• Πολιτική
  • Οικονομία
    • Market
  • Ελλάδα
  • Κόσμος
  • Αθλητισμός
  • Απόψεις
  • Videos
  • Ψυχαγωγία
    • Τηλεόραση
  • Food & Drink
    • Συνταγές
  • Travel
  • Υγεία
  • Παιδεία
  • Πολιτισμός
    • Βιβλίο
    • Θέατρο
    • Μουσική
    • Cinema
  • Καιρός
  • Τεχνολογία
  • Auto
  • Moto
  • Viral
  • Ιστορία
    • Σαν σήμερα
  • Κατοικίδιο
  • Fashion & Design
  • Πρωτοσέλιδα
αναζήτηση άρθρου
Ακολουθήστε το Έθνος στα κοινωνικά δίκτυα
Subscribe to our YouTube Channel Follow us on FaceBook Follow us on Instagram
Κατέβαστε την εφαρμογή του Έθνους για κινητά
ΕΘΝΟΣ on AppStore ΕΘΝΟΣ on PlayStore
ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
ΠΡΟΣΩΠΙΚΑ ΔΕΔΟΜΕΝΑ
ΠΟΛΙΤΙΚΗ COOKIES
ΠΟΙΟΙ ΕΙΜΑΣΤΕ
ΑΡΘΟΓΡΑΦΟΙ
  • Πολιτική
  • Οικονομία
  • Ελλάδα
  • Κόσμος
  • Αθλητισμός
  • Ψυχαγωγία
  • Food & Drink
  • Travel
  • Viral
BREAKING NEWS:
Οι Φρουροί της Επανάστασης λένε πως χτύπησαν το «Λίνκολν» - Το Ιράν δηλώνει έτοιμο, το Ισραήλ λέει πως ήρθε η «β' φάση»Κύπρος: Αρνούνται να εγκαταλείψουν το Ακρωτήρι οι κάτοικοι - «Έχουμε περάσει πόλεμο, αυτά δεν είναι τίποτα»Κολωνός: Για ενδοοικογενειακή βία και όχι για τον θάνατο της 31χρονης Νεκταρίας προφυλακίζεται ο σύντροφός τηςΧάος στον Λίβανο: Μαζική αποχώρηση κατοίκων από τη Βηρυτό μετά τις επιθέσεις του Ισραήλ
δημοφιλές τώρα: Εθνική Τράπεζα: Η δωρεάν υπηρεσία που καταργεί από 1/4 - Το SMS που λαμβάνουν οι πελάτες
Homepage ┋   Πολιτική   ┋   03.02.2024 17:43
Newsroom
Newsroom
Ενότητες στο άρθρο: 📌 «Άδικη η κοινή αγροτική πολιτική»

Χαρίτσης: «Δίκαιες οι κινητοποιήσεις αγροτών - Θράσος Μητσοτάκη να ανακοινώνει αποζημιώσεις τη στιγμή που δεν έχουν καταβληθεί του Ιανού»

Ο Αλέξης Χαρίτσης άσκησε κριτική στην κυβέρνηση και στο πρωθυπουργό για τα μέτρα στήριξης προς τους αγρότες

🕛 χρόνος ανάγνωσης: 4 λεπτά   ┋   🗣️ Ανοικτό για σχολιασμό

επόμενο άρθρο  
Ο Α. Χαρίτσης στην Agrotica
Ο Α. Χαρίτσης στην Agrotica

«Οι δίκαιες κινητοποιήσεις των αγροτών αναδεικνύουν ένα πολύ σημαντικό ζήτημα: Τον κίνδυνο διάλυσης της αγροτικής παραγωγής στη χώρα μας», τόνισε ο πρόεδρος της κοινοβουλευτικής ομάδας της Νέας Αριστεράς, Αλέξης Χαρίτσης, ολοκληρώνοντας την επίσκεψη στην κλαδική έκθεση Agrotica στη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης.

