• Πολιτική
  • Οικονομία
    • Market
  • Ελλάδα
  • Κόσμος
  • Αθλητισμός
  • Απόψεις
  • Videos
  • Ψυχαγωγία
    • Τηλεόραση
  • Food & Drink
    • Συνταγές
  • Travel
  • Υγεία
  • Παιδεία
  • Πολιτισμός
    • Βιβλίο
    • Θέατρο
    • Μουσική
    • Cinema
  • Καιρός
  • Τεχνολογία
  • Auto
  • Moto
  • Viral
  • Ιστορία
    • Σαν σήμερα
  • Κατοικίδιο
  • Fashion & Design
  • Πρωτοσέλιδα
αναζήτηση άρθρου
Ακολουθήστε το Έθνος στα κοινωνικά δίκτυα
Subscribe to our YouTube ChannelFollow us on FaceBookFollow us on Instagram
Κατέβαστε την εφαρμογή του Έθνους για κινητά
ΕΘΝΟΣ on AppStoreΕΘΝΟΣ on PlayStore
ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
ΠΡΟΣΩΠΙΚΑ ΔΕΔΟΜΕΝΑ
ΠΟΛΙΤΙΚΗ COOKIES
ΠΟΙΟΙ ΕΙΜΑΣΤΕ
ΑΡΘΟΓΡΑΦΟΙ
  • Πολιτική
  • Οικονομία
  • Ελλάδα
  • Κόσμος
  • Αθλητισμός
  • Ψυχαγωγία
  • Food & Drink
  • Travel
  • Viral
BREAKING NEWS:
Ισχυρός σεισμός 5,3 Ρίχτερ στην Τουρκία - Αισθητός σε Ρόδο και ΚαστελόριζοΔακρυγόνα, πέτρες, χημικά στη συγκέντρωση των αγροτών στο αεροδρόμιο ΗρακλείουΤέμπη: Παρέμβαση εισαγγελέα για ανάρτηση με σοβαρές απειλές κατά δικαστικού λειτουργούΔολοφονία τοπογράφου στο Νέο Ψυχικό: Την ενοχή των δύο κατηγορουμένων ζήτησε η εισαγγελέας
δημοφιλές τώρα: Αυτοκινητιστής έχασε τη δουλειά του επειδή το υπουργείο Μεταφορών ξέμεινε από ταχογράφους
Homepage ┋   Πολιτική   ┋   14.08.2022 10:45
Newsroom
Newsroom
Ενότητες στο άρθρο: 📌 Ολόκληρη η ανακοίνωση του Νίκου Φίλη📌 Παρέμβαση της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ και απάντηση Μηταράκη📌 Ανησυχία ΟΗΕ📌 https://twitter.com/nmitarakis/status/1558384360386076672?s=20&t=1XXLv08Cmk45slFl_ZGi4w📌 H ανακοίνωση της ΕΛ.ΑΣ.

Αντιδράσεις για τον εγκλωβισμό μεταναστών σε νησίδα του ποταμού Έβρου και το θάνατο κοριτσιού – Φίλης: Συνεχιζόμενη βαρβαρότητα, να δώσει λύση ο Μητσοτάκης

🕛 χρόνος ανάγνωσης: 5 λεπτά   ┋

επόμενο άρθρο
Μετανάστες στον ποταμό Έβρο/Ap Photos
Μετανάστες στον ποταμό Έβρο/Ap Photos

Πλήθος αντιδράσεων από τον πολιτικό κόσμο και όχι μόνο έχει προκαλέσει ο εγκλωβισμός ομάδας μεταναστών σε νησίδα του ποταμού Έβρου, αλλά και ο θάνατος ενός κοριτσιού από τσίμπημα σκορπιού. Μάλιστα το κορίτσι παραμένει άταφο.

Σε ανακοίνωσή του, ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Νίκος Φίλης, κάνει λόγο για «συνεχιζόμενη βαρβαρότητα».

«Άναυδη η κοινή γνώμη παρακολουθεί τη συνεχιζόμενη βαρβαρότητα στον Έβρο. Με το νεκρό εδώ και μέρες κοριτσάκι να διατηρείται στο νερό από τους γονείς του, με το άλλο παιδί που κινδυνεύει και αυτό από τσίμπημα σκορπιού και με δεκάδες πρόσφυγες να είναι εγκλωβισμένοι σε μια νησίδα. Μπροστά σε αυτή την τραγωδία και μάλιστα παραμονή μιας μεγάλης γιορτής της Χριστιανοσύνης, κανείς απλός άνθρωπος δεν μένει ασυγκίνητος ή αμέτοχος».

