Λισαβόνα: Ιστορίες, εικόνες και γεύσεις με θέα τον Ατλαντικό
Οι παλιές παραδοσιακές γειτονιές έχουν χρώμα, παντού πλανάται μια μελαγχολία μαζί με νοσταλγία/ Ideal Image

Λισαβόνα: Ιστορίες, εικόνες και γεύσεις με θέα τον Ατλαντικό

Τελευταία Ενημέρωση
O Βαγγέλης Δρίσκας μας ξεναγεί σε μια πολύ γοητευτική πόλη με όμορφες παραδοσιακές γειτονιές, υπέροχα μουσεία και ξεχωριστό φαγητό

Η Λισαβόνα είναι πολλές πόλεις σε μία. Κτισμένη σε επτά λόφους, ξαναγεννημένη από τις στάχτες της κυριολεκτικά μετά το μεγάλο σεισμό του 1755 που την ισοπέδωσε και την πυρκαγιά που ακολούθησε και την αποτελείωσε, ατενίζει το μέλλον με αισιοδοξία. Ένα σλόγκαν που θα δείτε παντού είναι «Προετοιμαζόμαστε για το μέλλον». Οι ντόπιοι δουλεύουν σκληρά για να γίνει η πόλη τους ένας παγκόσμιος προορισμός. Και, όπως φαίνεται, τα καταφέρνουν πολύ καλά.

Οι παλιές παραδοσιακές γειτονιές έχουν χρώμα, παντού πλανάται μια μελαγχολία μαζί με νοσταλγία, οι άνθρωποι έχουν ακόμα μια αγνότητα βγαλμένη από άλλη εποχή, ο ουρανός έχει ένα εντυπωσιακό γαλανό χρώμα, μοναδικό στον κόσμο, και η πόλη έχει φως. Οι ντόπιοι όλα αυτά τα αποδίδουν στις πέτρες και στο μάρμαρο με τα οποία είναι φτιαγμένα τα πάντα: από μνημεία μέχρι πεζοδρόμια. Στη Λισαβόνα δεν θα βαρεθείς εύκολα. Διαθέτει αμέτρητα μουσεία, εκπληκτικούς μεγάλους δημόσιους χώρους, πλατείες και πάρα πολλά πάρκα για να περπατήσεις. Είναι μια πόλη με πολλές ανάσες για τους κατοίκους της. Είναι και ο ποταμός που δημιουργεί ένα απαράμιλλο σκηνικό με τις δύο μεγάλες γέφυρες, είναι τα παλάτια, τα δημόσια κτίρια, το πράσινο και η εντυπωσιακή καθαριότητα όλων των χώρων. Τα παλιά ξύλινα τραμ θα σου πάρουν το μυαλό και τα fados θα σε γεμίσουν μελαγχολία – την οποία φαίνεται πως έχουν στο πετσί τους οι Πορτογάλοι.

Θα χορτάσεις από μοναδικής ομορφιάς εικόνες από τις προσόψεις των κτιρίων που είναι ντυμένα με τα χαρακτηριστικά πλακίδια azulejos, παντού θα συναντήσεις σχέδια με το κλασικό τους μοτίβο, τις σαρδέλες, και θα δεις τους απενοχοποιημένους ντόπιους, χωρίς υστερίες σε ντύσιμο και εμφάνιση, να απολαμβάνουν τις βόλτες τους, τον καφέ τους και το φαγητό τους σε κάθε σημείο της πόλης. Η τελευταία προσθήκη στο τουριστικό πακέτο είναι τα ταϊλανδέζικα tuktuk, τα μικρά μηχανοκίνητα οχήματα που μάλλον δεν κολλάνε με την πόλη αλλά είναι πρακτικά στις περιοχές που δεν φτάνει αυτοκίνητο – και είναι αρκετές αυτές. Η Λισαβόνα έχει κάτι απροσδιόριστα αγαπησιάρικο. Και νομίζω πως δεν αρκεί μία φορά για να τη χορτάσεις.

