Τι κρύβεται πίσω από τις ευθείες τουρκικές απειλές για την υφαλοκρηπίδα: Τα μηνύματα που θα στείλει ο Μητσοτάκης από το Βερολίνο
🕛 χρόνος ανάγνωσης: 5 λεπτά ┋
Το σχοινί των προκλήσεων τεντώνει σε καθημερινή βάση η τουρκική πλευρά που μετά τα fake news για την χώρα μας πέρασε στις ευθείες απειλές, εμμένοντας σε ένα αναθεωρητικό αφήγημα. Παρά το ό,τι η γειτονική χώρα επιχειρεί να κλείσει ανοιχτά μέτωπα στη διεθνή σκηνή, επιλέγει να συντηρήσει το κλίμα έντασης στις σχέσεις με την Ελλάδα πρωτίστως για λόγους εσωτερικής κατανάλωσης.
Τη σκυτάλη των προκλητικών δηλώσεων πήρε χθες ο υπουργός Εξωτερικών της γειτονικής χώρας Μεβλούτ Τσαβούσογλου, που μεταξύ άλλων ανέφερε πως «να ξεκαθαρίσω κάτι: όχι μόνο στα 12 μίλια, δεν θα επιτρέψουμε τη μονομερή επέκταση των χωρικών υδάτων πέραν των 6 μιλίων, ούτε ένα μίλι. Δεν είναι δυνατόν να επιτρέψουμε έστω κι ένα μίλι παραπάνω κι ας είναι μικρότερη η επέκταση» ισχυρίστηκε ο κ. Τσαβούσογλου.
Συνέχισε σε ανάλογο ύφος λέγοντας πως «δεν αναγνωρίζουμε την ελληνική κυριαρχία στα νησιά που δεν παραχωρήθηκαν με συνθήκες», ενώ επανήλθε στα περί αποστρατικοποίησης των νησιών του Ανατολικού Αιγαίου.
Οι εμπρηστικές αυτές αναφορές ήρθαν μετά από μία ακόμα απόπειρα της τουρκικής πλευράς να εργαλειοποιήσει το μεταναστευτικό. Το περιστατικό με την τουρκική ακταιωρό που εισήλθε σε ελληνικά χωρικά ύδατα την Τρίτη και προχώρησε σε επικίνδυνους ελιγμούς κατά σκάφους του λιμενικού σώματος δείχνει πως η Άγκυρα είναι αποφασισμένη να διατηρήσει ταραγμένα τα νερά στις ελληνοτουρκικές σχέσεις.
Την ίδια ωστόσο στιγμή που η τουρκική πλευρά διατηρεί το κλίμα έντασης στην περιοχή επιχειρεί να κλείσει μέτωπα στη διεθνή σκηνή και να παίξει ρόλο διαμεσολαβητή στο Ουκρανικό. Χθες ο πρόεδρος της Ουκρανίας Βολοντιμίρ Ζελένσκι σε τηλεφωνική επικοινωνία με τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν τον ευχαρίστησε « για την ενεργή συμμετοχή του στη διαφύλαξη της συμφωνίας των δημητριακών».
Στο μεταξύ τηλεφωνική επικοινωνία είχαν χθες οι υπουργοί Εξωτερικών των ΗΠΑ και της Τουρκίας με μια ευρεία ατζέντα να είναι στο τραπέζι, όπως η συμφωνία των δημητριακών , η ένταξη Σουηδίας και Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ κ.α. Μάλιστα σύμφωνα με πληροφορίες η τουρκική πλευρά έθεσε και το θέμα των F-16, καθώς επιθυμεί διακαώς να … ξεπαγώσουν οι σχετικές συζητήσεις.
Πάντως παρά το ό,τι η τουρκική πλευρά επιχειρεί να αναβαθμίσει το ρόλο της στη διεθνή σκακιέρα τα σχέδια της να «αναστήσει» το μνημόνιο με την κυβέρνηση της Τρίπολης δεν αποδίδουν καρπούς. Με τον Έλληνα υπουργό Εξωτερικών Νίκο Δένδια να καταλογίζει εκνευρισμό και έντονη νευρικότητα στην τουρκική πλευρά μετά και την τελευταία τοποθέτηση των Ηνωμένων Εθνών αλλά και του Στέιτ Ντιπάρτμεντ όσον αφορά το τουρκολιβυκό “ μνημόνιο” και την εγκυρότητα του. Να σημειωθεί εδώ πως την θέση ότι η κυβέρνηση της Τρίπολης δεν είναι εξουσιοδοτημένη να υπογράφει νέες συμφωνίες που διαταράσσουν τις εξωτερικές σχέσεις της χώρας ή επιφέρουν μακροπρόθεσμες υποχρεώσεις επανέλαβε χθες το αμερικανό υπουργείο Εξωτερικών.
