• Πολιτική
  • Οικονομία
    • Market
  • Ελλάδα
  • Κόσμος
  • Αθλητισμός
  • Απόψεις
  • Videos
  • Ψυχαγωγία
    • Τηλεόραση
  • Food & Drink
    • Συνταγές
  • Travel
  • Υγεία
  • Παιδεία
  • Πολιτισμός
    • Βιβλίο
    • Θέατρο
    • Μουσική
    • Cinema
  • Καιρός
  • Τεχνολογία
  • Auto
  • Moto
  • Viral
  • Ιστορία
    • Σαν σήμερα
  • Κατοικίδιο
  • Fashion & Design
  • Πρωτοσέλιδα
αναζήτηση άρθρου
Ακολουθήστε το Έθνος στα κοινωνικά δίκτυα
Subscribe to our YouTube Channel Follow us on FaceBook Follow us on Instagram
Κατέβαστε την εφαρμογή του Έθνους για κινητά
ΕΘΝΟΣ on AppStore ΕΘΝΟΣ on PlayStore
ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
ΠΡΟΣΩΠΙΚΑ ΔΕΔΟΜΕΝΑ
ΠΟΛΙΤΙΚΗ COOKIES
ΠΟΙΟΙ ΕΙΜΑΣΤΕ
ΑΡΘΟΓΡΑΦΟΙ
  • Πολιτική
  • Οικονομία
  • Ελλάδα
  • Κόσμος
  • Αθλητισμός
  • Ψυχαγωγία
  • Food & Drink
  • Travel
  • Viral
BREAKING NEWS:
Η Κομισιόν «παγώνει» επ’ αόριστον ρωσικά περιουσιακά στοιχεία ύψους 210 δισ. ευρώ - Ποιες χώρες εξέφρασαν ενστάσειςΦρίκη στην Ανάβυσσο: Άγνωστοι πυροβόλησαν και σκότωσαν μεσογειακή φώκιαΠρωτοφανές: Ο πρωθυπουργός του Πακιστάν εισέβαλλε απρόσκλητος στη συνάντηση Πούτιν-Ερντογάν - Τον έστησαν 40 λεπτάΣυναγερμός από ΕΦΕΤ: Ανακαλεί τα Oreo Cheesecakes
Πρωινή ενημέρωση: ➔ Δείτε τα πρωτοσέλιδα των εφημερίδων | ➔ Μάθετε περισσότερα για τον καιρό σήμερα | ➔ Εορτολόγιο: Ποιοι γιορτάζουν σήμερα
Homepage ┋   Οικονομία   ┋   24.05.2019 13:04
Έφη Καραγεώργου
Έφη Καραγεώργου
Ενότητες στο άρθρο: 📌 H ανακοίνωση

Τραπεζικοί υπάλληλοι: Ετοιµοι για κινητοποιήσεις

Καθησυχαστική η διοίκηση της Πειραιώς. Η κυβέρνηση θα εγγυηθεί τα εργασιακά δικαιώµατα των εργαζοµένων, τονίζει ο Αλέκος Φλαµπουράρης

🕛 χρόνος ανάγνωσης: 3 λεπτά   ┋

επόμενο άρθρο  
Τράπεζα (EUROKINISSI/ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ ΓΙΑΝΝΗΣ)
Τράπεζα (EUROKINISSI/ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ ΓΙΑΝΝΗΣ)

Επί ποδός πολέµου βρίσκεται η ΟΤΟΕ και οι τραπεζοϋπάλληλοι εν όψει της απόσχισης των µονάδων που διαχειρίζονται τα κόκκινα δάνεια από το ενεργητικό των τραπεζών και τη µεταφορά τους σε οχήµατα ειδικού σκοπού (SPVs) µε ταυτόχρονη µεταφορά και εργαζοµένων. Το ζητούµενο για τους εργαζόµενους είναι να διατηρήσουν την τραπεζοϋπαλληλική ιδιότητά τους – κάτι που δεν θεωρείται εφικτό.

Πιο συγκεκριµένα, το βράδυ της Πέµπτης ο υπουργός Επικρατείας και αρµόδιος για τον χρηµατοπιστωτικό τοµέα Αλέκος Φλαµπουράρης εξέδωσε ανακοίνωση σύµφωνα µε την οποία αρχίζει άµεσα συναντήσεις µε όλους τους ενδιαφερόµενους και ανέφερε πως «η ελληνική κυβέρνηση δηλώνει ότι θα εγγυηθεί τα εργασιακά δικαιώµατα των υπαλλήλων της Τράπεζας Πειραιώς εν όψει των επικείµενων αλλαγών. Αλλαγές που προετοιµάζουν τη διαµόρφωση ξεχωριστής εταιρείας διαχείρισης µη εξυπηρετούµενων κόκκινων δανείων και ως εκ τούτου της µεταβολής του προσώπου του εργοδότη. Η αντιµετώπιση είναι αντικείµενο υποχρεωτικής διαβούλευσης όλων των πλευρών».

