• Πολιτική
  • Οικονομία
    • Market
  • Ελλάδα
  • Κόσμος
  • Αθλητισμός
  • Απόψεις
  • Videos
  • Ψυχαγωγία
    • Τηλεόραση
  • Food & Drink
    • Συνταγές
  • Travel
  • Υγεία
  • Παιδεία
  • Πολιτισμός
    • Βιβλίο
    • Θέατρο
    • Μουσική
    • Cinema
  • Καιρός
  • Τεχνολογία
  • Auto
  • Moto
  • Viral
  • Ιστορία
    • Σαν σήμερα
  • Κατοικίδιο
  • Fashion & Design
  • Πρωτοσέλιδα
αναζήτηση άρθρου
Ακολουθήστε το Έθνος στα κοινωνικά δίκτυα
Subscribe to our YouTube ChannelFollow us on FaceBookFollow us on Instagram
Κατέβαστε την εφαρμογή του Έθνους για κινητά
ΕΘΝΟΣ on AppStoreΕΘΝΟΣ on PlayStore
ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
ΠΡΟΣΩΠΙΚΑ ΔΕΔΟΜΕΝΑ
ΠΟΛΙΤΙΚΗ COOKIES
ΠΟΙΟΙ ΕΙΜΑΣΤΕ
ΑΡΘΟΓΡΑΦΟΙ
  • Πολιτική
  • Οικονομία
  • Ελλάδα
  • Κόσμος
  • Αθλητισμός
  • Ψυχαγωγία
  • Food & Drink
  • Travel
  • Viral
BREAKING NEWS:
Κυκλοφοριακές ρυθμίσεις στα δρομολόγια Αθήνα - Θεσσαλονίκη στον σιδηρόδρομο λόγω προβλημάτων από την κακοκαιρία Byron«Η ΕΕ πρέπει να καταργηθεί»: Ο Έλον Μάσκ εκτοξεύει απειλές προς την Ευρώπη μετά το πρόστιμο μαμούθ στο ΧΤραγωδία ανοιχτά της Κρήτης: Ναυάγιο με 18 νεκρούς μετανάστεςΕπεισόδια με μολότοφ και χημικά στο κέντρο της Αθήνας στην πορεία στη μνήμη του Αλέξανδρου Γρηγορόπουλου
δημοφιλές τώρα: Ζάκυνθος: Ραγίζει καρδιές ο πατέρας του 2χρονου – «Μου χαμογέλασε και έκλεισε τα μάτια»
Homepage ┋   Πολιτική   ┋   20.09.2021 12:39
Κατερίνα Κοκκαλιάρη
Κατερίνα Κοκκαλιάρη

Πολιτικό ρεπορτάζ

Ενότητες στο άρθρο: 📌 Τι αναφέρει η ελληνική πλευρά

Προκαλεί εκ νέου η Άγκυρα - Πώς διαβάζει η Αθήνα τις τουρκικές κινήσεις

Η Άγκυρα βλέποντας πως είναι σε εξέλιξη ένα ευρύτερο παιχνίδι στη γεωπολιτική  σκακιέρα (π.χ. στο Αφγανιστάν, στη ζώνη Ινδικού - Ειρηνικού ωκεανού) επιχειρεί να προωθήσει τη στρατηγική της

🕛 χρόνος ανάγνωσης: 5 λεπτά   ┋

επόμενο άρθρο
copyright: APimages
copyright: APimages

Στον ολισθηρό δρόμο των προκλήσεων επιστρέφει η Τουρκία, που ανεβάζει εκ νέου τους τόνους και πυροδοτεί εστίες έντασης. Με τις κινήσεις αυτές η Άγκυρα θέλει να επαναφέρει  στο προσκήνιο το τουρκολιβυκό μνημόνιο, για το οποίο η Αθήνα έχει καταστήσει σαφές πως είναι παράνομο. 

