MenuClose
  • Πολιτική
  • Οικονομία
    • Market
  • Ελλάδα
  • Κόσμος
  • Αθλητισμός
  • Απόψεις
  • Videos
  • Ψυχαγωγία
    • Τηλεόραση
  • Food & Drink
    • Συνταγές
  • Travel
  • Υγεία
  • Πολιτισμός
    • Βιβλίο
    • Θέατρο
    • Μουσική
    • Cinema
  • Καιρός
  • Τεχνολογία
  • Auto
  • Moto
  • Viral
  • Ιστορία
    • Σαν σήμερα
  • Κατοικίδιο
  • Fashion & Design
  • Πρωτοσέλιδα
αναζήτηση άρθρου
Ακολουθήστε το Έθνος στα κοινωνικά δίκτυα
Subscribe to our YouTube ChannelFollow us on FaceBookFollow us on TwitterFollow us on Instagram
Κατέβαστε την εφαρμογή του Έθνους για κινητά
ΕΘΝΟΣ on AppStoreΕΘΝΟΣ on PlayStore
ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
ΠΡΟΣΩΠΙΚΑ ΔΕΔΟΜΕΝΑ
ΠΟΛΙΤΙΚΗ COOKIES
ΠΟΙΟΙ ΕΙΜΑΣΤΕ
youtubefacebooktwitterinstagram
Τελευταία Νέα
  • Πολιτική
  • Οικονομία
  • Ελλάδα
  • Κόσμος
  • Αθλητισμός
  • Ψυχαγωγία
  • Food & Drink
  • Travel
  • Viral
  • Videos
BREAKING NEWS:
Μετέφερε παράνομα μετανάστες κρυμμένους σε κρύπτηΕρευνητές απ’ όλο τον κόσμο αναλύουν τούφες από τα μαλλιά του Μπετόβεν - Αναζητούν τα αίτια θανάτου του μουσικοσυνθέτηΕπανεκκίνηση Προαστιακού: Λιγότεροι επιβάτες στην πρεμιέρα – Πότε θα φανεί εάν ο κόσμος θα ανακτήσει την εμπιστοσύνη του στο σιδηρόδρομοΣοκαριστικό βίντεο-ντοκουμέντο: Η στιγμή που ο «δράκος» Κηφισιάς προσπαθεί να βγάλει 8χρονη από αυτοκίνητοΗ απάντηση της Σακελλαροπούλου στο αίτημα του ΜέΡΑ25 για αναπομπή του νόμου για το νερό
Πρωινή ενημέρωση: Δείτε τα πρωτοσέλιδα των εφημερίδων | Μάθετε περισσότερα για τον καιρό σήμερα | Εορτολόγιο: Ποιοι γιορτάζουν σήμερα
Homepage |   Οικονομία   |   08.04.2019 18:28
Πένυ Κούτρα
Πένυ Κούτρα
Με µεγάλο «όπλο» τις εξαγωγές, ο κλάδος έχει κινηθεί αντίστροφα καθ’ όλη τη διάρκεια της κρίσης. Παρά τη µείωση που επήλθε στην εσωτερική κατανάλωση, οι εταιρείες κάνουν χρυσές δουλειές, κατευθύνοντας το 90% της παραγωγής στο εξωτερικό

«Λευκός χρυσός» το ελληνικό µάρµαρο

επόμενο άρθροnext-article
copyright: Freepik
copyright: Freepik

Την εύνοια της φύσης και τη δυνατότητα να εκπροσωπείται από υγιείς επιχειρήσεις έχει στο πλευρό του το ελληνικό µάρµαρο, ένας υποκλάδος της εξορυκτικής βιοµηχανίας που έχει κινηθεί αντίστροφα καθ’ όλη τη διάρκεια της κρίσης. Παρά την οικονοµική κρίση και την τεράστια µείωση στην εσωτερική κατανάλωση, η ανάπτυξη συνεχίζεται. Η παραγωγή το 2017 ανήλθε σε 1.600.000 τόνους και κατευθύνθηκε σε ποσοστό που αγγίζει το 90% στο εξωτερικό.

