• Πολιτική
  • Οικονομία
    • Market
  • Ελλάδα
  • Κόσμος
  • Αθλητισμός
  • Απόψεις
  • Videos
  • Ψυχαγωγία
    • Τηλεόραση
  • Food & Drink
    • Συνταγές
  • Travel
  • Υγεία
  • Παιδεία
  • Πολιτισμός
    • Βιβλίο
    • Θέατρο
    • Μουσική
    • Cinema
  • Καιρός
  • Τεχνολογία
  • Auto
  • Moto
  • Viral
  • Ιστορία
    • Σαν σήμερα
  • Κατοικίδιο
  • Fashion & Design
  • Πρωτοσέλιδα
αναζήτηση άρθρου
Ακολουθήστε το Έθνος στα κοινωνικά δίκτυα
Subscribe to our YouTube ChannelFollow us on FaceBookFollow us on Instagram
Κατέβαστε την εφαρμογή του Έθνους για κινητά
ΕΘΝΟΣ on AppStoreΕΘΝΟΣ on PlayStore
ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
ΠΡΟΣΩΠΙΚΑ ΔΕΔΟΜΕΝΑ
ΠΟΛΙΤΙΚΗ COOKIES
ΠΟΙΟΙ ΕΙΜΑΣΤΕ
ΑΡΘΟΓΡΑΦΟΙ
  • Πολιτική
  • Οικονομία
  • Ελλάδα
  • Κόσμος
  • Αθλητισμός
  • Ψυχαγωγία
  • Food & Drink
  • Travel
  • Viral
BREAKING NEWS:
Δώρο Χριστουγέννων: Πότε θα πληρωθεί, σε ποιους και πώς να το υπολογίσετεKακοκαιρία Byron: «Κοκκίνησε» το Καστελόριζο από τα λασπόνερα - Αίτημα για κήρυξη κατάστασης έκτακτης ανάγκηςΤραγωδία στη Ζάκυνθο: Νεκρό 2χρονο παιδί από επίθεση σκύλου
δημοφιλές τώρα: Σοκ στη Ζάκυνθο: Νεκρό 2χρονο παιδί από επίθεση σκύλου
Homepage ┋   Πολιτική   ┋   27.03.2022 15:42
Newsroom
Newsroom

Ηλιόπουλος: Ο κ. Μητσοτάκης αντί να συνταχθεί με Ισπανία και Πορτογαλία στη Σύνοδο, στήριξε την αισχροκέρδεια

🕛 χρόνος ανάγνωσης: 4 λεπτά   ┋

επόμενο άρθρο
(Eurokinissi)
(Eurokinissi)

«Ο κ. Μητσοτάκης πήγε στη Σύνοδο Κορυφής για να υπερασπιστεί τα καρτέλ της αισχροκέρδειας», δήλωσε ο εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, Νάσος Ηλιόπουλος, μιλώντας στον ρ/σ «Alpha 9.89». Σημείωσε ότι «στη Σύνοδο Κορυφής, η Ελλάδα θα έπρεπε να είναι στην κοινή Συνέντευξη Τύπου μαζί με Ισπανία και Πορτογαλία, θα έπρεπε να συμμετέχει δηλαδή στο μπλοκ των χωρών του Νότου που πέτυχαν, αφού πρώτα το διεκδίκησαν, να πάρουν πλαφόν στις τιμές του φυσικού αερίου».

Ο κ. Ηλιόπουλος είπε ότι η στάση της κυβέρνησης εξηγείται, καθώς «μέχρι στιγμής η κυβέρνηση Μητσοτάκη αμφισβητεί την ύπαρξη υπερκερδών των εταιρειών ενέργειας και δηλώνει ότι θα τα φορολογήσει στο βαθμό που αυτά βρεθούν». «Κι αυτό, την ίδια στιγμή που η Ισπανία, η Γαλλία, η Ιταλία, η Γερμανία έχουν ήδη ξεκινήσει να φορολογούν αυτά που η ίδια η Κομισιόν αποκαλεί "ουρανοκατέβατα" κέρδη των εταιρειών ενέργειας», προσέθεσε.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Κόσμος | 27.03.2022 15:17 
Πόλεμος στην Ουκρανία: Τσετσένοι πυροβολούν κτίρια στη Μαριούπολη και φωνάζουν «Αλλάχου Ακμπάρ»
Αθλητισμός | 27.03.2022 15:05
Η απίστευτη ταχύτητα με την οποία έτρεχε πριν το σοκαριστικό ατύχημα ο Μικ Σουμάχερ!
Ελλάδα | 27.03.2022 14:56
Πανελλήνιες 2022: Eξυπνες εξειδικεύσεις στις οικονομικές σπουδές, προσφέρουν πλήθος επιλογών στην επαγγελματική σταδιοδρομία

«Είναι ήδη φανερό από τη διαφορά ανάμεσα στις τιμές παραγωγής και στις τιμές που παίρνουν από το χρηματιστήριο ενέργειας, ότι οι εταιρείες που πέρσι μπορεί να δούλευαν με κέρδη 3 ή 4 ευρώ τη μεγαβατώρα, φέτος δουλεύουν με κέρδη 49 και 50 ευρώ τη μεγαβατώρα», είπε, για να τονίσει πως «είναι πραγματικά αδιανόητο το γεγονός ότι η κυβέρνηση δεν προχωρά σε μια κίνηση που θα φέρει έσοδα στο κράτος».

