• Πολιτική
  • Οικονομία
    • Market
  • Ελλάδα
  • Κόσμος
  • Αθλητισμός
  • Απόψεις
  • Videos
  • Ψυχαγωγία
    • Τηλεόραση
  • Food & Drink
    • Συνταγές
  • Travel
  • Υγεία
  • Παιδεία
  • Πολιτισμός
    • Βιβλίο
    • Θέατρο
    • Μουσική
    • Cinema
  • Καιρός
  • Τεχνολογία
  • Auto
  • Moto
  • Viral
  • Ιστορία
    • Σαν σήμερα
  • Κατοικίδιο
  • Fashion & Design
  • Πρωτοσέλιδα
αναζήτηση άρθρου
Ακολουθήστε το Έθνος στα κοινωνικά δίκτυα
Subscribe to our YouTube ChannelFollow us on FaceBookFollow us on Instagram
Κατέβαστε την εφαρμογή του Έθνους για κινητά
ΕΘΝΟΣ on AppStoreΕΘΝΟΣ on PlayStore
ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
ΠΡΟΣΩΠΙΚΑ ΔΕΔΟΜΕΝΑ
ΠΟΛΙΤΙΚΗ COOKIES
ΠΟΙΟΙ ΕΙΜΑΣΤΕ
ΑΡΘΟΓΡΑΦΟΙ
  • Πολιτική
  • Οικονομία
  • Ελλάδα
  • Κόσμος
  • Αθλητισμός
  • Ψυχαγωγία
  • Food & Drink
  • Travel
  • Viral
BREAKING NEWS:
«Μου χαμογέλασε και έκλεισε τα μάτια»: Ραγίζει καρδιές ο πατέρας του 2χρονου που πέθανε μετά την επίθεση σκύλου«Το Κίεβο θέλει πραγματική ειρήνη: Συνομιλία Ζελένσκι με Γουίτκοφ και Κούσνερ - Τα επόμενα βήματα για την ειρήνηΜουντιάλ 2026: Ανακοινώθηκε το αναλυτικό πρόγραμμα των ομίλων - Οι μέρες και οι ώρες των αγώνων«Ήρθαμε για να μείνουμε»: Αμετακίνητοι οι αγρότες – Συντονίζουν τις επόμενες κινήσεις, αποφασισμένοι για μπλόκα μέχρι τις γιορτές
δημοφιλές τώρα: Μποφίλιου - Χαρούλης: Κανονικά η περιοδεία σε όλο τον κόσμο - Αλλαγή ονόματος και καμία αναφορά...
Homepage ┋   Οικονομία   ┋   23.02.2020 22:57
Newsroom
Newsroom

«Λάδι στη φωτιά» των πλειστηριασμών «ρίχνει» η άνοδος στις τιμές των ακινήτων

Η πώληση «κόκκινων δανείων» στη διάρκεια των τελευταίων δύο χρόνων σε funds κινδυνεύει να μετατραπεί σε εφιάλτη για τους δανειολήπτες

🕛 χρόνος ανάγνωσης: 3 λεπτά   ┋

επόμενο άρθρο
(Eurokinissi)
(Eurokinissi)

«Λάδι στη φωτιά» των πλειστηριασμών μετά την πλήρη απελευθέρωση τους αναμένεται να ρίξει η αλματώδης άνοδος στις τιμές των ακινήτων. Η εκτόξευση των τιμών τη χρονιά που μας πέρασε από 8% ως 11% στην Αττική, για την οποία οι τράπεζες "έβαλαν πλάτη" αγοράζοντας οι ίδιες την μεγάλη μάζα των ακινήτων που έβγαιναν σε πλειστηριασμό, κινδυνεύει να γυρίσει μπούμερανγκ καθώς ανεβάζει τις τιμές πώλησης των κόκκινων δανείων. Ετσι όμως περιορίζονται οι αποδόσεις των funds που έχουν αγοράσει στεγαστικά δάνεια (ή με εγγύηση ακινήτου), τα οποία με τη σειρά τους αναμένεται να πιέσουν τις εταιρείες διαχείρισης για μικρότερα «κουρέματα» των «κόκκινων δανείων» και «ταχύτερη εκκαθάριση» των χαρτοφυλακίων τους.