Το προφίλ των δύο μεγάλων «παικτών»

 

Παυλίδης: Η εξαγορά της Mermeren και η παρουσία σε 45 χώρες

Από τις µεγαλύτερες εταιρείες του κλάδου είναι η Παυλίδης Μάρµαρα µε έδρα τη ∆ράµα, η οποία µετά τη στρατηγική κίνηση εξαγοράς της Mermeren Combinat έθεσε τον πήχη ψηλότερα. Eίναι καθετοποιηµένη και δραστηριοποιείται στην εξόρυξη, την επεξεργασία και την πώληση ακατέργαστων και κατεργασµένων προϊόντων µαρµάρου, καθώς και προϊόντων γρανίτη. Ειδικεύεται στην παραγωγή και την επεξεργασία λευκών, ηµίλευκων και µπεζ µαρµάρων, τα οποία εξορύσσονται στις ∆ράµα και Καβάλα, όπως και σε λατοµεία του εξωτερικού. Με αιχµή του δόρατος τα λευκά µάρµαρα, η Παυλίδης εξάγει πάνω από το 90% του κύκλου εργασιών σε περισσότερες από 45 χώρες, µε κυριότερες αγορές αυτές της Κίνας, της Νοτιοανατολικής Ασίας, του Κόλπου, της Αµερικής και της Ευρώπης.

Το λευκό µάρµαρο Sivec (της εξαγορασθείσας Mermeren) εξάγεται σε όλο τον κόσµο, ενώ η µονάδα της εταιρείας απέχει 200 χλµ. από το λιµάνι της Θεσσαλονίκης, γεγονός που εξασφαλίζει τη διακίνηση του µαρµάρου. Το µάρµαρο της Mermeren έχει χρησιµοποιηθεί σε κτίρια, όπως το Sky Eleven Apartments στη Σιγκαπούρη, στον Καθεδρικό Ναό του Σωτήρος στη Μόσχα και στο Τζαµί του σεΐχη Ζάιντ, του µεγαλύτερου στα Ηνωµένα Αραβικά Εµιράτα. Ηδη η εξαγορασθείσα εταιρεία ανακοίνωσε βελτίωση µεγεθών για το 2018, καθώς ο κύκλος εργασιών ανήλθε στα 39,94 εκατ. ευρώ, καταγράφοντας αύξηση κατά 52,8% σε σχέση µε το 2017 (26,14 εκατ. ευρώ) – εξέλιξη που οφείλεται στις υψηλότερες τιµές πώλησης. Το 2018, το 35,5% των πωλήσεων της Mermeren προήλθε από τρεις πελάτες: έναν από την Κίνα και δύο από την Ελλάδα.

Ο καθένας αντιπροσωπεύει πάνω από 10% των πωλήσεων. Τα αποτελέσµατα προ φόρων, χρηµατοοικονοµικών και επενδυτικών αποτελεσµάτων και αποσβέσεων (EBITDA) διαµορφώθηκαν στα 27,4 εκατ. ευρώ, έναντι 14,5 εκατ. ευρώ το 2017. Τα δε κέρδη έπειτα από φόρους άγγιξαν τα 22,8 εκατ. ευρώ, έναντι 10,6 εκατ. το 2017. Ο τραπεζικός δανεισµός κατά την 31η ∆εκεµβρίου 2018 ανήλθε σε 1,3 εκατ. ευρώ, δηλαδή ήταν σχεδόν αµετάβλητος σε σχέση µε το υπόλοιπο της 31ης ∆εκεµβρίου 2017, ενώ η εταιρεία διέθετε σε ταµειακά διαθέσιµα και ισοδύναµα 21,9 εκατ. ευρώ.

