Αυξήσεις «φωτιά» στα τρόφιμα: Ισχυρή πίεση στον οικογενειακό προϋπολογισμό - «Εκτοξεύονται» τα βασικά είδη
🕛 χρόνος ανάγνωσης: 2 λεπτά ┋

Φουντώνει αντί να σβήνει η «φωτιά» στα τρόφιμα, με τον λογαριασμό για τα ψώνια της εβδομάδας να έχει αυξηθεί κατακόρυφα.
Τα τρόφιμα αυξήθηκαν τον Μάιο σε ετήσια βάση κατά 11,6%, ανατιμήσεις που προστίθενται στο άλμα κατά 12,1% που είχαν καταγραφεί τον ίδιο μήνα πέρυσι.
Χαρακτηριστικά, το ρύζι αυξήθηκε τον Μάιο σε σχέση με τον Απρίλιο, κατά 5,4%, τα αυγά κατά 4%, τα φρούτα κατά 7,6% και τα λαχανικά κατά 3,4%.
«Πώς τα βγάζει πέρα ο Έλληνας καταναλωτής, η καθημερινότητά του, η επιβίωση του είναι πολύ δύσκολη», σχολιάζει ένας καταναλωτής στο Open.
«Κάνουμε δίαιτα για να φτιάξουμε σιλουέτα», λέει ένας άλλος.
Οι αυξήσεις συνεχίζονται στα τρόφιμα παρά το γεγονός ότι ο πληθωρισμός έπεσε στο 2,8%, το χαμηλότερο σημείο από τον Σεπτέμβριο του 2021. Η πτώση του γενικού δείκτη οφείλεται στη βουτιά των τιμών ρεύματος και φυσικού αερίου, κατά 24,1% και 49,6% αντίστοιχα.
Ωστόσο, την τελευταία εβδομάδα η χονδρεμπορική τιμή του φυσικού αερίου αυξήθηκε αιφνιδιάστηκα από τα 24 στα 32 ευρώ τη μεγαβατώρα, σημειώνοντας άλμα 33% μέσα σε λιγότερο από μια εβδομάδα, παρά τα υψηλά αποθέματα και τη χαμηλή ζήτηση από τη βιομηχανία.
Οι έμποροι αερίου θεωρούν ότι οι υψηλές θερμοκρασίες θα αυξήσουν τη ζήτηση για το καύσιμο ενώ στην άνοδο της τιμής συμβάλλουν και τα προβλήματα στην παραγωγή LNG στη Νορβηγία.
- Έκτακτο δελτίο επιδείνωσης καιρού: Ισχυρές βροχές και καταιγίδες με κεραυνούς και χαλάζι
- Σήμα κινδύνου για το πυρηνικό εργοστάσιο της Ζαπορίζια: Μεγάλη ανησυχία για τη λειτουργία των αντιδραστήρων μετά την κατάρρευση του φράγματος
- Έκρηξη σε εργοστάσιο πυραύλων στην Άγκυρα - Πέντε εργάτες νεκροί
- Τελικός Champions League: Για το ιστορικό τρεμπλ η Μάντσεστερ Σίτι, για το... σοκ η Ίντερ!
- Ταμείο Ανακαμψης: Γκάζια μετά τις εκλογές για να μην χαθούν οι προθεσμίες
Βίντεο-ντοκουμέντο: Στημένη ρευματοκλοπή στην Αθήνα - Υπάλληλος έκοψε τις σφραγίδες, σιωπή από τον ΔΕΔΔΗΕ
Διάγγελμα Παχλαβί: «Θα επιστρέψω στο Ιράν» - Υπόσχεται δημοκρατία και εκλογές
Ο Τραμπ απειλεί με δασμούς όσες χώρες δεν υποστηρίζουν την «κατάληψη» της Γροιλανδίας
Νέα εβδομάδα, νέα 48ωρη απεργία τα ταξί: «Persona non grata ο Κυρανάκης, η ευθύνη στον πρωθυπουργό», λέει το ΣΑΤΑ
Live όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό, με την υπογραφή του www.ethnos.gr
δημοφιλές τώρα: 



