• Πολιτική
  • Οικονομία
    • Market
  • Ελλάδα
  • Κόσμος
  • Αθλητισμός
  • Απόψεις
  • Videos
  • Ψυχαγωγία
    • Τηλεόραση
  • Food & Drink
    • Συνταγές
  • Travel
  • Υγεία
  • Παιδεία
  • Πολιτισμός
    • Βιβλίο
    • Θέατρο
    • Μουσική
    • Cinema
  • Καιρός
  • Τεχνολογία
  • Auto
  • Moto
  • Viral
  • Ιστορία
    • Σαν σήμερα
  • Κατοικίδιο
  • Fashion & Design
  • Πρωτοσέλιδα
αναζήτηση άρθρου
Ακολουθήστε το Έθνος στα κοινωνικά δίκτυα
Subscribe to our YouTube ChannelFollow us on FaceBookFollow us on Instagram
Κατέβαστε την εφαρμογή του Έθνους για κινητά
ΕΘΝΟΣ on AppStoreΕΘΝΟΣ on PlayStore
ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
ΠΡΟΣΩΠΙΚΑ ΔΕΔΟΜΕΝΑ
ΠΟΛΙΤΙΚΗ COOKIES
ΠΟΙΟΙ ΕΙΜΑΣΤΕ
ΑΡΘΟΓΡΑΦΟΙ
  • Πολιτική
  • Οικονομία
  • Ελλάδα
  • Κόσμος
  • Αθλητισμός
  • Ψυχαγωγία
  • Food & Drink
  • Travel
  • Viral
BREAKING NEWS:
Κάρτα αναπηρίας στο μετρό: Τι είναι και πώς θα μετακινούνται πια τα ΑμεΑΠάτρα: Κλούβες της ΕΛΑΣ μπλόκαραν ασθενοφόρα, ενώ οι αγρότες ζητούσαν να περάσουνΠανελλαδικές 2026: Ανακοινώθηκαν οι νέοι Συντελεστές Ελάχιστης Βάσης ΕισαγωγήςΝέος ισχυρός σεισμός 6,5 Ρίχτερ στην Ιαπωνία
δημοφιλές τώρα: Μαρουσάκης: Με κρύο και ηλιοφάνεια η Τετάρτη και η υπόλοιπη εβδομάδα - Πότε έρχεται νέα κακοκαιρία
Homepage ┋   Οικονομία   ┋   29.06.2022 07:10
Newsroom
Newsroom
Ενότητες στο άρθρο: 📌 Τι ισχύει για τα φυσικά πρόσωπα📌 Τι ισχύει για τις επιχειρήσεις

Eφορία: Ποιοι φορολογούμενοι θα «δουν» επιστροφή φόρου – Τι ισχύει για συμψηφισμούς

🕛 χρόνος ανάγνωσης: 4 λεπτά   ┋   🗣️ Ανοικτό για σχολιασμό

επόμενο άρθρο
Εφορία / Φορολογικές Δηλώσεις / ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗ/EUROKINISSI
Εφορία / Φορολογικές Δηλώσεις / ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗ/EUROKINISSI

Mπορεί σχεδόν ένας στους επτά φορολογούμενους  που έχει ήδη υποβάλει φορολογική δήλωση να δικαιούται επσιτροφή φόρου, αλλά ελάχιστοι είναι εκείνοι που θα εισπράξουν χρήματα στον τραπεζικό τους λογαριασμό. Για τους περισσότερους η επιστροφή του φόρου εισοδήματος συμψηφίζεται με βεβαιωμένες οφειλές.

Σύμφωνα με το ισχύον νομοθετικό καθεστώς, οι ελεγκτικές Αρχές ελέγχουν πλήρως τον φορολογούμενο προκειμένου να διαπιστώσουν αν υπάρχουν εκκρεμείς οφειλές προς την εφορία ή προς τον ΕΦΚΑ ή ακόμη και αν υπάρχουν οφειλές που δεν έχουν λήξει όπως π.χ. ο ΕΝΦΙΑ. Σε περίπτωση που διαπιστώσουν ότι υπάρχουν τέτοια χρέη, προχωρούν σε αυτόματο συμψηφισμό του ποσού της επιστροφής με τις οφειλές. Μόνο σε περίπτωση που προκύψει υπόλοιπο, τότε αυτό πιστώνεται στο τραπεζικό λογαριασμό του δικαιούχου.

Η ΑΑΔΕ. σχεδιάζει κάθε δύο μήνες να «τρέχει» ελέγχους και διασταυρώσεις στις επιστροφές φόρου που δικαιούνται οι φορολογούμενοι και αυτόματα με λίγα κλικ θα συμψηφίζει τα ποσά των επιστροφών με οφειλές που έχουν οι φορολογούμενοι στη φορολογική διοίκηση ή/και στα ασφαλιστικά ταμεία.

Oπως έχει δηλώσει ο επικεφαλής της ΑΑΔΕ Γιώργος Πιτσιλής, σήμερα 7 στους 10 φορολογούμενους που δικαιούνται φόρο επιστροφής, ταυτόχρονα χρωστούν στη φορολογική διοίκηση ή/και στα ασφαλιστικά ταμεία και η διαδικασία του συμψηφισμού γίνεται χειρόγραφα, σημειώνοντας ότι αυτή η διαδικασία σήμερα έχει ως αποτέλεσμα χαμένο χρόνο τόσο για τη φορολογική διοίκηση όσο και για τους φορολογούμενους.