Ικτίνος: Νέο λατοµείο στην Πελοπόννησο και επενδύσεις 10 εκατ. ευρώ

Σηµαντική ανάπτυξη και νέες κινήσεις πραγµατοποιεί η Ικτίνος Μάρµαρα, η οποία πρόσφατα εξασφάλισε νέο λατοµείο στην Πελοπόννησο. Πρόκειται για το πέµπτο λατοµείο της εταιρείας (ήδη είχε τέσσερα - Χρυσή Αράχνη, Θάσου, Βώλακα, Νέστου). Αυτά της Θάσου και του Βώλακα διαθέτουν βεβαιωµένα αποθέµατα 150.000 και 300.000 κυβικών. Σηµειώνεται ότι στα τέλη του 2017 η Ικτίνος εξαγόρασε τις εγκαταστάσεις της Γ. Λαζαρίδης-Μάρµαρα ∆ράµας έναντι 1,6 εκατ. ευρώ. Η εταιρεία θα επενδύσει 10 εκατ. ευρώ στον εκσυγχρονισµό των εγκαταστάσεων, ενώ ήδη έχει µπει εξοπλισµός αξίας 4 εκατ. ευρώ. Η επένδυση αναµένεται να ολοκληρωθεί στο τέλος της χρονιάς και, όπως εκτιµάται, η συνεισφορά του νέου εργοστασίου στον κύκλο εργασιών υπολογίζεται στα 10-12 εκατ. τον χρόνο, µε στόχο να προσεγγίσει τα 20 εκατ. ετησίως.

 

Επίσης, στις αρχές Ιουλίου 2018 προχώρησε στην εξαγορά από την εταιρεία Μάρµαρα Καβάλας των µισθωτικών δικαιωµάτων λατοµικής έκτασης 96,470 στρεµµάτων, στην περιοχή Πύργων του ∆ήµου Προσοτσάνης στη ∆ράµα, η λειτουργία του οποίου θα αυξήσει τη δραστηριότητα της εταιρείας το 2019. Το 2017 η Ικτίνoς Μάρµαρα σηµείωσε πωλήσεις 51,7 εκατ. ευρώ έναντι 35,70 εκατ. ευρώ το 2016 (+49,9%), EBITDA 19 εκατ. ευρώ, καθαρά κέρδη 9 εκατ. ευρώ (παρά την εγγραφή λογιστικής αποµείωσης 1,25 εκατ. ευρώ). Είχε θετικές ελεύθερες ταµειακές ροές 12,2 εκατ. ευρώ, µείωσε τον καθαρό δανεισµό κατά 8,5 εκατ. ευρώ, ενώ διένειµε µερίσµατα αξίας 3,67 εκατ. ευρώ.

Το 2018 έκλεισε µε άνοδο. Η αύξηση εσόδων εκτιµάται στο 15%, ενώ το EBITDA αναµένεται να κυµανθεί στο +20%. Το 2019, σύµφωνα µε τις προβλέψεις, θα είναι σηµαντικά µεγεθυσµένο λόγω της προσθήκης των νέων λατοµείων και της δωδεκάµηνης χρήσης του εργοστασίου που αποκτήθηκε πέρυσι. Το 95% του κύκλου εργασιών προέρχεται από το εξωτερικό, ενώ τα µάρµαρα της Ικτίνος εξάγονται σε χώρες όπως Αργεντινή, Αρµενία, Αυστραλία, Μπαχάµες, Μπαχρέιν, Βέλγιο, Βραζιλία, Βουλγαρία, Κύπρος, Αίγυπτος, Γαλλία, Γερµανία, Μεγάλη Βρετανία, Ολλανδία, Ινδονησία, Ιράν, Ιράκ, Ισραήλ, Ιαπωνία, Χονγκ Κονγκ, Κουβέιτ, Λίβανο, Μαλαισία, Μαρόκο, Οµάν, Πακιστάν, Περού, Πολωνία, Πορτογαλία, Ρουµανία, Ρωσία, Νότιο Αφρική, Ταϊβάν, Τυνησία, Τουρκία, ΗΠΑ κ.ά

