• Πολιτική
  • Οικονομία
    • Market
  • Ελλάδα
  • Κόσμος
  • Αθλητισμός
  • Απόψεις
  • Videos
  • Ψυχαγωγία
    • Τηλεόραση
  • Food & Drink
    • Συνταγές
  • Travel
  • Υγεία
  • Παιδεία
  • Πολιτισμός
    • Βιβλίο
    • Θέατρο
    • Μουσική
    • Cinema
  • Καιρός
  • Τεχνολογία
  • Auto
  • Moto
  • Viral
  • Ιστορία
    • Σαν σήμερα
  • Κατοικίδιο
  • Fashion & Design
  • Πρωτοσέλιδα
αναζήτηση άρθρου
Ακολουθήστε το Έθνος στα κοινωνικά δίκτυα
Subscribe to our YouTube Channel Follow us on FaceBook Follow us on Instagram
Κατέβαστε την εφαρμογή του Έθνους για κινητά
ΕΘΝΟΣ on AppStore ΕΘΝΟΣ on PlayStore
ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
ΠΡΟΣΩΠΙΚΑ ΔΕΔΟΜΕΝΑ
ΠΟΛΙΤΙΚΗ COOKIES
ΠΟΙΟΙ ΕΙΜΑΣΤΕ
ΑΡΘΟΓΡΑΦΟΙ
  • Πολιτική
  • Οικονομία
  • Ελλάδα
  • Κόσμος
  • Αθλητισμός
  • Ψυχαγωγία
  • Food & Drink
  • Travel
  • Viral
BREAKING NEWS:
Η Paramount αντεπιτίθεται στο Netflix με 108 δισ. δολάρια για την εξαγορά της Warner Bros.Τσιάρας στο OPEN: «Δίνουμε όσα περισσότερα μπορούμε να δώσουμε στους αγρότες - Λύση χωρίς διάλογο δεν θα βρούμε»Συνελήφθη εγκληματική οργάνωση για την απόπειρα δολοφονίας εναντίον του Λάλα: Mεγάλη επιχείρηση της ΕΛ.Α.Σ.Ειδική σύνταξη 1.700 ευρώ τον μήνα για τους πληγέντες σε Μάτι και Μάνδρα - Τι προβλέπουν οι ρυθμίσεις
Πρωινή ενημέρωση: ➔ Δείτε τα πρωτοσέλιδα των εφημερίδων | ➔ Μάθετε περισσότερα για τον καιρό σήμερα | ➔ Εορτολόγιο: Ποιοι γιορτάζουν σήμερα
Homepage ┋   Οικονομία   ┋   29.09.2022 16:50
Newsroom
Newsroom
Ενότητες στο άρθρο: 📌 Ανάπτυξη 5,3% φέτος και 1,8% το 2023📌 Το χρέος θα μειωθεί αλλά θα μείνει υψηλό📌 Θετικές προοπτικές για τις τράπεζες📌 Οι εκλογές δε θα ανατρέψουν την πορεία της οικονομίας

Απαισιόδοξα μηνύματα Moody’s για Ελλάδα: Επιβράδυνση ανάπτυξης το 2023 - Τα μηνύματα για χρέος, τράπεζες, εκλογές

🕛 χρόνος ανάγνωσης: 4 λεπτά   ┋

επόμενο άρθρο  
Πολίτες με μάσκες προστασίας / Eurokinissi
Πολίτες με μάσκες προστασίας / Eurokinissi

Την ταχεία γήρανση του πληθυσμού και το υψηλό χρέος βλέπει ο Moody’s ως παράγοντες που θα δυσχεράνουν τη διασφάλιση υψηλών ρυθμών ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας μακροπρόθεσμα, υιοθετώντας ουσιαστικά επιχειρήματα που αναφέρει το ΔΝΤ εδώ και πολλά χρόνια.

Σε ανάλυση του, με τίτλο: «Συχνές ερωτήσεις και απαντήσεις για την ανάπτυξη, το χρέος, τις τράπεζες και την πολιτική κατάσταση», ο Moody’s αναφέρει ότι η Ελλάδα κατέγραψε μία από τις ισχυρότερες ανακάμψεις από την πανδημία στην Ευρώπη, η οποία στήριξε τη βελτίωση των βασικών πιστωτικών της δεικτών, αν και είναι ο μόνος από τους τέσσερις μεγάλους οίκους πιστοληπτικής αξιολόγησης που δεν έχει προχωρήσει σε αναβάθμιση του ελληνικού αξιόχρεου από τον Ιούνιο του 2020. 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Οικονομία | 29.09.2022 12:00
Κομισιόν: Αψηφά το αίτημα της Ελλάδας και άλλων 14 χωρών - Δεν μπαίνει πλαφόν στο φυσικό αέριο, σύμφωνα με το POLITICO
Οικονομία | 28.09.2022 19:40
Βρετανία: Οι μαζικές φοροαπαλλαγές της Λιζ Τρας έφεραν χάος στις αγορές - Διαψεύδονται οι φήμες για παραίτηση του ΥΠΟΙΚ – Παρέμβαση Κεντρικής Τράπεζας

Ανάπτυξη 5,3% φέτος και 1,8% το 2023

Ο Μοοdy’s προβλέπει για φέτος υψηλό ρυθμό ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας 5,3% λόγω του ισχυρού τουρισμού και της αύξησης της κατανάλωσης και των επενδύσεων, ο οποίος όμως θα μειωθεί στο 1,8% το 2023 λόγω των πιέσεων που ασκεί ο πληθωρισμός στην αγοραστική δύναμη των νοικοκυριών και της αύξησης των επιτοκίων που θα επηρεάσει αρνητικά τις επενδύσεις.

