Πώς οι δασμοί του Τραμπ επηρέασαν τα ομόλογα και πώς το sell-off ανάγκασε τον πρόεδρο των ΗΠΑ σε... πιρουέτα
Ο λόγος που ο πρόεδρος των ΗΠΑ αναγκάστηκε να υποχωρήσει στους δασμούς μόλις οι επενδυτές άρχισαν να απορρίπτουν τα κρατικά ομόλογα🕛 χρόνος ανάγνωσης: 6 λεπτά ┋

Ο Ντόναλντ Τραμπ έχει κηρύξει εμπορικό πόλεμο προς δεκάδες χώρες, κάτι που έχει προκαλέσει τρόμο στα χρηματιστήρια και έχει εντείνει τους φόβους για ύφεση στις ΗΠΑ και την Ευρώπη. Πάντως, ο Αμερικανός πρόεδρος αποφάσισε την αναστολή για 90 μέρες του μεγαλύτερου μέρους των συνοριακών φόρων, που είχε εξαγγείλει την «ημέρα της απελευθέρωσης».
Τι είναι τα ομόλογα;
Το γεγονός που δεν μπορούσε να αγνοήσει ο Τραμπ ήταν η μαζική πώληση των κρατικών ομολόγων των ΗΠΑ από τους επενδυτές, αλλά τι ακριβώς είναι τα ομόλογα, πώς διαπραγματεύονται και γιατί είναι τόσο κεντρικά στην τρέχουσα κρίση;
Ένα ομόλογο είναι ένα πιστοποιητικό που επιβεβαιώνει ότι ο ιδιοκτήτης του έχει δανείσει χρήματα σε έναν συγκεκριμένο δανειολήπτη, τα οποία θα αποπληρωθούν σε μια καθορισμένη ημερομηνία, συνήθως με σταθερό επιτόκιο. Είναι γνωστά ως τίτλοι σταθερού εισοδήματος και απευθύνονται σε επενδυτές που επιθυμούν σταθερές αποδόσεις.
Οι επιχειρήσεις εκδίδουν ομόλογα για να δανειστούν χρήματα, όπως και οι κυβερνήσεις για να πληρώσουν επενδύσεις και άλλες δαπάνες, σύμφωνα με όσα αναφέρει ο Guardian. Τα ομόλογα της κυβέρνησης του Ηνωμένου Βασιλείου ονομάζονται gilts, ενώ των ΗΠΑ είναι γνωστά ως treasuries και παραδοσιακά θεωρούνται ένα ασφαλές καταφύγιο, επειδή φέρουν την εγγύηση της μεγαλύτερης οικονομίας του κόσμου. Εκδίδονται με διαφορετικές ημερομηνίες λήξης, κατά τις οποίες πρέπει να εξοφληθούν πλήρως, με συνηθισμένα τα διετή, τα 10ετή και τα 30ετή ομόλογα.
Ο τρόπος διακίνησης των ομολόγων
Τα ομόλογα μπορούν να αγοραστούν και να πωληθούν όπως οι μετοχές σε μια δευτερογενή αγορά, ένα χρηματιστήριο, αλλά σε αντίθεση με τις μετοχές, προσφέρουν εγγυημένες ετήσιες αποδόσεις. Η αγορά ομολόγων είναι το μεγαλύτερο χρηματιστήριο τίτλων στον κόσμο, αξίας σχεδόν 130 εκατ. δολαρίων, με τις ΗΠΑ να αντιπροσωπεύουν περίπου το 40% του χρέους παγκοσμίως.
Τα κρατικά ομόλογα πωλούνται συνήθως σε χρηματοπιστωτικά ιδρύματα σε δημοπρασίες και στη συνέχεια μπορούν να μεταπωληθούν στη δευτερογενή αγορά σε μεγαλύτερη τιμή ή και μικρότερη από την ονομαστική τους αξία.
Η απόδοση ομολόγων
Οι αποδόσεις των ομολόγων αντιπροσωπεύουν το χρηματικό ποσό που λαμβάνει ένας επενδυτής για την κατοχή του χρέους ως ποσοστό της τρέχουσας τιμής του. όταν η τιμή ενός ομολόγου πέφτει, οι αποδόσεις αυξάνονται. Η απόδοση αναφέρεται συνήθως ως επιτόκιο ή ως κόστος δανεισμού για έναν εκδότη.
Οι αυξανόμενες αποδόσεις υποδηλώνουν μείωση της… επιθυμίας των επενδυτών να έχουν στην κατοχή τους το χρέος, η οποία μπορεί να επηρεαστεί από μια σειρά παραγόντων, συμπεριλαμβανομένης της ικανότητας ενός εκδότη να αποπληρώσει. Σχετικά με αυτό, οι κυβερνήσεις επικεντρώνονται στις προοπτικές της οικονομίας και των δημοσιονομικών της χώρας.
Οι προσδοκίες για τον πληθωρισμό έχουν, επίσης, σημαντικό αντίκτυπο. Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι ο πληθωρισμός υποβαθμίζει τη μελλοντική αξία των χρημάτων που λαμβάνονται για την κατοχή του χρέους. Αυτό σημαίνει ότι οι επενδυτές θα μπορούσαν να απαιτήσουν υψηλότερη απόδοση, για να αντισταθμίσουν τον κίνδυνο.
