• Πολιτική
  • Οικονομία
    • Market
  • Ελλάδα
  • Κόσμος
  • Αθλητισμός
  • Απόψεις
  • Videos
  • Ψυχαγωγία
    • Τηλεόραση
  • Food & Drink
    • Συνταγές
  • Travel
  • Υγεία
  • Παιδεία
  • Πολιτισμός
    • Βιβλίο
    • Θέατρο
    • Μουσική
    • Cinema
  • Καιρός
  • Τεχνολογία
  • Auto
  • Moto
  • Viral
  • Ιστορία
    • Σαν σήμερα
  • Κατοικίδιο
  • Fashion & Design
  • Πρωτοσέλιδα
αναζήτηση άρθρου
Ακολουθήστε το Έθνος στα κοινωνικά δίκτυα
Subscribe to our YouTube Channel Follow us on FaceBook Follow us on Instagram
Κατέβαστε την εφαρμογή του Έθνους για κινητά
ΕΘΝΟΣ on AppStore ΕΘΝΟΣ on PlayStore
ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
ΠΡΟΣΩΠΙΚΑ ΔΕΔΟΜΕΝΑ
ΠΟΛΙΤΙΚΗ COOKIES
ΠΟΙΟΙ ΕΙΜΑΣΤΕ
ΑΡΘΟΓΡΑΦΟΙ
  • Πολιτική
  • Οικονομία
  • Ελλάδα
  • Κόσμος
  • Αθλητισμός
  • Ψυχαγωγία
  • Food & Drink
  • Travel
  • Viral
BREAKING NEWS:
Μεγάλο δέντρο έπεσε πάνω σε αυτοκίνητα στη Θεσσαλονίκη - Δείτε εικόνεςΑπόπειρα δολοφονίας Λάλα: Ραγδαίες εξελίξεις - Ψάχνουν στην Κρήτη καταδικασμένο για την απαγωγή του ΠαναγόπουλουΚόντρα Τζανακόπουλου - Καιρίδη: «Μήπως να μου δώσετε έξι νούμερα μπας και κερδίσω κάνα Τζόκερ;» - «Δεν μας παρατάς, δημαγωγέ!»Ποινική δίωξη για κακουργηματική απιστία κατά του Αχιλλέα Μπέου και υπηρεσιακών στελεχών του δήμου Βόλου
δημοφιλές τώρα: Αυτοί είναι οι δικαιούχοι για τα δωρεάν φάρμακα της παχυσαρκίας - Τι προβλέπει το ΦΕΚ
Homepage ┋   Οικονομία   ┋   29.05.2022 18:29
Newsroom
Newsroom
Ενότητες στο άρθρο: 📌 Δέσμευση για εκταμίευση 1,97 δισ. ευρώ📌 Στο επίκεντρο οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις

Πράσινες και ψηφιακές επενδύσεις: Τα φοροκίνητρα που έρχονται

🕛 χρόνος ανάγνωσης: 3 λεπτά   ┋

επόμενο άρθρο  
Λεφτά - Επιδόματα - Πληρωμές / Pexels
Λεφτά - Επιδόματα - Πληρωμές / Pexels

Nέα φορολογικά κίνητρα ετοιμάζεται να δώσει το υπουργείο Οικονομικών σε μικρομεσαίες επιχειρήσεις που θα πραγματοποιήσουν πράσινες και ψηφιακές επενδύσεις.

Πρόκειται για τη θέσπιση υπεραποσβέσεων έως 200%, ώστε οι επιχειρήσεις να βελτιώσουν τον εξοπλισμό τους και κατ' επέκταση την παραγωγικότητά τους.

Σύμφωνα με την Ημερησία οι δαπάνες αυτές θα εκπίπτουν από τα καθαρά κέρδη τους σε ποσοστό 100%, δηλαδή εξω-λογιστικά, με την υποβολή της δήλωσης φορολογίας εισοδήματος. Η έκπτωση αυτή αποτελεί πρόσθετο κίνητρο, πέραν της συνήθους έκπτωσης των δαπανών αυτών, που ήδη εφαρμόζεται με βάση τις υφιστάμενες διατάξεις του Κώδικα Φορολογίας Εισοδήματος, οπότε οι δαπάνες αυτές θα εκπίπτουν για φορολογικούς σκοπούς σε ποσοστό 200% συνολικά.

Στο κίνητρο της υπερ-έκπτωσης περιλαμβάνονται και οι αποσβέσεις των πάγιων στοιχείων των επιχειρήσεων, σε πράσινη οικονομία, ενέργεια και ψηφιοποίηση.

Δέσμευση για εκταμίευση 1,97 δισ. ευρώ

Η σχετική διάταξη, που αναμένεται να νομοθετηθεί έως τον προσεχή Ιούλιο, περιλαμβάνεται στις δράσεις του Ταμείου Ανάκαμψης και είναι μεταξύ των δεσμεύσεων που έχει αναλάβει η χώρα για να λάβει δόση ύψους 1,97 δισ. ευρώ. Σημειώνεται ότι τη σχετική εξαγγελία είχε κάνει και ο πρωθυπουργός από το βήμα της Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης.