Την ίδια στιγμή ιδιαίτερο ενδιαφέρον έχουν τα τεκταινόμενα στη Λίβυη, καθώς στο εσωτερικό της χώρας υπάρχουν διαφορετικές απόψεις για μια σειρά θεμάτων. Για παράδειγμα την κατασκευή ενός νέου αγωγού φυσικού αερίου που θα μεταφέρει φυσικό αέριο από την Λιβύη στην Ελλάδα, εξετάζει η λιβυκή κρατική εταιρεία πετρελαίου. Την αποκάλυψη έκανε ο πρόεδρος του διοικητικού συμβουλίου της εταιρείας πετρελαίου NOC, που τόνισε ότι εξετάζεται επίσης η κατασκευή και ενός δεύτερου αγωγού που θα μεταφέρει αέριο στην Αίγυπτο.
Η ατζέντα Μητσοτάκη στο Βερολίνο: Το ενεργειακό «κλειδί» και τα τετ α τετ
Στο ρόλο της Ελλάδας ως παράγοντα σταθερότητας στην ευρύτερη περιοχή θα εστιάσει σήμερα ο πρωθυπουργός κατά τη συμμετοχή του στη Σύνοδο της Διαδικασίας του Βερολίνου για τα Δυτικά Βαλκάνια. Μάλιστα στο περιθώριο της συνόδου θα γίνουν μια σειρά ραντεβού, καθώς στο Βερολίνο θα δώσουν το «παρών» η Πρόεδρος της Κομισιόν Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν και ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ.
Παράλληλα ο πρωθυπουργός αναμένεται να συναντηθεί με το Γερμανό Καγκελάριο, μια μόλις εβδομάδα μετά την επίσκεψη του Ολαφ Σολτς στην Αθήνα. Μια συνάντηση που έχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον καθώς σε πρόσφατη τηλεφωνική επικοινωνία με τον Γερμανό Καγκελάριο ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ζήτησε το Βερολίνο να επιστρέψει στην «ουδετερότητα» σε ό,τι αφορά τις σχέσεις Ελλάδας – Τουρκίας. Η ξεκάθαρη στάση που έχει πάρει η Γερμανική πλευρά είναι εμφανές πως προκαλεί εκνευρισμό στην Άγκυρα.
Στη Διαδικασία του Βερολίνου κεντρικό ρόλο στις συζητήσεις θα έχει το ενεργειακό, καθώς μετά την ρωσική εισβολή στην Ουκρανία έχει φουντώσει η συζήτηση για την ενεργειακή ασφάλεια και την διαφοροποίηση των πηγών ενέργειας στα Βαλκάνια και τη Νοτιοανατολική Ευρώπη. Η Σύνοδος αναμένεται να καταλήξει στην υιοθέτηση Διακήρυξης για την ενεργειακή ασφάλεια και την πράσινη μετάβαση στα Δυτικά Βαλκάνια, ενώ να σημειωθεί πως ο πρωθυπουργός θα παρέμβει σε ειδική ενότητα που αφορά την ενεργειακή ασφάλεια και τον ενεργειακό μετασχηματισμό.
Όπως υπογραμμίζουν κυβερνητικές πηγές ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα τονίσει πως η περιφερειακή ενσωμάτωση των Δυτικών Βαλκανίων, αποτελεί επένδυση στην ασφάλεια, τη σταθερότητα και την ανάπτυξή τους. Άλλωστε η Ελλάδα δίνει πολύ μεγάλη σημασία στο τι συμβαίνει στα Βαλκάνια και εστιάζει στο ρόλο που μπορεί να διαδραματίσει στην ευρύτερη περιοχή.
- Βασίλης Παπαθεοδώρου: Πώς οι Αρχές οδηγήθηκαν στη σύλληψη του best seller συγγραφέα παιδικών βιβλίων
- Γιάννης Μάρκου: «Ήθελε να σκοτώσει άνθρωπο» - Οι πρώτες δηλώσεις του επιχειρηματία μέσα από το νοσοκομείο
- Προσωπικός γιατρός: Έρχονται νέες αλλαγές λόγω έλλειψης ειδικών γιατρών - Στροφή 180 μοιρών Πλεύρη
- Τα τέσσερα βήματα προς την επενδυτική βαθμίδα
- Η Adele αποκάλυψε πως τόσα χρόνια προφέρουμε το όνομά της λάθος
ΣΥΡΙΖΑ: Ο Κασσελάκης ενεργοποίησε δίαυλο επικοινωνίας με στελέχη και «ζυγίζει» την επόμενη κίνηση
Στον «αέρα» η ηλεκτρική διασύνδεση Ελλάδας – Κύπρου – Ισραήλ: Τι έχει συμβεί με το φιλόδοξο έργο
Δεν θα τον γνωρίσετε: Ο 16χρονος Μιχάλης Χατζηγιάννης στην πρώτη του τηλεοπτική εμφάνιση
H Ρωσία επελαύνει στα ουκρανικά εδάφη και βρίσκεται κοντά στην κατάληψη πόλης - κλειδί
Live όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό, με την υπογραφή του www.ethnos.gr