• Πολιτική
  • Οικονομία
    • Market
  • Ελλάδα
  • Κόσμος
  • Αθλητισμός
  • Απόψεις
  • Videos
  • Ψυχαγωγία
    • Τηλεόραση
  • Food & Drink
    • Συνταγές
  • Travel
  • Υγεία
  • Παιδεία
  • Πολιτισμός
    • Βιβλίο
    • Θέατρο
    • Μουσική
    • Cinema
  • Καιρός
  • Τεχνολογία
  • Auto
  • Moto
  • Viral
  • Ιστορία
    • Σαν σήμερα
  • Κατοικίδιο
  • Fashion & Design
  • Πρωτοσέλιδα
αναζήτηση άρθρου
Ακολουθήστε το Έθνος στα κοινωνικά δίκτυα
Subscribe to our YouTube Channel Follow us on FaceBook Follow us on Instagram
Κατέβαστε την εφαρμογή του Έθνους για κινητά
ΕΘΝΟΣ on AppStore ΕΘΝΟΣ on PlayStore
ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
ΠΡΟΣΩΠΙΚΑ ΔΕΔΟΜΕΝΑ
ΠΟΛΙΤΙΚΗ COOKIES
ΠΟΙΟΙ ΕΙΜΑΣΤΕ
ΑΡΘΟΓΡΑΦΟΙ
  • Πολιτική
  • Οικονομία
  • Ελλάδα
  • Κόσμος
  • Αθλητισμός
  • Ψυχαγωγία
  • Food & Drink
  • Travel
  • Viral
BREAKING NEWS:
«Άκυρο» το τουρκολιβυκό μνημόνιο λέει ο πρόεδρος της λιβυκής Βουλής και ανοίγει «παράθυρο» για διάλογο με την ΕλλάδαΈρχεται ισχυρό κύμα κακοκαιρίας: Χριστούγεννα και Πρωτοχρονιά σε συνθήκες παγετού - Η πρόγνωση ΜαρουσάκηΑπό νωρίς το πρωί η ταλαιπωρία στο μετρό: Εκτός λειτουργίας η γραμμή 3, από Χολαργό μέχρι ΑεροδρόμιοΚύκλωμα κοκαΐνης: Ενώπιον εισαγγελέα 10 μέλη της οργάνωσης - Ποιος είναι ο «Έλληνας Εσκομπάρ»
Πρωινή ενημέρωση: ➔ Δείτε τα πρωτοσέλιδα των εφημερίδων | ➔ Μάθετε περισσότερα για τον καιρό σήμερα | ➔ Εορτολόγιο: Ποιοι γιορτάζουν σήμερα
Homepage ┋   Πολιτική   ┋   04.04.2023 13:48
Newsroom
Newsroom
Ενότητες στο άρθρο: 📌 Σημεία από την ομιλία του πρωθυπουργού📌 Πρωτογενές μηδενικό έλλειμμα το 2022 ανακοίνωσε ο Σταϊκούρας📌 Συνάντηση Μητσοτάκη με τον πρόεδρο του Eurogroup: «Συγχαρητήρια για την οικονομία και την στήριξη της κοινωνική συνοχής»

Μητσοτάκης: Αυξάνονται κατά 8% τα αναπηρικά επιδόματα του ΟΠΕΚΑ - Ενισχύονται 200.00 πολίτες

🕛 χρόνος ανάγνωσης: 6 λεπτά   ┋

επόμενο άρθρο  
Eurokinissi
Eurokinissi

Την αύξηση κατά 8% στα αναπηρικά επιδόματα του ΟΠΕΚΑ, ανακοίνωσε Κυριάκος Μητσοτάκης. «Ενισχύονται 200.000 συμπολίτες μας με το μέρισμα που μας επιτρέπει η καλή πορεία της οικονομίας μας», τόνισε ο πρωθυπουργός, ο οποίος μίλησε στο πλαίσιο της εκδήλωσης του υπουργείου Οικονομικών με θέμα: «Ανθεκτικότητα – Πρόοδος – Προοπτική».

