• Πολιτική
  • Οικονομία
    • Market
  • Ελλάδα
  • Κόσμος
  • Αθλητισμός
  • Απόψεις
  • Videos
  • Ψυχαγωγία
    • Τηλεόραση
  • Food & Drink
    • Συνταγές
  • Travel
  • Υγεία
  • Παιδεία
  • Πολιτισμός
    • Βιβλίο
    • Θέατρο
    • Μουσική
    • Cinema
  • Καιρός
  • Τεχνολογία
  • Auto
  • Moto
  • Viral
  • Ιστορία
    • Σαν σήμερα
  • Κατοικίδιο
  • Fashion & Design
  • Πρωτοσέλιδα
αναζήτηση άρθρου
Ακολουθήστε το Έθνος στα κοινωνικά δίκτυα
Subscribe to our YouTube ChannelFollow us on FaceBookFollow us on Instagram
Κατέβαστε την εφαρμογή του Έθνους για κινητά
ΕΘΝΟΣ on AppStoreΕΘΝΟΣ on PlayStore
ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
ΠΡΟΣΩΠΙΚΑ ΔΕΔΟΜΕΝΑ
ΠΟΛΙΤΙΚΗ COOKIES
ΠΟΙΟΙ ΕΙΜΑΣΤΕ
ΑΡΘΟΓΡΑΦΟΙ
  • Πολιτική
  • Οικονομία
  • Ελλάδα
  • Κόσμος
  • Αθλητισμός
  • Ψυχαγωγία
  • Food & Drink
  • Travel
  • Viral
BREAKING NEWS:
«Αλμυρή» η θάλασσα στην Αττική: Πόσο κοστίζουν οι βουτιές σε οργανωμένες παραλίεςSOS για το νερό: Δίκτυα-«σουρωτήρια», 13.000 παράνομες γεωτρήσεις και το σχέδιο-μαμούθ των 5,5 δισ.Ενεργειακό «κραχ» προ των πυλών στην Ευρώπη λόγω καύσωνα: Πρωταθλήτρια στη ζήτηση ρεύματος η ΕλλάδαΕΟΠΥΥ: Ξεκινά «σαφάρι» ελέγχων για φάρμακα, εξετάσεις και χρεώσεις από ιδιώτες
Πρωινή ενημέρωση: ➔ Δείτε τα πρωτοσέλιδα των εφημερίδων | ➔ Μάθετε περισσότερα για τον καιρό σήμερα | ➔ Εορτολόγιο: Ποιοι γιορτάζουν σήμερα
Homepage ┋   Οικονομία   ┋   24.06.2026 05:33
Ρωμανός Κοντογιαννίδης
Ρωμανός Κοντογιαννίδης

Συντάκτης

Ενότητες στο άρθρο: 📌 Τα μέτρα που προτείνουν οι μεσίτες

Στεγαστική κρίση: Γιατί δεν πείθουν τα μέτρα της κυβέρνησης για τα ενοίκια; Τι καταγγέλλει ο πρόεδρος των μεσιτών

Γιατί δεν φαίνεται αισιόδοξος ο πρόεδρος των μεσιτών για τα μέτρα που φέρεται να σκοπεύει να εφαρμόσει η κυβέρνηση για το στεγαστικό

🕛 χρόνος ανάγνωσης: 4 λεπτά   ┋   🗣️ Ανοικτό για σχολιασμό

Eurokinissi
Eurokinissi
Προσθέστε το ΕΘΝΟΣ στη Google

Ως μέτρα που δεν θα φέρουν το επιθυμητό αποτέλεσμα και δεν θα συμβάλλουν στην εύρεση φτηνότερης στέγης από ενδιαφερόμενους ενοικιαστές χαρακτηρίζει τα σενάρια που ακούγονται τις τελευταίες μέρες, αναφορικά με πρωτοβουλίες της κυβέρνησης προκειμένου να αυξηθεί η προσφορά ακινήτων προς μίσθωση και έτσι να πέσουν τα ενοίκια, ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Συλλόγων Μεσιτών Ακινήτων και πρόεδρος του Συλλόγου Μεσιτών Ακινήτων Αττικής, Λευτέρης Ποταμιάνος.

Όπως υποστηρίζει, σε πολλές περιπτώσεις τα όποια σενάρια και οι διαρροές είναι και αντικρουόμενα μεταξύ τους, με αποτέλεσμα το όποιο όφελος ενδεχομένως προκύψει από κάποιο μέτρο να «πέφτει στο κενό» μόλις τεθεί σε εφαρμογή κάποιο άλλο μέτρο. Παράλληλα, ο κ. Ποταμιάνος παραθέτει στο ethnos.gr τις προτάσεις των κτηματομεσιτών προκειμένου οι τιμές των ενοικίων να γίνουν περισσότερο ορθολογικές και να μπορούν να τις αντέξουν τα ελληνικά νοικοκυριά.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Οικονομία | 12.06.2026 05:40
Στεγαστικό: Τι μας δίδαξε το «Σπίτι μου ΙΙ» και γιατί το πραγματικό πρόβλημα είναι η έλλειψη κατοικιών
Οικονομία | 16.06.2026 05:20
Τόκοι στεγαστικών δανείων και πρώτη κατοικία: Τι κάνουν οι χώρες του ΟΟΣΑ και τι οφείλει να εξετάσει η Ελλάδα

