• Πολιτική
  • Οικονομία
    • Market
  • Ελλάδα
  • Κόσμος
  • Αθλητισμός
  • Απόψεις
  • Videos
  • Ψυχαγωγία
    • Τηλεόραση
  • Food & Drink
    • Συνταγές
  • Travel
  • Υγεία
  • Παιδεία
  • Πολιτισμός
    • Βιβλίο
    • Θέατρο
    • Μουσική
    • Cinema
  • Καιρός
  • Τεχνολογία
  • Auto
  • Moto
  • Viral
  • Ιστορία
    • Σαν σήμερα
  • Κατοικίδιο
  • Fashion & Design
  • Πρωτοσέλιδα
αναζήτηση άρθρου
Ακολουθήστε το Έθνος στα κοινωνικά δίκτυα
Subscribe to our YouTube ChannelFollow us on FaceBookFollow us on Instagram
Κατέβαστε την εφαρμογή του Έθνους για κινητά
ΕΘΝΟΣ on AppStoreΕΘΝΟΣ on PlayStore
ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
ΠΡΟΣΩΠΙΚΑ ΔΕΔΟΜΕΝΑ
ΠΟΛΙΤΙΚΗ COOKIES
ΠΟΙΟΙ ΕΙΜΑΣΤΕ
ΑΡΘΟΓΡΑΦΟΙ
  • Πολιτική
  • Οικονομία
  • Ελλάδα
  • Κόσμος
  • Αθλητισμός
  • Ψυχαγωγία
  • Food & Drink
  • Travel
  • Viral
BREAKING NEWS:
Σεισμός τώρα: 4,2 Ρίχτερ ανάμεσα σε Κρήτη και ΑντικύθηραΕΛΑΣ: Εξάρθρωσε εγκληματική οργάνωση που «ξάφριζε» κατοικίες σε όλη τη χώρα - 12 συλλήψειςΜαζική κλιμάκωση από τους αγρότες: Ένταση σε αεροδρόμια και τελωνεία - Νέα μπλόκα από Δευτέρα και κυβέρνηση σε… σκληρή γραμμήΆνω Λιόσια: Εγκατέλειψε τη 2χρονη ανιψιά του σε κλεμμένο ΙΧ ενώ τον καταδίωκε η ΕΛΑΣ
δημοφιλές τώρα: Κραυγή απόγνωσης Έλληνα κτηνοτρόφου στο OPEN: «Ποια φέτα; Σε λίγο δε θα έχουμε γάλα ούτε για...
Homepage ┋   Πολιτική   ┋   01.07.2021 07:36
Κατερίνα Κοκκαλιάρη
Κατερίνα Κοκκαλιάρη

Πολιτικό ρεπορτάζ

Ενότητες στο άρθρο: 📌 Η ζοφερή αναφορά του Αδωνι Γεωργιάδη📌 Κλειδί ο τουρισμός για την πορεία της οικονομίας📌 Βασική προτεραιότητα η επιτάχυνση των εμβολιασμών

Γιατί ο Άδωνις προειδοποίησε ότι με νέο κύμα πανδημίας «τελειώσαμε οικονομικά»

Το μεταλλαγμένο στέλεχος Δέλτα του κορονοϊού θα έχει κυριαρχήσει στην Ευρώπη μέσα στο καλοκαίρι και απειλεί να ανατρέψει τα σχέδια για γρήγορη επιστροφή στην ανάπτυξη

🕛 χρόνος ανάγνωσης: 4 λεπτά   ┋

επόμενο άρθρο
Associated Press
Associated Press

Συναγερμός έχει σημάνει στην κυβέρνηση για τις οικονομικές επιπτώσεις, που θα έχει  ένα τέταρτο κύμα της πανδημίας σε περίπτωση που δεν χτιστεί τείχος ανοσίας μέχρι το φθινόπωρο. Το μεταλλαγμένο στέλεχος Δέλτα του κορονοϊού θα έχει κυριαρχήσει στην Ευρώπη μέσα στο καλοκαίρι και απειλεί να ανατρέψει τα σχέδια για γρήγορη επιστροφή στην ανάπτυξη.

Η ζοφερή αναφορά του Αδωνι Γεωργιάδη

Ενδεικτική του κλίματος  ήταν η αναφορά  του υπουργού Ανάπτυξης Αδ. Γεωργιάδη  στο Open πως  «έχει έρθει η ώρα να ωριμάσουμε. Δεν υπάρχουν άλλα λεφτά. Αν έρθει πανδημία τον χειμώνα, τελειώσαμε οικονομικά». Το μήνυμα της κυβέρνησης είναι πως δεν υπάρχουν περιθώρια για ένα νέο κλείσιμο της οικονομίας και επομένως η μόνη λύση είναι η επιτάχυνση των εμβολιασμών.  Σύμφωνα με το οικονομικό επιτελείο η αποσωλήνωση της οικονομίας θα γίνει σταδιακά και προσθέτουν πως  μέχρι το τέλος του χρόνου θα «ριχθούν»  ακόμα 4.5 δισεκατομμύρια ευρώ για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων της πανδημίας.

Ωστόσο είναι γεγονός πως σε  αυτή τη φάση επικρατεί μια εύθραυστη ισορροπία, καθώς το τοπίο κυρίως όσον αφορά  στον τουρισμό παραμένει ρευστό. Στο κυβερνητικό στρατόπεδο τηρείται  στάση αναμονής  αφού η πορεία του τουρισμού υπόκειται στην αβεβαιότητα των διεθνών υγειονομικών εξελίξεων.  Η Ελλάδα παραμένει εκτός της Βρετανικής «πράσινης λίστας», ενώ από χθες οι επισκέπτες από την Ρωσία  υποβάλλονται σε διπλό τεστ ανεξάρτητα από το αν είναι εμβολιασμένοι.