Ο πρωθυπουργός πραγματοποίησε αναδρομή στα όσα πέτυχε η κυβέρνηση την τελευταία τετραετία κάνοντας ιδιαίτερη αναφορά στο κομμάτι των επενδύσεων. «Η χώρα μέσα στα τέσσερα χρόνια η εθνική οικονομία αναβαθμίστηκε 12 φορές και βρίσκεται πλέον ένα βήμα μακριά από την επενδυτική βαθμίδα», σημείωσε και πρόσθεσε πως με μία ισχυρή εντολή στις επόμενες εκλογές η χώρα θα ανακτήσει την επενδυτική βαθμίδα, εντός του 2023.

Όσον αφορά το πρωτογενές έλλειμμα, υπογράμμισε πως θα είναι πολύ χαμηλότερο του αναμενομένου, αν και απέφυγε να πει την λέξη «μηδενικό», όπως έκανε από την πλευρά του ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας. «Το 2023 η χώρα θα παράξει πρωτογενές πλεόνασμα, το οποίο θα προέρχεται από την ανάπτυξη και όχι από την υπερφορολόγηση», σημείωσε.

Σημεία από την ομιλία του πρωθυπουργού

  • οι ευάλωτοι πολίτες είδαν το κράτος δίπλα του σε όλες τις δυσκολίες.
  • οι συνταξιούχοι είδαν μόνιμες αυξήσεις κατά 8% για πρώτη φορά μετά από 12 χρόνια.
  • οι εργαζόμενοι είδαν τον κατώτατο μισθό να αυξάνεται τρεις φορές και να φτάνει τα 780 ευρώ.
  • έχουμε εκτοξεύσει τις εξαγωγές και τις επενδύσεις. Το κλείσιμο του 2022 μας βρίσκει με τη δεύτερη ισχυρότερη ανάπτυξη στην Ευρωζώνη.
  • η χώρα μέσα στα τέσσερα χρόνια η εθνική οικονομία αναβαθμίστηκε 12 φορές και βρίσκεται πλέον ένα βήμα μακριά από την επενδυτική βαθμίδα και εφόσον από τις εκλογές προκύψει ισχυρή και σταθερή κυβέρνηση, η Ελλάδα θα ανακτήσει εντός του 2023 την επενδυτική βαθμίδα.
  • Είμαστε πρωτοπόροι στην πράσινη μετάβαση με τις μισές ανάγκες μας σε ηλεκτρική ανάπτυξη να καλύπτονται από ανανεώσιμες πηγές.
  • Η ψηφιακή πραγματικότητα υπάρχει πλέον με το gov.gr.
  • Είχαμε δεσμευθεί ότι θα μειώσουμε τους φόρους και το κάναμε, μειώνοντας περισσότερους από 50 φόρους. Χρησιμοποιήσαμε την μειωμένη φορολογία και ως κίνητρο για επενδύσεις.
  • Τελικά, το πρωτογενές έλλειμμα του 2022 (θα είμαι λίγο πιο συντηρητικός στις εκτιμήσεις μου μέχρι να δούμε τα επίσημα στοιχεία), θα είναι σίγουρα πολύ χαμηλότερο του αναμενομένου. Το 2023 η χώρα θα παράξει πρωτογενές πλεόνασμα, το οποίο θα προέρχεται από την ανάπτυξη και όχι από την υπερφορολόγηση.
  • Τα κόκκινα δάνεια από το 45% στους ισολογισμούς των τραπεζών έχουν πέσει πλέον σε μονοψήφιο ποσοστό.

Πρωτογενές μηδενικό έλλειμμα το 2022 ανακοίνωσε ο Σταϊκούρας

Παράλληλα, μιλώντας στην ίδια εκδήλωση, ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας ανακοίνωσε πρωτογενές μηδενικό έλλειμμα το 2022.

