• Πολιτική
  • Οικονομία
    • Market
  • Ελλάδα
  • Κόσμος
  • Αθλητισμός
  • Απόψεις
  • Videos
  • Ψυχαγωγία
    • Τηλεόραση
  • Food & Drink
    • Συνταγές
  • Travel
  • Υγεία
  • Παιδεία
  • Πολιτισμός
    • Βιβλίο
    • Θέατρο
    • Μουσική
    • Cinema
  • Καιρός
  • Τεχνολογία
  • Auto
  • Moto
  • Viral
  • Ιστορία
    • Σαν σήμερα
  • Κατοικίδιο
  • Fashion & Design
  • Πρωτοσέλιδα
αναζήτηση άρθρου
Ακολουθήστε το Έθνος στα κοινωνικά δίκτυα
Subscribe to our YouTube ChannelFollow us on FaceBookFollow us on Instagram
Κατέβαστε την εφαρμογή του Έθνους για κινητά
ΕΘΝΟΣ on AppStoreΕΘΝΟΣ on PlayStore
ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
ΠΡΟΣΩΠΙΚΑ ΔΕΔΟΜΕΝΑ
ΠΟΛΙΤΙΚΗ COOKIES
ΠΟΙΟΙ ΕΙΜΑΣΤΕ
ΑΡΘΟΓΡΑΦΟΙ
  • Πολιτική
  • Οικονομία
  • Ελλάδα
  • Κόσμος
  • Αθλητισμός
  • Ψυχαγωγία
  • Food & Drink
  • Travel
  • Viral
BREAKING NEWS:
Στο «κάδρο» και τρίτο άτομο για το διπλό φονικό στη Φοινικούντα - Πώς στήθηκε το σχέδιο εξόντωσης του ιδιοκτήτη του κάμπινγκΣήμερα οι κάλπες στο Eurogroup: Πιερρακάκης Vs Βαν ΠέτεγκεμΧειμώνας με κρύο το πρωί, άνοιξη το μεσημέρι - Η πρόγνωση Μαρουσάκη
Πρωινή ενημέρωση: ➔ Δείτε τα πρωτοσέλιδα των εφημερίδων | ➔ Μάθετε περισσότερα για τον καιρό σήμερα | ➔ Εορτολόγιο: Ποιοι γιορτάζουν σήμερα
Homepage ┋   Οικονομία   ┋   29.01.2025 07:20
Θεμιστοκλής-Ανδρέας Μπάκας
Θεμιστοκλής-Ανδρέας Μπάκας

-

Ενότητες στο άρθρο: 📌 Οι βασικοί λόγοι που αυξήθηκαν οι τιμές πώλησης κατοικιών📌 Αύξηση του κόστους κατασκευής

Οι 7+1 λόγοι που αυξήθηκαν οι τιμές πώλησης των ακινήτων - Οι τιμές σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη, Πάτρα και 9 πόλεις της περιφέρειας

Η εγχώρια κτηματαγορά συνεχίζει το «ράλι» των αυξήσεων

🕛 χρόνος ανάγνωσης: 5 λεπτά   ┋

επόμενο άρθρο
Ακίνητα - Intime News
Ακίνητα - Intime News

Η εγχώρια κτηματαγορά συνεχίζει το «ράλι» των αυξήσεων. Μεταξύ του 2010 και του δεύτερου τριμήνου του 2023, οι τιμές πώλησης των κατοικιών αυξήθηκαν κατά 48% στην Ευρωπαϊκή Ένωση, σύμφωνα με τη Eurostat.  Στη χώρα μας, οι τιμές πώλησης των κατοικιών αυξήθηκαν από το 2017 έως και το δεύτερο τρίμηνο του 2024 κατά 88% στην Αττική και κατά 69,2% πανελλαδικά. Με βάση τα στοιχεία του δεύτερου τριμήνου της ΤΤΕ, οι τιμές αυξήθηκαν κατά 9,2% πανελλαδικά σε ετήσια βάση, όταν το πρώτο τρίμηνο είχαν αυξηθεί κατά 10,6% και το 2023 κατά 13,8%.

