MenuClose
  • Πολιτική
  • Οικονομία
    • Market
  • Ελλάδα
  • Κόσμος
  • Αθλητισμός
  • Απόψεις
  • Videos
  • Ψυχαγωγία
    • Τηλεόραση
  • Food & Drink
    • Συνταγές
  • Travel
  • Υγεία
  • Παιδεία
  • Πολιτισμός
    • Βιβλίο
    • Θέατρο
    • Μουσική
    • Cinema
  • Καιρός
  • Τεχνολογία
  • Auto
  • Moto
  • Viral
  • Ιστορία
    • Σαν σήμερα
  • Κατοικίδιο
  • Fashion & Design
  • Πρωτοσέλιδα
αναζήτηση άρθρου
Ακολουθήστε το Έθνος στα κοινωνικά δίκτυα
Subscribe to our YouTube ChannelFollow us on FaceBookFollow us on TwitterFollow us on Instagram
Κατέβαστε την εφαρμογή του Έθνους για κινητά
ΕΘΝΟΣ on AppStoreΕΘΝΟΣ on PlayStore
ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
ΠΡΟΣΩΠΙΚΑ ΔΕΔΟΜΕΝΑ
ΠΟΛΙΤΙΚΗ COOKIES
ΠΟΙΟΙ ΕΙΜΑΣΤΕ
ΑΡΘΟΓΡΑΦΟΙ
youtubefacebooktwitterinstagram
Τελευταία Νέα
  • Πολιτική
  • Οικονομία
  • Ελλάδα
  • Κόσμος
  • Αθλητισμός
  • Ψυχαγωγία
  • Food & Drink
  • Travel
  • Viral
  • Videos
BREAKING NEWS:
«Επαναλαμβάνω τη στήριξή μου για να είναι ο επόμενος δήμαρχος» - Στο εκλογικό κέντρο του Ζέρβα στη Θεσσαλονίκη ο ΜητσοτάκηςΤο συγκινητικό αντίο του Παναγιώτη Γιαννάκη στον Γιάννη Ιωαννίδη: «Ξεχωριστός άνθρωπος και προπονητής»Μακελειό στη Λούτσα: Πρόβα τζενεράλε της δολοφονίας είχαν κάνει οι δύο δράστες - Το μήνυμα στα κινητά των θυμάτων που τους πρόδωσεΣυναγερμός στη Νέα Σμύρνη: Εξαφανίστηκαν ανήλικα κορίτσια από δομή φιλοξενίαςΣυναγερμός στη Μασαχουσέτη: Αναφορές για τραυματίες μετά από πυροβολισμούς
Homepage ┋   Πολιτική   ┋   22.06.2022 07:10
Κατερίνα Κοκκαλιάρη
Κατερίνα Κοκκαλιάρη

Πολιτικό ρεπορτάζ

Ενότητες στο άρθρο: 📌 Πώς διαβάζονται τα μηνύματα των Γαλλικών εκλογών.📌 Οι ημερομηνίες που «παίζουν» για τις κάλπες και οι αστάθμητοι παράγοντες

Ψηφοδέλτια και εκλογικό αφήγημα… έτοιμα: Πότε «κληρώνει» στην κυβέρνηση για τις πρόωρες κάλπες

🕛 χρόνος ανάγνωσης: 6 λεπτά

επόμενο άρθροnext-article
Από την επίσκεψη του Κυριάκου Μητσοτάκη στην Κύπρο (Eurokinissi)
Από την επίσκεψη του Κυριάκου Μητσοτάκη στην Κύπρο (Eurokinissi)

Εκλογολογία δίχως τέλος κυριαρχεί στην πολιτική σκηνή της χώρας, καθώς πληθαίνουν τα σημάδια που δείχνουν πως η κυβέρνηση προσανατολίζεται σε φθινοπωρινές κάλπες. Παρά τις αναφορές περί εξάντλησης της τετραετίας δεν αποτελεί μυστικό πως στην ουσία έχει κερδίσει έδαφος το ενδεχόμενο επίσπευσης της εκλογικής αναμέτρησης, καθώς έρχεται δύσκολος οικονομικά χειμώνας.