5 μέρη που πρέπει να επισκεφθείς στη Λισαβόνα και στις γύρω περιοχές

1. Belém & Μonument of discoveries

img_5923_monument_of_discoveries.jpg
To Mνημείο των Ανακαλύψεων/Ideal Image

Η πιο τουριστική και πολυφωτογραφημένη περιοχή στη Λισαβόνα. Ένα διαρκές πηγαινέλα ανάμεσα στην ιστορία και στο μέλλον της πόλης. Ένα σύμπλεγμα από μνημεία, μουσεία, μοναστήρια και πλατείες από τα οποία περνάνε όλοι οι επισκέπτες και τα οποία φαίνεται πως προτιμούν και οι ντόπιοι, καθώς Κυριακή απόγευμα που κάναμε τη βόλτα μας όλα τα καφέ, τα εστιατόρια και τα πάρκα ήταν γεμάτα κόσμο. Μια εντυπωσιακή προβλήτα με θέα στο άγαλμα του Χριστού στην απέναντι όχθη, την περίφημη κρεμαστή κόκκινη γέφυρα, το μοναδικό ψηφιδωτό με το χάρτη της υδρογείου και τα σημεία στα οποία έφτασαν οι εξερευνητές 500 χρόνια πριν, είναι το μέρος στο οποίο δίνουν όλοι το «παρών».

Τα κυριότερα αξιοθέατα είναι το Μνημείο των Ανακαλύψεων, όπου ξεκινούσαν τα θαλασσινά τους ταξίδια και τις εξερευνήσεις, ο Πύργος Belém, το πρώτο αναγνωρίσιμο κτίριο στην είσοδο του λιμανιού από τον Ατλαντικό για όσους επέστρεφαν στην πατρίδα, το Μοναστήρι Jerónimos με την ιδιαίτερη γοτθική πορτογαλική αρχιτεκτονική που φιλοξενούσε τους ναυτικούς το τελευταίο βράδυ τους πριν από την αναχώρηση για το άγνωστο, το Πολιτιστικό Κέντρο Belém με το Μουσείο Μοντέρνας Τέχνης Berardo και το περίφημο Pastéis de Belém με τα θρυλικά ταρτάκια του.

2. Alfama, Bairro Αlto & Parque das Nações

bairro_alto.jpg
Τρώγοντας στα γραφικά σοκάκια του Bairro Alto/Ideal Image

Ο λόφος της Alfama, με φοβερή θέα στον ποταμό και στην πόλη, κρύβει τις πιο γραφικές διαδρομές με το θρυλικό τραμ 28 στα στενά σοκάκια. Μια περιοχή γεμάτη ζωή από το πρωί έως το βράδυ, με πολλά χαριτωμένα καφέ και μικρά εστιατόρια, με πολύ χρώμα, με απίθανα παλιά κτίρια με τα χαρακτηριστικά πλακίδια στις προσόψεις και πολλές μπουκαμβίλιες.

Η Bairro Αlto, στο κέντρο της πόλης, έχει μποέμικη ατμόσφαιρα. Από το 1980 είναι το εναλλακτικό σημείο έκφρασης για τους ντόπιους, με τα πιο ενδιαφέροντα μπαράκια και εστιατόρια. Εδώ θα δοκιμάσεις παραδοσιακή κουζίνα σε ένα tasca (τοπική ταβέρνα), θα πιείς τα καλύτερα κρασιά της Πορτογαλίας και για πιο ψαγμένα κοκτέιλ θα πας στο Zé dos Bols, στεγασμένο σε ένα παλιό παλάτι – ένα κόνσεπτ διασκέδασης που το τρέχει μια ομάδα καλλιτεχνών που οργανώνουν από εκθέσεις τέχνης μέχρι μεγάλες συναυλίες κάθε καλοκαίρι. Εδώ, όπως και στην Alfama, θα πρέπει οπωσδήποτε να έρθεις για να ακούσεις fados, την εθνική λαϊκή μουσική της Πορτογαλίας.

Η Parque das Nações είναι το μοντέρνο κομμάτι της Λισαβόνας, το μέλλον της πόλης. Η περιοχή αναπλάστηκε για την Expo του 1998 και πλέον είναι η ολοκαίνουργια συνοικία με ένα άνοιγμα στον ποταμό που σε ταξιδεύει, με πολλά εστιατόρια, μουσεία, πάρκα, το περίφημο Oceanarium, ένα από τα καλύτερα ωκεανάρια του κόσμου, και πολλή αισθητική παρέμβαση από το γνωστό μας Καλατράβα. Είναι η Λισαβόνα που εξελίσσεται, μεταμορφώνεται και προχωράει μπροστά, αφήνοντας πίσω τις πληγές του παρελθόντος με σεισμούς, καταστροφές και πολιτικές αναταραχές.