Σημαντικός παράγοντας στη ραγδαία αύξηση των τιμών πώλησης, αποτελεί το συνεχώς αυξανόμενο κόστος κατασκευής και ενέργειας. Το κόστος μιας συμβατικής κατασκευής, από 1.000€/τμ -1.200€/τμ χωρίς να υπολογίζεται το κόστος του οικοπέδου πριν μερικά χρόνια, πλέον,  αγγίζει τα 1.600€/τμ -1.800€/τμ ακόμη και τις 2.100€, δηλαδή μια αύξηση κατά 50%-60%. 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Οικονομία | 28.01.2025 15:26
Ακίνητα: Μεγάλη η ζήτηση για το «Σπίτι Μου 2» - Αυξημένη ζήτηση για στεγαστικά δάνεια φέρνει το πρόγραμμα

Οι βασικοί λόγοι που αυξήθηκαν οι τιμές πώλησης κατοικιών

  •  Αύξηση του κόστους κατασκευής

Η ακρίβεια των υλικών, το ανθρώπινο δυναμικό και η ενέργεια, έχει κάνει ακόμα ακριβότερη την κατασκευή και άρα το τελικό κόστος ενός ακινήτου. Η αύξηση του κόστους κατασκευής αγγίζει ακόμη και το 50%-60% τα τελευταία χρόνια.

  •  Αύξηση των τιμών πώλησης/Αντιπαροχής οικοπέδων

Από το 2018 έως και σήμερα, έχουν αυξηθεί αισθητά τόσο οι ζητούμενες τιμές πώλησης των οικοπέδων, όσο και τα ζητούμενο ποσοστό αντιπαροχής. Μη ξεχνάμε ότι τα «καλά» οικόπεδα είναι πλέον λιγοστά.

  •   Υψηλή Ζήτηση / Επενδυτικό Ενδιαφέρον

Το 2024, από τα συνολικά 3,11 δισ. ευρώ που εισήχθησαν στην ελληνική οικονομία την περίοδο Ιανουαρίου – Σεπτεμβρίου 2024, σχεδόν 2 δισ. ευρώ (1,92 δισ. ευρώ) επενδύθηκαν στην αγορά ακινήτων, καταλαμβάνοντας πάνω από το 60% των συνολικών επενδύσεων.

Αυτό το γεγονός κατατάσσει τον τομέα των ακινήτων ως τον πιο δυναμικό για τις ξένες επενδύσεις στην Ελλάδα. Ενώ οι συνολικές ξένες άμεσες επενδύσεις (ΞΑΕ) παρουσίασαν πτώση, ο τομέας των ακινήτων παρέμεινε το πιο ισχυρό χαρτί της ελληνικής οικονομίας.

Η αύξηση της συμμετοχής των ακινήτων στις συνολικές ξένες επενδύσεις είναι εντυπωσιακή. Στο τρίτο τρίμηνο του 2024, το ποσοστό των επενδύσεων στην αγορά ακινήτων έφτασε το 62%, σημειώνοντας αύξηση σε σχέση με το 54,2% του πρώτου εξαμήνου της χρονιάς. Αυτή η άνοδος αντανακλά τη συνεχιζόμενη αυξημένη ζήτηση από ξένους επενδυτές που βλέπουν στην Ελλάδα έναν ελκυστικό και σταθερό προορισμό για την τοποθέτηση των κεφαλαίων τους.

Μάλιστα, οι ξένες επενδύσεις στον τομέα των ακινήτων αυξήθηκαν κατά 45% στο τρίτο τρίμηνο του 2024 σε σύγκριση με το ίδιο τρίμηνο του 2023, φτάνοντας τα 783,7 εκατ. ευρώ, ενώ για το σύνολο του εννεαμήνου ξεπέρασαν τα 1,9 δισ. ευρώ, καταγράφοντας αύξηση 17,2% σε σχέση με το 2023.

  • Τουρισμός / Αποδόσεις

Η άνοδος της τουριστικής βιομηχανίας σε συνάρτηση με τις επενδυτικές ευκαιρίες που εμπεριείχε η εγχώρια κτηματαγορά λόγω μνημονίων και μείωσης των τιμών, αποτέλεσαν πόλο έλξης αποδόσεων για τους επενδυτές που στόχευσαν τόσο σε οικιστικά όσο και σε τουριστικά ακίνητα.Τα τελευταία χρόνια εκτός από τους παραδοσιακούς επενδυτικούς προορισμούς,  καταγράφεται επενδυτικό ενδιαφέρον και σε νέους αναδυόμενους.

