• Πολιτική
  • Οικονομία
    • Market
  • Ελλάδα
  • Κόσμος
  • Αθλητισμός
  • Απόψεις
  • Videos
  • Ψυχαγωγία
    • Τηλεόραση
  • Food & Drink
    • Συνταγές
  • Travel
  • Υγεία
  • Παιδεία
  • Πολιτισμός
    • Βιβλίο
    • Θέατρο
    • Μουσική
    • Cinema
  • Καιρός
  • Τεχνολογία
  • Auto
  • Moto
  • Viral
  • Ιστορία
    • Σαν σήμερα
  • Κατοικίδιο
  • Fashion & Design
  • Πρωτοσέλιδα
αναζήτηση άρθρου
Ακολουθήστε το Έθνος στα κοινωνικά δίκτυα
Subscribe to our YouTube ChannelFollow us on FaceBookFollow us on Instagram
Κατέβαστε την εφαρμογή του Έθνους για κινητά
ΕΘΝΟΣ on AppStoreΕΘΝΟΣ on PlayStore
ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
ΠΡΟΣΩΠΙΚΑ ΔΕΔΟΜΕΝΑ
ΠΟΛΙΤΙΚΗ COOKIES
ΠΟΙΟΙ ΕΙΜΑΣΤΕ
ΑΡΘΟΓΡΑΦΟΙ
  • Πολιτική
  • Οικονομία
  • Ελλάδα
  • Κόσμος
  • Αθλητισμός
  • Ψυχαγωγία
  • Food & Drink
  • Travel
  • Viral
BREAKING NEWS:
Φωτιά στη Δυτική Αττική: Ατελείωτη μάχη με τις φλόγες και νέο 112 για εκκενώσεις τριών περιοχών - Live όλες οι εξελίξειςΘρίλερ στο Ναύπλιο: 58χρονος νεκρός σε προχωρημένη σήψη - Αγνοούνταν από τις 25 ΙουνίουΤα ερωτήματα για την τραγωδία με τα ελικόπτερα στην Ψάθα και ο ρόλος του συντονιστή - Στο επίκεντρο οι επικοινωνίεςΑδιανόητο: Λεηλάτησαν αυτοκίνητα πυροσβεστών που επιχειρούσαν στις φωτιές - Πήραν ακόμα και τις ζάντες
δημοφιλές τώρα: Έφοδος της ΟΠΚΕ σε γραφείο Χανιώτη δικηγόρου: Ράβδοι χρυσού, λίρες και οι ύποπτες «συνεννοήσεις» με...
Homepage ┋   Πολιτική   ┋   27.11.2023 22:11 
Newsroom
Newsroom
Ενότητες στο άρθρο: 📌 Η δήλωση του πρωθυπουργού📌 Τα γλυπτά του Παρθενώνα📌 Η θέση της Ντάουνινγκ Στριτ

Οργή Μαξίμου μετά την ακύρωση της συνάντησης Μητσοτάκη με Σούνακ: Πολιτική απρέπεια

🕛 χρόνος ανάγνωσης: 3 λεπτά   ┋   🗣️ Ανοικτό για σχολιασμό

Προσθέστε το ΕΘΝΟΣ στη Google

Πολιτικά απρεπή, χαρακτηρίζουν πηγές του Μεγάρου Μαξίμου την ακύρωση της συνάντησης του Κυριάκου Μητσοτάκη από τον Ρίσι Σούνακ που επρόκειτο να πραγματοποιηθεί το μεσημέρι της Τρίτης, απηχώντας το ύφος της δήλωσης του πρωθυπουργού, λίγη ώρα πριν.

Κυβερνητικές πηγές, απέδιδαν την εξέλιξη αυτή στις πρόσφατες δηλώσεις του πρωθυπουργού για την επιστροφή των Γλυπτών του Παρθενώνα, τονίζοντας πως «είναι φάουλ και πολιτικά απρεπής η ακύρωση της συνάντησης».

Οι ίδιοι κύκλοι πρόσθεταν πως «προφανώς ο κ. Ρίσι Σούνακ ενοχλήθηκε από όσα είπε ο Έλληνας πρωθυπουργός στο BBC, τα οποία ωστόσο δεν ήταν διαφορετικά από όσα έχει πει μέχρι τώρα και αποτελούν πάγιες ελληνικές θεσεις». Σε κάθε περίπτωση, υπογραμμίζουν ότι το ζήτημα δεν αφορά στη βρετανική κυβέρνηση, αλλά το βρετανικό μουσείο με το οποίο κάνουμε συζητήσεις και θα συνεχίσουμε να κάνουμε.

Η δήλωση του πρωθυπουργού

Συγκεκριμένα, σε δήλωσή του, ο κ. Μητσοτάκης τόνισε πως «Ελλάδα και Βρετανία ενώνονται από παραδοσιακούς δεσμούς φιλίας και το πλαίσιο των διμερών μας σχέσεων είναι εξαιρετικά ευρύ».