Ταυτόχρονα όμως ο τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν επιδιώκει να φανεί στη διεθνή σκηνή ως … υπέρμαχος του διαλόγου και χθες αναφέρθηκε σε επικείμενη συνάντηση στη Νέα Υόρκη με τον έλληνα πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη. Ένα ραντεβού ωστόσο που δεν επιβεβαίωσε η Αθήνα, καθώς οι δυο ηγέτες έχουν διαφορετικό πρόγραμμα στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού. 

Σε αυτή τη φάση η Άγκυρα βλέποντας πως είναι σε εξέλιξη ένα ευρύτερο παιχνίδι στη γεωπολιτική σκακιέρα (π.χ. στο Αφγανιστάν, στη ζώνη Ινδικού - Ειρηνικού ωκεανού) επιχειρεί να προωθήσει τη στρατηγική της. Για να το πετύχει αυτό προσπαθεί - χωρίς αποτέλεσμα πάντως- να ρίξει τις ευθύνες στην ελληνική πλευρά για την ένταση στην περιοχή, ενώ ταυτόχρονα επιδιώκει να κλείσει μέτωπα που η ίδια έχει ανοίξει (για παράδειγμα συνεχίζεται η προσπάθεια προσέγγισης της Αιγύπτου).

ΠΟΛΙΤΙΚΗ19.09.2021 22:39
Συνάντηση Μητσοτάκη – Ερντογάν: Δεν είναι στο πρόγραμμα λέει η Αθήνα
Συνάντηση Μητσοτάκη – Ερντογάν: Δεν είναι στο πρόγραμμα λέει η Αθήνα

Το ήρεμο καλοκαίρι δίνει τη θέση του σε ένα τεταμένο φθινόπωρο, όπως φαίνεται και από τις τελευταίες κινήσεις της Άγκυρας,  που -με πρόσχημα το τουρκολιβυκό μνημόνιο - αυξάνει την ένταση στην περιοχή. Αυτό φάνηκε από την παρενόχληση του ερευνητικού πλοίου Nautical Geo που επιχειρεί τα τελευταία 24ωρα να διεξάγει έρευνες σε περιοχή ανατολικά της Κρήτης. Το πλοίο  υπό σημαία Μάλτας είναι γαλλικών συμφερόντων και θα κάνει έρευνες που  αφορούν την χαρτογράφηση της πιθανής πορείας του αγωγού East Med.

Τι αναφέρει η ελληνική πλευρά

Η ελληνική πλευρά σημειώνει πως η συνεχιζόμενη αυτή τουρκική στάση είναι παντελώς απαράδεκτη. Μάλιστα ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών  Νίκος Δένδιας έδωσε οδηγίες στην Ελληνική Πρεσβεία στην Άγκυρα να πραγματοποιήσει έντονο διάβημα διαμαρτυρίας αναφορικά με την τουρκική παρενόχληση κατά του ερευνητικού πλοίου Nautical Geo, καθώς και την έκδοση παράτυπης Navtex.

Πάντως η εκτίμηση  στην Αθήνα είναι πως δεν πρόκειται για αποσπασματικές κινήσεις της Άγκυρας  αλλά εντάσσονται σε ένα γενικότερο σχεδιασμό να δημιουργήσει τετελεσμένα στην Ανατολική Μεσόγειο. Μάλιστα η Τουρκία θέλει να ρίξει γέφυρες επικοινωνίας στην Αίγυπτο και να αποσυμφορήσει την ένταση στις μεταξύ τους σχέσεις.

Είναι χαρακτηριστικό πως  η γείτονα χώρα σχεδιάζει να  εκδώσει στο Κάιρο  24 αντιπολιτευόμενους Αιγύπτιους της οργάνωσης «Αδελφοί Μουσουλμάνοι». Από την πλευρά της η ελληνική κυβέρνηση με ένα μπαράζ διπλωματικών πρωτοβουλιών θέλει να περάσει στην «αντεπίθεση» και να αναδείξει την προκλητική συμπεριφορά της Άγκυρας.

