MenuClose
  • Πολιτική
  • Οικονομία
    • Market
  • Ελλάδα
  • Κόσμος
  • Αθλητισμός
  • Απόψεις
  • Videos
  • Ψυχαγωγία
    • Τηλεόραση
  • Food & Drink
    • Συνταγές
  • Travel
  • Υγεία
  • Πολιτισμός
    • Βιβλίο
    • Θέατρο
    • Μουσική
    • Cinema
  • Καιρός
  • Τεχνολογία
  • Auto
  • Moto
  • Viral
  • Ιστορία
    • Σαν σήμερα
  • Κατοικίδιο
  • Fashion & Design
  • Πρωτοσέλιδα
αναζήτηση άρθρου
Ακολουθήστε το Έθνος στα κοινωνικά δίκτυα
Subscribe to our YouTube ChannelFollow us on FaceBookFollow us on TwitterFollow us on Instagram
Κατέβαστε την εφαρμογή του Έθνους για κινητά
ΕΘΝΟΣ on AppStoreΕΘΝΟΣ on PlayStore
ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
ΠΡΟΣΩΠΙΚΑ ΔΕΔΟΜΕΝΑ
ΠΟΛΙΤΙΚΗ COOKIES
ΠΟΙΟΙ ΕΙΜΑΣΤΕ
youtubefacebooktwitterinstagram
Τελευταία Νέα
  • Πολιτική
  • Οικονομία
  • Ελλάδα
  • Κόσμος
  • Αθλητισμός
  • Ψυχαγωγία
  • Food & Drink
  • Travel
  • Viral
  • Videos
BREAKING NEWS:
Αναβάλλει το ταξίδι του στη Γαλλία ο βασιλιάς Κάρολος εν μέσω των ιστορικών διαδηλώσεωνΕκλογές Τουρκία: Σταθερά μπροστά ο Κιλιτσντάρογλου – Τι δείχνουν δύο νέες δημοσκοπήσειςΕπιμένει το ΠΑΣΟΚ για Λοβέρδο: «Οποιαδήποτε απόκλιση από την κοινή περπατησιά μας προκαλεί παραδοξότητα»Τραγικό δυστύχημα στο Ρέθυμνο: 53χρονος έπεσε από σκαλωσιά 2,5 μέτρων και σκοτώθηκε
Homepage |   Πολιτική   |   03.03.2019 11:34
Γιώργος Σκαφιδάς
Γιώργος Σκαφιδάς
Η φλέβα χρυσού 5 έως 8 τρισ. ποδών φυσικού αερίου θωρακίζει το ενεργειακό πρόγραµµα της Κύπρου και εξασφαλίζει την παρουσία και την… προστασία Αµερικανών και Γάλλων στα οικόπεδα της Μεσογείου.

Ο «Γλαύκος» αλλάζει τους όρους: Ενεργειακός άσος στο µανίκι Ελλάδας - Κύπρου

επόμενο άρθροnext-article
(Eurokinissi - φωτ. αρχείου)
(Eurokinissi - φωτ. αρχείου)

Το κοίτασµα των 5 έως 8 τρισ. ποδών φυσικού αερίου που ανακάλυψε η αµερικανική ExxonMobil στη θέση «Γλαύκος» του οικοπέδου 10 της κυπριακής Αποκλειστικής Οικονοµικής Ζώνης έρχεται να δηµιουργήσει νέα δεδοµένα στα νερά της Ανατολικής Μεσογείου, λειτουργώντας σταθεροποιητικά υπέρ των ελληνικών συµφερόντων.

 

Ελλάδα και Κύπρος βλέπουν, πλέον, τη θέση τους (ως αξιόπιστου εταίρου, ως πυλώνα σταθερότητας και ασφαλείας, ως ενεργειακού διαµετακοµιστικού κόµβου) να ενισχύεται… κατά µερικά τρισ. κυβικά πόδια φυσικού αερίου, µε τις «ευλογίες» και του διεθνούς παράγοντα, απέναντι σε µια Τουρκία που, ούσα αποµονωµένη, «ωρύεται» µέσα από γκρίζες προκλήσεις και επιδείξεις ισχύος (όπως είναι η στρατιωτική άσκηση «Γαλάζια Πατρίδα», που θα βρίσκεται σε εξέλιξη έως τις 8 Μαρτίου).

