• Πολιτική
  • Οικονομία
    • Market
  • Ελλάδα
  • Κόσμος
  • Αθλητισμός
  • Απόψεις
  • Videos
  • Ψυχαγωγία
    • Τηλεόραση
  • Food & Drink
    • Συνταγές
  • Travel
  • Υγεία
  • Παιδεία
  • Πολιτισμός
    • Βιβλίο
    • Θέατρο
    • Μουσική
    • Cinema
  • Καιρός
  • Τεχνολογία
  • Auto
  • Moto
  • Viral
  • Ιστορία
    • Σαν σήμερα
  • Κατοικίδιο
  • Fashion & Design
  • Πρωτοσέλιδα
αναζήτηση άρθρου
Ακολουθήστε το Έθνος στα κοινωνικά δίκτυα
Subscribe to our YouTube ChannelFollow us on FaceBookFollow us on Instagram
Κατέβαστε την εφαρμογή του Έθνους για κινητά
ΕΘΝΟΣ on AppStoreΕΘΝΟΣ on PlayStore
ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
ΠΡΟΣΩΠΙΚΑ ΔΕΔΟΜΕΝΑ
ΠΟΛΙΤΙΚΗ COOKIES
ΠΟΙΟΙ ΕΙΜΑΣΤΕ
ΑΡΘΟΓΡΑΦΟΙ
  • Πολιτική
  • Οικονομία
  • Ελλάδα
  • Κόσμος
  • Αθλητισμός
  • Ψυχαγωγία
  • Food & Drink
  • Travel
  • Viral
BREAKING NEWS:
«Μου χαμογέλασε και έκλεισε τα μάτια»: Ραγίζει καρδιές ο πατέρας του 2χρονου που πέθανε μετά την επίθεση σκύλου«Το Κίεβο θέλει πραγματική ειρήνη: Συνομιλία Ζελένσκι με Γουίτκοφ και Κούσνερ - Τα επόμενα βήματα για την ειρήνηΜουντιάλ 2026: Ανακοινώθηκε το αναλυτικό πρόγραμμα των ομίλων - Οι μέρες και οι ώρες των αγώνων«Ήρθαμε για να μείνουμε»: Αμετακίνητοι οι αγρότες – Συντονίζουν τις επόμενες κινήσεις, αποφασισμένοι για μπλόκα μέχρι τις γιορτές
δημοφιλές τώρα: Κραυγή απόγνωσης Έλληνα κτηνοτρόφου στο OPEN: «Ποια φέτα; Σε λίγο δε θα έχουμε γάλα ούτε για...
Homepage ┋   Πολιτική   ┋   27.08.2024 07:10
Κατερίνα Κοκκαλιάρη
Κατερίνα Κοκκαλιάρη

Πολιτικό ρεπορτάζ

Ενότητες στο άρθρο: 📌 Πού θα δοθεί ιδιαίτερη βαρύτητα📌 Η κοινωνική ατζέντα

ΔΕΘ: Τα κυβερνητικά μέτρα που «κλειδώνουν» - Το «ελαφρύ» καλάθι και η μάχη της καθημερινότητας

Από την κυβέρνηση θέλουν να δείξουν πως πήραν το μήνυμα της κάλπης στις ευρωεκλογές

🕛 χρόνος ανάγνωσης: 5 λεπτά   ┋   🗣️ Ανοικτό για σχολιασμό

επόμενο άρθρο
Κυριάκος Μητσοτάκης σε Υπουργικό Συμβούλιο (ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗ/EUROKINISSI)
Κυριάκος Μητσοτάκης σε Υπουργικό Συμβούλιο (ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗ/EUROKINISSI)

Μία πρόγευση της κατεύθυνσης που θα έχει η ομιλία του στη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης το μεθεπόμενο Σάββατο θα δώσει σήμερα ο πρωθυπουργός. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης στη Θεσσαλονίκη θα έχει επαφές με παραγωγικούς και επιστημονικούς φορείς και εκπροσώπους της τοπικής αυτοδιοίκησης και αναμένεται να περιγράψει τις κυβερνητικές προτεραιότητες, ενώ θα μιλήσει στην εκδήλωση με θέμα την Περιφερειακή Ανάπτυξη και την Ψηφιακή Πλατφόρμα erga.gov.gr.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Πολιτική | 27.08.2024 06:55
Στην κινούμενη άμμο των social media ο ΣΥΡΙΖΑ: Συνεδριάζει σήμερα η ΚΟ ενώ τα στρατόπεδα αναδιατάσσονται