3. Cascais

caiscaisb.jpg
Cascais/Ideal Image

Ο παράδεισος, 20 λεπτά από την πόλη. Πάνω στον Ατλαντικό, με παραλίες (και κρύα νερά λόγω του ωκεανού), τη μεγάλη ψαραγορά με τα πιο εκλεκτά θαλασσινά, θεωρείται το πιο κοντινό παραθεριστικό θέρετρο για τους κατοίκους της Λισαβόνας. Στις σοβαρές τους διακοπές βέβαια όλοι μετακινούνται νοτιότερα, στην Algarve (Αλγκάρβε), αλλά το Cascais (Καϊσκάις) προσφέρεται για σύντομες αποδράσεις. Εκτός από τις βόλτες και τους καφέδες μέσα στην πόλη, αξίζουν και οι διαδρομές κατά μήκος του ωκεανού με τα συναρπαστικά τοπία και τον πολύ αέρα! Εδώ θα βρεις εστιατόρια με την πιο ωραία θαλασσοφαγία. Ετοιμάσου για πολύ μπακαλιάρο, σαρδέλες, σφυρίδα, αστακούς σε θρυλικές μερίδες και εξαιρετικές τιμές, όλα νόστιμα μέχρι… λιποθυμίας!

4. Sintra

sintra2.jpg
Pena Palace, το θερινό παλάτι της βασιλικής οικογένειας/Ideal Image

Μισή ώρα σχεδόν από τη Λισαβόνα, η περιοχή της Σίντρα είναι ο πιο δημοφιλής προορισμός για μονοήμερες αποδράσεις από την πόλη. Πνιγμένη στο πράσινο, με τις πιο εντυπωσιακές βίλες που φιλοξενούσαν παλιά (και μερικές ακόμα και σήμερα) την ελίτ της χώρας, με μια αύρα μυστικισμού, με πολλές ιστορίες και φήμες για παραφυσικά φαινόμενα και ένα μοναδικό κάστρο στην κορυφή του λόφου, το Pena Palace, το θερινό παλάτι της βασιλικής οικογένειας. Αν το επισκεφθείτε, οπλιστείτε με υπομονή. Καθημερινά χιλιάδες τουρίστες περιμένουν σε μια ατελείωτη ουρά από τα ξημερώματα μέχρι τη δύση του ήλιου. Υπάρχει και η δυνατότητα αγοράς online Fast Track Ticket για να αποφύγετε την ταλαιπωρία. Αν σας αρέσει η πεζοπορία, αξίζει να κάνετε όλη τη διαδρομή με τα πόδια, μέσα σε μια οργιώδη βλάστηση από την είσοδο του πάρκου μέχρι το παλάτι. Τι θα δείτε; Ένα παλάτι σχεδόν ονειρικό ή παιδικό με έντονα χρώματα, την πιο μαγευτική θέα σε ένα πάρκο σχεδόν 1.000 στρεμμάτων, πάνω από 500 είδη φυτών που συγκέντρωσε ο βασιλιάς Φερδινάνδος από όλο τον κόσμο, την κουζίνα του παλατιού με όλα τα σκεύη καλοσυντηρημένα. Είναι σαν να παρακολουθείς από την κλειδαρότρυπα την ιδιωτική ζωή των βασιλιάδων μιας άλλης εποχής με πολλές δεισιδαιμονίες, όπως αυτή που δεν τους άφηνε να κοιμούνται ξαπλωμένοι στο κρεβάτι, παρά καθισμένοι, γιατί η ξαπλωτή θέση είναι μόνο για τους πεθαμένους! Η πόλη έχει γραφικές διαδρομές, μικρά καφέ και εστιατόρια και αξίζει να τα περιηγηθείς αφού φτάσεις μέχρι εκεί.

