Ενεργειακή κρίση: «Φωτιά» στον προϋπολογισμό βάζει το αδιέξοδο με το φυσικό αέριο - Πίεση Μητσοτάκη για πλαφόν
🕛 χρόνος ανάγνωσης: 6 λεπτά ┋
Βαθαίνει περισσότερο η ενεργειακή κρίση, μετά και την άκαρπη σύνοδο των Υπουργών Ενέργειας οι οποίοι δεν κατέληξαν σε συμφωνία στη Σύνοδο των Υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ για την επιβολή πλαφόν στο φυσικό αέριο. Την ίδια ώρα, η ρωσική Gazprom ανέστειλε εντελώς για το Σάββατο τις παραδόσεις φυσικού αερίου στην Eni επικαλούμενη «την αδυναμία μεταφοράς αερίου μέσω της Αυστρίας», όπως ανακοίνωσε η ιταλική εταιρεία ενέργειας.
«Η Gazprom μάς ενημέρωσε ότι δεν μπορεί να επιβεβαιώσει την παράδοση του απαιτούμενου όγκου σήμερα, επικαλούμενη την αδυναμία να μεταφέρει αέριο μέσω της Αυστρίας», επεσήμανε η Eni. Κατά συνέπεια σήμερα «η ροή ρωσικού αερίου προς την Eni μέσω του σημείου εισόδου στο Ταρβίζιο θα είναι μηδενική», πρόσθεσε.
Δύσκολος χειμώνας
Μέσα στο θυελλώδες κλίμα που επικρατεί και την Ευρώπη να μην καταλήγει σε μια κοινή απόφαση, οι πολίτες προετοιμάζονται για τον χειμώνα. Εστιάτορες στις Βρυξέλλες αποφάσισαν να δείξουν πως θα είναι η κατάσταση τους επόμενους μήνες. Κατέβασαν διακόπτες και σέρβιραν τους πελάτες τους υπό το φως των κεριών.
«Ο κόσμος βλέπει αυξήσεις στις τιμές κατά 30% - 40% στα σούπερ μάρκετ. Και εμείς οι ιδιοκτήτες εστιατορίων αγοράζουμε τα ίδια υλικά, τα ίδια προϊόντα» ανέφερε ιδιοκτήτης εστιατορίου στις Βρυξέλες ο Φραντσέσκο Κιουρί
«Βρισκόμαστε στο σημείο που θα πρέπει να επιλέξουμε ανάμεσα στο αν θα ζεσταινόμαστε στο σπίτι ή να πηγαίνουμε έξω για φαγητό» δήλωσε ένας άλλος κάτοικος Βρυξελλών.
Αντιστέκεται η Γερμανία στο πλαφόν - Πιέζουν άλλες χώρες μαζί και η Ελλάδα
Η Ευρώπη αφήνει τις δύσκολες αποφάσεις στο μέλλον, με την Αθήνα να εκτιμά ότι η λύση στον γόρδιο δεσμό των τιμών της ενέργειας αποτελεί η επιβολή πλαφόν στο φυσικό αέριο, ενώ προγραμματίζεται και τηλεδιάσκεψη 5 χωρών, μεταξύ των οποίων και η Ελλάδα, με τη συμμετοχή και της Γερμανίας που αντιδρά σθεναρά στο θέμα του πλαφόν.
«Εμείς θα συνεχίζουμε να πιστεύουμε στην κατεύθυνση πολύ ουσιαστικής και αποτελεσματικής παρέμβασης από την πλευρά της ΕΕ. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης έχει ξεκινήσει να ζητά από το Μάρτιο ουσιαστικές παρεμβατικές πολιτικές. Ταυτόχρονα η χώρα ξετυλίγει το δικό της εθνικό σχέδιο για την αντιμετώπιση της ακρίβειας, κυρίως της ενεργειακής ακρίβειας και αλλού, ένα σχέδιο το οποίο βλέπετε τώρα σπεύδουν να υιοθετήσουν η μια μετά την άλλη αρκετές ευρωπαϊκές χώρες» δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Γιάννης Οικονόμου, μιλώντας στο ΟPEN.
Επιμένει σε πλαφόν ο Κυριάκος Μητσοτάκης
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης από τη Σόφια επέμεινε στη λύση του πλαφόν, αφήνοντας αιχμές για το «nein» της Γερμανίας.
«Είναι αδιανόητο αυτή τη στιγμή να μην υπάρχει ευρωπαϊκή αλληλεγγύη και να υπάρχουν χώρες οι οποίες ακολουθούν μία αυτόνομη πολιτική στήριξης των δικών τους κοινωνιών, μόνο και μόνο επειδή έχουν την οικονομική και δημοσιονομική δυνατότητα να το πράττουν. Η Ευρώπη πρέπει να αποδείξει ότι μπορεί να σταθεί στο ύψος των περιστάσεων και να επιδείξει την απαραίτητη ευρωπαϊκή αλληλεγγύη όταν βρίσκεται αντιμέτωπη με μία υπαρξιακή οικονομική κρίση» είπε ο πρωθυπουργός.
Στην ομιλία του στη Σόφια ο Κυριάκος Μητσοτάκης επέμεινε ότι οι εθνικοί προϋπολογισμοί δεν θα μπορέσουν να σηκώσουν το κόστος της ενέργειας. Γι' αυτό, όπως είπε, χρειάζονται γρήγορα ευρωπαϊκές λύσεις.
