και το 2010 η Ρωσία παραδέχτηκε επίσημα πως η σφαγή του Κατίν διαπράχθηκε με εντολή του Ιωσήφ Στάλιν.

Τα σχολιά σας δημοσιεύονται άμεσα με δική σας ευθύνη. Το ΕΘΝΟΣ θα παρεμβαίνει και τα προσβλητικά σχόλια θα διαγράφονται
καταχώρηση
Διαβάστε ακόμη

«Ήρθαμε για να μείνουμε»: Αμετακίνητοι οι αγρότες – Συντονίζουν τις επόμενες κινήσεις, αποφασισμένοι για μπλόκα μέχρι τις γιορτές

«Μου χαμογέλασε και έκλεισε τα μάτια»: Ραγίζει καρδιές ο πατέρας του 2χρονου που πέθανε μετά την επίθεση σκύλου

«Δεν υπάρχει καλύτερος από αυτόν»: Το τηλεφώνημα του Ρονάλντο που ενθουσίασε τον Τραμπ

Μουντιάλ 2026: Ανακοινώθηκε το αναλυτικό πρόγραμμα των ομίλων - Οι μέρες και οι ώρες των αγώνων

επόμενο άρθρο
#TAGS
  • Β' Παγκόσμιος Πόλεμος
  • σαν σημερα
  • Ιωσήφ Στάλιν
  • Πολωνία
  • σφαγή
  • ειδήσεις τώρα
  • Σοβιετική Ένωση
Ακολούθησε το Έθνος στο Google News!
Live όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό, με την υπογραφή του www.ethnos.gr