«Η ελληνική οικονομία έχει γυρίσει σελίδα», τόνισε, αποκαλύπτοντας πως η Ελλάδα μηδένισε το έλλειμμά της το 2022 και επιστρέφει σε πρωτογενή πλεονάσματα.

«Η Ελλάδα δεν ήταν μόνη σε αυτό. Ήταν μαζί ο φίλος μου, ο Πασκάλ. Προσωπικά σε ευχαριστώ», σημείωσε ο υπουργός.

«Εργαστήκαμε σκληρά, κάτι που μας ενισχύει την άποψη ότι μπορούμε να τα καταφέρουμε. Ξέρουμε πού πάμε και πώς να πάμε. Δεν κλείνουμε τα μάτια στα κακώς κείμενα, ούτε κρύβουμε τα προβλήματα κάτω από το χαλί», είπε ακόμη ο κ. Σταϊκούρας και τόνισε πως: «Χρειαζόμαστε ένα κράτος που θα τονώνει τη βιώσιμη ανάπτυξης της χώρας μας».

Σημειώνεται πως στην εισηγητική έκθεση του προϋπολογισμού, το ΥΠΟΙΚ είχε ενσωματώσει προβλέψεις για 1,6% έλλειμμα το 2022.

Από την πλευρά του ο αν. υπουργός Οικονομικών, Θεόδωρος Σκυλακάκης τόνισε πως η ανάπτυξη του 2023 θα είναι κατά τουλάχιστον 1% πάνω από τις προβλέψεις της εισηγητικής έκθεσης του προϋπολογισμού, που έκανε λόγο για 1,8%. 

Και ο Πρόεδρος του Eurogroup, Πασκάλ Ντόναχιου εξέφρασε τη βεβαιότητα πως η Ελλάδα θα πάρει την επενδυτική βαθμίδα φέτος, μιλώντας στην εκδήλωση.

Συνάντηση Μητσοτάκη με τον πρόεδρο του Eurogroup: «Συγχαρητήρια για την οικονομία και την στήριξη της κοινωνική συνοχής»

Ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης συναντήθηκε το πρωί στο Μέγαρο Μαξίμου με τον Πρόεδρο του Eurogroup και Υπουργό Οικονομικών της Ιρλανδίας, Paschal Donohoe, οποίος επισκέπτεται τη χώρα μας για να συμμετάσχει στο συνέδριο για την ελληνική οικονομία με τίτλο «Ανθεκτικότητα, Πρόοδος, Προοπτική» που διοργανώνεται από τον Υπουργό Οικονομικών, Χρήστο Σταϊκούρα.

Ο κ. Donohoe έδωσε συγχαρητήρια στην Ελλάδα για την εποικοδομητική συμμετοχή της χώρας μας στο Eurogroup με επικεφαλής τον Υπουργό Οικονομικών Χρήστο Σταϊκούρα και τις επιδόσεις της ελληνικής οικονομίας τα τελευταία χρόνια με παράλληλη στήριξη της κοινωνικής συνοχής.

«Σας ευχαριστώ πολύ που βρήκατε τον χρόνο να έρθετε να μιλήσουμε για ό,τι έχουμε πετύχει μαζί τα τελευταία χρόνια», σημείωσε ο Πρωθυπουργός κατά την έναρξη της συνάντησης.

«Είναι μεγάλη τιμή που βρίσκομαι εδώ και ανυπομονώ πραγματικά για το συνέδριο αργότερα, ώστε να υπογραμμίσω την τεράστια πρόοδο που έχει συντελεστεί», τόνισε ο Πρόεδρος του Eurogroup.

