Μαρουσάκης: Οι επτά περιοχές που θα επηρεαστούν από τις καταιγίδες - Πότε θα «χτυπήσουν» την Αττική
Ο μετεωρολόγος του OPEN ανέφερε ότι οι μεγάλες σε διάρκεια βροχές είναι πιθανό να δημιουργήσουν πλημμυρικά φαινόμενα🕛 χρόνος ανάγνωσης: 4 λεπτά ┋ 🗣️ Ανοικτό για σχολιασμό

Έντονο κύμα κακοκαιρίας αλλά συνηθισμένο για την εποχή θα χτυπήσει τη χώρα τις επόμενες ώρες όπως ανέφερε ο μετεωρολόγος του OPEN Κλέαρχος Μαρουσάκης μιλώντας στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων.
Θα έχουμε πολλές βροχές, δυνατούς ανέμους και χιόνια σημείωσε και ανέλυσε τις περιοχές που θα επηρεαστούν από έντονες βροχές και καταιγίδες.
Πρόκειται για τις παρακάτω περιοχές:
- Πελοπόννησος
- Αττική
- Βοιωτία
- Εύβοια
- Σποράδες
- Ανατολικό Αιγαίο
- Κυκλάδες
Όπως είπε ο Κλέαρχος Μαρουσάκης, οι καταιγίδες θα εστιάζονται κυρίως πάνω από τη θάλασσα, ενώ οι μεγάλες σε διάρκεια βροχές, είναι πιθανό να δημιουργηθούν πλημμυρικά φαινόμενα.
Μάλιστα, οι βροχές θα μετατρέπονται σε χιόνια ακόμα και σε χαμηλά υψόμετρα στο εσωτερικό της Πελοποννήσου, σε κεντρική και βόρεια ηπειρωτική χώρα σε 300 και 400 μέτρα.
Αναμένονται επίσης πολύ θυελλώδεις ανατολικοί – νοτιοανατολικοί άνεμοι τόσο στη ξηρά όσο και τη θάλασσα, με τον Κλέαρχο Μαρουσάκη να εφιστά μεγάλη προσοχή.
Η εικόνα για την Αττική
Στην Αττική ειδικότερα, περιμένουμε αρκετές βροχές με μεγάλη διάρκεια, με εξάρσεις κοντά στο μεσημέρι με απόγευμα χωρίς όμως ακραία φαινόμενα. Υπολογίζουμε έναν όγκο νερού περίπου 50-70 τόνους ανά στρέμμα για το δυτικό και νότιο τμήμα της Αττικής. Είναι τιμές που έχουμε ξαναδεί τον Ιανουάριο διευκρίνισε ο Κλέαρχος Μαρουσάκης.
Όπως επισήμανε, είναι το κύμα κακοκαιρίας που έρχεται είναι πιο εξασθενημένο σε σχέση με αυτό που χτύπησε τη Μάλτα, με τις πιο επικίνδυνες βροχές να αναμένεται να τις δεχτούν θαλάσσιες και παραθαλάσσιες.
«Έντονη αλλά φυσιολογική για την εποχή κακοκαιρία και σε καμία περίπτωση ακραία»
Ο Κλεάρχος Μαρουσάκης σε ανάρτησή του τονίζει ότι είναι μία έΈντονη αλλά φυσιολογική για την εποχή κακοκαιρία και σε καμία περίπτωση ακραία.
«Δείχνουμε την απαιτούμενη προσοχή όπως θα πρέπει να κάνουμε και σε κάθε κακοκαιρία η οποία σε τοπικό επίπεδο μπορεί να δημιουργήσει προβλήματα» τονίζει.
Αναλυτικά η ανάρτηση του Κλέαρχου Μαρουσάκη:
«Βαρομετρικό χαμηλό από τα νότια τμήματα της Ιταλίας θα απασχολήσει τον καιρό της χώρας μας από σήμερα το βράδυ και από τα νότια προς τα βόρεια.