Μάικ Πομπέο
ΠΟΛΙΤΙΚΗ02.03.2019 13:01
Στην Κρήτη ο Πομπέο για να ρίχνει... ματιές στο τρυπάνι της Exxon Mobil
Στην Κρήτη ο Πομπέο για να ρίχνει... ματιές στο τρυπάνι της Exxon Mobil

Ο «Γλαύκος» είναι ένα κοίτασµα µεσαίου µεγέθους. ∆εν µπορεί να συγκριθεί µε το αιγυπτιακό Ζορ (των 30 τρισ. κυβικών ποδών) ή το ισραηλινό Λεβιάθαν (των 22 τρισ. ποδών). Είναι, όµως, ένα εµπορικά αξιοποιήσιµο κοίτασµα, που ξεπερνά σε ποσότητα οτιδήποτε άλλο έχει εντοπιστεί µέχρι σήµερα στην κυπριακή ΑΟΖ.

Υπό αυτήν την έννοια, ο «Γλαύκος» έρχεται ως «καλή βάση» να κρατήσει αµείωτο το ενδιαφέρον των ξένων εταιρειών, προετοιµάζοντας παράλληλα το (υπε)έδαφος για σειρά νέων γεωτρητικών ερευνών στην κυπριακή ΑΟΖ το διάστηµα 2019- 2020. Υπενθυµίζεται ότι ο πρώτος γύρος αδειοδοτήσεων για έρευνες υδρογονανθράκων στην Κύπρο ξεκίνησε το 2007, µε τα πρώτα θετικά αποτελέσµατα να έρχονται στο φως στα τέλη του 2011 µέσω του κοιτάσµατος «Αφροδίτη» στο οικόπεδο 12 (µέρος του οποίου, όµως, διεκδικούν οι Τούρκοι ως… τουρκοκυπριακό).

Ακόµη αναξιοποίητη, σχεδόν οκτώ χρόνια έπειτα από εκείνη την πρώτη προκαταρκτική ανακάλυψη, η «Αφροδίτη» έχει αποδειχθεί πια ότι είναι ένα κοίτασµα περίπου 4,5 τρισ. κυβικών ποδών που, εάν δεν αλλάξει κάτι στην πορεία, µάλλον θα αρχίσει µέσα στα επόµενα χρόνια (προς το 2022) να «στέλνει» φυσικό αέριο προς υγροποίηση στην Αίγυπτο. Κοίτασµα φυσικού αερίου έχει εντοπιστεί, ωστόσο, και στη θέση «Καλυψώ» του οικοπέδου 6 (µέρος του οποίου διεκδικεί η Τουρκία).

ΠΟΛΙΤΙΚΗ01.03.2019 08:56
Μιχάλης Ιγνατίου - Αμερικανοί σε Ερντογάν: Μακριά από την Exxon Mobil
Μιχάλης Ιγνατίου - Αμερικανοί σε Ερντογάν: Μακριά από την Exxon Mobil

Ο λόγος για ένα κοίτασµα το µέγεθος του οποίου ακόµη δεν έχει ανακοινωθεί επισήµως, αν και κάποιοι το υπολογίζουν στα 3 µε 4 τρισ. κυβικά πόδια. Ο «Γλαύκος» έρχεται, µέσα σε ένα τέτοιο περιβάλλον, να λειτουργήσει ενισχυτικά: «παγιώνοντας» το ενδιαφέρον Αµερικανών (ExxonMobil) και Γάλλων (Total) για τις εξελίξεις στην ΑΟΖ της Κυπριακής ∆ηµοκρατίας, το ενεργειακό πρόγραµµα της οποίας διασφαλίζεται πια ότι θα συνεχιστεί µε αµείωτη ένταση και ανανεωµένες προοπτικές.