Με αυτά τα δεδομένα το αισιόδοξο σενάριο για ταξιδιωτικά έσοδα στο επίπεδο του 50% του 2019- δηλαδή κοντά στα 9 δισεκατομμύρια-  δύσκολα θα επιβεβαιωθεί. Πλέον μια καλή εκδοχή είναι να  «πιαστεί» το λιγότερο αισιόδοξο σενάριο του 40%, που σημαίνει τουριστικά έσοδα λίγο πάνω από το 7 δισεκατομμύρια ευρώ. Πάντως υπήρξε και μια θετική είδηση, καθώς από σήμερα οι Γερμανοί μπορούν να ταξιδεύουν σε  80 χώρες - ανάμεσα στις οποίες και η Ελλάδα - χωρίς περιορισμούς και προειδοποιήσεις.

Κλειδί ο τουρισμός για την πορεία της οικονομίας

Η πορεία του τουρισμού - που για  ένα μεγάλο μέρος της χώρας αποτελεί «μονοκαλλιέργεια» - θα επηρεάσει καθοριστικά και την γενικότερη πορεία της οικονομίας. Είναι χαρακτηριστικό πως και στην έκθεση της Τράπεζας της Ελλάδας - όπου προβλέπονται ρυθμοί ανάπτυξης 4.2% φέτος - τονίζεται πως «παρά το γεγονός ότι το εμβολιαστικό πρόγραμμα εξελίσσεται ομαλά, η εξάπλωση των μεταλλάξεων του κορονοϊού αποτελεί πηγή αβεβαιότητας και τυχόν επιδείνωση της πανδημίας θα μπορούσε να οδηγήσει σε υποτονική τουριστική περίοδο και να καθυστερήσει την επιστροφή στην κανονικότητα».

«Καμπανάκι» χτυπά και το Γραφείο Προϋπολογισμού  της Βουλής, όπου σε έκθεση του σημειώνεται  ότι η καλύτερη του αναμενόμενου πορεία της οικονομικής δραστηριότητας κατά το πρώτο τρίμηνο δεν πρέπει να υπερτιμηθεί, καθώς οι οικονομικές προκλήσεις και αβεβαιότητες θα διατηρηθούν και μετά το τέλος της πανδημίας. Βραχυπρόθεσμα η κρίσιμη αβεβαιότητα είναι η εξέλιξη της υγειονομικής κατάστασης,  που αναμένεται να επηρεάσει την οικονομική δραστηριότητα των επόμενων τριμήνων.

Βασική προτεραιότητα η επιτάχυνση των εμβολιασμών

Με αυτά τα δεδομένα η επιτάχυνση των εμβολιασμών αποτελεί πρώτη προτεραιότητα  της κυβέρνησης. Σε αυτή τη φάση 3.7 εκατομμύρια πολίτες έχουν ολοκληρώσει τον εμβολιασμό, ωστόσο ελλοχεύει ο κίνδυνος να υπάρξει κάμψη της συμμετοχής στην επιχείρηση Ελευθερία εξαιτίας και των καλοκαιρινών διακοπών.

Δεν είναι τυχαίο ότι ήδη ανακοινώθηκαν τα πρώτα «προνόμια» για τους εμβολιασμούς , ενώ σε εξέλιξη είναι η συζήτηση για τις κατηγορίες των πολιτών που θα εμβολιαστούν υποχρεωτικά (για παράδειγμα εργαζόμενοι σε μονάδες φροντίδας ηλικιωμένων). Ωστόσο κυβερνητικά στελέχη σημειώνουν πως δεν μπορεί να υπάρξει υποχρεωτικός εμβολιασμός του συνόλου του πληθυσμού, άρα είναι σημαντικό όσοι παραμένουν δύσπιστοι να πειστούν για την ανάγκη να κάνουν το εμβόλιο.

Όλες οι ειδήσεις

Καιρός - Καύσωνας: Σε επιφυλακή η Πυροσβεστική - Τα μέτρα που τίθενται σε ισχύ

Υποχρεωτικός εμβολιασμός: Στο τραπέζι για Πυροσβεστική, Αστυνομία, Λιμενικό, ΕΚΑΒ

Self test: Αρχίζει ξανά η δωρεάν διάθεση στα φαρμακεία από 1η Ιουλίου- Ποιους αφορά

Σχολεία: Όλες οι αλλαγές από τη νέα χρονιά - 17 ερωτήσεις και απαντήσεις

Παγκόσμιος Οργανισμός Μετεωρολογίας για Καναδά: Δεν υπάρχουν λόγια για τους 49,5 βαθμούς Κελσίου

Διαβάστε ακόμη

Κραυγή απόγνωσης Έλληνα κτηνοτρόφου στο OPEN: «Ποια φέτα; Σε λίγο δε θα έχουμε γάλα ούτε για γιαούρτι»

Δύσκολες ώρες για τον πατέρα της Μέγκαν Μαρκλ - Ακρωτηριάστηκε το πόδι του και νοσηλεύεται στην εντατική

Κλήρωση Μουντιάλ 2026: Οι 12 όμιλοι για το μεγάλο ποδοσφαιρικό ραντεβού του καλοκαιριού

«Η Τουρκία εγκαταλείπει τα S-400 και ξεκινάει να προμηθεύεται F-35», λέει ο πρέσβης των ΗΠΑ στην Άγκυρα

επόμενο άρθρο
#TAGS
  • Άδωνις Γεωργιάδης
  • μετάλλαξη Δέλτα
  • κυβέρνηση
  • Κορονοϊός
  • μετάλλαξη
Ακολούθησε το Έθνος στο Google News!
Live όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό, με την υπογραφή του www.ethnos.gr