επόμενο άρθροRead next Article
#TAGS
  • εξαγωγές
  • μάρμαρο
Ανακάλυψε την φθηνότερη ασφάλεια για το αυτοκινητό σου εύκολα και γρήγορα!Gowise.gr. Κάνε σύγκριση σε 27 ασφαλιστικές εταιρίες
Ethnos on Google News
Ακολούθησε το Έθνος στο Google News!
Live όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό, με την υπογραφή του www.ethnos.grRegister on Ethnos at Google News
ΤΟ ΔΙΚΤΥΟ ΜΑΣ
ΗΜΕΡΗΣΙΑ| 22.03.2023 09:16
ΤτΕ: Εκτοξεύτηκαν οι τιμές των διαμερισμάτων το Δ τρίμηνο - Ράλι 15,2% στην Αθήνα
ΗΜΕΡΗΣΙΑ| 22.03.2023 03:00
Φωτοβολταϊκά στη στέγη: Βγαίνει ο οδηγός, ξεκινούν οι αιτήσεις - Το κόστος για τα νοικοκυριά
MENSHOUSE
«Ή φρέσκο ή τίποτα»: Το μαγαζί με το καλύτερο παγωτό στην Ελλάδα κλείνει κάθε Ιούλη γιατί αρνείται να ρίξει την ποιότητα (Pics)
MENSHOUSE
Σε 4 μέρες κατεβαίνει: Θα το μετανιώσεις αν δεν δεις απόψε αυτή την ταινιάρα στο Ertflix (Vid)

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

01
22-03-2023 15:14
Συντάξεις Απριλίου: Οι ημερομηνίες πληρωμής – Επίσημη ανακοίνωση ΕΦΚΑ
02
23.03.2023 03:28
25η Μαρτίου: Πώς θα πληρωθούν οι εργαζόμενοι
03
22.03.2023 19:17
Η ακρίβεια «ψαλιδίζει» βασικές ανάγκες των Ελλήνων: Κάνουν μπάνιο λιγότερες φορές και δεν χρησιμοποιούν θέρμανση και φούρνο
04
23.03.2023 04:31
Συντάξεις Απριλίου: Πότε πληρώνονται
05
28.01.2023 23:39
Φορολογικές δηλώσεις 2023: Αντίστροφη μέτρηση για την υποβολή - Οι ημερομηνίες «κλειδιά» και τα πιθανά λάθη

POPULAR VIDEOS

Σε κακό χάλι οι σήραγγες – Σε εξέλιξη εργασίες αποκατάστασης
ΑΠΟΣΠΑΣΜΑΤΑ... | 22.03.2023 19:08
Σε κακό χάλι οι σήραγγες – Σε εξέλιξη εργασίες αποκατάστασης
Κεντρικό δελτίο 22/03/2023
Κεντρικό... | 22.03.2023 20:30
Κεντρικό δελτίο 22/03/2023
«Ναρκοπέδιο» η διαδρομή Θεσσαλονίκη – Ειδομένη
ΑΠΟΣΠΑΣΜΑΤΑ... | 22.03.2023 19:12
«Ναρκοπέδιο» η διαδρομή Θεσσαλονίκη – Ειδομένη
Ξανά στις ράγες προαστιακός και τρένα – «Μουδιασμένοι» οι επιβάτες
ΑΠΟΣΠΑΣΜΑΤΑ... | 22.03.2023 19:04
Ξανά στις ράγες προαστιακός και τρένα – «Μουδιασμένοι» οι επιβάτες
Ο Ρουβίκωνας στο σπίτι του Σταύρου Θεοδωράκη
ΑΠΟΣΠΑΣΜΑΤΑ... | 22.03.2023 21:04
Ο Ρουβίκωνας στο σπίτι του Σταύρου Θεοδωράκη