Οι τελικές αποφάσεις θα ληφθούν τον Αύγουστο και αφού «μελετηθούν» οι καλοκαιρινές δημοσκοπήσεις, που θα δείξουν πως αξιολογούν οι πολίτες τα μέτρα που μπαίνουν σταδιακά σε εφαρμογή (fuel pass, power pass κ.α.). Με το κύμα των ανατιμήσεων να συνεχίζεται η οικονομία αποτελεί τον μεγάλο «πονοκέφαλο» της κυβέρνησης, καθώς δεν είναι εύκολο να παραταθούν για μεγάλο χρονικό διάστημα τα μέτρα στήριξης χωρίς να επηρεαστεί η δημοσιονομική ισορροπία. Το οικονομικό επιτελείο έχει κρατήσει εφεδρείες, καθώς φαίνεται πως το ενεργειακό πρόβλημα ήρθε για να μείνει, ωστόσο είναι δεδομένο πως εύκολες λύσεις δεν υπάρχουν.

Από πολιτική σκοπιά η εκτίμηση είναι πως η Νέα Δημοκρατία μπορεί να πάει ευκολότερα το φθινόπωρο σε κάλπες με ένα θετικό αφήγημα στην οικονομία, καθώς θα έχουν προηγηθεί η έξοδος από το καθεστώς της ενισχυμένης εποπτείας και μια πολύ καλή πορεία του τουρισμού. Στον αντίποδα την επόμενη Άνοιξη - σε περίπτωση που δεν υπάρξουν σε ευρωπαϊκό επίπεδο θετικά μηνύματα από το ενεργειακό πεδίο- οι πολίτες θα έχουν νωπές τις μνήμες από τους λογαριασμούς του χειμώνα κάτι που μπορεί να έχει και πολιτικό αντίκτυπο.

Με αυτά τα δεδομένα να ζυγίζονται, αυξημένη ετοιμότητα επικρατεί στην Πειραιώς και ήδη προχωρά με μεγάλη ταχύτητα η στελέχωση των γαλάζιων ψηφοδελτίων. Οι ανακοινώσεις διαδέχονται η μία την άλλη και πλέον το ενδιαφέρον μετατοπίζεται στο ψηφοδέλτιο της Επικρατείας, καθώς στόχος είναι να σηματοδοτηθεί ένα μεγαλύτερο άνοιγμα στο κέντρο.

Εκτός από τα πρόσωπα που θα ριχθούν στη μάχη του σταυρού φαίνεται πως έχει βρεθεί και το αφήγημα στο δρόμο προς την επόμενη εκλογική αναμέτρηση. Το δίλημμα που θα μπει από την Νέα Δημοκρατία θα είναι «σταθερότητα ή περιπέτειες;» , ενώ σε περίπτωση που τελικά αποφασιστεί η πρόωρη προσφυγή στις κάλπες θα υπάρξουν … βέλη στην αντιπολίτευση και στην έλλειψη κλίματος συνεννόησης.

Ο πρωθυπουργός χθες, σε συνέντευξη του (capital.gr) είπε για τις εκλογές πως «θέλω να πάω στο τέλος της τετραετίας», ωστόσο συνέχισε λέγοντας πως δεν πρέπει να οξυνθεί η κατάσταση ώστε «να έχουμε μία πολύ παρατεταμένη προεκλογική περίοδο μεγάλης έντασης». Για να σημειώσει πως η όξυνση της πολιτικής αντιπαράθεσης σε μεγάλο βαθμό τελικά θα οδηγήσει πολίτες να μην ασχολούνται και να μην ενδιαφέρονται για τα πολιτικά τεκταινόμενα.

Ουσιαστικά η Νέα Δημοκρατία αναμένεται να πάει σε εκλογές, επισημαίνοντας πως με μια σειρά ανοιχτών θεμάτων (οικονομία, γεωπολιτικά κ.α.) θα χρειαστεί μια νέα εντολή από τους πολίτες. Και θα προτάξει το σύνθημα της «αυτοδύναμης Ελλάδας», με στόχο μια κυβέρνηση πλειοψηφίας, της Νέας Δημοκρατίας στην οποία - όπως αναφέρεται - θα συμμετέχουν και πρόσωπα πέρα από το στενό κομματικό πλαίσιο.

Πώς διαβάζονται τα μηνύματα των Γαλλικών εκλογών.