Το ποσοστό των δαπανών για την πράσινη οικονομία δεν θα πρέπει να υπερβαίνει το 60% του συνόλου και το σχετικό ποσοστό των δαπανών για την ψηφιοποίηση δεν πρέπει να υπερβαίνει το 40%. Το είδος των επιλέξιμων δαπανών και περιουσιακών στοιχείων, καθώς και οι προϋποθέσεις, θα οριστούν με υπουργική απόφαση των συναρμόδιων υπουργών Οικονομικών, Ενέργειας και Ψηφιακής Διακυβέρνησης.

Θα παρέχεται με την υποβολή της φορολογικής δήλωσης, με την επιφύλαξη πιθανού ελέγχου από τη φορολογική Αρχή. Αναμένεται να διευκρινιστεί εάν θα ισχύουν αναδρομικά για πραγματοποιηθείσες δαπάνες και περιουσιακά στοιχεία που αποκτήθηκαν κατά τις φορολογικές χρήσεις 2021, 2022 και 2023, όπως προβλέπεται μέχρι τώρα.

Όσον αφορά το ψηφιακό σκέλος, η ρύθμιση στοχεύει στη δημιουργία ενός ψηφιακού επιχειρηματικού οικοσυστήματος που προωθεί τον ψηφιακό μετασχηματισμό μέσω νέων τεχνολογιών, εργαλείων αλλά και την ενίσχυση των ψηφιακών δεξιοτήτων .

Σύμφωνα με στελέχη του υπουργείου Οικονομικών, η συγκεκριμένη δράση μέσα από το Σχέδιο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας «Ελλάδα 2.0» έχει ως σκοπό τη μετάβαση της οικονομίας προς ένα πιο εξωστρεφές, ανταγωνιστικό και πράσινο παραγωγικό μοντέλο μέσω της παροχής ελκυστικών κινήτρων στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις.

Κοινή συνισταμένη των επενδύσεων και των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων είναι η προσπάθεια για την ισχυροποίηση του επιχειρηματικού περιβάλλοντος στο οποίο κινούνται με επενδύσεις στην πράσινη οικονομία αλλά και τον ψηφιακό μετασχηματισμό.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Κόσμος | 29.05.2022 09:52
Νεπάλ: Αγνοείται αεροσκάφος με 22 επιβαίνοντες
Πολιτική | 29.05.2022 09:45
Πειρατεία στον Περσικό Κόλπο: Απειλεί και με άλλες κατασχέσεις δεξαμενόπλοιων το Ιράν – Τι δηλώνει ο πατέρας ενός εκ των ναυτικών
Οικονομία | 29.05.2022 09:38
ESM: Στην τελική ευθεία για τον διάδοχο του Κλάους Ρέγκλινγκ - Τα φαβορί
Οικονομία | 29.05.2022 09:25
Φοιτητικά σπίτια: Στα ύψη οι τιμές των ενοικίων σε Αθήνα και Πειραιά - Αναλυτικοί πίνακες
Ελλάδα | 29.05.2022 09:14
Συνταρακτικές αποκαλύψεις για το παράνομο γηροκομείο στις Σέρρες: Πώς συγκάλυπταν τους θανάτους των ηλικιωμένων

Στο επίκεντρο οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις

Όπως αναφέρουν από το υπουργείο Οικονομικών, το ιδιαίτερο μέλημα για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις κινείται σε τρεις κατευθύνσεις:

Περιλαμβάνει δράσεις ενίσχυσης με επιδοτήσεις για την ενδυνάμωση της παραγωγικότητας και της ανταγωνιστικότητάς τους σε διεθνές επίπεδο, τη βελτίωση των παρεχόμενων προϊόντων και υπηρεσιών και κατ’ επέκταση τη δημιουργία θέσεων εργασίας.

Προβλέπει τη διενέργεια επενδύσεων για την αναβάθμιση του εξοπλισμού και των υποδομών τους, ειδικά στον τομέα της μεταποίησης, τη βελτίωση της ενεργειακής αποδοτικότητάς τους (ενεργειακή αναβάθμιση κτιρίων, παραγωγικών διαδικασιών κ.α.) και τον ψηφιακό μετασχηματισμό τους (ενσωμάτωση νέων τεχνολογιών ηλεκτρονικών πληρωμών marketplace, κυβερνοασφάλειας κ.λπ.).

Παρέχει ειδικά φορολογικά κίνητρα για την ενίσχυση των πράσινων επενδύσεων, όπως επενδύσεις σε εξοπλισμό σχετικό με την προσαρμογή στην κλιματική αλλαγή, την ανακύκλωση και την επαναχρησιμοποίηση υλικών κ.ά.

Διαβάστε ακόμη

Απόπειρα δολοφονίας Λάλα: Ραγδαίες εξελίξεις - Ψάχνουν στην Κρήτη καταδικασμένο για την απαγωγή του Παναγόπουλου

Αυτοί είναι οι δικαιούχοι για τα δωρεάν φάρμακα της παχυσαρκίας - Τι προβλέπει το ΦΕΚ

Τραμπ στο Politico: Η Ουκρανία να πάει σε εκλογές - Η Μόσχα σε ισχυρότερη διαπραγματευτική θέση

Η Μίνα Αρναούτη δηλώνει απογοήτευση για την αποζημίωση - «Τα λεφτά που ορίστηκαν τα χρωστάω ήδη»

επόμενο άρθρο  
#TAGS
  • φορολογικά κίνητρα
  • επενδύσεις
  • μικρομεσαίες επιχειρήσεις
Ακολούθησε το Έθνος στο Google News!
Live όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό, με την υπογραφή του www.ethnos.gr