• Πολιτική
  • Οικονομία
    • Market
  • Ελλάδα
  • Κόσμος
  • Αθλητισμός
  • Απόψεις
  • Videos
  • Ψυχαγωγία
    • Τηλεόραση
  • Food & Drink
    • Συνταγές
  • Travel
  • Υγεία
  • Παιδεία
  • Πολιτισμός
    • Βιβλίο
    • Θέατρο
    • Μουσική
    • Cinema
  • Καιρός
  • Τεχνολογία
  • Auto
  • Moto
  • Viral
  • Ιστορία
    • Σαν σήμερα
  • Κατοικίδιο
  • Fashion & Design
  • Πρωτοσέλιδα
αναζήτηση άρθρου
Ακολουθήστε το Έθνος στα κοινωνικά δίκτυα
Subscribe to our YouTube ChannelFollow us on FaceBookFollow us on Instagram
Κατέβαστε την εφαρμογή του Έθνους για κινητά
ΕΘΝΟΣ on AppStoreΕΘΝΟΣ on PlayStore
ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
ΠΡΟΣΩΠΙΚΑ ΔΕΔΟΜΕΝΑ
ΠΟΛΙΤΙΚΗ COOKIES
ΠΟΙΟΙ ΕΙΜΑΣΤΕ
ΑΡΘΟΓΡΑΦΟΙ
  • Πολιτική
  • Οικονομία
  • Ελλάδα
  • Κόσμος
  • Αθλητισμός
  • Ψυχαγωγία
  • Food & Drink
  • Travel
  • Viral
BREAKING NEWS:
«Μου χαμογέλασε και έκλεισε τα μάτια»: Ραγίζει καρδιές ο πατέρας του 2χρονου που πέθανε μετά την επίθεση σκύλου«Το Κίεβο θέλει πραγματική ειρήνη: Συνομιλία Ζελένσκι με Γουίτκοφ και Κούσνερ - Τα επόμενα βήματα για την ειρήνηΜουντιάλ 2026: Ανακοινώθηκε το αναλυτικό πρόγραμμα των ομίλων - Οι μέρες και οι ώρες των αγώνων«Ήρθαμε για να μείνουμε»: Αμετακίνητοι οι αγρότες – Συντονίζουν τις επόμενες κινήσεις, αποφασισμένοι για μπλόκα μέχρι τις γιορτές
δημοφιλές τώρα: Ισχυρός σεισμός στα Καλάβρυτα – Τι αναφέρει το Γεωδυναμικό Ινστιτούτο
Homepage ┋   Πολιτική   ┋   19.09.2024 07:27
Κατερίνα Κοκκαλιάρη
Κατερίνα Κοκκαλιάρη

Πολιτικό ρεπορτάζ

Ενότητες στο άρθρο: 📌 Πώς εξελίσσονται οι ελληνοτουρκικές σχέσεις

Το «μενού» της συνάντησης Μητσοτάκη - Χριστοδουλίδη και το διπλωματικό σπριντ στη Νέα Υόρκη

Τα χρονικά περιθώρια έχουν πλέον στενέψει και μένει να φανεί αν θα βγει λευκός καπνός

🕛 χρόνος ανάγνωσης: 3 λεπτά   ┋   🗣️ Ανοικτό για σχολιασμό

επόμενο άρθρο
Κυριάκος Μητσοτάκης - Νίκος Χριστοδουλίδης (EUROKINISSI)
Κυριάκος Μητσοτάκης - Νίκος Χριστοδουλίδης (EUROKINISSI)

Λίγο πριν αναχωρήσει για την Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ στη Νέα Υόρκη, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης θα έχει σήμερα τετ-α-τετ με τον πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκο Χριστοδουλίδη. Να σημειωθεί εδώ πως στη συνάντηση θα συζητηθεί ένα σημαντικό θέμα που παραμένει εδώ και καιρό σε εκκρεμότητα και το οποίο δεν είναι άλλο από την ηλεκτρική διασύνδεση Ελλάδας - Κύπρου.

Τα χρονικά περιθώρια έχουν πλέον στενέψει και μένει να φανεί αν θα βγει λευκός καπνός. Υπενθυμίζεται πως πριν από λίγες μέρες το υπουργικό συμβούλιο της Κύπρου ενέκρινε την πρόταση του υπουργείου Ενέργειας για το συγκεκριμένο θέμα, ωστόσο υπάρχουν επιμέρους ζητήματα που πρέπει να κλειδώσουν.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Πολιτική | 19.09.2024 07:13
Το… μήνυμα που έστειλαν 11 «γαλάζιοι» βουλευτές στην κυβέρνηση για τα κόκκινα δάνεια και η απάντηση

Στην Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης ο πρωθυπουργός είχε απαντήσει σε ερώτηση για το καλώδιο διασύνδεσης, λέγοντας πως «είναι ένα πολύ σημαντικό έργο, πολύ πιο σημαντικό έργο για την Κύπρο, γιατί σπάει ουσιαστικά την ενεργειακή της απομόνωση. Είναι ένα έργο το οποίο πρέπει να βγαίνει οικονομικά. Είμαστε σε διαπραγματεύσεις με την Κύπρο και τις ρυθμιστικές αρχές για να εξασφαλίσουμε την οικονομική βιωσιμότητα του έργου». Είχε δε τονίσει «μπορώ να σας διαβεβαιώσω ότι αν εξασφαλιστεί η οικονομική βιωσιμότητα του έργου, το έργο θα γίνει και οι όποιοι γεωπολιτικοί κίνδυνοι θα ξεπεραστούν».