5. Gulbenkian Μuseum

Όλα ξεκίνησαν από το όραμα του Calouste Sarkis Gulbenkian, ενός Αρμένιου κροίσου που ζήτησε άσυλο στην Πορτογαλία στη διάρκεια του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου. Ιδρύθηκε το 1956, όταν με τη διαθήκη του άφησε στο Δημόσιο όλη του την περιουσία και τις αμύθητης αξίας συλλογές τέχνης. Στο μουσείο εκτίθενται αντικείμενα και έργα τέχνης από την αρχαία Αίγυπτο μέχρι τις μέρες μας. Από τις πιο σημαντικές συλλογές είναι και τα κομψοτεχνήματα του René Lalique, τα οποία ο Gulbenkian απέκτησε κατευθείαν από τον ίδιο τον καλλιτέχνη. Οι κήποι του μουσείου, με πολλές λίμνες και καταρράκτες, είναι μια όαση μέσα στην πόλη. Τα κτίρια του συμπλέγματος, όπως και όλοι οι εξωτερικοί χώροι, σχεδιάστηκαν από τους καλύτερους αρχιτέκτονες της εποχής και στους κήπους, που είναι ανοικτοί για όλο τον κόσμο, διοργανώνονται το καλοκαίρι συναυλίες κλασικής και τζαζ μουσικής.

2 ζαχαροπλαστεία που πρέπει οπωσδήποτε να επισκεφθείς

Pastéis de Belém, Λισαβόνα

pasteis_belem_oyra.jpg

Το πιο γνωστό ζαχαροπλαστείο της Λισαβόνας, που ξεκίνησε να λειτουργεί το 1837 και από τότε σερβίρει καθημερινά πάνω από 22.000 ταρτάκια, τα περίφημα και ομώνυμα pastéis de belém. Φτιάχνονται όλα αυτά τα χρόνια με τη συνταγή που λέγεται πως ο ιδιοκτήτης αγόρασε από τους μοναχούς στο γειτονικό Μοναστήρι Jerónimos. Η συνταγή μεταφέρεται προφορικά από γενιά σε γενιά και όσοι προσπάθησαν να την αντιγράψουν δεν κατάφεραν να προσεγγίσουν τη γεύση και την υφή των αυθεντικών pastéis. Με μια τραγανή και βουτυράτη βάση που θυμίζει εκλεκτή σφολιάτα και μια κρέμα που είναι βελούδινη, αφράτη, ισορροπημένη σε γεύση και άρωμα που θυμίζει κρέμα ζαχαροπλαστικής και κρεμ μπριλέ, αυτά τα ταρτάκια είναι απλά κολασμένα. Και, καθώς είναι αδύνατο να σταματήσεις στο πρώτο, πουλιούνται σε εξάδες. Η ουρά όσο λειτουργεί το ζαχαροπλαστείο ξεπερνάει τα 2-3 τετράγωνα, αξίζει όμως να περιμένεις για να δοκιμάσεις κάτι μοναδικό στον κόσμο. Pastéis δοκίμασα σε όλη την πόλη: σε καφέ, στην αγορά Time Out, ακόμα και στο πρωινό του ξενοδοχείου. Τα pastéis de belém όμως είναι μοναδικά και δεν υπάρχει περίπτωση να φτάσεις μέχρι τη Λισαβόνα και να μην τα δοκιμάσεις.

Piriquita, Σίντρα

img_3343_treavaseiros_sintra_piriquita.jpg

Travesseiros (τραβεσέιρος): Αφράτο, εθιστικά νόστιμο, μοναδικό! Έτσι μόνο μπορείς να περιγράψεις το παραδοσιακό αυτό γλυκό από τη Σίντρα. Θυμίζει τη δική μας μπουγάτσα, αλλά έχει ένα αέρινο σφολιατένιο φύλλο που είναι ταυτόχρονα και τραγανό και μια κρέμα με πλούσια γλυκιά γεύση με πολλά αυγά και αμύγδαλα. Το Piriquita είναι το ζαχαροπλαστείο που φτιάχνει από το 1862 τα πιο ωραία Travesseiros. Οι ουρές είναι και εδώ θρυλικές και μπορείς να δοκιμάσεις και άλλα τοπικά γλυκά, πάντα στην ίδια φιλοσοφία –ζύμη, κρέμα, αυγά–, όμως τα traveseiros είναι αυτά που δεν πρέπει να χάσεις με τίποτα.