Καμπανάκια έχουν χτυπήσει στο κυβερνητικό στρατόπεδο για τα μηνύματα των Γαλλικών εκλογών. Το πρώτο θέμα που προκαλεί προβληματισμό είναι το υψηλότατο ποσοστό της αποχής. Το δεύτερο θέμα έχει σχέση με τις νέες πολιτικές ισορροπίες. «Η Γαλλία κινδυνεύει να εγκλωβιστεί σε μια απόλυτη παράλυση. Όπου ναι μεν ο Πρόεδρος Μακρόν κερδίζει τις εκλογές, πλην όμως, μη έχοντας καθαρή πλειοψηφία στη Βουλή, θα έχει πάρα πολύ μεγάλη δυσκολία να υλοποιήσει το νομοθετικό του έργο» σημείωσε ενδεικτικά ο πρωθυπουργός.

Τα τεκταινόμενα στην Γαλλική πολιτική σκηνή αναλύονται διεξοδικά στο κυβερνητικό στρατόπεδο και το ενδεχόμενο να υπάρξει χαλαρή ψήφος στις επόμενες εκλογές - που θα γίνουν με την απλή αναλογική - προκαλεί «πονοκέφαλο». Υπενθυμίζεται πως σε περίπτωση που δεν προκύψει κυβέρνηση η μεθεπόμενη αναμέτρηση θα γίνει με τον εκλογικό νόμο που ψηφίστηκε το 2020, με βάση τον οποίο απαιτείται ένα ποσοστά στο 37.5% για την απόκτηση της αυτοδυναμίας (ανάλογα βέβαια και με τη δυναμική των κομμάτων που θα μείνουν εκτός Βουλής).

Οι ημερομηνίες που «παίζουν» για τις κάλπες και οι αστάθμητοι παράγοντες

Το σενάριο για κάλπες το φθινόπωρο κερδίζει όλο και περισσότερους υποστηρικτές στο κυβερνητικό στρατόπεδο. Άλλωστε λόγω της έκτασης που έχει πάρει το θέμα - ακόμα και ανάμεσα στους βουλευτές - θεωρείται εξαιρετικά δύσκολο να παραταθεί για ένα χρόνο η σχετική συζήτηση.

Μάλιστα ήδη στα πολιτικά «πηγαδάκια» κυκλοφορούν σενάρια για τον χρόνο των επόμενων εκλογών. Για παράδειγμα σε περίπτωση που τελικά ληφθεί η σχετική απόφαση θα μπορούσαν να εξεταστούν οι δύο τελευταίες Κυριακές του Σεπτεμβρίου (η 18η ή πιθανότατα η 25η Σεπτεμβρίου) ή η πρώτη Κυριακή του Οκτωβρίου.

Βέβαια πρόκειται για μια θεωρητική συζήτηση, καθώς οι τελικές αποφάσεις στο κυβερνητικό στρατόπεδο θα κλειδώσουν τον Αύγουστο. Μέχρι τότε θα ληφθούν υπόψη τρεις παράγοντες: Πρώτον το κλίμα στις ελληνοτουρκικές σχέσεις, καθώς αν ενταθούν οι προκλήσεις δεν είναι εύκολο η χώρα να πορεύεται από τη μια εκλογική αναμέτρηση στην άλλη (σε περίπτωση που δεν βγει λευκός καπνός στις εκλογές με την απλή αναλογική θα στηθούν εκ νέου κάλπες). Δεύτερον το να μην υπάρξουν πυρκαγιές, καθώς είναι ακόμα νωπές οι μνήμες από τις περσινές φωτιές. Τρίτον το να μην υπάρξει κάποια δραματική επιδείνωση των επιδημιολογικών δεδομένων (κάτι που δεν φαίνεται σε αυτή την χρονική συγκυρία καθώς παρά την αύξηση των κρουσμάτων δεν πιέζεται το σύστημα υγείας).

