Σήμα κινδύνου για τις καλλιέργειες: Η λειψυδρία μειώνει δραματικά τις παραγωγές και φέρνει ανατιμήσεις
Ποια προϊόντα θα είναι πιο ακριβά και ποια πιο φθηνά🕛 χρόνος ανάγνωσης: 1 λεπτό ┋ 🗣️ Ανοικτό για σχολιασμό

Κατεστραμμένα σύκα μικρότερες πατάτες παραμορφωμένα καρότα έλλειψη σε όσπρια και σταφύλια είναι το αποτέλεσμα της κλιματικής αλλαγής που βιώνουν οι παραγωγοί σε πολλές περιοχές της χώρας. Οι εξαιρετικά υψηλές θερμοκρασίες και η λειψυδρία μειώνουν δραματικά τις παραγωγές.
Πτώσεις καρπών και αλλαγές στη γεύση
Σύμφωνα με παραγωγό σύκων που μίλησε στο OPEN, τον Μάιο με τον Ιούνιο σημειώθηκε μεγάλη πτώση των καρπών από τα δέντρα ε ένα μεγάλο ποσοστό γύρω στο 70 με 80% ειδικά στην καλλιέργεια της μαύρης συκιάς.
Τη σύσταση και τη γεύση του σταφυλιού φαίνεται να έχει αλλάξει η συνεχώς αυξανόμενη θερμοκρασία. Οι αμπελουργοί φέτος μάζεψαν τα σταφύλια τους περίπου έναν μήνα νωρίτερα από ότι τις προηγούμενες χρονιές. Όπως δηλώνουν βλέπουν αύξηση 10% στο τελικό προϊόν αλλά και μείωση παραγωγής.
Έρχονται ανατιμήσεις
Οι ανατιμήσεις και στα σύκα είναι προδιαγεγραμμένες, καθώς μπορεί ο καταναλωτής να το βρει και 10 ευρώ το κιλό στο ράφι. Στον αντίποδα αισιόδοξες προβλέψεις υπάρχουν για το λάδι καθώς όπως λένε ο παραγωγοί παρά τα προβλήματα που υπάρχουν η μείωση σε αρκετές περιοχές αναμένεται να είναι έως και 60% μεγαλύτερη με αποτέλεσμα να μειώνεται η τιμή παραγωγού.
Σε κάθε περίπτωση, εάν συνεχίσουν οι μειώσεις στην τιμή παραγωγού δεν αποκλείεται μέσα στο 2025 να υπάρξει μείωση έως και 30% και στην τιμή του λαδιού στο ράφι.
Σε θέσεις «μάχης» οι αγρότες: Νέα μπλόκα σε όλη την Ελλάδα - Κλείνουν λιμάνια και αεροδρόμια
Μετά την κλοπή και πλημμύρα στο Λούβρο: Ζημιές σε πάνω από 300 σπάνια βιβλία στην αίθουσα αιγυπτιακών αρχαιοτήτων
Η Ελλάδα μπαίνει στο κλίμα των Χριστουγέννων: Τα δημοφιλή θεματικά πάρκα της χώρας και πιο οι hot προορισμοί
Απόλυτο αφεντικό στο ντέρμπι της Θεσσαλονίκης ο ΠΑΟΚ, που κοιτάζει μόνο την κορυφή!
Live όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό, με την υπογραφή του www.ethnos.gr
δημοφιλές τώρα: 