Με τον χρόνο υποβολής των φορολογικών δηλώσεων να «τρέχει», σε σύνολο 3,697 εκατομμυρίων δηλώσεων που είχαν υποβληθεί μέχρι χθες, σχεδόν το 14% ή περίπου 515.361 δηλώσεις είναι πιστωτικές.

Τι ισχύει για τα φυσικά πρόσωπα

Σύμφωνα με την ΑΑΔΕ, για την επιστροφή του φόρου εισοδήματος, εφόσον ο φορολογούμενος δικαιούται επιστροφή φόρου, η εφορία, αφού συμψηφίσει τους οφειλόμενους από τον φορολογούμενο φόρο με το ποσό προς επιστροφή, προβαίνει στην επιστροφή της τυχόν προκύπτουσας διαφοράς. Προβλέπεται έλεγχος για τυχόν οφειλές και συμψηφισμός αυτών με βεβαιωμένες στη φορολογική διοίκηση οφειλές ή παρακράτηση αυτών κατά τις διατάξεις περί έκδοσης αποδεικτικού ενημερότητας ή βεβαίωσης οφειλής και συμψηφισμός αυτών με οφειλές σε Οργανισμούς Κοινωνικής Ασφάλισης (ΟΚΑ).

Εάν ο δικαιούχος της επιστροφής οφείλει στους ΟΚΑ, τότε αποστέλλεται στη ΔΟΥ φορολογίας του δικαιούχου επιστροφής ψηφιακά εκκαθαρισμένα Α.Φ.ΕΚ., προκειμένου να γίνει ο σχετικός έλεγχος και η απόδοση των παρακρατούμενων ποσών στους ΟΚΑ. Εν συνεχεία διενεργείται από τη ΔΟΥ η μεταφορά των προς επιστροφή ποσών στους λογαριασμούς πληρωμών των δικαιούχων.

Aπό τις ισχύουσες διατάξεις και οδηγίες πουθενά δεν προκύπτει ότι ο φόρος που συμψηφίζεται πρέπει να έχει καταστεί ληξιπρόθεσμος. Αντιθέτως, «βεβαιωμένη οφειλή» που υφίσταται ή θα προκύψει μετά την έκδοση του εκκαθαριστικού μπορεί να εξοφλείται αυτόματα, αντί να εισπράξει τα λεφτά ο κάθε δικαιούχος.

Τι ισχύει για τις επιχειρήσεις

Μετά την οριστικοποίηση της υποβολής της δήλωσης, βεβαιώνεται ο φόρος στη Δημόσια Οικονομική Υπηρεσία της περιφέρειας όπου βρίσκεται η επαγγελματική έδρα του υπόχρεου υποβολής της δήλωσης και εκδίδεται «Ταυτότητα Οφειλής», με βάση την οποία θα καταβάλλεται ο φόρος μέσω τραπεζών, ανάλογα με τον τρόπο που ο υπόχρεος έχει επιλέξει (εφάπαξ ή με δόσεις) μέχρι τη λήξη της νόμιμης προθεσμίας, όπως αυτή ορίζεται.

Στην περίπτωση που προκύψει επιστροφή φόρου, οι επιχειρήσεις θα πρέπει να υποβάλουν αίτηση προκειμένου αυτή να πιστωθεί στον τραπεζικό λογαριασμό της εταιρείας. Αφού γίνουν οι απαιτούμενοι έλεγχοι, και στην περίπτωση των επιχειρήσεων το ποσό πρέπει να επιστραφεί εντός 90 ημερών.

Ωστόσο, υπάρχει και η λεγόμενη «χρυσή» λίστα που περιλαμβάνει επιχειρήσεις και επαγγελματίες στους οποίους η εφορία πιστώνει με διαδικασίες-εξπρές τις επιστροφές φόρου εισοδήματος αλλά και ΦΠΑ. Πρόκειται για επιχειρήσεις που έχουν ελεγχθεί στο παρελθόν και δεν είχαν φορολογικά παραπτώματα και δεν υπάρχουν ενδείξεις για συμμετοχές σε απάτες.

Τα σχολιά σας δημοσιεύονται άμεσα με δική σας ευθύνη. Το ΕΘΝΟΣ θα παρεμβαίνει και τα προσβλητικά σχόλια θα διαγράφονται
καταχώρηση
Διαβάστε ακόμη

Σε τροχιά γενικευμένων κινητοποιήσεων οι αγρότες σε όλη τη χώρα - Εντείνεται η πίεση στο κυβερνητικό επιτελείο

Διπλό φονικό στη Φοινικούντα: Πώς ήρθε στο προσκήνιο ο ανιψιός για ηθική αυτουργία - Στη Βούλα οι συλλήψεις

Σε επτά κλινικές στην Ελλάδα το σπέρμα του δότη με το «γονίδιο του καρκίνου» - Τι είχε εντοπίσει γιατρός το 2020

Δικαστικός κλητήρας επέδωσε αγωγή για χρέη σε αγρότη στο μπλόκο των Πράσινων Φαναριών

επόμενο άρθρο
#TAGS
  • ασφαλιστικά ταμεία
  • ΕΦΚΑ
  • εφορία
  • ειδήσεις τώρα
  • φόρος εισοδήματος
  • Γιώργος Πιτσιλής
  • ΕΝΦΙΑ
  • ΑΑΔΕ
Ακολούθησε το Έθνος στο Google News!
Live όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό, με την υπογραφή του www.ethnos.gr