Ελληνοτουρκικά: «Κλείδωσε» η κρίσιμη συνάντηση Μητσοτάκη - Ερντογάν στη Νέα Υόρκη - Στις 5 Σεπτεμβρίου το πρώτο crash test
🕛 χρόνος ανάγνωσης: 3 λεπτά ┋
Ανακοινώθηκε και επίσημα πως ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης θα συναντηθεί με τον Τούρκο πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στο περιθώριο της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ στη Νέα Υόρκη, που διεξαχθεί στα μέσα Σεπτεμβρίου. Την είδηση επιβεβαίωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Παύλος Μαρινάκης ενώ ανέφερε και πως στο τέλος του 2023 θα διοργανωθεί Ανώτατο Συμβούλιο Συνεργασίας Ελλάδας και Τουρκίας, στη Θεσσαλονίκη.
Ο κ. Μαρινάκης είπε επίσης πως «είναι ιδιαίτερα σημαντικό ότι οι πρωτοβουλίες αυτές λαμβάνονται σε μία στιγμή που η χώρα ενισχύεται οικονομικά και γεωπολιτικά. Πρόσφατα έγινε η επίσκεψη των ηγετών των Βαλκανίων, όπου υπογράφηκε μαζί με την ηγεσία της ΕΕ και υπό τον Έλληνα πρωθυπουργό, το σημαντικό σύμφωνο στην Αθήνα. Λίγες ημέρες μετά, ήρθε στη χώρα μας ο Ινδός πρωθυπουργός, μια χώρα που έχει την 5η οικονομία στον κόσμο. Όλα αυτά είναι σημαντικά, ο πρωθυπουργός και η κυβέρνηση κινούνται στην κατεύθυνση της ανάπτυξης, οχύρωσης και ενίσχυσης της χώρας μας στο εξωτερικό».
Συνάντηση Γεραπετρίτη – Φιντάν στην Άγκυρα
Σημειώνεται πως η συνάντηση του υπουργού Εξωτερικών Γιώργου Γεραπετρίτη με τον Τούρκο ομόλογό του, Χακάν Φιντάν στην Άγκυρα θα είναι το πρώτο crash test στην προσπάθεια για βελτίωση των ελληνοτουρκικών σχέσεων ενώ οι δύο υπουργοί θα καθορίσουν και τις λεπτομέρειες της συνάντηση του πρωθυπουργού με τον πρόεδρο της Τουρκίας.
Όπως αναφέρει το OPEN, και η Γεωργία Γεραντζιώτη η ατζέντα στη συνάντηση των υπουργών δεν έχει στενό πλαίσιο και η κάθε πλευρά θα θέσει τα θέματα που επιθυμεί ώστε τελικά να υπάρξει συμφωνία για τα ζητήματα που θα μπουν στο τραπέζι σε δεύτερο χρόνο.
Όπως άλλωστε τόνισε στο OPEN ο διεθνολόγος και βουλευτής της ΝΔ Τάσος Χατζηβασιλείου, «το πρώτο CRASH TEST των δύο υπουργών θα είναι η επιτυχημένη διοργάνωση του Ανωτάτου Συμβουλίου Συνεργασίας, το προσεχές φθινόπωρο στην Ελλάδα. Για εμάς η Τουρκία καλείται να επιδείξει συνέπεια και συνέχεια για να μπορέσουμε να κουβεντιάσουμε τη μόνη μας διαφορά στο άμεσο μέλλον. Τον καθορισμό δηλαδή υφαλοκρηπίδας και ΑΟΖ».
Σε αυτή τη φάση στόχος είναι να διαμορφωθεί το κατάλληλο περιβάλλον χαμηλών τόνων και αμοιβαίας εμπιστοσύνης, ώστε να βρεθούν λύσεις για κάποιες έστω από τις ελληνοτουρκικές διαφορές, καθώς ούτε η Αθήνα υποχωρεί από τις κόκκινες γραμμές της ούτε η Άγκυρα από τις πάγιες θέσεις της.
Άλλωστε ο κ. Γεραπετρίτης είχε δηλώσει πως: «Ελλάδα και Τουρκία έχουν μία θεμελιώδη διαφορά, που είναι και η μόνη διαφορά, η οποία μπορεί να αχθεί ενώπιον διεθνούς δικαιοδοσίας. Και αυτή είναι η οριοθέτηση των θαλασσίων ζωνών και δη, της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης και της υφαλοκρηπίδας. Για να συμβεί αυτό, δεδομένου και του γεγονότος ότι η Τουρκία δεν έχει προσυπογράψει τη Σύμβαση του ΟΗΕ για το Δίκαιο της Θάλασσας και δεν αποδέχεται τη δικαιοδοσία του Διεθνούς Δικαστηρίου της Χάγης, θα πρέπει να υπάρξει ένα συνυποσχετικό, το οποίο θα καθορίζει το εύρος της διαφορά».
Δίαυλος επικοινωνίας μεταξύ Δένδια - Γκιουλέρ
Παράλληλα υπάρχει ανοιχτός δίαυλος επικοινωνίας μεταξύ των υπουργών Άμυνας Νίκου Δένδια και Γιασάρ Γκιουλέρ, με στόχο την οικοδόμηση μέτρων οικοδόμησης εμπιστοσύνης και την διατήρηση των ήρεμων νερών στο Αιγαίο, ενώ αναμένεται να συναντηθούν μέσα στο φθινόπωρο στην Τουρκία για διμερείς επαφές.
Μήνυμα ότι η Ελλάδα δεν συζητά θέματα κυριαρχίας έστειλε ο υφυπουργός Άμυνας Νίκος Χαρδαλιάς από τις Οινούσσες, όπου επισκέφθηκε επιτηρητικά φυλάκια και μίλησε με στελέχη και στρατευμένους που υπηρετούν στο ακριτικό νησί.
Ετοίμαζαν εκρηκτικό μηχανισμό πριν την έκρηξη που διέλυσε το διαμέρισμα στους Αμπελόκηπους; Στο μικροσκόπιο και δεύτερη γυναίκα
Axios: Το Ιράν σχεδιάζει να επιτεθεί στο Ισραήλ ως αντίποινα για το χτύπημα στην Τεχεράνη
Μενίδι: «Δεν ήθελα να της κάνω κακό» - Τι λέει ο 18χρονος που έσπρωξε την 72χρονη μπροστά στο ΑΤΜ
Οι R.E.M. κυκλοφόρησαν νέο βίντεο για τις αμερικανικές εκλογές και στηρίζουν την Κάμαλα Χάρις
Live όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό, με την υπογραφή του www.ethnos.gr