Ακόμα, ο ίδιος προσθέτει: «Η παραπαίουσα κυβέρνηση κάνει ότι κοιτάει αλλού. Καλώ τον πρωθυπουργό να δώσει αμέσως, όπως οφείλει, την πρέπουσα λύση. Ο Δεκαπενταύγουστος δεν πρέπει να κηλιδωθεί από το συνεχιζόμενο έγκλημα στον Έβρο».

Ολόκληρη η ανακοίνωση του Νίκου Φίλη

«Άναυδη η κοινή γνώμη παρακολουθεί τη συνεχιζόμενη βαρβαρότητα στον Έβρο. Με το νεκρό εδώ και μέρες κοριτσάκι να διατηρείται στο νερό από τους γονείς του, με το άλλο παιδί που κινδυνεύει και αυτό από τσίμπημα σκορπιού και με δεκάδες πρόσφυγες να είναι εγκλωβισμένοι σε μια νησίδα. Μπροστά σε αυτή την τραγωδία και μάλιστα παραμονή μιας μεγάλης γιορτής της Χριστιανοσύνης, κανείς απλός άνθρωπος δεν μένει ασυγκίνητος ή αμέτοχος.

Οι ηγεσίες, όμως, και στις δύο πλευρές των συνόρων, ανάλγητες, κατώτερες των περιστάσεων, "ευχαρίστως" παραχωρούν η μία στην άλλη την "ιδιοκτησία" της νησίδας, που σε άλλη περίπτωση ίσως αποτελούσε αιτία εθνικιστικών πολεμοκάπηλων αντιπαραθέσεων. Πρόκειται για αληθινή βαρβαρότητα. Την καταδικάζω, όπως πιστεύω κάθε πολιτισμένος άνθρωπος. Η παραπαίουσα κυβέρνηση κάνει ότι κοιτάει αλλού. Καλώ τον πρωθυπουργό να δώσει αμέσως, όπως οφείλει, την πρέπουσα λύση. Ο Δεκαπενταύγουστος δεν πρέπει να κηλιδωθεί από το συνεχιζόμενο έγκλημα στον Έβρο».

Παρέμβαση της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ και απάντηση Μηταράκη

Υπενθυμίζεται ότι περίπου 40 μετανάστες παραμένουν εδώ και μέρες εγκλωβισμένοι σε νησίδα στον Έβρο με αναφορές να κάνουν λόγο για ένα νεκρό κοριτσάκι έπειτα από τσίμπημα σκορπιού.

Σύμφωνα με την ΕΛΑΣ, η συγκεκριμένη νησίδα ανήκει στην Τουρκία. Με την σειρά τους οι οργανώσεις «Ελληνικό Συμβούλιο για τους Πρόσφυγες» και Human Rights 360 επιμένουν ότι η νησίδα βρίσκεται σε ελληνικό έδαφος και με στοιχεία διαψεύδουν τα όσα λέει η αστυνομία.

Ανησυχία ΟΗΕ 

Ανάρτηση για το θέμα έκανε η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες (UNHCR). «Συνεχίζουμε να ανησυχούμε σοβαρά για την ασφάλεια και την ευημερία περίπου 40 ανθρώπων που φέρονται να έχουν εγκλωβιστεί σε μια νησίδα στα σύνορα Ελλάδας-Τουρκίας. Σύμφωνα με τις αναφορές που λάβαμε, ένα παιδί έχει ήδη βρει τραγικό θάνατο. Εάν δεν ληφθούν επείγοντα μέτρα, φοβόμαστε ότι κινδυνεύουν και άλλες ζωές» ανέφερε η υπηρεσία του ΟΗΕ. Η «Ύπατη Αρμοστεία των Ηνωμένων Εθνών για τους Πρόσφυγες και οι εταίροι της δεν έχουν πρόσβαση στην περιοχή, αλλά συνεχίζουν να προτρέπουν τις αρχές και των δύο χωρών να κάνουν ό,τι είναι δυνατόν για να διασώσουν την ομάδα μεταναστών αμέσως».