«Οι θέσεις της Ελλάδος για το ζήτημα των Γλυπτών του Παρθενώνα είναι γνωστές. Ήλπιζα να έχω την ευκαιρία να τις συζητήσω και με τον Βρετανό ομόλογό μου, μαζί με τις μεγάλες προκλήσεις της διεθνούς συγκυρίας: Γάζα, Ουκρανία, Κλιματική κρίση, μετανάστευση.  Όποιος πιστεύει στην ορθότητα και το δίκαιο των θέσεών του δεν φοβάται ποτέ την αντιπαράθεση επιχειρημάτων», επεσήμανε ο κ. Μητσοτάκης.

Τα γλυπτά του Παρθενώνα

Η οργισμένη δήλωση του πρωθυπουργού, έρχεται λίγη ώρα μετά τις πληροφορίες που ανέφεραν πως ο Ρίσι Σουνάκ  επρόκειτο να απορρίψει τις εκκλήσεις για την επιστροφή των Ελγινείων Μαρμάρων στην Ελλάδα. Η Ντάουνινγκ Στριτ, επέμεινε ότι λέγοντας ότι το Βρετανικό Μουσείο είναι το «σωστό μέρος» για τους θησαυρούς.

Ο πρόεδρος του Βρετανικού Μουσείου Τζορτζ Όσμπορν, ο πρώην υπουργός Οικονομικών της Βρετανίας, έχει δηλώσει στο παρελθόν ότι διερευνά τρόπους ώστε τα Ελγίνεια Μάρμαρα να εκτεθούν στην Ελλάδα - με την εικασία ότι αυτό θα μπορούσε να περιλαμβάνει μια συμφωνία δανεισμού στην οποία μέρος των γλυπτών θα στέλνονταν στην Αθήνα.

Ερωτηθείς σχετικά με μια τέτοια συμφωνία, ο εκπρόσωπος του κ. Σούνακ δήλωσε στους δημοσιογράφους: «Δεν σκοπεύουμε να αλλάξουμε την προσέγγισή μας και βεβαίως πιστεύουμε ότι το μουσείο είναι το κατάλληλο μέρος για αυτά. Δεν τον έχω ρωτήσει συγκεκριμένα για βραχυπρόθεσμες ή νέες ιδέες που έχουν προταθεί, αλλά νομίζω ότι είναι αρκετά σταθερός στη θέση του».

Ο αξιωματούχος της Ντάουνινγκ Στριτ δήλωσε επίσης ότι η κυβέρνηση δεν έχει «κανένα σχέδιο» να αλλάξει τον νόμο του 1963 για το Βρετανικό Μουσείο, ο οποίος απαγορεύει την αφαίρεση αντικειμένων από τη συλλογή του ιδρύματος.

«Φροντίζουμε τα μάρμαρα εδώ και γενιές και η θέση μας είναι ότι θέλουμε να συνεχιστεί αυτό. Ο κόσμος έρχεται τακτικά στο Ηνωμένο Βασίλειο για να δει τα μάρμαρα και δεν υπάρχουν σχέδια να αλλάξει αυτό ή να αλλάξει ο νόμος», δήλωσε.

Η θέση της Ντάουνινγκ Στριτ

Επισήμως, η Ντάουνινγκ Στριτ επικαλείται ξαφνική αλλαγή που προέκυψε στο πρόγραμμα του κ. Σούνακ.

Τα σχολιά σας δημοσιεύονται άμεσα με δική σας ευθύνη. Το ΕΘΝΟΣ θα παρεμβαίνει και τα προσβλητικά σχόλια θα διαγράφονται
καταχώρηση
Διαβάστε ακόμη

Financial Times: Στα 3,1 δισ. ευρώ το κόστος από τις πυρκαγιές στην Ελλάδα και άλλες 4 ευρωπαϊκές χώρες

Φωτιά στη Δυτική Αττική: Ατελείωτη μάχη με τις φλόγες και νέο 112 για εκκενώσεις τριών περιοχών - Live όλες οι εξελίξεις

Αδιανόητο: Λεηλάτησαν αυτοκίνητα πυροσβεστών που επιχειρούσαν στις φωτιές - Πήραν ακόμα και τις ζάντες

ΗΠΑ: Σπάνε AI κάμερες γιατί (μεταξύ άλλων) αστυνομικός τις χρησιμοποιούσε για να παρακολουθεί τον σύντροφό της

επόμενο άρθρο
#TAGS
  • ειδήσεις τώρα
  • Βρετανία
  • γλυπτά του Παρθενώνα
  • Κυριάκος Μητσοτάκης
  • Ρίσι Σούνακ
Ακολούθησε το Έθνος στο Google News!
Live όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό, με την υπογραφή του www.ethnos.gr