«Η Ελλάδα είναι μία χώρα η οποία πρέπει να παράγει. Είναι μία χώρα, η οποία πρέπει πρώτη να στηρίξει τους αγρότες και τους κτηνοτρόφους της», είπε ο κ. Χαρίτσης και πρόσθεσε «Χθες, η Νέα Αριστερά έφερε στη Βουλή τον πρωθυπουργό, τον κ. Μητσοτάκη, για να απαντήσει στην επίκαιρη ερώτησή μας σχετικά με τις καταστροφές στη Θεσσαλία και το μέλλον της αγροτικής παραγωγής. Δυστυχώς, ο πρωθυπουργός επέλεξε να απαντήσει ανακοινώνοντας μέτρα, τα οποία είναι απολύτως ανεπαρκή για το μέγεθος του προβλήματος.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Πολιτική | 03.02.2024 15:00
Κασσελάκης για Μητσοτάκη: «Έχει υπουργοποιήσει τη μισή λαϊκιστική Ακροδεξιά της χώρας»
Πολιτική | 03.02.2024 14:51
Νίκος Ανδρουλάκης: «Η κυβέρνηση δεν έχει κανένα όραμα για τον πρωτογενή τομέα της χώρας»

Ο κ. Χαρίτσης άσκησε κριτική στην κυβέρνηση και στο πρωθυπουργό για τα μέτρα στήριξης προς τους αγρότες. «Θέλει - οφείλω να επισημάνω - και πολιτικό θράσος να ανακοινώνεις νέες αποζημιώσεις, την ώρα που δεν έχουν καταβληθεί ακόμα οι αποζημιώσεις από τον Ιανό πριν από 3,5 χρόνια, να ανακοινώνεις ως μέτρο ενίσχυσης την καταβολή κοινοτικών αποζημιώσεων, που έτσι κι αλλιώς προβλέπεται η χώρα μας και δίνει κάθε χρόνο», είπε ο κ. Χαρίτσης και συνέχισε: «Θέλει, όμως, και πολιτικό θράσος να διαστρεβλώνεις την πραγματικότητα, διότι ο κ. Μητσοτάκης προσπάθησε να ρίξει την ευθύνη στην Κοινή Αγροτική Πολιτική, λόγω των περιβαλλοντικών της προβλέψεων. Το πρόβλημα όμως είναι άλλο και η πραγματικότητα διαφορετική».

Ο πρόεδρος της κοινοβουλευτικής ομάδας της Νέας Αριστεράς επέκρινε επίσης τις προβλέψεις της ΚΑΠ, λέγοντας: « Κοινή Αγροτική Πολιτική είναι άδικη, είναι γραφειοκρατική και δεν συνδέει την πράσινη μετάβαση με την κοινωνική δικαιοσύνη».

«Άδικη η κοινή αγροτική πολιτική»

Ο κ. Χαρίτσης κατέθεσε, τέλος, τις προτάσεις της Νέας Αριστεράς για τον αγροτικό κόσμο και την ελληνική αγροτική παραγωγή.
«Εμείς, ως Νέα Αριστερά, καταθέτουμε τις προτάσεις μας και για τη μείωση του κόστους παραγωγής για το πετρέλαιο, για το ρεύμα και για τη στήριξη των αγροτών απέναντι στα καρτέλ τα οποία λυμαίνονται την παραγωγή τους, λυμαίνονται την εμπορία των προϊόντων τους», είπε ο κ. Χαρίτσης.