«Η προσπάθεια, προκειμένου να αντιμετωπιστεί η στεγαστική κρίση που αντιμετωπίζει η χώρα μας, συνεχίζεται και καλώς συμβαίνει αυτό. Όμως, δεν φαίνεται ότι η κυβέρνηση προσανατολίζεται προς την κατεύθυνση της λήψης μέτρων, τα οποία θα βοηθήσουν ουσιαστικά για να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα. Μάλιστα, κάποια μέτρα είναι αντικρουόμενα με κάποια άλλα. Να αναφέρω ως παράδειγμα το εξής: το πρόγραμμα για την ανακαίνιση σπιτιών είναι θετικό και θα βοηθήσει, ώστε να βγουν στην αγορά κλειστά σήμερα ακίνητα. Όμως, ταυτόχρονα ακούμε ότι η κυβέρνηση σχεδιάζει να φέρει το πρόγραμμα "Σπίτι μου 3", το οποίο, όμως, δεν θα φέρει τα προσδοκώμενα αποτελέσματα αλλά και υπάρχει πιθανότητα να μειώσει το όφελος του προγράμματος "Ανακαινίζω"», λέει στο ethnos.gr ο κ. Ποταμιάνος.

Ο ίδιος αναφέρει ακόμα ότι στις προτάσεις που εξετάζει η κυβέρνηση - που, μάλιστα, συμπεριλήφθηκε και στη διαβούλευση με τους φορείς της αγοράς ακινήτων - είναι και η λειτουργία Γραφείων Κοινωνικής Μίσθωσης στους δήμους. Σε αυτά θα προσέρχονται ενδιαφερόμενοι ενοικιαστές και υπάλληλοι του δήμου θα τους υποδεικνύουν προσφερόμενα ακίνητα. Όπως λέει ο κ. Ποταμιάνος, ένα τέτοιο ενδεχόμενο θα προκαλέσει τεράστια στρέβλωση στις τιμές μίσθωσης των ακινήτων αλλά και γενικότερα στην κτηματαγορά, από τη στιγμή που θα εμπλέκονται άτομα που δεν γνωρίζουν το χώρο. «Τα παραπάνω, όπως και αρκετά άλλα μέτρα από αυτά που συζητιούνται, εκτιμούμε ότι δεν πρόκειται να έχουν τα επιθυμητά αποτελέσματα και δεν δείχνουν ότι μπορούν να δημιουργήσουν τις προϋποθέσεις ώστε να λειτουργήσει εύρυθμα η αγορά ακινήτων», σημειώνει ο κ. Ποταμιάνος.

Τα μέτρα που προτείνουν οι μεσίτες

Ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Συλλόγων Μεσιτών και του Συλλόγου Μεσιτών Αττικής σημειώνει ακόμα στο ethnos.gr ότι υπάρχουν μέτρα που μπορούν να ληφθούν και τα οποία θα έχουν ουσιαστικά αποτελέσματα στην κατεύθυνση του εξορθολογισμού της αγοράς των μισθώσεων ακινήτων. Ειδικότερα, κατά τον ίδιο, το πιο σημαντικό απ' όλα είναι να δημιουργηθούν οι κατάλληλες προϋποθέσεις ώστε να ασκηθεί πίεση σε φορείς που έχουν στην κατοχή τους μεγάλο αριθμό κλειστών ακινήτων (Δημόσιο, τράπεζες, funds κτλ), προκειμένου να τα βγάλουν προς μίσθωση στην αγορά.

Επίσης, ο κ. Ποταμιάνος αναφέρει ότι πρέπει να ληφθούν μέτρα για την επιτάχυνση των διαδικασιών μεταβίβασης ακινήτων αλλά και για την επιτάχυνση των δικαιοπραξιών που αφορούν τις κληρονομιές και τις δωρεές ακινήτων. «Αν ληφθούν τα παραπάνω τρία μέτρα, θεωρούμε δεδομένο ότι θα πετύχουμε το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα. Θα υπάρχουν περισσότερα διαθέσιμα προς μίσθωση ακίνητα στην αγορά και έτσι θα αντιμετωπιστεί αποτελεσματικότερα το πρόβλημα της στεγαστικής κρίσης. Βέβαια, θαύματα δεν μπορούν να γίνουν. Και αμέσως να λάβει τα συγκεκριμένα μέτρα η κυβέρνηση, θα χρειαστούν σίγουρα έξι μήνες με έναν χρόνο για να δούμε αποτελέσματα, αφού τα μέτρα θα πρέπει να αφομοιωθούν», καταλήγει ο κ. Ποταμιάνος.

Τα σχολιά σας δημοσιεύονται άμεσα με δική σας ευθύνη. Το ΕΘΝΟΣ θα παρεμβαίνει και τα προσβλητικά σχόλια θα διαγράφονται
καταχώρηση
Διαβάστε ακόμη

Σε πύρινο κλοιό η Ευρώπη: Καταρρέουν οι υποδομές από τον ιστορικό καύσωνα - «Φωτιά» στις τιμές του ρεύματος

Τρόμος από συμμορίες ανηλίκων στο Περιστέρι: Κυκλοφορούν με μαχαίρια και σιδερογροθιές

Ακραίο: Ανήσυχοι οι επιστήμονες μετά από δύο διαδοχικές πυρκαγιές στη Γροιλανδία

Μεγάλη διαρροή στη Meta: Άφησε εκτεθειμένες μέχρι και τις ιδιωτικές συνομιλίες των υπαλλήλων της

επόμενο άρθρο
#TAGS
  • κυβέρνηση
  • νοικοκυριά
  • στέγαση
  • ενοίκια
  • ειδήσεις τώρα
  • μέτρα
  • κρίση
  • ακίνητα
Ακολούθησε το Έθνος στο Google News!
Live όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό, με την υπογραφή του www.ethnos.gr