Από την πλευρά του ο υπουργός Μετανάστευσης, Νότης Μηταράκης επανέλαβε τα όσα υποστηρίζει η ΕΛ.ΑΣ ότι οι μετανάστες δεν είναι σε ελληνικό έδαφος.

We continue to be gravely concerned for the safety and wellbeing of some 40 people allegedly stranded on an islet at the Greece-Türkiye border.⁰According to reports received a child has tragically already died. Unless urgent action is taken, we fear further lives remain at stake

— UNHCR News (@RefugeesMedia) August 13, 2022

We are also deeply concerned about migrants stranded by smugglers near our borders. The incident however, as reported by the Hellenic Police @hellenicpolice is outside Greek territory.

— Νότης Μηταράκης - Notis Mitarachi (@nmitarakis) August 13, 2022

H ανακοίνωση της ΕΛ.ΑΣ.

Δεν εντοπίστηκε σε ελληνικό έδαφος ομάδα μεταναστών, που σύμφωνα με καταγγελίες παραμένουν αβοήθητοι σε νησίδα του Έβρου, εδώ και μέρες, σύμφωνα με το Αρχηγείο της Ελληνικής Αστυνομίας, από το οποίο έγινε γνωστό ότι οι συντεταγμένες της νησίδας που έχουν δοθεί από διάφορες οργανώσεις, είναι εκτός ελληνικής επικράτειας, για αυτό ενημερώθηκαν οι τουρκικές αρχές να προβούν κατεπειγόντως στις απαραίτητες ενέργειες και την αρωγή των ανθρώπων.

«Για τις αναφορές περί της παρουσίας ομάδας περίπου 40 ατόμων σε νησίδα του ποταμού Έβρου, τα οποία χρήζουν άμεσης ιατρικής περίθαλψης, ανακοινώνεται ότι διαβιβάσθηκε σχετική ενημέρωση, μέσω του Τριμερούς Κέντρου Επαφής Καπιτάν Αντρέεβο, στις Τουρκικές Αρχές  στις, 11 Αυγούστου 2022, καθόσον από τις συντεταγμένες προκύπτει ότι η νησίδα βρίσκεται εκτός ελληνικής επικράτειας. Ζητήθηκε από τις Τουρκικές Αρχές να προβούν κατεπειγόντως σε όλες τις απαραίτητες ενέργειες για τον άμεσο απεγκλωβισμό όλων των ατόμων και την παροχή της αναγκαίας και κατάλληλης αρωγής» ανέφερε συγκεκριμένα η ανακοίνωση της ΕΛ.ΑΣ.

ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

  • Πυροσβεστικό Σώμα: Στο… περίμενε για μια άδεια-Χρωστούν σε κάθε πυροσβέστη 200 ρεπό και 150 μέρες άδεια
  • Δολοφονία στην Άρτα: Νέες αποκαλύψεις για τον 29χρονο δράστη – Η βίαιη επίθεση κατά της πρώην συζύγου του μπροστά στα μάτια του παιδιού τους
  • Ερχονται αυξήσεις σε ασφάλιστρα αυτοκινήτου και υγείας
  • Ο επιμένων… νικά: Μήνυσε τον Ινδικό Σιδηρόδρομο για 0,24 λεπτά και κέρδισε έπειτα το δικαστήριο μετά από 23 χρόνια!
Διαβάστε ακόμη

Μήνυμα Μητσοτάκη σε αγρότες: «Η πόρτα μας είναι πάντα ανοικτή αλλά καλό είναι ο διάλογος να γίνει με τους δρόμους ανοιχτούς»

Σάμος: Φρικτός θάνατος 12χρονου παιδιού από προπέλα σκάφους σε ναυάγιο μεταναστών

Στο αγροτικό μπλόκο των Πράσινων Φαναριών ο δρόμος είναι κλειστός από... κλούβες τον ΜΑΤ

Σάλος με Ρωσίδα influencer που έβαλε τον γιο της σε σακούλα συμπίεσης ρούχων και ρούφηξε τον αέρα - Τρομακτικό βίντεο

επόμενο άρθρο
#TAGS
  • κυβέρνηση
  • Ύπατη Αρμοστεία
  • μετανάστες
  • ειδήσεις τώρα
  • Έβρος
  • Νίκος Φίλης
  • ΣΥΡΙΖΑ
Ακολούθησε το Έθνος στο Google News!
Live όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό, με την υπογραφή του www.ethnos.gr