Μετά από ένα δύσκολο καλοκαίρι από την κυβέρνηση θέλουν να δείξουν πως πήραν το μήνυμα της κάλπης στις ευρωεκλογές και επιταχύνουν την υλοποίηση μιας σειράς μεταρρυθμίσεων.  Σε ένα μπαράζ συσκέψεων που είναι σε εξέλιξη οριστικοποιείται το οικονομικό πακέτο που θα ανακοινώσει ο πρωθυπουργός και υπολογίζονται τα δημοσιονομικά περιθώρια που υπάρχουν. Στόχος είναι οι παροχές που θα ανακοινωθούν να είναι κοστολογημένες και το μήνυμα που εκπέμπεται από το Μαξίμου είναι πως δεν υπάρχουν λεφτόδεντα.

Όπως χαρακτηριστικά υπογράμμισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Παύλος Μαρινάκης «ούτε αυτή τη χρονιά, όπως και τις προηγούμενες, δεν θα δούμε έναν Πρωθυπουργό να βγάζει ένα καλάθι, να τα δίνει όλα, όπως έχουμε ακούσει στο παρελθόν, υποθηκεύοντας το μέλλον των επόμενων γενεών». Προσέθεσε παράλληλα «θα  ακουστούν, όμως, πολύ συγκεκριμένες προτάσεις αφού έχουμε και έναν απολογισμό, που θέλουμε να έχουν συγκεκριμένα μετρήσιμα αποτελέσματα προς όφελος του συνόλου της ελληνικής κοινωνίας».

Ουσιαστικά στην κυβέρνηση εστιάζουν σε ένα «ελαφρύ» καλάθι με στοχευμένα μέτρα, που θα κοιτά προς συγκεκριμένες κοινωνικές ομάδες. Παράλληλα θέλουν να κρατήσουν εφεδρείες για την επόμενη μέρα, καθώς υπάρχουν και αστάθμητοι παράγοντες. Αδιαμφισβήτητα  η μητέρα των μαχών για την κυβέρνηση δίνεται στο πεδίο της ακρίβειας που αποτελεί και το βασικό πονοκέφαλο των  νοικοκυριών, με το βάρος να πέφτει στην αντιμετώπιση φαινομένων αισχροκέρδειας αλλά και σε μόνιμα μέτρα στήριξης του εισοδήματος.

Πού θα δοθεί ιδιαίτερη βαρύτητα

Από το βήμα της Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης ο πρωθυπουργός θα αναφερθεί στην αύξηση  των συντάξεων και του κατώτατου μισθού, στην κατάργηση του  τέλους επιτηδεύματος, στην μείωση των εργοδοτικών εισφορών, σε μια έκτακτη οικονομική ενίσχυση στους συνταξιούχους με προσωπική διαφορά, σε μέτρα για τους αγρότες  και πιθανότατα σε σημειακές παρεμβάσεις στο φορολογικό των ελεύθερων επαγγελματιών. Παράλληλα ένα σημαντικό κομμάτι της ομιλίας του θα είναι εστιασμένο στο στεγαστικό, με μέτρα που θα κοιτάνε κυρίως προς τη νέα γενιά που αντιμετωπίζει και τα μεγαλύτερα εμπόδια στην προσπάθεια εξεύρεσης φθηνής στέγης.

Ιδιαίτερη βαρύτητα θα δοθεί και σε θέματα που άπτονται της καθημερινότητας των πολιτών και ειδικότερα στους τομείς : της παιδείας (π.χ. ψηφιακό σχολείο), της υγείας (ενίσχυση του ΕΣΥ), της ταχύτερης απονομής της δικαιοσύνης και των μεταφορών (έως το  καλοκαίρι του 2025  θα κυκλοφορούν στην Αττική 950 νέα λεωφορεία). «Η βελτίωση της καθημερινότητας των πολιτών σε όλους τους τομείς αποτελεί πρώτη προτεραιότητα για την κυβέρνηση» τόνισε χθες ο Παύλος Μαρινάκης και σημείωσε «γι’ αυτό το λόγο επενδύουμε σχεδόν 2 δισεκατομμύρια ευρώ στο συνολικό πρόγραμμα αναβάθμισης των δημόσιων συγκοινωνιών».