Όσον αφορά στο Κυπριακό παρατηρείται διπλωματική κινητικότητα, ωστόσο ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν φαίνεται πως επιμένει σε μία αδιάλλακτη στάση που δεν οδηγεί πουθενά. «Είναι αυτονόητο ότι η επανεκκίνηση του διαλόγου στην κατεύθυνση της εξεύρεσης μόνιμης, δίκαιης και βιώσιμης λύσης για την επανένωση του νησιού δεν μπορεί σε καμία περίπτωση να γίνει εκτός του πλαισίου των ψηφισμάτων του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ για τη διζωνική δικοινοτική ομοσπονδία» είναι το μήνυμα που έστειλε ο υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Γεραπετριτης.

Πώς εξελίσσονται οι ελληνοτουρκικές σχέσεις

Να διατηρηθούν τα ήρεμα νερά στις ελληνοτουρκικές σχέσεις θέλει η κυβέρνηση, ωστόσο δεν υπάρχουν αυταπάτες πως θα αλλάξει από τη μία στιγμή στην άλλη η στάση της γείτονος. Στη Νέα Υόρκη, στο περιθώριο της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ, ο πρωθυπουργός αναμένεται να έχει συνάντηση με τον Τούρκο πρόεδρο. Και θα έχουν την ευκαιρία να συζητήσουν το νέο οδικό χάρτη του διαλόγου στην τελική ευθεία προς την σύγκλιση του Ανώτατου Συμβουλίου Συνεργασίας στο τέλος του χρόνου

«Το γεγονός ότι, παρά τις σημαντικές διαφωνίες που υφίστανται, διατηρούνται ανοικτοί οι δίαυλοι επικοινωνίας αποτυπώνει τη βούληση των μερών να εδραιώσουν την ηρεμία και τη σταθερότητα στη γειτονιά μας» επεσήμανε πρόσφατα ο υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Γεραπετρίτης. Σημείωσε ακόμα πως η Ελλάδα «προσέρχεται στον διάλογο επί του μόνου ζητήματος που μπορεί να αχθεί ενώπιον διεθνούς δικαιοδοσίας, δηλαδή την οριοθέτηση της υφαλοκρηπίδας και της ΑΟΖ με την αυτοπεποίθηση που της προσδίδει η αναβαθμισμένη διπλωματική της θέση».

Στην κυβέρνηση εκτιμούν πως έχει ανοίξει ένα παράθυρο ευκαιρίας για να γίνουν βήματα στο πεδίο των ελληνοτουρκικών σχέσεων. Ωστόσο, αναγνωρίζεται πως ο Τούρκος πρόεδρος δεν θέλει να αφήσει το αναθεωρητικό του αφήγημα και επομένως δεν υπάρχουν αυταπάτες πως θα εγκαταλείψει πλήρως την ρητορική αυτή.

Πάντως, μετά και τις τελευταίες εξελίξεις στην Γερμανία, όπου αυστηροποιείται η πολιτική για το μεταναστευτικό, στην κυβέρνηση εκτιμούν πως είναι ακόμα πιο αναγκαία η διατήρηση ανοικτών διαύλων επικοινωνίας με την Τουρκία. Στόχος είναι να υπάρχει συνεργασία στο μεταναστευτικό και να αποφευχθεί το ενδεχόμενο μιας νέας εργαλειοποίησης της κατάστασης από την Άγκυρα.

Τα σχολιά σας δημοσιεύονται άμεσα με δική σας ευθύνη. Το ΕΘΝΟΣ θα παρεμβαίνει και τα προσβλητικά σχόλια θα διαγράφονται
καταχώρηση
Διαβάστε ακόμη

«Ήρθαμε για να μείνουμε»: Αμετακίνητοι οι αγρότες – Συντονίζουν τις επόμενες κινήσεις, αποφασισμένοι για μπλόκα μέχρι τις γιορτές

«Μου χαμογέλασε και έκλεισε τα μάτια»: Ραγίζει καρδιές ο πατέρας του 2χρονου που πέθανε μετά την επίθεση σκύλου

«Δεν υπάρχει καλύτερος από αυτόν»: Το τηλεφώνημα του Ρονάλντο που ενθουσίασε τον Τραμπ

Μουντιάλ 2026: Ανακοινώθηκε το αναλυτικό πρόγραμμα των ομίλων - Οι μέρες και οι ώρες των αγώνων

επόμενο άρθρο
#TAGS
  • Κύπρος
  • Κυριάκος Μητσοτάκης
  • Νίκος Χριστοδουλίδης
  • ειδήσεις τώρα
Ακολούθησε το Έθνος στο Google News!
Live όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό, με την υπογραφή του www.ethnos.gr