• Πολιτική
  • Οικονομία
    • Market
  • Ελλάδα
  • Κόσμος
  • Αθλητισμός
  • Απόψεις
  • Videos
  • Ψυχαγωγία
    • Τηλεόραση
  • Food & Drink
    • Συνταγές
  • Travel
  • Υγεία
  • Παιδεία
  • Πολιτισμός
    • Βιβλίο
    • Θέατρο
    • Μουσική
    • Cinema
  • Καιρός
  • Τεχνολογία
  • Auto
  • Moto
  • Viral
  • Ιστορία
    • Σαν σήμερα
  • Κατοικίδιο
  • Fashion & Design
  • Πρωτοσέλιδα
αναζήτηση άρθρου
Ακολουθήστε το Έθνος στα κοινωνικά δίκτυα
Subscribe to our YouTube ChannelFollow us on FaceBookFollow us on Instagram
Κατέβαστε την εφαρμογή του Έθνους για κινητά
ΕΘΝΟΣ on AppStoreΕΘΝΟΣ on PlayStore
ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
ΠΡΟΣΩΠΙΚΑ ΔΕΔΟΜΕΝΑ
ΠΟΛΙΤΙΚΗ COOKIES
ΠΟΙΟΙ ΕΙΜΑΣΤΕ
ΑΡΘΟΓΡΑΦΟΙ
  • Πολιτική
  • Οικονομία
  • Ελλάδα
  • Κόσμος
  • Αθλητισμός
  • Ψυχαγωγία
  • Food & Drink
  • Travel
  • Viral
BREAKING NEWS:
Ταυτοποιήθηκε ο «πεινασμένος» διαρρήκτης – Εισέβαλλε στο Δημαρχείο Σαρωνικού και έφαγε τρόφιμα που βρήκεΜετά την κλοπή και πλημμύρα στο Λούβρο: Ζημιές σε πάνω από 300 σπάνια βιβλία στην αίθουσα αιγυπτιακών αρχαιοτήτωνΑπόλυτο αφεντικό στο ντέρμπι της Θεσσαλονίκης ο ΠΑΟΚ, που κοιτάζει μόνο την κορυφή!Σε θέσεις «μάχης» οι αγρότες: Νέα μπλόκα σε όλη την Ελλάδα - Κλείνουν λιμάνια και αεροδρόμια
δημοφιλές τώρα: Αυτοκινητιστής έχασε τη δουλειά του επειδή το υπουργείο Μεταφορών ξέμεινε από ταχογράφους
Homepage ┋   Οικονομία   ┋   10.12.2021 11:53
Newsroom
Newsroom
Ενότητες στο άρθρο: 📌 Στον «πάγο» οι χρεώσεις ΥΚΩ σε λογαριασμούς της ΔΕΗ

Ακρίβεια: Διπλή στήριξη για φυσικό αέριο και ρεύμα

🕛 χρόνος ανάγνωσης: 4 λεπτά   ┋

επόμενο άρθρο
ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗ/EUROKINISSI
ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗ/EUROKINISSI

Με διπλό τρόπο επιχειρεί να στηρίξει η κυβέρνηση τους καταναλωτές για τις ανατιμήσεις σε φυσικό αέριο και ρεύμα. Στόχος είναι να μπει «φρένο» στην ενεργειακή κρίση που «γονατίζει» τα νοικοκυριά. Ειδικότερα, η τροπολογία του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας που ενσωματώθηκε στο νομοσχέδιο για την απολιγνιτοποίηση που ψηφίστηκε την Πέμπτη στη Βουλή προβλέπει δύο μέτρα - «ανάσα» για τους καταναλωτές.

Το πρώτο αφορά την αναστολή της πληρωμής των χρεώσεων χρήσης δικτύου διανομής από όλους τους οικιακούς καταναλωτές φυσικού αερίου κατά τους μήνες Νοέμβριο και Δεκέμβριο. Μάλιστα η τροπολογία αφήνει ανοιχτό παράθυρο για παράταση της αναστολής των παραπάνω χρεώσεων, καθώς με εξουσιοδοτική διάταξη δίνει τη δυνατότητα στον υπουργό Περιβάλλοντος να παρατείνει και το δίμηνο.