5 στάσεις για αυθεντική πορτογαλική κουζίνα

time_out_lisboab.jpg

1. Time Out Market Lisbon

Όλη η γαστρονομική σκηνή της χώρας συγκεντρωμένη στην παραλιακή αγορά Mercato da Ribeira. Ένα κόνσεπτ που δημιούργησε το 2014 η ομάδα του Time Out Lisboa με σκοπό να προσφέρει ό,τι καλύτερο και πιο ξεχωριστό, από φαγητό και γλυκό, στους ντόπιους και πολύ περισσότερο στους επισκέπτες της πόλης. Οι αγορές Time Out λειτουργούν και σε πολλές άλλες πόλεις της Αμερικής και είναι ένας έξυπνος τρόπος να δοκιμάσεις πολλά και διαφορετικά πράγματα, όλα συγκεντρωμένα σε ένα μέρος.

Η ιδέα έχει ως εξής: Περιμετρικά του κεντρικού χώρου υπάρχουν στη σειρά μικρά μαγαζιά/εστιατόρια που προφέρουν ορισμένα από τα πιο αντιπροσωπευτικά πιάτα της τοπικής κουζίνας. Κάποια από αυτά τα τρέχουν διάσημοι σεφ. Θα δοκιμάσεις τα καλύτερα σάντουιτς με φιλέτο, τις καλύτερες κροκέτες μπακαλιάρου, τα καλύτερα πιάτα με θαλασσινά, αλλά και πιο συμβατικά ή διεθνή, όπως πίτσα, μπέργκερς και παγωτό μαζί με τα τοπικά γλυκά pastéis και travesseiros.Τα τραπέζια/πάγκοι είναι διαθέσιμα για όλους, οπότε σε περιόδους αιχμής, όπως αργά το απόγευμα και το βράδυ, επικρατεί ένας πανικός από την ώρα που παραγγέλνεις μέχρι την ώρα που θα βρεις, αν είσαι τυχερός, ένα σκαμπό για να καθίσεις. Αξίζει τον κόπο; Ναι, ειδικά αν πας νωρίτερα, προς το μεσημέρι, οπότε είναι πιο άνετα. Κάνεις μια βόλτα, βλέπεις τις βιτρίνες και τα μενού, κρυφοκοιτάς και τα πιάτα που έχουν οι άλλοι μπροστά τους και αποφασίζεις.

p1000054_time_out_vangelis.jpg

Δοκιμάσαμε θεϊκές κροκέτες με κρέας, με κοτόπουλο και κάρι και με μπακαλιάρο και τσορίθο στην Croqueteria, το κλασικό σάντουιτς με φιλέτο και βούτυρο στο O Prego da Peixaria, Hot dog με χταπόδι και μαύρη τεμπούρα σουπιάς στο Sea Me, κροκέτες (τι άλλο;) μπακαλιάρου σε διάφορες εκδοχές με πιπεριές, ελιές, μυρωδικά στο Olho Bacalhau. Ήπιαμε πόρτο στο Taylors και απολαύσαμε τα pastéis του Manteigaria που ανταγωνίζονται τα θρυλικά pastéis de belém. Κατά τη γνώμη μου, δεν είναι τόσο φινετσάτα, σου δίνουν όμως τη δυνατότητα να δοκιμάσεις καλοφτιαγμένα pastéis εφόσον δεν πας στην Belém.

Αυτό που δεν πρέπει να χάσεις είναι το pudim do abade, ένα πλούσιο γλυκό με κρέμα και αυγά που θυμίζει κρεμ καραμελέ, βασισμένο σε μια παραδοσιακή συνταγή από ένα μοναστήρι στα βόρεια της χώρας. Στο ομώνυμο stand, ο σεφ Miguel Oliveira το φτιάχνει στην πιο ξεχωριστή του εκδοχή, με πλούσια γεύση, αφού χρησιμοποιεί χοιρινό λίπος, πολλούς κρόκους, κανέλα και πόρτο. Το αποτέλεσμα, ένα γλυκό που παρόμοιό του δεν έχεις δοκιμάσει πουθενά. Είναι ακριβό, αλλά δεν μπορείς να φας πολύ, μία μερίδα αρκεί για 2-3 άτομα! Η αγορά είναι ανοικτή όλη μέρα, είναι εύκολα προσβάσιμη και αξίζει να την επισκεφθείς έστω και μία φορά για την εμπειρία.

