• Πολιτική
  • Οικονομία
    • Market
  • Ελλάδα
  • Κόσμος
  • Αθλητισμός
  • Απόψεις
  • Videos
  • Ψυχαγωγία
    • Τηλεόραση
  • Food & Drink
    • Συνταγές
  • Travel
  • Υγεία
  • Παιδεία
  • Πολιτισμός
    • Βιβλίο
    • Θέατρο
    • Μουσική
    • Cinema
  • Καιρός
  • Τεχνολογία
  • Auto
  • Moto
  • Viral
  • Ιστορία
    • Σαν σήμερα
  • Κατοικίδιο
  • Fashion & Design
  • Πρωτοσέλιδα
αναζήτηση άρθρου
Ακολουθήστε το Έθνος στα κοινωνικά δίκτυα
Subscribe to our YouTube ChannelFollow us on FaceBookFollow us on Instagram
Κατέβαστε την εφαρμογή του Έθνους για κινητά
ΕΘΝΟΣ on AppStoreΕΘΝΟΣ on PlayStore
ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
ΠΡΟΣΩΠΙΚΑ ΔΕΔΟΜΕΝΑ
ΠΟΛΙΤΙΚΗ COOKIES
ΠΟΙΟΙ ΕΙΜΑΣΤΕ
ΑΡΘΟΓΡΑΦΟΙ
  • Πολιτική
  • Οικονομία
  • Ελλάδα
  • Κόσμος
  • Αθλητισμός
  • Ψυχαγωγία
  • Food & Drink
  • Travel
  • Viral
BREAKING NEWS:
Κακοκαιρία Byron: Βροχές και καταιγίδες και σήμερα - Κεντρική Μακεδονία και Δωδεκάνησα στο επίκεντροΏρα αποφάσεων για το έργο «φάντασμα» Πύργος-Καλό Νερό-Τσακώνα - «Αγκάθι» η χρηματοδότησηΑυτά είναι τα ακριβά φάρμακα που θα διατίθενται και σε ιδιωτικά φαρμακεία από τον ΙανουάριοΚλιμακώνουν τις κινητοποιήσεις οι αγρότες με 6.000 τρακτέρ στους δρόμους - Πώς απαντά η κυβέρνηση
Πρωινή ενημέρωση: ➔ Δείτε τα πρωτοσέλιδα των εφημερίδων | ➔ Μάθετε περισσότερα για τον καιρό σήμερα | ➔ Εορτολόγιο: Ποιοι γιορτάζουν σήμερα
Homepage ┋   Πολιτική   ┋   20.10.2023 07:11
Κατερίνα Κοκκαλιάρη
Κατερίνα Κοκκαλιάρη

Πολιτικό ρεπορτάζ

Ενότητες στο άρθρο: 📌 Οι κινήσεις στη διπλωματική σκακιέρα.

Κινήσεις εντός και εκτός συνόρων της κυβέρνησης: Οι… μάχες στο εσωτερικό και οι διπλωματικές πρωτοβουλίες με το βλέμμα στραμμένο στη Μέση Ανατολή

🕛 χρόνος ανάγνωσης: 4 λεπτά   ┋   🗣️ Ανοικτό για σχολιασμό

επόμενο άρθρο
Κυριάκος Μητσοτάκης (AP Photo/Petros Giannakouris)
Κυριάκος Μητσοτάκης (AP Photo/Petros Giannakouris)

Αντιμέτωπη με πολλαπλές προκλήσεις είναι η κυβέρνηση, που καλείται να βρει λύσεις σε δυσεπίλυτες εξισώσεις και να προχωρήσει στην υλοποίηση των προεκλογικών δεσμεύσεων της. Εντός συνόρων έμφαση δίνεται στην επιτάχυνση μιας σειράς μεταρρυθμίσεων ενώ …μηνύματα έχουν σταλεί και προς υπουργούς καθώς αυτό που επισημαίνεται είναι πως αλαζονικές συμπεριφορές δεν θα γίνουν ανεκτές.

Στο Μαξίμου θέλουν να τρέξουν μια σειρά κρίσιμων νομοσχεδίων (για παράδειγμα των υπουργείων Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών και Εργασίας) και αυτό που επισημαίνεται είναι πως υπάρχουν τα δημοσιονομικά περιθώρια για την περαιτέρω στήριξη των νοικοκυριών εφόσον αυτό κριθεί αναγκαίο. Την ίδια στιγμή το βάρος πέφτει σε θέματα καθημερινότητας, ενώ σημειώνεται πως στις πρόσφατες εθνικές εκλογές οι πολίτες έδωσαν καθαρή εντολή για μεταρρυθμίσεις.

Ωστόσο, στο γαλάζιο στρατόπεδο αναγνωρίζουν πως το αποτέλεσμα του δεύτερου γύρου των αυτοδιοικητικών εκλογών δεν ήταν το αναμενόμενο και στόχος τώρα είναι η κυβέρνηση να πατήσει …γκάζι σε μια σειρά θεμάτων. Έτσι το σήμα που έχει σταλεί στους υπουργούς είναι να σηκώσουν μανίκια και να τρέξουν μια σειρά κρίσιμων ρυθμίσεων, αφήνοντας στην άκρη αλαζονικές συμπεριφορές.