Πάντως, τα τέλη δε διαγράφονται, αλλά αναβάλλονται και θα επιβληθούν από το 2022, όταν αποκλιμακωθούν οι τιμές του φυσικού αερίου. Η ρύθμιση προβλέπει πως οι οικιακοί καταναλωτές θα μπορούν να αποπληρώσουν τα ποσά αυτά σε τέσσερις ισόποσες μηνιαίες δόσεις. Τα ποσά του Νοεμβρίου θα σπάσουν σε δύο δόσεις και θα πληρωθούν εντός του Απριλίου του 2022 και τα ποσά του Δεκεμβρίου με αντίστοιχο τρόπο θα πληρωθούν τον Μάιο του 2022. Όπως προβλέπει η τροπολογία, η ρύθμιση εφαρμόζεται ανεξάρτητα από το αν υπάρχει κάποιος άλλος διακανονισμός είσπραξης μεταξύ της εταιρείας και του οικιακού πελάτη.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Ελλάδα | 10.12.2021 10:53 
Έγκλημα στη Γλυφάδα: Σε κατάσταση σοκ η σύντροφος του θύματος και μητέρα του δράστη
Υγεία | 10.12.2021 10:55
BionTech για μετάλλαξη Όμικρον: Θα χρειαστεί και τέταρτη δόση εμβολίου το καλοκαίρι
Κόσμος | 10.12.2021 11:24 
Βρετανία: Ζημιά για τον Τζόνσον η διαρροή των χριστουγεννιάτικων πάρτι - Βυθίζεται το κόμμα του στις δημοσκοπήσεις
Ελλάδα | 10.12.2021 11:33
«Τον έδεσαν πισθάγκωνα»: Συγκλονιστική καταγγελία για τη «σύλληψη» του Γυμνασιάρχη από τη «Συνταγματική Αστυνομία»

Συγκεκριμένα η ρύθμιση προβλέπει για τους παρόχους τα εξής:

Το ποσό της καθαρής αξίας εκάστου τιμολογίου που αφορά τις χρεώσεις χρήσης Δικτύου Διανομής των Οικιακών Πελατών, διακανονισμό αζημίως και ατόκως για Προμηθευτή, τέσσερις (4) ισόποσες μηνιαίες δόσεις, οι εξοφλούνται έως δέκατη ημερολογιακή ημέρα εκάστου μήνα, πρώτη εκ των οποίων εξοφλείται Μάρτιο του 2022 για μήνα Νοέμβριο του 2021 και δεύτερη Απρίλιο του 2022 για μήνα Δεκέμβριο του 2021.

Και για τους οικιακούς καταναλωτές:

Ανεξάρτητα από σύναψη του διακανονισμού εξόφλησης παρ. 1, προμηθευτής περιλαμβάνει προς είσπραξη στους λογαριασμούς φυσικού αερίου των οικιακών πελατών, τα που αναλογούν περ. β) παρ. 1, τα οποία εξοφλούνται διακανονισμό, αζημίως και ατόκως για οικιακό πελάτη τέσσερις (4) ισόποσες μηνιαίες δόσεις, πρώτη εκ των οποίων, για περίοδο κατανάλωσης από 1.11.2021 έως 30.11.2021, εξοφλείται με τον λογαριασμό κατανάλωσης που εκδίδεται Απρίλιο 2022 και δεύτερη εκ των οποίων, για περίοδο κατανάλωσης από 1,12.2021 έως 31.12.2021, εξοφλείται λογαριασμό κατανάλωσης που εκδίδεται μήνα Μάιο 2022. Η παρούσα εφαρμόζεται ανεξάρτητα οιουδήποτε άλλου διακανονισμού είσπραξης που δύναται να συνάψει προμηθευτής οικιακό πελάτη.