Ως προοπτική επανέρχεται ενισχυµένο και το σενάριο περί δηµιουργίας τερµατικού σταθµού υγροποίησης φυσικού αερίου στην Κύπρο, αν και όλοι συµφωνούν ότι για να προχωρήσει ένα τέτοιο ενδεχόµενο θα πρέπει στην πορεία να ανακαλυφθούν και άλλα κοιτάσµατα. Οι Αµερικανοί µέσω της ExxonMobil και οι Γάλλοι µέσω της Total εργάζονται, πάντως, ήδη προς την κατεύθυνση της αναζήτησης νέων κοιτασµάτων, προετοιµάζοντας νέες γεωτρήσεις και έρευνες σε οικόπεδα της κυπριακής ΑΟΖ, άλλα από τα οποία έχουν ήδη αδειοδοτηθεί και άλλα που οδεύουν προς αδειοδότηση, όπως είναι το οικόπεδο 7 – το οποίο αναµένεται να περάσει στα χέρια των Total-ENI.

 

Η θέση της Κύπρου στη διεθνή σκηνή ενισχύεται. Μαζί της ενισχύεται και ο ρόλος των πολυµερών σχηµάτων συνεργασίας στα οποία συµπρωταγωνιστούν Ελλάδα και Κύπρος, µε τις ευλογίες των ΗΠΑ (που επανέρχονται δυναµικά στην Ανατολική Μεσόγειο) αλλά και της ΕΕ (που καλωσορίζει έργα όπως είναι ο προτεινόµενος υποθαλάσσιος αγωγός φυσικού αερίου EastMed, ο οποίος θα µεταφέρει φυσικό αέριο από την Ανατολική Μεσόγειο προς την Ευρώπη, µέσω Ισραήλ, Κύπρου, Ελλάδας και Ιταλίας).

Σε αυτό το πλαίσιο, ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Μάικ Ποµπέο, ενδέχεται να δώσει το «παρών» στην τριµερή Ελλάδας-Κύπρου-Ισραήλ που προγραµµατίζεται να πραγµατοποιηθεί το προσεχές διάστηµα, µάλλον στην Κρήτη, όπως έκανε γνωστό ο Αµερικανός πρέσβης στην Ελλάδα, Τζέφρι Πάιατ, κατά τη διάρκεια οµιλίας του την Παρασκευή στο Οικονοµικό Φόρουµ των ∆ελφών. Και µόνο ως κίνηση συµβολισµού, η συµµετοχή του Ποµπέο θα λειτουργούσε ως αδιαφιλονίκητη ψήφος εµπιστοσύνης σε Ελλάδα και Κύπρο. 

Η Τουρκία παραµονεύει στη γωνία (της αποµόνωσης στην οποία έχει βρεθεί µε δική της ευθύνη), προετοιµάζοντας σειρά νέων προκλήσεων. Η Αγκυρα έχει διαµηνύσει ότι θα στείλει το προσεχές διάστηµα για έρευνες εντός της κυπριακής ΑΟΖ τα δύο δικά της πλωτά γεωτρύπανα: τον «Πορθητή» και το «Deep Sea Metro I» (που επί του παρόντος «ανακαινίζεται»).

Εντός της κυπριακής ΑΟΖ αλωνίζει άλλωστε -κατά πάγια πρακτική- και το τουρκικό σεισµογραφικό «Μπαρµπαρός», ενώ ως ενισχυτικές των τουρκικών διεκδικήσεων στην Κύπρο θα µπορούσαν να λειτουργήσουν και επαπειλούµενες νέες τουρκικές προκλήσεις σε Καστελόριζο (αµφισβητώντας την ύπαρξη θαλασσίων συνόρων Ελλάδας-Κύπρου) και Αιγαίο. Μένει να φανεί ως πού θα φτάσουν οι Τούρκοι.

Υπενθυµίζεται πάντως ότι εκείνοι διεκδικούν όχι το οικόπεδο 10, στο οποίο δραστηριοποιείται η ExxonMobil, αλλά τα οικόπεδα 6 και 7, στα οποία δρουν οι Total-ENI. Το ενδεχόµενο να παρενοχλήσουν τους Αµερικανούς ή τους Γάλλους, όπως είχαν κάνει πέρυσι µε την ιταλική ENI στο οικόπεδο 3, θεωρείται σχεδόν απίθανο, ενώ αποτρεπτικά, ως δικλίδα ελέγχου των εντάσεων, φαίνεται να λειτουργεί και η παρουσία του Ευάγγελου Αποστολάκη στη θέση του υπουργού Εθνικής Άµυνας.