Σε πρώτο πλάνο βρίσκονται και τα έργα υποδομών και ο πρωθυπουργός αναμένεται να εστιάσει  στο κυβερνητικό σχέδιο για την Θεσσαλονίκη. Για παράδειγμα θα αναφερθεί στο χρονοδιάγραμμα για το μετρό Θεσσαλονίκης αλλά και στο Fly Over (η παράδοση του έργου τοποθετείται για τον Μάιο του 2027).

Η κοινωνική ατζέντα

Μέτρα για την αντιμετώπιση του δημογραφικού αλλά και στοχευμένες αλλαγές στα επιδόματα θα ανακοινώσει ο πρωθυπουργός στη ΔΕΘ.  Έμφαση θα δοθεί στην περαιτέρω στήριξη οικογενειών που έχουν ένα ή δύο παιδιά και στην επέκταση μιας σειράς προνομίων και στους τρίτεκνους.

«Θα επιχειρηθεί στο μέτρο των δυνατοτήτων του προϋπολογισμού να υιοθετηθεί ένα πακέτο μέτρων, το οποίο δεν θα είναι μόνο οικονομικού χαρακτήρα αλλά θα περιλαμβάνει και μέτρα συμφιλίωσης της επαγγελματικής με την οικογενειακή ζωή»  σημείωσε χαρακτηριστικά ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών Κωστής Χατζηδάκης σε πρόσφατη συνέντευξή του.

Από την κυβέρνηση εστιάζουν σε μια σειρά μέτρων που έχουν δρομολογηθεί για την στήριξη των οικογενειών, όπως για παράδειγμα η αύξηση του προϋπολογισμού του προγράμματος για τα voucher σε βρεφονηπιακούς σταθμούς και Κέντρα Δημιουργικής Απασχόλησης Ατόμων με Αναπηρία κατά 18 εκατομμύρια. Επιπλέον επιταχύνονται οι διαδικασίες για τη δημιουργία 20.000 θέσεων σε υφιστάμενους ή νέους βρεφονηπιακούς σταθμούς με 70 εκατομμύρια ευρώ από το Ταμείο Ανάκαμψης. Και με νομοθετική ρύθμιση δίνεται στους Δήμους της χώρας η δυνατότητα να αξιοποιήσουν το νέο πρόγραμμα και με ευρωπαϊκούς πόρους, είτε να αυξήσουν τις θέσεις στους υπάρχοντες δημοτικούς παιδικούς σταθμούς, ή να φτιάξουν, όπου είναι αναγκαίο και εφικτό καινούργιους.

Τέλος να σημειωθεί πως «ψήνονται» στοχευμένες αλλαγές στο επίδομα ανεργίας και σύμφωνα με πληροφορίες το σχέδιο θα προβλέπει αύξηση του ποσού για τους πρώτους μήνες και σταδιακή μείωση στην πορεία. Παράλληλα για τον καθορισμό του τελικού ποσού θα λαμβάνονται υπόψη και παράγοντες όπως τα χρόνια της ασφάλισης αλλά και το ύψος του μισθού. Οι αλλαγές αυτές θα συνδυαστούν με νέα επιδοτούμενα προγράμματα κατάρτισης και απασχόλησης προκειμένου να δοθεί η δυνατότητα σε ανέργους να ενταχθούν στην αγορά εργασίας.

Τα σχολιά σας δημοσιεύονται άμεσα με δική σας ευθύνη. Το ΕΘΝΟΣ θα παρεμβαίνει και τα προσβλητικά σχόλια θα διαγράφονται
καταχώρηση
Διαβάστε ακόμη

«Ήρθαμε για να μείνουμε»: Αμετακίνητοι οι αγρότες – Συντονίζουν τις επόμενες κινήσεις, αποφασισμένοι για μπλόκα μέχρι τις γιορτές

«Μου χαμογέλασε και έκλεισε τα μάτια»: Ραγίζει καρδιές ο πατέρας του 2χρονου που πέθανε μετά την επίθεση σκύλου

«Δεν υπάρχει καλύτερος από αυτόν»: Το τηλεφώνημα του Ρονάλντο που ενθουσίασε τον Τραμπ

Μουντιάλ 2026: Ανακοινώθηκε το αναλυτικό πρόγραμμα των ομίλων - Οι μέρες και οι ώρες των αγώνων

επόμενο άρθρο
#TAGS
  • ειδήσεις
  • καθημερινότητα
  • ακρίβεια
  • κυβέρνηση
  • ειδήσεις τώρα
Ακολούθησε το Έθνος στο Google News!
Live όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό, με την υπογραφή του www.ethnos.gr