Time Out Lisboa, Mercato da Ribeira, Avenida 24 de Julho,1200-479 Lisboa

2. Rossio Gastrobar

rossio_gastrobar_chef_joao_rodrigues.jpg
O Joao Rodriguez, executive chef του ξενοδοχείου Altis Avenida/J. Bessone, Fabrice Demoulin

Την ώρα που οι τουρίστες κυρίως στριμώχνονται για να ανέβουν με τον ανελκυστήρα Santa Justa Elevador στο πιο ψηλό σημείο της περιοχής Baixa στα 45 μέτρα, παραδίπλα, στον έβδομο όροφο του ξενοδοχείου Altis Avenida, το Rossio Gastrobar προσφέρει την ίδια θέα και με λίγα ευρώ παραπάνω από το εισιτήριο του ανελκυστήρα σού δίνει την ευκαιρία να απολαύσεις κοκτέιλ μαζί με εξαιρετικό finger food. Η θέα είναι μαγευτική: Όλο το ιστορικό κέντρο της πόλης, ο ποταμός, το κάστρο São Jorge, τα δημόσια κτίρια στη διπλανή πλατεία Rossio και, αν είστε τυχεροί, ένα τεράστιο φεγγάρι όταν έχει πανσέληνο.

Οι γεύσεις του João Rodrigues, που είναι πολυβραβευμένος executive chef του ξενοδοχείου, παίζουν με τις παραδοσιακές γεύσεις και τους πρωτότυπους συνδυασμούς μαζί με τις πιο μοντέρνες τεχνικές. Αποτέλεσμα; «Ψεύτικα βύσσινα», μικρές μπάλες από μους φουα γκρα με γλάσο από βύσσινα, απίστευτες κρεατένιες κροκέτες και τάκος με την τέλεια ψητή χοιρινή πανσέτα. Αυτά είναι τα petiscos ή αλλιώς τα πορτογαλικά μεζεδάκια αντίστοιχα των ισπανικών τάπας. Οι γεύσεις είναι πολύ δυνατές και σου δίνουν τη δυνατότητα να δοκιμάσεις κλασικές πορτογαλικές συνταγές, σωστά μαγειρεμένες όμως και παρουσιασμένες με τον πιο έξυπνο τρόπο.

Η Βραζιλιάνα Flavi Andrade επιμελείται το μενού με τα κοκτέιλ. Πέρα από το ότι όλα ταιριάζουν απόλυτα με το φαγητό, υπάρχουν και προτάσεις για γευστικούς συνδυασμούς στο μενού∙ μπορώ να πω με σιγουριά δοκιμάζοντας αρκετά από αυτά μετά από αρκετές επισκέψεις, πως εδώ θα απολαύσεις τα πιο ιδιαίτερα, απίστευτα ισορροπημένα και ευφάνταστα ποτά. Όλα φτιάχνονται από την αρχή, κάθε ποτό έχει κάτι ξεχωριστό που δεν θα βρεις αλλού: σιρόπι με μυρωδικά, λάιμ ή λεμονόχορτο, καπνιστό ανανά, ποπ κορν ταπιόκας, ή ακόμα και ένα ιδιαίτερο εκχύλισμα από τζιν, βερμούτ και χυμό σταφυλιού. Αυτά είναι μερικά από τα συστατικά των κοκτέιλ που εντυπωσιάζουν πρώτα με την εμφάνισή τους και μετά σε κερδίζουν με τη γεύση τους. Και όλα αυτά σε εξαιρετικές τιμές.

Rossio Gastrobar, R. 1o de Dezembro 118, 1200-360, Lisboa, +351 21 0440018

3. Taberna Bairro do Avillez

bairro_chefjoseavillez_14_credito_paulobarata2.jpg
O σεφ Jose Avillez/Paulo Barrata

Ο σεφ José Avillez είναι υπερδραστήριος, είναι δημοφιλής μέσα από τις τηλεοπτικές του εκπομπές, έχει πολλά εστιατόρια στα οποία παίζει με την πορτογαλική κουζίνα και την παρουσιάζει σε διάφορες εκδοχές και το τελευταίο του κόνσεπτ έχει κερδίσει τις εντυπώσεις και είναι πλέον προορισμός. Έκανε κάτι έξυπνο, που το οφείλει, όπως λέει ο ίδιος, στις παιδικές του μνήμες. Τότε που πήγαινες σε ένα μέρος στο οποίο μπορούσες να αγοράσεις τρόφιμα, να τα δοκιμάσεις επιτόπου, πάντα με παρέα, ένα μέρος που αποπνέει αγάπη, μεράκι, έχει γεύσεις και μυρωδιές και πολλές εικόνες φαγητού.