Πώς οι δασμοί του Τραμπ επηρέασαν τα ομόλογα
Αρχικά, ο Ντόναλντ Τραμπ θεωρούσε ότι το σχέδιο δασμών του λειτουργούσε, έχοντας προβλέψει ότι οι χρηματιστηριακές αγορές θα αντιδρούσαν άσχημα στους συνοριακούς φόρους, ενώ πίστευε ότι θα πέσει το δολάριο. Ο Αμερικανός πρόεδρος ήταν βέβαιος ότι η αγορά ομολόγων θα παρέμενε ήρεμη, επειδή υποσχέθηκε να πληρώσει τις φορολογικές περικοπές αργότερα μέσα στο έτος, με έσοδα από τους δασμούς. Αυτό σημαίνει ότι η κυβέρνηση των ΗΠΑ θα μπορούσε να περιορίσει τον αριθμό των ομολόγων που εκδίδει, διατηρώντας την προσφορά και τη ζήτηση, θέτοντας ένα ανώτατο όριο στα συνολικά επίπεδα του δημόσιου χρέους.
Ωστόσο, ο εμπορικός πόλεμος έχει προκαλέσει φόβους για ύφεση στις ΗΠΑ, κάτι που καθιστά τον δανεισμό πιο επικίνδυνο για τη χώρα. Υπάρχουν ανησυχίες ότι η ισχυρότερη οικονομία του πλανήτη θα εγκλωβιστεί σε μια μεγάλη διαμάχη με την Κίνα, κάτι που θα βλάψει και τις δύο χώρες για σημαντικό χρονικό διάστημα, συμπαρασέρνοντας την παγκόσμια οικονομία.
Σε απάντηση, οι επενδυτές πούλησαν αμερικανικά ομόλογα σε τεράστιες ποσότητες, μειώνοντας την αξία τους και ανεβάζοντας την απόδοση, καθιστώντας ακριβότερη την έκδοση μελλοντικού κρατικού χρέους.
Υπήρχε ο φόβος στον Λευκό Οίκο ότι η καταβολή υψηλότερου επιτοκίου για το εθνικό χρέος, θα αύξανε το ετήσιο έλλειμμα δαπανών της κυβέρνησης, προσθέτοντας πίεση σε έναν ήδη τεντωμένο προϋπολογισμό και αυξάνοντας το συνολικό μέγεθος του χρέους.
Το χειρότερο είναι ότι η αγορά κρατικών ομολόγων των ΗΠΑ, η οποία ανέρχεται σε 29 δολάρια, αποτελεί θεμέλιο του παγκόσμιου χρηματοπιστωτικού συστήματος και οι έντονες πωλήσεις θα μπορούσαν να ασκήσουν πίεση σε άλλα σημεία του, αναγκάζοντας τις τράπεζες ή άλλα ιδρύματα να χρεοκοπήσουν, προκαλώντας μια ευρύτερη χρηματοπιστωτική κρίση.
Χαλάρωσαν τα πράγματα μετά την παύση των δασμών;
Ο Ντόναλντ Τραμπ δήλωσε ότι θα αναστείλει τους τιμωρητικούς δασμούς σε όλες τις χώρες εκτός της Κίνας για 90 μέρες και οι αγορές ομολόγων άρχισαν να… ηρεμούν. Οι αποδόσεις παραμένουν υψηλές, με το πραγματικό επιτόκιο ενός 10ετούς κρατικού ομολόγου να διαμορφώνεται στο 4,52% την Παρασκευή (11/4) σε σύγκριση με το 3,99% που ήταν πριν από μια βδομάδα.
Υπενθυμίζεται ότι στο Ηνωμένο Βασίλειο, η Λιζ Τρας έμεινε στον πρωθυπουργικό θώκο για 49 ημέρες. Η σύγκρουσή της με τις αγορές ομολόγων αποδείχθηκε μοιραία, με τον μίνι προϋπολογισμό να κρίνεται ως «απερίσκεπτος». Τα βρετανικά ομόλογα έφτασαν στα ύψη, με τα επιτόκια δανεισμού να αυξάνονται, κάτι που εν τέλει «έριξε» την Τρας από θέση της.
Είναι δεδομένο ότι ο Τραμπ διαθέτει περισσότερους πόρους, ωστόσο αντιμετωπίζει παρόμοιες ανησυχίες σχετικά με τις δευτερογενείς επιπτώσεις. Αν οι κινήσεις του ανεβάσουν τον πληθωρισμό, όπως αναμένεται, με ορισμένους αναλυτές να προβλέπουν ποσοστό 4,5% μέχρι το επόμενο έτος, τότε αυτό θα μπορούσε να αποξενώσει τον πυρήνα των Ρεπουμπλικάνων, που τον συσπειρώθηκε μετά τις υποσχέσεις για μείωση της ραγδαίας αύξησης των τιμών των τροφίμων, γεγονός που πρόκειται να έχει επιπτώσεις στη δημοτικότητα του Αμερικανού προέδρου.
Τα «κουμάντα» του Μαξίμου με τους Βορίδη και Αυγενάκη για τον ΟΠΕΚΕΠΕ, οι δυο καραμανλικοί βουλευτές που «δίνει» το Μαξίμου και ο σκοτωμός στο ΠΑΣΟΚ για το πρώτο μνημόνιο
Γραμμή 4: Οι μετροπόντικες σκάβουν, αλλά οι σταθμοί αργούν - Έως και 30 μήνες καθυστέρηση
Τι θα γίνει αν χτυπηθεί το Fordow του Ιράν; Ποιος μπορεί πραγματικά να το πλήξει;
ΟΠΕΚΕΠΕ: Νέος «πονοκέφαλος» για την κυβέρνηση- Γιατί διαβιβάζεται στη Βουλή δικογραφία και ποιους αφορά
Live όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό, με την υπογραφή του www.ethnos.gr