«Απαιτείται λοιπόν καταρχάς αναθεώρηση του εθνικού στρατηγικού σχεδίου για την εφαρμογή της ΚΑΠ, έτσι ώστε, με ταχύτητα και με συνέπεια να δοθούν οι ενισχύσεις που πρέπει να λάβουν οι αγρότες μας. Απαιτείται πλήρης αναθεώρηση και του κανονισμού του ΕΛΓΑ, έτσι ώστε να ληφθούν υπόψη οι νέες συνθήκες που δημιουργεί η κλιματική κρίση, να προβλεφθούν οι αναγκαίες αποζημιώσεις για τις περιπτώσεις για παράδειγμα της ακαρπίας, και όχι να ωθούνται οι αγρότες όπως κάνει σήμερα η κυβέρνηση Μητσοτάκη, προς την ιδιωτική ασφάλιση. Απαιτείται ενίσχυση των ελεγκτικών μηχανισμών για να μπει ένα φρένο στις παράνομες ελληνοποιήσεις. Για να μπορέσουν τα προϊόντα μας να αποκτήσουν στην αγορά τη θέση που τους αξίζει. Απαιτείται βεβαίως και ένα σχέδιο για τη μείωση του ενεργειακού κόστους, το οποίο θα περιλαμβάνει και δημιουργία ενεργειακών κοινοτήτων και στήριξη των αγροτών για φωτοβολταϊκές εγκαταστάσεις, και όχι βεβαίως ο ηλεκτρικός χώρος να δίνεται μόνο σε μεγάλους πολυεθνικούς ομίλους, όπως κάνει σήμερα η κυβέρνηση Μητσοτάκη. Και απαιτείται τέλος και η αξιοποίηση των χρηματοδοτικων εργαλείων που έχει στη διάθεσή της η χώρα, ταμεία εγγυοδοσίας, μικροπιστώσεις, έτσι ώστε με εγγύηση του ελληνικού Δημοσίου να έχει ο έλληνας αγρότης πρόσβαση σε φθηνή χρηματοδότηση», συνέχισε.

«Αν δεν γίνουν όλες αυτές οι αναγκαίες μεταρρυθμίσεις, δεν μπορούμε να μιλάμε για μέλλον της ελληνικής παραγωγής, δεν μπορούμε να μιλάμε για μέλλον του αγροτικού κόσμου στη χώρα μας»,υπογράμμισε ο πρόεδρος της κοινοβουλευτικής ομάδας της Νέας Αριστεράς.

«Εμείς θέλουμε να υπάρξει αναβάθμιση των παραγόμενων προϊόντων, να μπορεί να σταθεί ο Έλληνας αγρότης στο σκληρό διεθνή ανταγωνισμό και βεβαίως να διασφαλιστεί η επισιτιστική επάρκεια του πληθυσμού. Για όλα αυτά παλεύουμε, για όλα αυτά καταθέτουμε τις προτάσεις μας, για όλα αυτά φέραμε τον πρωθυπουργό στη Βουλή, για όλα αυτά θα συνεχίσουμε να ασκούμε έλεγχο απέναντι κυβέρνηση»,.

Τα σχολιά σας δημοσιεύονται άμεσα με δική σας ευθύνη. Το ΕΘΝΟΣ θα παρεμβαίνει και τα προσβλητικά σχόλια θα διαγράφονται
καταχώρηση
Διαβάστε ακόμη

Οι Φρουροί της Επανάστασης λένε πως χτύπησαν το «Λίνκολν» - Το Ιράν δηλώνει έτοιμο, το Ισραήλ λέει πως ήρθε η «β' φάση»

Ανατριχιαστική φωτογραφία: Για πρώτη φορά στη δημοσιότητα η στιγμή της εκτέλεσης των «200»

Επιχειρηματίας καταγγέλλει πως άνδρας του «άρπαξε» 190.000 ευρώ και γνωστές αθλήτριες τον ξυλοκόπησαν

Έφτασαν τα πρώτα ραβασάκια για ανασφάλιστα οχήματα και μη πληρωμή τελών κυκλοφορίας

επόμενο άρθρο  
#TAGS
  • Νέα αριστερά
  • ειδήσεις τώρα
  • αγρότες
  • Αλέξης Χαρίτσης
Ακολούθησε το Έθνος στο Google News!
Live όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό, με την υπογραφή του www.ethnos.gr