H ανακοίνωση

Νωρίς χθες το πρωί ακολούθησε ανακοίνωση της Τράπεζας Πειραιώς σύµφωνα µε την οποία παραδέχεται ότι, «στο πλαίσιο υλοποίησης της στρατηγικής και των εποπτικών δεσµεύσεών της, εξετάζει σειρά επιλογών σχετικά µε τη διαχείριση των µη εξυπηρετούµενων στοιχείων ενεργητικού» και καθησυχάζει σηµειώνοντας ότι «η τράπεζα, σε κάθε περίπτωση, έχει αποδείξει τη διαχρονική δέσµευσή της στον σεβασµό και στην προστασία των εργασιακών δικαιωµάτων».

Θέση, φυσικά, πήρε και η ΟΤΟΕ, επισηµαίνοντας: «Τα εργασιακά δικαιώµατα των τραπεζοϋπαλλήλων που εργάζονται στις υπηρεσίες των κόκκινων δανείων των τραπεζών είναι αδιαπραγµάτευτα και δεν προσφέρονται σε κανέναν ούτε ως ευκαιρία πολιτικής εκµετάλλευσης εν όψει των εκλογών ούτε ως αφορµή για την υλοποίηση αντεργατικών σχεδιασµών των διοικήσεων των τραπεζών». Σηµειώνουµε ότι ο νόµος που επιτρέπει την απόσχιση των NPEs (µη εξυπηρετούµενα ανοίγµατα) από το ενεργητικό των τραπεζών και τη µεταφορά τους σε SPVs έχει ψηφιστεί από µήνες.

Οι εργαζόµενοι που θα τα στελεχώσουν είναι δύσκολο να διατηρήσουν την ιδιότητα του τραπεζοϋπαλλήλου, διότι τα SPVs είναι ανώνυµες εταιρείες, και όχι τράπεζες. Ωστόσο θα έχουν άλλα οικονοµικά κίνητρα. Τόσο για να αποχωρήσουν από τις τράπεζες και να στελεχώσουν τις εταιρείες όσο και σε επίπεδο bonus, καθώς δεν θα υφίστανται οι περιορισµοί που ισχύουν σήµερα για τις τράπεζες.

Το θέµα ήρθε στη δηµοσιότητα από συνδικαλιστές της Τράπεζας Πειραιώς οι οποίοι πληροφορήθηκαν ότι µετά τις εκλογές ξεκινά το σχέδιο απόσχισης της µονάδας διαχείρισης κόκκινων δανείων RBU (Recoveries Business Unit) της Τράπεζας Πειραιώς στην οποία απασχολούνται 1.200 εργαζόµενοι. Στη νέα εταιρεία που θα συσταθεί θα µεταφερθούν προβληµατικά δάνεια (NPEs) 25 δισ. ευρώ. Το όχηµα θα αναλάβει να «τρέξει» ο Γιώργος Γεωργακόπουλος, ανώτερος γενικός διευθυντής της Τράπεζας Πειραιώς και επικεφαλής του Piraeus Legacy Unit.

Διαβάστε ακόμη

Στην Τρύπα της Αράχνης κρυβόταν ένας καταζητούμενος δολοφόνος, ο Σαντάμ Χουσεΐν – Οι Αμερικανοί τον ξετρύπωσαν!

Ανδρέας Ξανθός στο ethnos.gr: Το «κόκκινο νήμα» στην υγεία, το νέο «παράθυρο ευκαιρίας» για την Αριστερά και ο Τσίπρας

Τρία τουρκικά πλοία «χτυπήθηκαν» από τη ρωσική επίθεση στην Οδησσό - Στο φως αποκαλυπτικά βίντεο

Η κακοκαιρία Byron «βούλιαξε» τη Γάζα: Τουλάχιστον 16 νεκροί - Εφιαλτικές εικόνες

επόμενο άρθρο  
#TAGS
  • τραπεζοϋπάλληλοι
  • τράπεζες
  • κόκκινα δάνεια
Ακολούθησε το Έθνος στο Google News!
Live όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό, με την υπογραφή του www.ethnos.gr