Μιλώντας για τις υπόλοιπες προτάσεις του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ για την αντιμετώπιση της ακρίβειας, ο κ. Ηλιόπουλος τόνισε ότι «είναι απαραίτητη η μείωση του ΕΦΚ σε πετρέλαιο, φυσικό αέριο, συνολικά στα καύσιμα, ένα μέτρο στο οποίο έχουν ήδη προχωρήσει πολλές ευρωπαϊκές χώρες με τελευταία παραδείγματα την Κύπρο, την Πορτογαλία, την Ιρλανδία», σημειώνοντας ότι «το μέτρο αυτό υπάρχει στην εργαλειοθήκη της Κομισιόν ήδη από τον Οκτώβριο» και πως «η εφαρμογή του για ένα χρόνο θα κόστιζε 1,5 δισ., άρα είναι κάτι δημοσιονομικά εφικτό». Επιπλέον υπογράμμισε ότι πρέπει να μπει πλαφόν στις τιμές ενέργειας», «γιατί αυτό που κάνει τώρα η κυβέρνηση είναι να επιδοτεί τα υπερκέρδη». Είπε ότι «μέσω της ΔΕΗ θα έπρεπε ήδη να έχει μπει πλαφόν στο ηλεκτρικό ρεύμα -κάτι που έχει κάνει για παράδειγμα η Γαλλία» και πως «αν είχε γίνει αυτό και στη χώρα μας, θα συμπαρέσυρε προς τα κάτω το σύνολο της αγοράς ενέργειας».

Επιπλέον σημείωσε την ανάγκη διενέργειας ελέγχων στην αγορά «όπως κάνουν άλλες χώρες», για να σχολιάσει ότι «είναι φανερό ότι η κυβέρνηση της ΝΔ έχει αφήσει την αισχροκέρδεια ανεξέλεγκτη». Ο. κ. Ηλιόπουλος ανέφερε ότι η χώρα μας καταγράφει αρνητικό ρεκόρ στη χονδρική τιμή ρεύματος «ήδη από το Νοέμβρη, πολύ πριν γίνει η ρωσική εισβολή», προσθέτοντας ότι «ακριβώς γι' αυτό μιλάμε για μια σειρά από επιλογές της κυβέρνησης -και την αδράνειά της- που έχουν φέρει τη χώρα σε αυτήν την κατάσταση». Ακόμη είπε ότι «η Ελλάδα είναι η χώρα με το δεύτερο χαμηλότερο κατά κεφαλήν ΑΕΠ στα 27 κράτη-μέλη της EE» και πως «προφανώς η ακρίβεια σχετίζεται άμεσα και με το εισόδημα που έχει ο κόσμος». Σε αυτό το πλαίσιο επισήμανε ότι «με βάση τα στοιχεία του Ινστιτούτου Μικρών Επιχειρήσεων της ΓΣΕΒΕΕ, για το 50% των νοικοκυριών το εισόδημα τελειώνει στις 20 του μήνα, δηλαδή αυτή τη στιγμή οι πολίτες δεν βγάζουν το μήνα».

Ο εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ τόνισε πως «το γεγονός ότι βιώνουμε 7 μήνες αισχροκέρδειας στην ενέργεια και δεν βλέπουμε ουσιαστικά μέτρα, το γεγονός ότι για ένα μεγάλο κομμάτι της ελληνικής κοινωνίας το εισόδημα τελειώνει στις 20 του μήνα και ακόμα συζητάμε για το αν θα αυξηθεί ο κατώτατος μισθός -μια αύξηση που όπως φαίνεται, όταν έρθει, θα την έχει ήδη καλύψει ο πληθωρισμός- δείχνει ότι η ακρίβεια στη χώρα έχει την υπογραφή Μητσοτάκη».

Διαβάστε ακόμη

Η σφαίρα που πήρε την αθωότητα μιας γενιάς: 17 χρόνια από τη δολοφονία του Αλέξη και η μνήμη δεν σβήνει

Kακοκαιρία Byron: «Κοκκίνησε» το Καστελόριζο από τα λασπόνερα - Αίτημα για κήρυξη κατάστασης έκτακτης ανάγκης

Δώρο Χριστουγέννων: Πότε θα πληρωθεί, σε ποιους και πώς να το υπολογίσετε

Αυτά είναι τα ακριβά φάρμακα που θα διατίθενται και σε ιδιωτικά φαρμακεία από τον Ιανουάριο

επόμενο άρθρο
#TAGS
  • ΣΥΡΙΖΑ
  • Κυριάκος Μητσοτάκης
  • ειδήσεις τώρα
  • Νάσος Ηλιόπουλος
  • Σύνοδος Κορυφής
Ακολούθησε το Έθνος στο Google News!
Live όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό, με την υπογραφή του www.ethnos.gr