Το Bairro do Avillez (bairro σημαίνει γειτονιά) είναι ένας πολυχώρος φαγητού. Πολλά εστιατόρια μαζί με μία αγορά όπου βρίσκεις, ανάμεσα στα άλλα, τα πιο εκλεκτά τυριά, αλλαντικά και κρασιά της χώρας. H Taberna είναι ένας χώρος σε αυτή τη γειτονιά που σερβίρει κλασική πορτογαλική κουζίνα, ελαφρώς πειραγμένη. Κάνει ένα παιχνίδι ανάμεσα σε Δύση και Ανατολή με το υπερτρυφερό χταπόδι με σάλτσα kimchi (το κορεάτικο καυτερό τουρσί λάχανο), συνδυάζει τον μπακαλιάρο με τσορίθο και απίστευτη μαρμελάδα κρεμμυδιών και σερβίρει, μεταξύ των άλλων, και ένα κολασμένο σάντουιτς με φιλέτο. Παρ’ όλη την πολυκοσμία και το στρίμωγμα στο χώρο, φεύγεις ευτυχισμένος, γνωρίζοντας πως έχεις δοκιμάσει τα πιο εκλεκτά προϊόντα του τόπου μαγειρεμένα με τέτοιο τρόπο που σου δίνουν το μάξιμουμ της γεύσης και της ποιότητάς τους.

Bairro do Avillez, R. Nova da Trindade 18, 1200-303, Lisboa, +351 21 5830290

4. Furnas do Guincho

Ο γενικός κανόνας που λέει «πήγαινε εκεί που πάνε και οι ντόπιοι» δούλεψε για μια ακόμα φορά. Ρωτήσαμε και μάθαμε πού θα φάμε φρέσκα θαλασσινά. Και ό,τι ζήσαμε ξεπέρασε κατά πολύ τις προσδοκίες μας. Ένα εστιατόριο, λίγο πιο έξω από το Cascais, πάνω στον γκρεμό, με θέα στον Ατλαντικό, προστατευμένο από το δυνατό αέρα που λυσσομανούσε όλη μέρα, με μια ομάδα από επαγγελματίες σερβιτόρους στους οποίους βγάζω το καπέλο κρίνοντας από τον τρόπο που εξυπηρετούσαν τις ορδές των πελατών. Εδώ θα φας θαλασσινά και θα τερματίσεις με τον όρο νοστιμιά. Από εντυπωσιακά ψάρια ψημένα σε αλάτι που φτάνουν στο τραπέζι φλαμπέ και τραβούν τα βλέμματα όλων μέχρι θηριώδη σκεύη με ρύζι και θαλασσινά τύπου παέγια που μπορεί να περιγράφεται ως πιάτο των δύο ατόμων αλλά φτάνει και περισσεύει για τέσσερις.

Δοκιμάσαμε δύο κλασικά πιάτα της τοπικής κουζίνας, ένα κοφτό μακαρόνι με σφυρίδα και γαρίδες και ένα μαγειρευτό με θαλασσινά, όστρακα και κάρι. Δεν έχω λόγια για να περιγράψω το πόσο καλομαγειρεμένα ήταν όλα, πόσο φρέσκα ήταν τα θαλασσινά και πόσο γενναιόδωρες οι μερίδες! Αξίζει τον κόπο η διαδρομή για να φτάσετε έως εκεί και πιστέψτε με θα βιώσετε μια μοναδική εμπειρία.

Furnas do Guincho, Estrada do Guincho, 2750-642, Cascais, +351 21 4869243

5. Ponto Final

p1010362_ponto_final.jpg
To Ponto Final στην αποβάθρα Cacilhas

Για πολλά χρόνια ήταν το καλά κρυμμένο μυστικό της Λισαβόνας. Τώρα με τα social media τίποτα δεν μένει κρυφό. Είναι μια μικρή περιπέτεια για να φτάσεις στο πιο διάσημο εστιατόριο στην απέναντι όχθη της πόλης που οι ντόπιοι ονομάζουν south bank. Παίρνεις το καραβάκι από τον κεντρικό σταθμό Cais do Sodre απέναντι από την αγορά Time Out και σε 10 λεπτά διασχίζεις τον ποταμό και φτάνεις στην αποβάθρα Cacilhas. Από εκεί περπατάς κατά μήκος της ακτής για 8-10 λεπτά μέχρι να φτάσεις στην άκρη της αποβάθρας, στο Ponto Final.