Γι αυτή τη νέα κακοκαιρία αξιζει να σημειωθούν τα παρακάτω:
1. Δεν πρόκειται για ασυνήθιστη κακοκαιρία τόσο για τα δικά μας γεωγραφικά πλάτη αλλά και για την εποχή στην οποία βρισκόμαστε. Έντονη ναι, ασυνήθιστη ή και ακραία όχι.
2. Οι εικόνες που μας έρχονται από τη νότια Ιταλία σαφώς και προκαλούν έντονη ανησυχία. Θα πρέπει όμως να αναφέρουμε ότι οι κακοκαιρίες τροποποιούνται στον χρόνο και τον χώρο. Μπορεί να ενισχυθούν, μπορεί και να εξασθενίσουν. Επομένως μην συνδέουμε τις εκεί εικόνες με αυτά που μπορεί να συμβούν εδώ.
3. Για να γίνει κατανοητό το παραπάνω αναλύουμε τα εξης:
Η χώρα μας εδώ και αρκετές ημέρες επηρεάζεται στα χαμηλά στρώματα της ατμόσφαιρας από πολύ ψυχρές αέριες μάζες. Αυτό δημιουργεί ένα ευσταθές στρώμα αέρα κάτω χαμηλά το οποίο λειτουργεί ανασταλτικά στην ανάπτυξη επικίνδυνων - ακραίων καταιγίδων.
Η θάλασσα εξαιτίας της διαφορετικής συμπεριφοράς που παρουσιάζει σε ότι αφορά τις ανταλλαγές θερμότητας με την κατώτερη ατμόσφαιρα, εμφανίζει περισσότερες πιθανότητες για ανάπτυξη καταιγίδων πιθανόν και με έντονο χαρακτήρα.
Επομένως εκτιμούμε ότι οι καταιγίδες θα εστιάζονται κοντά στη θάλασσα ενώ πάνω από την ξηρά οι βροχές θα εμφανίζουν μεγαλύτερη σταθερότητα με εξάρσεις και υφέσεις, θα έχουν όμως μεγάλη διάρκεια.
4. Σε ότι αφορά τα χιόνια, αυτά θα απασχολήσουν κυρίως ορεινές - ημιορεινές εκτάσεις πρόσκαιρα και περιοχές πιο χαμηλού υψομέτρου προς τα βόρεια.
5. Για το νομό Αττικής δεν φαίνονται ακραίες καταστάσεις. Υπολογίζουμε έναν όγκο βροχής συνολικά κοντά στους 50 με 70 τόνους ανά στρέμμα σε τοπικό επίπεδο με βροχή που θα έχει κυρίως διάρκεια και όχι ακραίες εντάσεις. Εξάρσεις και υφέσεις με τις εξάρσεις κοντά στο μεσημέρι με απόγευμα.
6. Οι άνεμοι θα προσεγγίζουν τοπικά τα επίπεδα θυέλλης ιδιαίτερα προς τα δυτικά και νότια θαλάσσια τμήματα.
Συνοψίζοντας
Προκειται για μια έντονη αλλά φυσιολογική για την εποχή κακοκαιρία και σε καμία περίπτωση ακραία.
Δείχνουμε την απαιτούμενη προσοχή όπως θα πρέπει να κάνουμε και σε κάθε κακοκαιρία η οποία σε τοπικό επίπεδο μπορεί να δημιουργήσει προβλήματα».
«Μανιφέστο» Τραμπ στον ένα χρόνο εξουσίας - «Θα δείτε πόσο μακριά μπορώ να φτάσω για τη Γροιλανδία»
Πώς θα κινηθεί και πού θα «χτυπήσει» η κακοκαιρία: Τα πρώτα μηνύματα του 112 - Live η πορεία της
Ποια αγροτικά μπλόκα «σπάνε»: Οι αποφάσεις των συνελεύσεων για το μέλλον των κινητοποιήσεων
Τυραννόσαυρος Ρεξ: Η μελέτη που αλλάζει όλα όσα γνωρίζαμε για τους δεινόσαυρους - Τα νέα στοιχεία
Live όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό, με την υπογραφή του www.ethnos.gr
δημοφιλές τώρα: 