Έμφαση θα δοθεί και σε στοχευμένες κινήσεις σε επίπεδο περιφερειών, καθώς αναγνωρίζεται πως οι πολίτες αναμένουν λύσεις σε τοπικά προβλήματα που δυσκολεύουν την καθημερινότητα τους. Ο πρωθυπουργός ξεκίνησε τον κύκλο συναντήσεων τους με τους νεοεκλεγέντες περιφερειάρχες από τον Δημήτρη Κουρέτα καθώς η Θεσσαλία αντιμετωπίζει και τα περισσότερα προβλήματα μετά τις καταστροφικές πλημμύρες το Σεπτέμβριο. Παράλληλα βέβαια με την κίνηση αυτή εξέπεμψε και πολιτικά μηνύματα καθώς ο Δ. Κουρέτας είχε στις αυτοδιοικητικές εκλογές τη στήριξη ΠΑΣΟΚ και ΣΥΡΙΖΑ και στόχος είναι να σταλεί σήμα πως δεν γίνονται … διακρίσεις ανάλογα με το αν οι υποψήφιοι είχαν ή όχι γαλάζιο χρίσμα.

Σήμερα ο πρωθυπουργός θα επισκεφτεί την Ηγουμενίτσα και τα Ιωάννινα και θα προεδρεύσει σε σύσκεψη εργασίας στην έδρα της Περιφέρειας Ηπείρου. Το πρωί θα παραστεί στην τελετή υπογραφής της σύμβασης για την πώληση του πλειοψηφικού ποσοστού των μετοχών του Οργανισμού Λιμένος Ηγουμενίτσας ΑΕ, η οποία θα πραγματοποιηθεί στα γραφεία του Οργανισμού.

Οι κινήσεις στη διπλωματική σκακιέρα.

Το ρόλο της Ελλάδας ως παράγοντα σταθερότητας στην περιοχή υπογραμμίζει η κυβέρνηση, έχοντας παράλληλα το βλέμμα στραμμένο στην κρίση τη Μέση Ανατολή. Σε εξέλιξη είναι μια σειρά πρωτοβουλιών στη διπλωματική σκηνή και αύριο ο πρωθυπουργός θα βρεθεί στο Κάιρο σε πολυμερή Διάσκεψη και θα μεταφέρει τις απόψεις της Ελλάδας.

Παράλληλα βέβαια στην κυβέρνηση τηρούν στάση αναμονής για να δουν πως θα εξελιχθεί η κατάσταση στο μεταναστευτικό (κυρίως σε περίπτωση που υπάρξει περαιτέρω επιδείνωση της κατάστασης στη Μέση Ανατολή) και στην οικονομία (ανάλογα με το τι θα γίνει με την τιμή του πετρελαίου) αλλά και πως θα πορευθεί ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Ερωτηθείς για τη στάση της Τουρκίας ο πρωθυπουργός σε πρόσφατη συνέντευξη του επεσήμανε ότι - σε αντίθεση με την Ελλάδα που η στάση της είναι ισορροπημένη - «η στάση της Τουρκίας δεν είναι ισορροπημένη και η μη ανοιχτή καταδίκη της Χαμάς ως τρομοκρατικής οργάνωσης είναι πολύ προβληματική». Πάντως, ο πολιτικός διάλογος ανάμενα σε Ελλάδα και Τουρκία ξεκίνησε σε καλό κλίμα με τα δύσκολα βέβαια θέματα να πηγαίνουν για αργότερα και μπροστά να μπαίνει μια θετική ατζέντα (με τα πιο «εύκολα» θέματα όπως οι σχέσεις στο εμπόριο, στην οικονομία κ.α.).

Να σημειωθεί πως με βάση τον οδικό χάρτη που έχει συμφωνηθεί τον Δεκέμβριο θα φιλοξενηθεί στη Θεσσαλονίκη το Ανώτατο Συμβούλιο Συνεργασίας και σύμφωνα με πληροφορίες μπορεί μέχρι τότε να υπάρξει σαφής πρόοδος σε συγκεκριμένα θέματα της θετικής ατζέντας ώστε να υπογραφούν οι πρώτες συμφωνίες. Μάλιστα η Αθήνα εστιάζει στο να υπογραφεί τότε και η συμφωνία για το μεταναστευτικό ενώ φαίνεται πως οι ροές καταγράφουν μια μείωση τις τελευταίες εβδομάδες μετά από αρκετούς μήνες που ήταν αυξημένες.

Τα σχολιά σας δημοσιεύονται άμεσα με δική σας ευθύνη. Το ΕΘΝΟΣ θα παρεμβαίνει και τα προσβλητικά σχόλια θα διαγράφονται
καταχώρηση
Διαβάστε ακόμη

Τσίπρας: Σχέδιο «αυτοοργάνωσης» και βολές στους πρώην υπουργούς του - Τα κρίσιμα ερωτήματα για την επόμενη μέρα

Αυτά είναι τα ακριβά φάρμακα που θα διατίθενται και σε ιδιωτικά φαρμακεία από τον Ιανουάριο

Ώρα αποφάσεων για το έργο «φάντασμα» Πύργος-Καλό Νερό-Τσακώνα - «Αγκάθι» η χρηματοδότηση

Δώρο Χριστουγέννων για όλους; Παλιά ιστορία που πονάει – Πώς καθιερώθηκε

επόμενο άρθρο
#TAGS
  • πόλεμος
  • Παλαιστίνη
  • ειδήσεις τώρα
  • κυβέρνηση
  • νομοσχέδια
  • Πόλεμος στο Ισραήλ
  • Ισραήλ
  • Κυριάκος Μητσοτάκης
Ακολούθησε το Έθνος στο Google News!
Live όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό, με την υπογραφή του www.ethnos.gr