Στον «πάγο» οι χρεώσεις ΥΚΩ σε λογαριασμούς της ΔΕΗ

Το δεύτερο μέτρο στήριξης που προβλέπει η τροπολογία του υπ. Περιβάλλοντος, αφορά την αναστολή χρέωσης των ΥΚΩ (Υπηρεσιών Κοινής Ωφελείας) στα αγροτικά και βιομηχανικά τιμολόγια για διάστημα πέντε μηνών και συγκεκριμένα από την 1η Νοεμβρίου 2021 έως τις 31 Μαρτίου 2022

Ειδικότερα, από την 1 Νοεμβρίου 2021 έως και τις 31 Μαρτίου 2022, αναστέλλεται η καταβολή χρεώσεων Υπηρεσιών Κοινής Ωφέλειας (ΥΚΩ) για τις αγροτικές επιχειρήσεις με τα εξής βασικά χαρακτηριστικά κατανάλωσης:

  • Αγροτικής χρήσης Μέσης Τάσης.
  • Αγροτικής χρήσης Μέσης Τάσης, για τις τριφασικές παροχές ισχύος μεγαλύτερης ή ίσης των 85 kVA.

Το μέτρο για τη στήριξη των αγροτικών επιχειρήσεων προβλέπεται σε τροπολογία του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας, στο σχέδιο νόμου του Υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων με τίτλο «Δίκαιη Αναπτυξιακή Μετάβαση και Ρύθμιση Ειδικότερων Ζητημάτων Απολιγνιτοποίησης».

Με την τροπολογία η Κυβέρνηση στηρίζει έμπρακτα τις αγροτικές επιχειρήσεις, οι οποίες πλήττονται από τις μεγάλες ανατιμήσεις στο κόστος ενέργειας. Η νομοθετική ρύθμιση προβλέπει επίσης ότι η καταβολή χρεώσεων ΥΚΩ αναστέλλεται για τις επιχειρήσεις με τα εξής χαρακτηριστικά κατανάλωσης:

  • Βιομηχανικής χρήσης Μέσης Τάσης > 13GWh.
  • Βιομηχανικής χρήσης Μέσης Τάσης.
  • Γενικής χρήσης Μέσης Τάσης.
  • Βιομηχανικής χρήσης Μέσης Τάσης, για τις τριφασικές παροχές ισχύος μεγαλύτερης ή ίσης των 85 kVA.

Σε εφαρμογή του μέτρου, οι προμηθευτές ηλεκτρικής ενέργειας δε θα περιλαμβάνουν τη σχετική χρέωση ΥΚΩ στους λογαριασμούς κατανάλωσης ηλεκτρικής ενέργειας των αντίστοιχων πελατών. Το ποσό το οποίο δε χρεώνεται καταχωρίζεται σε ειδικό πεδίο του λογαριασμού με σημείωση περί της αναστολής καταβολής χρεώσεων.

Οι χρεώσεις ΥΚΩ που αντιστοιχούν στην περίοδο Νοεμβρίου – Μαρτίου αναμένεται να εξοφληθούν όταν θα αποκλιμακωθούν οι τιμές στη χονδρική αγορά ηλεκτρικής ενέργειας και αξιολογώντας τις ανάγκες του σχετικού ειδικού λογαριασμού. Ο χρόνος και ο τρόπος εξόφλησης θα καθοριστούν με Απόφαση του Υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας.

Διαβάστε ακόμη

Σε θέσεις «μάχης» οι αγρότες: Νέα μπλόκα σε όλη την Ελλάδα - Κλείνουν λιμάνια και αεροδρόμια

Μετά την κλοπή και πλημμύρα στο Λούβρο: Ζημιές σε πάνω από 300 σπάνια βιβλία στην αίθουσα αιγυπτιακών αρχαιοτήτων

Η Ελλάδα μπαίνει στο κλίμα των Χριστουγέννων: Τα δημοφιλή θεματικά πάρκα της χώρας και πιο οι hot προορισμοί

Απόλυτο αφεντικό στο ντέρμπι της Θεσσαλονίκης ο ΠΑΟΚ, που κοιτάζει μόνο την κορυφή!

επόμενο άρθρο
#TAGS
  • καταναλωτές
  • ανατιμήσεις
  • Υπηρεσίες Κοινής Ωφέλειας
  • φυσικό αέριο
  • ηλεκτρικό ρεύμα
  • τροπολογία
Ακολούθησε το Έθνος στο Google News!
Live όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό, με την υπογραφή του www.ethnos.gr