«Μόνο τα απαραίτητα»: Η ακρίβεια βάζει «φρένο» στις αγορές - Ποια τρόφιμα πήραν «φωτιά»
Πού καταγράφηκαν οι μεγαλύτερες αυξήσεις στα τρόφιμα🕛 χρόνος ανάγνωσης: 2 λεπτά ┋ 🗣️ Ανοικτό για σχολιασμό
Την πίεση από τις υψηλές τιμές σε βασικά καταναλωτικά αγαθά συνεχίζουν να αισθάνονται τα ελληνικά νοικοκυριά, παρά την επιβράδυνση του πληθωρισμού τον Ιούλιο, καθώς η ακρίβεια παραμένει.
Οι καταναλωτές περιορίζουν τις αγορές τους στα απολύτως απαραίτητα, καθώς οι τιμές σε πολλά προϊόντα παραμένουν σε υψηλά επίπεδα και επιβαρύνουν σημαντικά τον οικογενειακό προϋπολογισμό.
«Τα απολύτως απαραίτητα, ακριβώς τίποτα παραπάνω. Γιατί τώρα υπάρχει κρίση, δεν υπάρχουν χρήματα. Τι να κάνουμε;» δηλώνει χαρακτηριστικά πολίτης μιλώντας στο OPEN.
Ο πληθωρισμός υποχώρησε στο 3,4% τον Ιούλιο, από 4,4% τον Ιούνιο και 5,2% τον Μάιο. Ωστόσο, η εικόνα που προκύπτει από τις ετήσιες μεταβολές των τιμών αποτυπώνει τις σημαντικές ανατιμήσεις που εξακολουθούν να καταγράφονται σε βασικά προϊόντα.
Οι ανατιμήσεις στα τρόφιμα
Σύμφωνα με τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ, μεταξύ άλλων, το μοσχάρι κατέγραψε αύξηση τιμής κατά 14,3%, ενώ το αρνί και το κατσίκι ανατιμήθηκαν κατά 12,4%.
Σημαντικές αυξήσεις καταγράφονται επίσης στα αλίπαστα ψάρια που καταγράφουν άνοδο 9,6%, ενώ η μαργαρίνη και τα άλλα φυτικά λίπη αυξήθηκαν κατά 8,6%. Το χοιρινό κατέγραψε αύξηση 3,4%.

«Έχουν πάρει πια κάποια αύξηση, δηλαδή γύρω στα 15 με 20% πάνω. Φρούτα, λαχανικά πολύ. Το κρέας, ψάρι, κυρίως τα τρόφιμα», αναφέρει καταναλωτής.
Έμπορος της αγοράς περιγράφει την κατάσταση, σημειώνοντας ότι οι ανατιμήσεις έχουν επηρεάσει σημαντικά τα προϊόντα που διαθέτει.
«Ανέβηκαν φέτος τα μοσχάρια, τα κατσίκια και τα αρνιά, τα χοιρινά, όλα ανέβηκαν. Έχουμε λίγο πληθωρισμό στην αγορά. Πρέπει να ανεβάσουμε κι εμείς λίγο τις τιμές», αναφέρει.
Χαρακτηριστικό είναι το παράδειγμα του καπνιστού σκουμπριού. Όπως εξηγεί επαγγελματίας, «το είχαμε 18 ευρώ το κιλό και τώρα έχει 30».

Ακριβότερο το κόστος και για τους τουρίστες
Η ακρίβεια φαίνεται να επηρεάζει πλέον όχι μόνο τους Έλληνες καταναλωτές αλλά και τους επισκέπτες από το εξωτερικό.
«Επειδή εδώ δουλεύουμε και με τους τουρίστες, βλέπουμε ότι και οι τουρίστες δεν έχουν πολλά χρήματα και γι’ αυτούς πλέον τα πράγματα είναι ακριβά», σημειώνει ο επαγγελματίας.
Παρά τις αυξήσεις σε αρκετές κατηγορίες, τη συνολική εικόνα των τιμών στα τρόφιμα συγκράτησαν οι μειώσεις που καταγράφηκαν σε ελαιόλαδο, φρούτα και λαχανικά.
Ωστόσο, για τα νοικοκυριά, το υψηλό επίπεδο των τιμών σε βασικά αγαθά εξακολουθεί να αποτελεί σημαντική επιβάρυνση, οδηγώντας πολλούς καταναλωτές σε περιορισμό των αγορών τους και επιλογή μόνο των απολύτως αναγκαίων.
Ανείπωτη τραγωδία μετά την έκρηξη στη Motor Oil: Κατέληξε και ο δεύτερος εργάτης
Ο βιαστής μου χρειάστηκε απλώς να γράψει μια έκθεση - Τώρα βλέπω ότι δεν ήμουν η μόνη στο Κορνέλ
Το κόστος του Κηφισού: 260.000 οχήματα τη μέρα και ζημιά 90 εκατ. ευρώ - Γιατί δεν φτάνουν Μετρό και Δακτύλιος
Νέα μελέτη: AI και πυρηνικός πόλεμος απειλούν να εξαφανίσουν την ανθρωπότητα έως το 2100
Live όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό, με την υπογραφή του www.ethnos.gr
δημοφιλές τώρα: 



