• Πολιτική
  • Οικονομία
    • Market
  • Ελλάδα
  • Κόσμος
  • Αθλητισμός
  • Απόψεις
  • Videos
  • Ψυχαγωγία
    • Τηλεόραση
  • Food & Drink
    • Συνταγές
  • Travel
  • Υγεία
  • Παιδεία
  • Πολιτισμός
    • Βιβλίο
    • Θέατρο
    • Μουσική
    • Cinema
  • Καιρός
  • Τεχνολογία
  • Auto
  • Moto
  • Viral
  • Ιστορία
    • Σαν σήμερα
  • Κατοικίδιο
  • Fashion & Design
  • Πρωτοσέλιδα
αναζήτηση άρθρου
Ακολουθήστε το Έθνος στα κοινωνικά δίκτυα
Subscribe to our YouTube ChannelFollow us on FaceBookFollow us on Instagram
Κατέβαστε την εφαρμογή του Έθνους για κινητά
ΕΘΝΟΣ on AppStoreΕΘΝΟΣ on PlayStore
ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
ΠΡΟΣΩΠΙΚΑ ΔΕΔΟΜΕΝΑ
ΠΟΛΙΤΙΚΗ COOKIES
ΠΟΙΟΙ ΕΙΜΑΣΤΕ
ΑΡΘΟΓΡΑΦΟΙ
  • Πολιτική
  • Οικονομία
  • Ελλάδα
  • Κόσμος
  • Αθλητισμός
  • Ψυχαγωγία
  • Food & Drink
  • Travel
  • Viral
BREAKING NEWS:
Τροχαίο για την Πηγή Δεβετζή στην Εγνατία Οδό - Τούμπαρε το αυτοκίνητό της σε τούνελΘλίψη στη Ζάκυνθο για το θάνατο του 2χρονου αγοριού: Πώς το παιχνίδι με το σκύλο κατέληξε σε τραγωδίαΠερικυκλωμένο από ΜΑΤ το μνημείο του Αλέξανδρου Γρηγορόπουλου - Κλειστοί οι σταθμοί του Μετρό Σύνταγμα και ΠανεπιστήμιοΜετά την κακοκαιρία Byron έρχεται αντικυκλώνας – Πότε εξασθενούν τα φαινόμενα
δημοφιλές τώρα: Νέα καταγγελία κατά ΔΕΔΔΗΕ: Την κατηγορούν για ρευματοκλοπή 27.500 ευρώ σε σπίτι που δεν έμενε
Homepage ┋   Πολιτική   ┋   22.06.2022 07:25
Κατερίνα Κοκκαλιάρη
Κατερίνα Κοκκαλιάρη

Πολιτικό ρεπορτάζ

Ενότητες στο άρθρο: 📌 Ο ενεργειακός παράγοντας

Το «μενού» της σημερινής συνάντησης Μητσοτάκη - Ντράγκι: Οι γεωπολιτικές εξελίξεις και το ενεργειακό

🕛 χρόνος ανάγνωσης: 4 λεπτά   ┋

επόμενο άρθρο
Μητσοτάκης - Ντράγκι (AP)
Μητσοτάκης - Ντράγκι (AP)

Με βαριά ατζέντα και σε ένα κρίσιμο momentum - καθώς ακολουθεί η Σύνοδος Κορυφής της Ε.Ε. - πραγματοποιείται σήμερα στην Ρώμη το τετ α τετ του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Ιταλό ομόλογό του Μάριο Ντράγκι. Επί τάπητος θα τεθεί ο τρόπος αντιμετώπισης των συνεπειών της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία, ενώ η συζήτηση θα επεκταθεί και σε μια σειρά θεμάτων για τα οποία οι χώρες του Νότου έχουν κοινή οπτική.

Παράλληλα ο πρωθυπουργός σκοπεύει να αναφερθεί στις εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο και στη συνεχιζόμενη τουρκική προκλητικότητα, για την οποία πρόκειται να μιλήσει άλλωστε και στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο. Κυβερνητικές πηγές υπενθυμίζουν ότι Ελλάδα και Ιταλία έχουν μεταξύ τους συμφωνία Οριοθέτησης Θαλάσσιων Ζωνών, η οποία- αποτελεί υπόδειγμα εφαρμογής του Διεθνούς Δικαίου, καθώς και διεθνούς νομιμότητας και συνεργασίας παράκτιων κρατών στην περιοχή.

Οι ίδιες πηγές τονίζουν πως η σημερινή συνάντηση «είναι υψηλής πολιτικής και συμβολικής αξίας», καθώς πραγματοποιείται μια ανάσα πριν από την ευρωπαϊκή Σύνοδο Κορυφής. Στην Σύνοδο θα γίνει συζήτηση για την απόδοση καθεστώτος υποψήφιας προς ένταξη χώρας στην Ουκρανία και τη Μολδαβία, αλλά θα διεξαχθεί και μια ευρύτερη γεωπολιτική συζήτηση για την στρατηγική της Ευρώπης απέναντι σε χώρες- εταίρους της Ε.Ε.