Όλες οι ειδήσεις

Ψηφοδέλτια και εκλογικό αφήγημα… έτοιμα: Πότε «κληρώνει» στην κυβέρνηση για τις πρόωρες κάλπες

Fuel Pass 2: Πόσο θα πέσει η τιμή των καυσίμων με το επίδομα βενζίνης - Τι πρέπει να κάνουν οι δικαιούχοι οδηγοί

Πάτρα: Μαραθώνια η κατάθεση της Δήμητρας Πισπιρίγκου - Επί 10 ώρες απαντούσε σε ερωτήσεις για Μαλένα και Ίριδα

Οι 8 συμφορές που χτύπησαν τον κόσμο και τον αποδεκάτισαν – Ο κορονοϊός μοιάζει παρωνυχίδα

Διαβάστε ακόμη
  • Μακελειό στη Λούτσα: Πρόβα τζενεράλε της δολοφονίας είχαν κάνει οι δύο δράστες - Το μήνυμα στα κινητά των θυμάτων που τους πρόδωσε
  • Αναστάτωση στη Μασαχουσέτη: Αναφορές για τραυματίες μετά από πυροβολισμούς
  • Το συγκινητικό αντίο του Παναγιώτη Γιαννάκη στον Γιάννη Ιωαννίδη: «Ξεχωριστός άνθρωπος και προπονητής»
  • Ομόλογα: Εκτονώνεται το sell off - Κάτω από το 3% η απόδοση των γερμανικών 10ετών
  • Airbnb: Πόσα κέρδισαν το 2022 οι Ελληνες οικοδεσπότες - Η συνεισφορα στην ελληνική οικονομία
  • Με φοβερό Μαρκουλάκη: Αυτή ναι, είναι μια ελληνική σειρά που αξίζει να δεις
  • Δίχως αυτόν δεν θα ξέραμε ούτε τα μισά: Ο άνθρωπος που έφερε πραγματικά στο φως τα μυστικά των Μυκηνών δεν ήταν ο Σλήμαν
επόμενο άρθροRead next Article
#TAGS
  • μέτρα
  • Κυριάκος Μητσοτάκης
  • ειδήσεις τώρα
  • Fuel Pass
  • εκλογές
Ανακάλυψε την φθηνότερη ασφάλεια για το αυτοκινητό σου εύκολα και γρήγορα!
Gowise.gr, Κάνε σύγκριση ανμέσα απο 27 ασφαλιστικές εταιρίες
Ακολούθησε το Έθνος στο Google News!
Live όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό, με την υπογραφή του www.ethnos.gr

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

01
15-09-2023 14:38
Ιωακειμίδης: Οι επιστήμονες εκπέμπουν SOS - Άμεση ανάγκη αντιπλημμυρικών έργων στην Αττική
02
03.10.2023 13:18
Φίλης μετά τη συνάντηση με Κασσελάκη: Καλώ τους ψηφοφόρους του ΣΥΡΙΖΑ να παραμείνουν συσπειρωμένοι
03
27.02.2022 19:14
Πέθανε η βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας Μαριέττα Γιαννάκου σε ηλικία 71 ετών
04
04.10.2023 20:46
«Επαναλαμβάνω τη στήριξή μου για να είναι ο επόμενος δήμαρχος» - Στο εκλογικό κέντρο του Ζέρβα στη Θεσσαλονίκη ο Μητσοτάκης
05
04.10.2023 14:07
«Θετικό που αποσύρθηκε ο Χατζάρας» λέει ο Γιώργος Ιωακειμίδης και αφήνει αιχμές για Σγουρό και Χαρδαλιά

POPULAR VIDEOS

Δημοσκόπηση MRB: Αξιολόγηση για την δημοτικότητα του Στέφανου Κασσελάκη
ΑΠΟΣΠΑΣΜΑΤΑ... | 02.10.2023 20:50
Δημοσκόπηση MRB: Αξιολόγηση για την δημοτικότητα του Στέφανου Κασσελάκη
Κεντρικό δελτίο 04/10/2023
Κεντρικό... | 04.10.2023 20:03
Κεντρικό δελτίο 04/10/2023
Στο νερό η πρώτη ελληνική φρεγάτα Belharra
ΑΠΟΣΠΑΣΜΑΤΑ... | 04.10.2023 19:33
Στο νερό η πρώτη ελληνική φρεγάτα Belharra
Η Έλλη Στάη για τη στρατηγική Μητσοτάκη και Κασσελάκη
ΑΠΟΣΠΑΣΜΑΤΑ... | 04.10.2023 19:29
Η Έλλη Στάη για τη στρατηγική Μητσοτάκη και Κασσελάκη
Πέθανε ο Γιάννης Ιωαννίδης σε ηλικία 78 ετών
ΑΠΟΣΠΑΣΜΑΤΑ... | 04.10.2023 20:21
Πέθανε ο Γιάννης Ιωαννίδης σε ηλικία 78 ετών