Το «Ελντοράντο» της πώλησης των «κόκκινων δανείων» στη διάρκεια των τελευταίων δύο χρόνων σε funds όπως η Pimco, Bain Capital, Intrum, Hoist, Οaktree, B2Holding και αλλα μικρότερα, κινδυνεύει να μετατραπεί σε εφιάλτη για τους δανειολήπτες. Μπορεί τα δάνεια αυτά, όπως έχει αναφέρει και ο υπουργός Οικονομικών Χρ. Σταικούρας, να πωλήθηκαν σε πολύ χαμηλές τιμές, όμως η διαχείριση και η ανάκτηση τους απεδείχθη πολύ πιο δύσκολη απ΄ότι οι ίδιοι οι επενδυτές ανέμεναν. Σύμφωνα με πληροφορίες, όλα τα business plans που είχαν καταρτίσει οι εταιρείες που έχουν αναλάβει τη διαχείριση των δανείων αυτών έχουν πέσει έξω. Είναι ενδεικτικό ότι στις αρχές του 2019 τραπεζίτες και εκπρόσωποι των εταιρειών διαχείρισης υπολόγιζαν μέσα στους επόμενους 15 μήνες να πραγματοποιθούν 37.000 πλειστηριασμοί, τελικά όμως έγιναν μόνον 5.622. Υπολογίζεται ότι περίπου 8 στα 10 ακίνητα που εκπληστηριάστηκαν «επέστρεψαν» στις τράπεζες.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα του ΑΠΕ-ΜΠΕ, υπό τις συνθήκες αυτές η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών αλλά και ολόκληρη η κυβέρνηση ανησυχούν μήπως η άρση της προστασίας της πρώτης κατοικίας από την 1η Μαίου μετατραπεί σε θρυαλίδα. Ο υπουργός Οικονομικών την προηγούμενη εβδομάδα ζήτησε από τις εταιρείες διαχείρισης, στις οποίες πλέον έχει μεταφερθεί η ευθύνη για «κόκκινα δάνεια» ονομαστικής αξίας 20 δισ. ευρώ περίπου, να παρέχουν στο υπουργείο Οικονομικών πλήρη στοιχεία με τις ρυθμίσεις που προτείνουν στους υπερχρεωμένους δανειολήπτες. Τους κάλεσε δε «να έχουν ανοικτές τις πόρτες και τα παράθυρα για να ξέρει ο κόσμος πού μιλάει».

Την ίδια ώρα όμως που ο κ. Σταϊκούρας ζητεί περισσότερη διαφάνεια, η Τράπεζα της Ελλάδος δεν δίνει στη δημοσιότητα στοιχεία για τον όγκο των δανείων που διαχειρίζεται η καθε μία από τις εταιρείες αυτές επικαλούμενη το εποπτικό απόρρητο. Παρόλο που οι εταιρείες που θα συμμετάσχουν στη διαχείριση των δανείων που θα τιτλοποιηθούν στο πρόγραμμα ΗΡΑΚΛΗΣ θα λάβουν κρατικές εγγυήσεις ύψους 12 δισ. ευρώ.

Από την πλευρά τους οι εκπρόσωποι των εταιρειών διαχείρισης φροντίζουν να λαμβάνουν αποστάσεις επισημαίνοντας ότι αυτοί είναι οι διαχειριστές των δανείων και όχι οι ιδιοκτήτες. Με άλλα λόγια τον πρώτο και τελευταίο λόγο για την τύχη του «κόκκινου δανείου» τον έχει το fund που έχει βάλει τα κεφάλαια για την αγορά του προσδοκώντας προφανώς κάποια συγκεκριμένη απόδοση γι αυτά. Συνακόλουθα οι εταιρείες διαχείρισης είναι υποχρεωμένες να κινηθούν με τέτοιο τρόπο που θα εξασφαλίσει την απόδοση που προσδοκά ο πελάτης, δηλαδή τα funds, που έχουν εξαγοράσει τα δάνεια αυτά. Ο υφυπουργός Οικονομικών Γ. Ζαββός ο οποίος έχει και την πολιτική ευθύνη για τον ΗΡΑΚΛΗ, προανήγγειλε την υπογραφή ενός «κοινωνικού συμβολαίου» με τις εταιρείες διαχείρισης το οποίο θα συνοδεύται από ένα θετικό «point system».

Διαβάστε ακόμη

«Ήρθαμε για να μείνουμε»: Αμετακίνητοι οι αγρότες – Συντονίζουν τις επόμενες κινήσεις, αποφασισμένοι για μπλόκα μέχρι τις γιορτές

«Μου χαμογέλασε και έκλεισε τα μάτια»: Ραγίζει καρδιές ο πατέρας του 2χρονου που πέθανε μετά την επίθεση σκύλου

«Δεν υπάρχει καλύτερος από αυτόν»: Το τηλεφώνημα του Ρονάλντο που ενθουσίασε τον Τραμπ

Μουντιάλ 2026: Ανακοινώθηκε το αναλυτικό πρόγραμμα των ομίλων - Οι μέρες και οι ώρες των αγώνων

επόμενο άρθρο
#TAGS
  • ακίνητα
  • πλειστηριασμοί
  • αγορά ακινήτων
  • κόκκινα δάνεια
Ακολούθησε το Έθνος στο Google News!
Live όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό, με την υπογραφή του www.ethnos.gr