Όπως ήδη αναφέρθηκε ο πρωθυπουργός θα ταξιδέψει στη Νέα Υόρκη στις 22 του μήνα και θα έχει κύκλο επαφών, ενώ στη συνέχεια θα βρεθεί στη Γαλλία για την έκθεση «Παρίσι-Αθήνα: Γέννηση της Σύγχρονης Ελλάδας» στο Μουσείο του Λούβρου. Μάλιστα στην γαλλική πρωτεύουσα αναμένεται να έχει συνάντηση  με τον Εμανουέλ Μακρόν, ο οποίος υπενθυμίζεται βρέθηκε την Παρασκευή στην Αθήνα για τη  Σύνοδο Κορυφής EUMED (των  μεσογειακών κρατών).

Στη Νέα Υόρκη θα βρεθεί ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας, προκειμένου να συμμετάσχει στην εβδομάδα Υψηλού Επιπέδου της 76ης Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ.

Στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού ο υπουργός θα έχει ένα σημαντικό κύκλο  επαφών. Ενδεικτικά αναφέρεται ότι είναι προγραμματισμένη στις 24 του μήνα τετραμερής συνάντηση με τους υπουργούς Εξωτερικών του Ισραήλ και της Κύπρου, καθώς και την υφυπουργό Εξωτερικών  των ΗΠΑ Βικτόρια Νούλαντ. Μια ημέρα νωρίτερα θα πραγματοποιηθεί τριμερής συνάντηση με τους υπουργούς Εξωτερικών της Κυπριακής Δημοκρατίας και της Αιγύπτου. 

Πάντως οι διπλωματικές συμμαχίες της Αθήνας προκαλούν έντονο εκνευρισμό στην Άγκυρα. Αυτό φάνηκε και από τις δηλώσεις του κ. Ερντογάν μετά την πολιτική διακήρυξη   των εννέα ηγετών που μετείχαν στην μεσογειακή Σύνοδο  EUMED.  

Στη διακήρυξη μεταξύ άλλων οι «εννέα» καλούν όλες τις χώρες της περιοχής να σέβονται την κυριαρχία και τα κυριαρχικά δικαιώματα των κρατών-μελών της Ε.Ε.

Παράλληλα υπογραμμίζουν ότι  ότι η οριοθέτηση των θαλασσίων ζωνών πρέπει να γίνεται με ειρηνικά μέσα και σύμφωνα με τη Σύμβαση του ΟΗΕ για το Δίκαιο της Θάλασσας (UNCLOS).

Στο θέμα αναφέρθηκε χθες ο κ. Ερντογάν, ο οποίος σημείωσε ότι «σε αυτή τη συνάντηση των εννέα έγιναν ανεπιθύμητες δηλώσεις, ενώ  η τουρκική πλευρά έφτασε  στο σημείο να κατηγορήσει για μεροληψία τις χώρες που υπέγραψαν τη διακήρυξη.

Διαβάστε ακόμη

Επεισόδια με μολότοφ και χημικά στο κέντρο της Αθήνας στην πορεία στη μνήμη του Αλέξανδρου Γρηγορόπουλου

Τραγωδία ανοιχτά της Κρήτης: Ναυάγιο με 18 νεκρούς μετανάστες

«Η ΕΕ πρέπει να καταργηθεί»: Ο Έλον Μάσκ εκτοξεύει απειλές προς την Ευρώπη μετά το πρόστιμο μαμούθ στο Χ

Όταν μια cult μπύρα γίνεται ακριβή συνήθεια: Το φαινόμενο Guinness και ο παράγοντας Gen Z

επόμενο άρθρο
#TAGS
  • Τουρκία
  • ελληνοτουρκικά
  • Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν
  • ελληνοτουρκικές σχέσεις
  • Κυριάκος Μητσοτάκης
Ακολούθησε το Έθνος στο Google News!
Live όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό, με την υπογραφή του www.ethnos.gr