Μακροπρόθεσμα, όμως, θεωρεί ότι η γήρανση του πληθυσμού θα περιορίζει την ανάπτυξη κοντά στο 1,2% και ότι η όποια βιώσιμη βελτίωση της επίδοσης αυτής  θα εξαρτάται από την αύξηση των επενδύσεων και της παραγωγικότητας.

Στο πλαίσιο αυτό σημειώνει την εκτίμηση του ΔΝΤ ότι η Ελλάδα μπορεί να αυξάνει το ΑΕΠ κατά 0,6% κάθε χρόνο έως το 2026 χάρη στους πόρους του Ταμείου Ανάκαμψης.

Το χρέος θα μειωθεί αλλά θα μείνει υψηλό

Για το χρέος, ο Moody’s σημειώνει ότι μειώθηκε στο τέλος του 2021 στο 193,3% του ΑΕΠ και ότι προβλέπει περαιτέρω μείωση του στο 154% το 2026.

Ωστόσο, σημειώνει, η Ελλάδα θα συνεχίσει να έχει ένα από τα υψηλότερα επίπεδα χρέους παγκοσμίως και ότι θα πρέπει να εξασφαλίζει την εμπιστοσύνη των επίσημων πιστωτών της για τη διασφάλιση της βιωσιμότητας του χρέους της.

Θεωρεί, πάντως, ότι δεν θα υπάρξει, τουλάχιστον στα επόμενα χρόνια, πρόβλημα εξυπηρέτησης του χρέους. «Το ταμειακό μαξιλάρι που καλύπτει χρηματοδοτικές ανάγκες 2-3 ετών και η μέση διάρκεια αποπληρωμής του χρέους πάνω από 18 έτη μειώνουν τους άμεσους κινδύνους ρευστότητας και θωρακίζουν σε μεγάλο βαθμό την Ελλάδα από την αύξηση των αποδόσεων των ομολόγων», αναφέρει.

Ο βασικός κίνδυνος για το χρέος σημειώνει είναι μία σημαντική επιβράδυνση της οικονομίας παρά η αύξηση των επιτοκίων ή η δημοσιονομική χαλάρωση.

Θετικές προοπτικές για τις τράπεζες

Ο Moody’s βλέπει θετικές τις προοπτικές για τις τράπεζες παρά τις πληθωριστικές πιέσεις και τις ενδείξεις οικονομικής επιβράδυνσης, κυρίως λόγω της μεγάλης μείωσης των κόκκινων δανείων στο 9,5% των συνολικών δανείων. «Η βελτίωση της ποιότητας ενεργητικού θα στηρίξει την οργανική κερδοφορία των τραπεζών και αυτή με τη σειρά της θα στηρίξει την ανάπτυξη της οικονομίας», αναφέρει.

Οι εκλογές δε θα ανατρέψουν την πορεία της οικονομίας

Σχετικά με τις εκλογές, ο οίκος αναφέρει ότι προβλέπει πως θα γίνουν την άνοιξη του 2023 και ότι θα γίνουν και δεύτερες εκλογές για τον σχηματισμό κυβέρνησης, ενώ θεωρεί ότι είναι μικρός ο κίνδυνος να αναστραφούν μεταρρυθμίσεις που έχουν γίνει ή μία μεγάλη αλλαγή στις δημοσιονομικές και οικονομικές πολιτικές.

ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

  • Σε επίσημη προσάρτηση τεσσάρων περιοχών της Ουκρανίας προχωρά ο Πούτιν - Οι υπογραφές «πέφτουν» την Παρασκευή
  • Κομισιόν: Αψηφά το αίτημα της Ελλάδας και άλλων 14 χωρών - Δεν μπαίνει πλαφόν στο φυσικό αέριο, σύμφωνα με το POLITICO
  • Ιράν: «Πρώτη φορά γίνεται τέτοιος αγώνας για την ελευθερία» - Η σκηνοθέτις, Σεπιντέ Φαρσί στο ethnos.gr για την εξέγερση στο όνομα της Μαχσά Αμινί
  • Κόκκινο Ποτάμι: H avant premiere της πολυαναμενόμενης σειράς του Μανούσου Μανουσάκη - «Νιώθω μία συγκίνηση και μία πρόκληση», είπε ο σκηνοθέτης
Διαβάστε ακόμη

Νέα κίνητρα για να στελεχώσουν οι γιατροί τα νησιά και τις άγονες περιοχές - Οι κενές θέσεις και τα αγκάθια

Το σχέδιο των ψύχραιμων στου Μαξίμου για τους αγρότες, τα καρφιά σε Καραμανλή και Σαμαρά και η Γκίλφοϊλ με τον Πάτση

Τι θα κάνει η κυβέρνηση με τα μπλόκα των αγροτών - Πώς αντιμετωπίζει Σαμαρά - Καραμανλή

Η μοναξιά του σχοινοβάτη: Η ΕΕ ισορροπεί ανάμεσα σε Τραμπ και Ουκρανικό

επόμενο άρθρο  
#TAGS
  • τράπεζες
  • εκλογές
  • πληθωρισμός
  • ειδήσεις τώρα
  • ανάπτυξη
  • χρέος
  • Moody's
Ακολούθησε το Έθνος στο Google News!
Live όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό, με την υπογραφή του www.ethnos.gr