«Είναι μια σπουδαία ευκαιρία να συνοψίσουμε όλα όσα έχουμε πετύχει και να εντοπίσουμε επίσης τις προκλήσεις για την επόμενη περίοδο, γιατί φυσικά η δουλειά μας δεν σταματάει ποτέ», επεσήμανε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Κατά τη συνάντηση συζητήθηκαν οι σταθερές οικονομικές επιδόσεις της χώρας μας με υψηλούς ρυθμούς ανάπτυξης και χαμηλό πληθωρισμό, και αντηλλάγησαν απόψεις για την οικονομική κατάσταση στην ευρωζώνη και τις προοπτικές της στη σκιά των κρίσεων που δημιούργησαν η πανδημία και ο πόλεμος στην Ουκρανία.

Ο Πρωθυπουργός υπογράμμισε στον κ. Donohoe ότι η σταθερή άσκηση βιώσιμων δημοσιονομικών πολιτικών από τα κράτη-μέλη της ΕΕ θα πρέπει να συνδυαστεί με ένα ανανεωμένο πλαίσιο οικονομικής διακυβέρνησης στο ενωσιακό επίπεδο. Η Ελλάδα συμμετέχει ενεργά στις σχετικές διαβουλεύσεις και επιθυμεί την επίτευξη συμφωνίας εντός του 2023.

Συζητήθηκε ακόμα η τρέχουσα χρηματοπιστωτική αστάθεια στο διεθνές σύστημα και ο βαθμός στον οποίο επηρεάζεται το ευρωπαϊκό χρηματοπιστωτικό σύστημα. Τέλος, υπήρξε κοινή αντίληψη ότι η πρόοδος των εργασιών για την ολοκλήρωση της Τραπεζικής Ένωσης και την εμβάθυνση της Ένωσης Κεφαλαιαγορών συνιστούν επιτακτική ανάγκη για την επίτευξη των στόχων της ΕΕ όσον αφορά την ανταγωνιστικότητά της διεθνώς, την ανοικτή στρατηγική αυτονομία της, καθώς και τη διττή μετάβαση, πράσινη και ψηφιακή.

ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

  • Νυχτερινές διαβουλεύσεις με δικηγόρους για τον Τραμπ λίγο πριν την ιστορική απαγγελία κατηγοριών - Μιλάει για «κυνήγι μαγισσών»
  • Πληθαίνουν οι καταγγελίες για το Αρσάκειο: «Μαθητής κυκλοφορεί με μαχαίρι» - Οι δάσκαλοι τη μέρα του συμβάντος «μίλησαν για παιχνίδι»
  • Κόμμα Κασιδιάρη: Κρίσιμο μέγεθος, η συμμετοχή του, ή όχι στις εκλογές
  • Ρωσία: Βίντεο - ντοκουμέντο από την στιγμή της έκρηξης του αγαλματιδίου στα χέρια του Βλάντλεν Τατάρσκι
  • Στεγαστικά δάνεια: Στους 70.000 οι δικαιούχοι της επιδότησης επιτοκίου - Ποιοι θα ξανακάνουν αίτηση
Διαβάστε ακόμη

Ο βουλευτής με το χωράφι που έγινε βοσκοτόπι, ο Πιερρακάκης ως πρωθυπουργός κυβέρνησης συνεργασίας και τα μπλεξίματα του ΠΑΣΟΚ στην Πάτρα λόγω Τσίπρα

Τι θα πει στη Βουλή ο Μητσοτάκης για αγροτικό, στεγαστικό και πακέτο μέτρων του 2026; Τα πολιτικά μηνύματα που θα εκπέμψει

«Πιο κοντά από ποτέ» σε συμφωνία για τον πόλεμο στην Ουκρανία: Το πόκερ με τις εγγυήσεις

Απεργία 16 Δεκεμβρίου: Ποιοι συμμετέχουν στις κινητοποιήσεις - Τι ισχύει με μέσα μαζικής μεταφοράς και σχολεία

επόμενο άρθρο  
#TAGS
  • επιδόματα
  • υπουργείο Οικονομικών
  • ειδήσεις τώρα
  • αναπηρικά επιδόματα
  • Κυριάκος Μητσοτάκης
Ακολούθησε το Έθνος στο Google News!
Live όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό, με την υπογραφή του www.ethnos.gr