• Πολιτική
  • Οικονομία
    • Market
  • Ελλάδα
  • Κόσμος
  • Αθλητισμός
  • Απόψεις
  • Videos
  • Ψυχαγωγία
    • Τηλεόραση
  • Food & Drink
    • Συνταγές
  • Travel
  • Υγεία
  • Παιδεία
  • Πολιτισμός
    • Βιβλίο
    • Θέατρο
    • Μουσική
    • Cinema
  • Καιρός
  • Τεχνολογία
  • Auto
  • Moto
  • Viral
  • Ιστορία
    • Σαν σήμερα
  • Κατοικίδιο
  • Fashion & Design
  • Πρωτοσέλιδα
αναζήτηση άρθρου
Ακολουθήστε το Έθνος στα κοινωνικά δίκτυα
Subscribe to our YouTube ChannelFollow us on FaceBookFollow us on Instagram
Κατέβαστε την εφαρμογή του Έθνους για κινητά
ΕΘΝΟΣ on AppStoreΕΘΝΟΣ on PlayStore
ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
ΠΡΟΣΩΠΙΚΑ ΔΕΔΟΜΕΝΑ
ΠΟΛΙΤΙΚΗ COOKIES
ΠΟΙΟΙ ΕΙΜΑΣΤΕ
ΑΡΘΟΓΡΑΦΟΙ
  • Πολιτική
  • Οικονομία
  • Ελλάδα
  • Κόσμος
  • Αθλητισμός
  • Ψυχαγωγία
  • Food & Drink
  • Travel
  • Viral
BREAKING NEWS:
Σεισμός τώρα: 4,2 Ρίχτερ ανάμεσα σε Κρήτη και ΑντικύθηραΕΛΑΣ: Εξάρθρωσε εγκληματική οργάνωση που «ξάφριζε» κατοικίες σε όλη τη χώρα - 12 συλλήψειςΜαζική κλιμάκωση από τους αγρότες: Ένταση σε αεροδρόμια και τελωνεία - Νέα μπλόκα από Δευτέρα και κυβέρνηση σε… σκληρή γραμμήΆνω Λιόσια: Εγκατέλειψε τη 2χρονη ανιψιά του σε κλεμμένο ΙΧ ενώ τον καταδίωκε η ΕΛΑΣ
Πρωινή ενημέρωση: ➔ Δείτε τα πρωτοσέλιδα των εφημερίδων | ➔ Μάθετε περισσότερα για τον καιρό σήμερα | ➔ Εορτολόγιο: Ποιοι γιορτάζουν σήμερα
Homepage ┋   Οικονομία   ┋   13.03.2022 05:30
Newsroom
Newsroom
Ενότητες στο άρθρο: 📌 Η απάντηση του ΥΠΟΙΚ στις τράπεζες📌 Προβλήματα και καθυστερήσεις📌 Στο μικροσκόπιο και ο Εξωδικαστικός

Κόκκινα δάνεια: Δεν παίρνει παράταση το πρόγραμμα «Γέφυρα»

🕛 χρόνος ανάγνωσης: 3 λεπτά   ┋

επόμενο άρθρο
Η Αθήνα από ψηλά/EUROKINISSI/ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ
Η Αθήνα από ψηλά/EUROKINISSI/ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ

Δεν «προχωράει» η πρόταση των τραπεζών για παράταση του προγράμματος «Γέφυρα» που επιδότησε τις δόσεις δανείων συνδεδεμένων με την πρώτη κατοικία ώστε να μετριαστούν οι επιπτώσεις της πανδημίας.

Η απάντηση του ΥΠΟΙΚ στις τράπεζες

Στη χθεσινή σύσκεψη υπουργείου Οικονομικών, τραπεζών και εταιρειών διαχείρισης συζητήθηκε η πρόταση παράτασης του προγράμματος για άλλους έξι μήνες, ώστε να στηριχθούν οι δανειολήπτες που στενάζουν από την ακρίβεια και τη μείωση του διαθέσιμου εισοδήματος, γεγονός που αυξάνει τον κίνδυνο αθέτησης πληρωμών και δημιουργίας νέων κόκκινων δανείων.

Συζητήθηκαν αναλυτικά οι επιπτώσεις της ενεργειακής κρίσης στα ενήμερα χαρτοφυλάκια και στις τιτλοποιήσεις (κυρίως σε ό,τι αφορά το σκέλος των ανακτήσεων), με την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών να επαναλαμβάνει ότι το πακέτο μέτρων στήριξης νοικοκυριών και επιχειρήσεων, δεδομένων και των δημοσιονομικών περιορισμών, θα στοχεύει στην ελάφρυνση του ενεργειακού κόστους, σύμφωνα με το imerisia.gr.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Lifestyle | 12.03.2022 12:47
Πέθανε ο σκηνοθέτης Γιώργος Πετρίδης - Η ανάρτηση του Σπύρου Μπιμπίλα
Πολιτική | 12.03.2022 12:55
ΣΥΡΙΖΑ: Να σταματήσει η κυβέρνηση να βάζει πλάτη στην αισχροκέρδεια των καυσίμων
Lifestyle | 12.03.2022 12:53
Με κορονοϊό διαγνώστηκε ο Χρήστος Δάντης

Προβλήματα και καθυστερήσεις

Τράπεζες και servicers έθεσαν μια σειρά προβλημάτων που αφορούν την πορεία των πλειστηριασμών και επηρεάζουν τις ανακτήσεις, όπως η αποχή των δικηγόρων από πλειστηριασμούς πρώτης κατοικίας μέχρι την 1η Ιουνίου του 2022. Πληροφορίες μάλιστα αναφέρουν ότι από το ηλεκτρονικό σφυρί, λόγω αποχής, έχουν γλιτώσει και επαγγελματικά ακίνητα και εξοχικά.