επόμενο άρθροRead next Article
#TAGS
  • Κύπρος
  • κυπριακή ΑΟΖ
  • Ελλάδα
  • Γλαύκος
Ανακάλυψε την φθηνότερη ασφάλεια για το αυτοκινητό σου εύκολα και γρήγορα!Gowise.gr. Κάνε σύγκριση σε 27 ασφαλιστικές εταιρίες
Ethnos on Google News
Ακολούθησε το Έθνος στο Google News!
Live όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό, με την υπογραφή του www.ethnos.grRegister on Ethnos at Google News
ΤΟ ΔΙΚΤΥΟ ΜΑΣ
ΗΜΕΡΗΣΙΑ| 24.03.2023 07:32
Ρεύμα: Στα 15 ευρώ ανά μεγαβατώρα η επιδότηση τον Απρίλιο
ΗΜΕΡΗΣΙΑ| 24.03.2023 03:30
Συντάξεις: Μπαράζ πληρωμών και «μπόνους» την επόμενη εβδομάδα - Ποιοι πάνε ταμείο
MENSHOUSE
Γνήσιος, αυθεντικός, μάγκας: Ο Έλληνας ηθοποιός που έπαιξε σε 27 ξένες ταινίες έσβησε ενώ έβλεπε μπάλα
MENSHOUSE
2,5 ώρες με αμάξι, 25°C: Στον πιο δημοφιλή και οικονομικό προορισμό για την 25η Μαρτίου κάνουν ήδη μπάνιο

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

01
24-03-2023 15:14
Μητσοτάκης μετά τη Σύνοδο Κορυφής: Μπορούμε να πετύχουμε την επενδυτική βαθμίδα μέσα στο 2023 - Δεν υπάρχει θέμα ιδιωτικοποίησης του νερού
02
24.03.2023 13:00
Επιμένει το ΠΑΣΟΚ για Λοβέρδο: «Οποιαδήποτε απόκλιση από την κοινή περπατησιά μας προκαλεί παραδοξότητα»
03
23.03.2023 07:11
Γιατί «κλείδωσαν» οι εκλογές τον Μάιο: Νέες … φωτιές στις σχέσεις ΝΔ και ΠΑΣΟΚ
04
22.03.2023 22:17
Η απάντηση της Σακελλαροπούλου στο αίτημα του ΜέΡΑ25 για αναπομπή του νόμου για το νερό
05
23.03.2023 20:05
Επίθεση Λοβέρδου σε Μητσοτάκη μετά τις διαρροές του ΠΑΣΟΚ: «Έχετε αποτύχει»

POPULAR VIDEOS

Μεσημεριανό δελτίο 24/03/2023
Μεσημεριανό... | 24.03.2023 14:09
Μεσημεριανό δελτίο 24/03/2023
Πανικός στις αγορές μετά την κατακόρυφη πτώση της μετοχής της Deutsche Bank
ΑΠΟΣΠΑΣΜΑΤΑ... | 24.03.2023 13:19
Πανικός στις αγορές μετά την κατακόρυφη πτώση της μετοχής της Deutsche Bank
Τέμπη: Σε έναν κυκεώνα ψυχολογικών αδιεξόδων οι συγγενείς των θυμάτων
Ώρα Ελλάδος... | 23.03.2023 09:06
Τέμπη: Σε έναν κυκεώνα ψυχολογικών αδιεξόδων οι συγγενείς των θυμάτων
Η κάμερα του OPEN στη Σιβηρία και στον ποταμό Λένα
Ώρα Ελλάδος... | 24.03.2023 09:21
Η κάμερα του OPEN στη Σιβηρία και στον ποταμό Λένα
Ώρα Ελλάδος, 24/03/2023
Ώρα Ελλάδος... | 24.03.2023 09:56
Ώρα Ελλάδος, 24/03/2023