Αν πας αργά απόγευμα που είναι και η καλύτερη ώρα, όταν πέφτει ο ήλιος, θα σου πάρει αρκετό χρόνο μέχρι να χωνέψεις όλο αυτό που συμβαίνει γύρω σου. Το τέλειο setting για να ξεκινήσεις να βγάζεις φωτογραφίες μετά μανίας. Όπου και αν κοιτάξεις, είναι σκηνικό. Η γέφυρα στο βάθος, ο ήλιος που δύει, το κύμα που σκάει δίπλα στα τραπέζια, η πόλη απέναντι, δεν υπάρχει κάτι που να έχει λιγότερο ενδιαφέρον σε όποια πλευρά και αν στραφείς.

Στο φαγητό τώρα: Το σέρβις παρά την πολυκοσμία γίνεται στην ώρα του. Οι μερίδες και εδώ είναι τεράστιες. Θαλασσινά σε κάθε εκδοχή είναι αυτά που πρέπει να δοκιμάσεις, αν και σε κάθε εστιατόριο υπάρχει και ένα μικρό μενού με κρέας. Η σφυρίδα έχει και εδώ την τιμητική της. Μαγειρεμένη σαν το δικό μας ψάρι πλακί, σπαρταριστή, ολόφρεσκη, με λαχανικά και σάλτσα πάπρικας γλύκισμα. Οι σαρδέλες τροφαντές, εντυπωσιακά ψημένες με τα λέπια τους, με ζουμερό ψαχνό. Η σαλάτα με ρεβίθια και παστό μπακαλιάρο είναι από τα ιδιαίτερα πιάτα, με δυνατή γεύση, αφού σε αρκετά εστιατόρια τη φτιάχνουν με αλμυρό ψαχνό και πολλά μυρωδικά και κρεμμύδια. Σκόρδο φυσικά παντού, σε μεγάλη ποσότητα. Αυτό που μας εξέπληξε ήταν τα φασολάκια τεμπούρα και ένα τοματόρυζο χυλωμένο που θύμιζε μαγείρεμα μαμάς. Το τοματόρυζο είναι το κλασικό συνοδευτικό τόσο σε ψάρια όσο και σε κρεατικά. Θα το βρείτε παντού, άλλες φορές πιο στεγνό σαν πιλάφι και άλλες πιο σούπα, και μαζί με το απλό βραστό ρύζι, τις τηγανητές πατάτες και τα φασόλια σερβίρεται σαν συνοδευτικό σε κάθε τραπέζι. Αν είναι να πας σε ένα εστιατόριο στη Λισαβόνα, το Ponto Final είναι αυτό που τα έχει όλα.

Ponto Final, Rua do Ginjal, 2800-285, Almada, +351 21 276043

Από τον Βαγγέλη Δρίσκα

Πηγή:eatme. To eatme κυκλοφορεί κάθε πρώτη Κυριακή του μήνα με το Έθνος της Κυριακής.

eatme_cover-1.jpg
ΣΧΟΛΙΑ <% totalComments %>
ΞΕΚΙΝΗΣΤΕ ΤΗ ΣΥΖΗΤΗΣΗ

Tο ethnos.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετεί τις απόψεις αυτές. Διατηρεί το δικαίωμα να μην δημοσιεύει συκοφαντικά, υβριστικά, ρατσιστικά ή άλλα σχόλια που προτρέπουν σε άσκηση βίας. Επίσης, σχόλια σε greeklish και κεφαλαία δεν θα δημοσιεύονται ενώ το ethnos.gr, όταν και όπου κρίνει, θα συμμετέχει στον διάλογο.

Δείτε εδώ τους όρους χρήσης.

Προσθήκη Σχολίου
<% replyingComment.name %>
Ακύρωση
Το σχόλιό σας έχει προωθηθεί για έγκριση
Αυτός ο ιστότοπος προστατεύεται από το reCAPTCHA και ισχύουν η Πολιτική Απορρήτου και οι Όροι Παροχής Υπηρεσιών της Google.
ΕΞΥΠΝΗ ΠΛΟΗΓΗΣΗ