Καθυστερήσεις υπάρχουν και από πλευράς συμβολαιογράφων, καθώς υπάρχουν περιπτώσεις πλειστηριασμών που έγιναν το 2019 αλλά δεν έχουν προχωρήσει οι πράξεις που έπονται.

Ακόμα ένα ζήτημα που τέθηκε είναι οι μεγάλες καθυστερήσεις στην εκκαθάριση των εκκρεμών υποθέσεων του νόμου Κατσέλη, καθώς για το σχεδόν 50% των περιπτώσεων η νέα δικάσιμος έχει οριστεί για το 2023 ή ακόμα και για το 2024.

Τις καθυστερήσεις στην εκκαθάριση των εκκρεμών υποθέσεων του νόμου Κατσέλη έχουν επισημάνει και οι θεσμοί. Στη 13η έκθεση ενισχυμένης εποπτείας αναφέρουν ότι οι Αρχές έχουν πάρει μέτρα για την αύξηση της ικανότητας επεξεργασίας στα δικαστήρια και αναμένονται οι διατάξεις του Κώδικα για την Οργάνωση των Δικαστηρίων ώστε να ενισχυθεί περαιτέρω η διαδικασία. Οι αξιωματούχοι της ΕΕ σημειώνουν πάντως ότι δεν πρόκειται να ολοκληρωθεί η διαδικασία πριν από το τέλος του 2023.

Πάντως τόσο το ζήτημα των πλειστηριασμών όσο και αυτό εκκρεμών υποθέσεων του νόμου Κατσέλη θα τεθούν από τράπεζες και servicers και στην πολιτική ηγεσία του υπουργείου Δικαιοσύνης.

Στο μικροσκόπιο και ο Εξωδικαστικός

Στη χθεσινή σύσκεψη έγινε και η καθιερωμένη ανασκόπηση του εξωδικαστικού μηχανισμού ρύθμισης οφειλών, όπου διαπιστώθηκε αύξηση των αιτήσεων, γεγονός που εν πολλοίς οφείλεται και στη λειτουργία του help desk το οποίο δημιουργήθηκε για να υποστηρίξει τους επαγγελματίες (δικηγόρους, λογιστές, οικονομικούς συμβούλους κ.λπ.) που έχουν λάβει εξουσιοδότηση από τους οφειλέτες για να «τρέξουν» τις διαδικασίες του Εξωδικαστικού. Καθημερινά το τηλεφωνικό help desk δέχεται περί τα 100 τηλεφωνήματα για διευκρινίσεις ή προβλήματα και το 95% αυτών επιλύεται.

Ετσι, βάσει των τελευταίων στοιχείων, 2.700 αιτήσεις, που αφορούν οφειλές συνολικού ύψους περίπου 1,4 δισ. ευρώ, έχουν οριστικοποιηθεί από τους οφειλέτες και αναμένεται ότι σε περίπου έναν μήνα θα έχουν διεκπεραιωθεί και οι αιτούντες θα γνωρίζουν αν υπάρχει γι’ αυτούς πρόταση ρύθμισης, διμερής συμφωνία με το Δημόσιο ή αν έχει απορριφθεί η αίτησή τους.

Επίσης, άλλες 4.700 αιτήσεις είναι ένα στάδιο πριν από την οριστικοποίησή τους από τους οφειλέτες, ενώ για επιπλέον 15.000 εκκρεμούν διάφορα στοιχεία που αφορούν είτε τους ίδιους τους οφειλέτες είτε τους συνοφειλέτες και τους εγγυητές.

Διαβάστε ακόμη

Κραυγή απόγνωσης Έλληνα κτηνοτρόφου στο OPEN: «Ποια φέτα; Σε λίγο δε θα έχουμε γάλα ούτε για γιαούρτι»

Δύσκολες ώρες για τον πατέρα της Μέγκαν Μαρκλ - Ακρωτηριάστηκε το πόδι του και νοσηλεύεται στην εντατική

Κλήρωση Μουντιάλ 2026: Οι 12 όμιλοι για το μεγάλο ποδοσφαιρικό ραντεβού του καλοκαιριού

«Η Τουρκία εγκαταλείπει τα S-400 και ξεκινάει να προμηθεύεται F-35», λέει ο πρέσβης των ΗΠΑ στην Άγκυρα

επόμενο άρθρο
#TAGS
  • πρόγραμμα Γέφυρα
  • τράπεζες
  • κόκκινα δάνεια
  • δάνεια
  • υπουργείο Οικονομικών
Ακολούθησε το Έθνος στο Google News!
Live όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό, με την υπογραφή του www.ethnos.gr