  •  Πληθωρισμός / Μηδενικά επιτόκια καταθέσεων

Ένα από τα βασικά εργαλεία αποταμίευσης των Ελλήνων καταθετών μετά την είσοδο της χώρας στην ευρωζώνη βρίσκεται υπό «κατάργηση». Ο λόγος γίνεται για τις προθεσμιακές καταθέσεις, οι οποίες σύμφωνα με τις τράπεζες, μετά τη συρρίκνωση των αποδόσεών τους ελάχιστα πάνω από το 0%, δεν έχουν πλέον λόγο ύπαρξης. Γεγονός που σε συνάρτηση με τον πληθωρισμό, φαίνεται να αποτέλεσε αρωγό που «τροφοδότησε» με κεφάλαια την κτηματαγορά από όσους αναζητούν ασφαλείς επενδύσεις και αποδόσεις.

  • Golden visa

Από τις αρχές του 2024 και μέχρι την 31η Αυγούστου επικράτησε μια επενδυτική «φρενίτιδα» από τους ενδιαφερομένους, ώστε να εξασφαλίσουν ακίνητο στις περιοχές υψηλής ζήτησης χωρίς να χρειαστεί να δαπανήσουν τουλάχιστον 400.000 ευρώ.

  •    Έργα ανάπλασης/μετρό-προαστιακός 

Η έναρξη και η ολοκλήρωση τόσο των έργων ανάπλασης όσο και της επέκτασης του μετρό (π.χ. Γραμμή 4), στους προκαθορισμένους χρόνους αποτελούν σημαντικό παράγοντα που θα συμβάλει καθοριστικά στην μετεξέλιξη και στην προσέγγιση επενδυτικών κεφαλαίων στην εκάστοτε περιοχή.

  • Βραχυχρόνιες μισθώσεις

Ο κλάδος καταγράφει υψηλά ποσοστά πληροτήτων τόσο τους καλοκαιρινούς μήνες όσο και τη χειμερινή σεζόν σε πολλούς προορισμούς. Ο κλάδος της οικονομίας διαμοιρασμού, αποτελεί ένα «κομμάτι» του νέου μοντέλου τουρισμού που ήδη διαμορφώνεται. Οι υψηλές αποδόσεις του κλάδου προσελκύουν επενδυτικά κεφάλαια στην κτηματαγορά. 

Αξίζει να σημειώσουμε , ότι τεράστια είναι τα τελευταία χρόνια η αύξηση των φορολογικών εσόδων από τη βραχυχρόνια μίσθωση. Τα έσοδα έχουν υπερδεκαπλασιαστεί από το 2017 μέχρι σήμερα, όπως αποκάλυψε ο διοικητής της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ), Γιώργος Πιτσιλής. Το 2017 τα φορολογικά έσοδα ήταν περίπου 70 εκατ. ευρώ, το 2023 έφθασαν τα 740 εκατ. ευρώ. Ενώ, το πρώτο 9μηνο, είχαμε έσοδα 742 εκατ. ευρώ (έναντι 640 εκατ. ευρώ στο αντίστοιχο διάστημα του 2023) και οι εκτιμήσεις για το σύνολο του έτους είναι ότι άγγιξαν τα 830 εκατ. Ευρώ.

ΜπάκαςΜπάκας

Διαβάστε ακόμη

Οι τρεις γαλάζιοι πόλοι που συγκρούονται για τους αγρότες, η σύσκεψη υπό το Μητσοτάκη για να πάψει η κωλυσιεργία και οι φωνές στη σύσκεψη Τσιάρα και βουλευτών

ΟΠΕΚΕΠΕ: Η ώρα των απαντήσεων για τον «Φραπέ» – Στην Εξεταστική ο Γιώργος Ξυλούρης

Οι δημοσκοπήσεις και το ενδεχόμενο νέου κόμματος Τσίπρα: Η «Ιθάκη» ως σημείο καμπής σε ένα ρευστό πολιτικό σκηνικό

Αναγκαστικό restart στο μετρό της Αθήνας: Νέοι συρμοί, αναβαθμίσεις και... καθυστερήσεις

επόμενο άρθρο
#TAGS
  • τιμές
  • βραχυχρόνια μίσθωση
  • ακίνητα
  • ειδήσεις τώρα
Ακολούθησε το Έθνος στο Google News!
Live όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό, με την υπογραφή του www.ethnos.gr