Επιπλέον, στη συνάντησή του με την πρόεδρο της Κομισιόν ο πρωθυπουργός δήλωσε «Αγαπητή Ούρσουλα, αυτό που κάναμε με τον Covid πρέπει να το επαναλάβουμε με το φυσικό αέριο. Χρειαζόμαστε μία ενιαία ευρωπαϊκή στρατηγική. Πρέπει να αποφύγουμε τον κατακερματισμό της ευρωπαϊκής αγοράς ενέργειας. Και πρέπει να είμαστε σίγουροι ότι βάζουμε την ευρωπαϊκή αλληλεγγύη πάνω από τα επιμέρους εθνικά συμφέροντα»
Αισιόδοξη ότι θα βρεθεί μία λύση που θα προστατεύσει την κοινή αγορά της ένωσης φάνηκε η Ούρσουλα Φον Ντερ Λάιεν.
Εγκαινιάστηκε ο αγωγός IGB
Εντωμεταξύ, μέσα σε ένα κλίμα αβεβαιότητας για τον χειμώνα που έρχεται και με την Ευρώπη να παραμένει διχασμένη για την επιβολή πλαφόν στο φυσικό αέριο, εγκαινιάστηκε το πρωί η εμπορική λειτουργία του IGB, του αγωγού που συνδέει την Ελλάδα με τη Βουλγαρία και θα την τροφοδοτεί με φυσικό αέριο.
H συμβιβαστική λύση
Στο τραπέζι των Υπουργών Ενέργειας βρέθηκε και μια συμβιβαστική λύση για τις δυσθεώρητες τιμές του φυσικού αερίου. Όπως αναφέρει ο Economist, στη συνεδρίαση συζητήθηκε το ενδεχόμενο να καθιερωθεί ένας νέος δείκτης τιμών στην Ευρώπη, γιατί ο δείκτης TTF δεν είναι αντιπροσωπευτικός της αγοράς κι αυτό γιατί δεν λαμβάνονται υπόψη οι αγορές LNG.
Στη Βουλή προσχέδιο του νέου προϋπολογισμού - «Πονοκέφαλος η ενέργεια»
Κυβερνητικό πονοκέφαλο προκαλούν οι διακυμάνσεις στην τιμή του φυσικού αερίου λίγα 24ωρα πριν καταθέσει το προσχέδιο του προϋπολογισμού στη Βουλή, με το κόστος να είναι τεράστιο. Σύμφωνα με τον υπουργό Οικονομικών, Χρήστο Σταϊκούρα «το προσχέδιο του προϋπολογισμού θα προβλέπει κυβερνητική στήριξη με επιδοτήσεις στο ρεύμα τουλάχιστον έως τον Αύγουστο του 2023» αλλά και έκτακτη εισφορά στα διυλιστήρια.
Πόσο κοστίζουν στον προϋπολογισμό οι διακυμάνσεις του φυσικού αερίου
Αλλάζουν συνεχώς τα δεδομένα όσο αφορά το σχέδιο του προϋπολογισμού καθώς οι διακυμάνσεις της τιμής του φυσικού αερίου και του ρεύματος είναι συνεχείς και μέχρι τον Δεκέμβρη και την τελική κατάθεση του σχεδίου αυτές θα έχουν αλλάξει, κάτι που προκαλεί προβλήματα στο οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης.
Τον Ιούνιο η τιμή τους φυσικού αερίου ήταν στα 95 ευρώ τη μεγαβατώρα, τον Αύγουστο εκτοξεύτηκε στα 350ευρώ ενώ τον Σεπτέμβρη κυμάνθηκε στα 186 ευρώ. Κάθε 10 ευρώ που ανεβαίνει η τιμή φυσικού αερίου κοστίζει 500 με 600 εκατομμύρια ευρώ στο ΑΕΠ, δηλαδή τον Αύγουστο τα ταμεία της χώρας έχασαν 12-15 δισ. ευρώ ενώ τον Σεπτέμβριο 4 με 4,8 δισ. ευρώ.
- Νέο αυστηρό Μενέντεζ σε Τουρκία: «Οποιαδήποτε επιθετικότητα θα έχει συνέπειες»
- Σοκ στον Βόλο: Αλυσοδεμένη για πέντε μέρες κρατούσε την 38χρονη ο σύντροφός της - Το θύμα καταγγέλλει και βιασμό
- Νέες αποκαλύψεις για τη συμμορία της Πολυτεχνειούπολης - Έστελναν χρήματα στον βομβιστή του Παπαδήμου
- Απίστευτο συμβάν στον Βόλο: Άφησε την κατσαρόλα να βράζει και έφυγε από το σπίτι - Η Πυροσβεστική... άφησε σημείωμα
ΣΥΡΙΖΑ: Ο «χωρισμός» της Ιεράς Οδού – Τα γεγονότα και το παρασκήνιο του συνεδρίου και της φυγής Κασσελάκη – Οι προκλήσεις της επόμενης μέρας
Αμπελόκηποι: «Καθόμασταν πάνω στη βόμβα, ο γιος μου σώθηκε από θαύμα», λέει στο ethnos.gr ιδιοκτήτρια του πάνω διαμερίσματος
Αποτίμηση της συνάντησης Γεραπετρίτη και Φιντάν - Πώς διαμορφώνεται η επόμενη μέρα στις ελληνοτουρκικές σχέσεις
«Προσπάθησαν να πετάξουν βεγγαλικά στο σπίτι, επειδή ο γείτονας είχε σημαία της Παλαιστίνης» - Έλληνας κάτοικος του Άμστερνταμ περιγράφει το βράδυ του τρόμου
Live όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό, με την υπογραφή του www.ethnos.gr