Παράλληλα στο σημερινό τετ α τετ των δύο πρωθυπουργών αναμένεται να εξεταστούν και τα τεκταινόμενα στην ευρύτερη περιοχή, όπως για παράδειγμα οι εξελίξεις στην Λιβύη. Πρόκειται άλλωστε για μια χώρα που έχει ιδιαίτερη σημασία λόγω του τουρκολιβυκού μνημονίου, το οποίο η Αθήνα έχει χαρακτηρίσει παράνομο.

Ο ενεργειακός παράγοντας

Τα περιθώρια περαιτέρω συνεργασίας στο φλέγον θέμα της ενέργειας θα εξεταστούν στο σημερινό ραντεβού των Κ. Μητσοτάκη και Μ. Ντράγκι, με δεδομένο άλλωστε το στόχο της Ε.Ε. για απεξάρτηση από το ρωσικό φυσικό αέριο. Στην Αθήνα εκτιμάται πως υπάρχουν προοπτικές περαιτέρω ενίσχυσης της συνεργασίας σε μια σειρά από τομείς (μεταξύ των οποίων είναι η ενέργεια).

Να σημειωθεί πως τον περασμένο Μάρτιο είχε πραγματοποιηθεί η «ενεργειακή Σύνοδος του Νότου» στην οποία είχαν μετάσχει οι πρωθυπουργοί Ελλάδας, Ιταλίας, Ισπανίας και Πορτογαλίας. Εκεί ο κ. Ντράγκι είχε ταχθεί υπέρ της ανάγκης άμεσης παρέμβασης, προκειμένου να στηριχθεί η αγοραστική δύναμη των νοικοκυριών και των επιχειρήσεων. Παράλληλα Ιταλία και Ελλάδα έχουν τονίσει την ανάγκη να αποσυνδεθούν οι τιμές του φυσικού αερίου από τις τιμές της ηλεκτρικής ενέργειας.

«Προτείνουμε την υιοθέτηση πλαφόν για την τιμή του ρωσικού φυσικού αερίου. Η τελευταία Σύνοδος Κορυφής ζήτησε από την Κομισιόν να εξακριβώσει αν αυτό είναι ένα εφαρμόσιμο μέτρο. Εμείς θεωρούμε ότι, μετά από τις πρόσφατες εξελίξεις, είναι ακόμη πιο αναγκαίο» επανέλαβε χθες ο κ. Ντράγκι, μιλώντας στην Ιταλική Γερουσία. Με τον κ. Μητσοτάκη να έχει επανειλημμένα σημείωσε πως ένα ευρωπαϊκό πρόβλημα - όπως είναι το ενεργειακό - απαιτεί μια πανευρωπαϊκή απάντηση.

Στο φλέγον θέμα της οικονομίας είναι γνωστό πως οι χώρες του ευρωπαϊκού Νότου έχουν μια κοινή οπτική στα δημοσιονομικά θέματα. Άλλωστε και οι δύο πρωθυπουργοί έχουν ταχθεί υπέρ της χαλάρωσης των δημοσιονομικών κανόνων με αιχμή τις δαπάνες που απαιτούνται για την ανάκαμψη μετά τη πανδημία, αλλά και την απαίτηση για αύξηση των αμυντικών δαπανών σε ευρωπαϊκό επίπεδο.

Όλες οι ειδήσεις

Ψηφοδέλτια και εκλογικό αφήγημα… έτοιμα: Πότε «κληρώνει» στην κυβέρνηση για τις πρόωρες κάλπες

Fuel Pass 2: Πόσο θα πέσει η τιμή των καυσίμων με το επίδομα βενζίνης - Τι πρέπει να κάνουν οι δικαιούχοι οδηγοί

Πάτρα: Μαραθώνια η κατάθεση της Δήμητρας Πισπιρίγκου - Επί 10 ώρες απαντούσε σε ερωτήσεις για Μαλένα και Ίριδα

Οι 8 συμφορές που χτύπησαν τον κόσμο και τον αποδεκάτισαν – Ο κορονοϊός μοιάζει παρωνυχίδα

Διαβάστε ακόμη

Η σφαίρα που πήρε την αθωότητα μιας γενιάς: 17 χρόνια από τη δολοφονία του Αλέξη και η μνήμη δεν σβήνει

Kακοκαιρία Byron: «Κοκκίνησε» το Καστελόριζο από τα λασπόνερα - Αίτημα για κήρυξη κατάστασης έκτακτης ανάγκης

Δώρο Χριστουγέννων: Πότε θα πληρωθεί, σε ποιους και πώς να το υπολογίσετε

Αυτά είναι τα ακριβά φάρμακα που θα διατίθενται και σε ιδιωτικά φαρμακεία από τον Ιανουάριο

επόμενο άρθρο
#TAGS
  • ειδήσεις τώρα
  • Μάριο Ντράγκι
  • Κυριάκος Μητσοτάκης
  • ενέργεια
Ακολούθησε το Έθνος στο Google News!
Live όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό, με την υπογραφή του www.ethnos.gr