• Πολιτική
  • Οικονομία
    • Market
  • Ελλάδα
  • Κόσμος
  • Αθλητισμός
  • Απόψεις
  • Videos
  • Ψυχαγωγία
    • Τηλεόραση
  • Food & Drink
    • Συνταγές
  • Travel
  • Υγεία
  • Παιδεία
  • Πολιτισμός
    • Βιβλίο
    • Θέατρο
    • Μουσική
    • Cinema
  • Καιρός
  • Τεχνολογία
  • Auto
  • Moto
  • Viral
  • Ιστορία
    • Σαν σήμερα
  • Κατοικίδιο
  • Fashion & Design
  • Πρωτοσέλιδα
αναζήτηση άρθρου
Ακολουθήστε το Έθνος στα κοινωνικά δίκτυα
Subscribe to our YouTube ChannelFollow us on FaceBookFollow us on Instagram
Κατέβαστε την εφαρμογή του Έθνους για κινητά
ΕΘΝΟΣ on AppStoreΕΘΝΟΣ on PlayStore
ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
ΠΡΟΣΩΠΙΚΑ ΔΕΔΟΜΕΝΑ
ΠΟΛΙΤΙΚΗ COOKIES
ΠΟΙΟΙ ΕΙΜΑΣΤΕ
ΑΡΘΟΓΡΑΦΟΙ
  • Πολιτική
  • Οικονομία
  • Ελλάδα
  • Κόσμος
  • Αθλητισμός
  • Ψυχαγωγία
  • Food & Drink
  • Travel
  • Viral
BREAKING NEWS:
Τραγωδία ανοιχτά της Κρήτης: 17 πρόσφυγες και μετανάστες νεκροί σε ναυάγιοΚέλογκ: «Πραγματικά κοντά» βρίσκεται μια ειρηνευτική συμφωνία για την Ουκρανία - Τα 2 εμπόδιαΠροβλήματα στην Κεντρική Μακεδονία λόγω κακοκαιρίας - Πού έχει διακοπεί η κυκλοφορίαΤέλος εποχής για τα τρόλεϊ: Με μικροένταση ξεκίνησε το «ξήλωμα» του δικτύου στον Πειραιά
δημοφιλές τώρα: Αυτοκινητιστής έχασε τη δουλειά του επειδή το υπουργείο Μεταφορών ξέμεινε από ταχογράφους
Homepage ┋   Πολιτική   ┋   21.10.2024 06:02
Κατερίνα Κοκκαλιάρη
Κατερίνα Κοκκαλιάρη

Πολιτικό ρεπορτάζ

Ενότητες στο άρθρο: 📌 Τι θα γίνει με τις διερευνητικές επαφές📌 Δεν μπαίνουν στο τραπέζι ζητήματα κυριαρχίας

Τι θα συζητήσουν Γεραπετρίτης - Φιντάν στην Αθήνα: Το «παράθυρο» διαλόγου και οι κόκκινες γραμμές

Δεν μπαίνουν στο τραπέζι ζητήματα κυριαρχίας

🕛 χρόνος ανάγνωσης: 4 λεπτά   ┋   🗣️ Ανοικτό για σχολιασμό

επόμενο άρθρο
Γεραπετρίτης - Φιντάν
Γεραπετρίτης - Φιντάν

Να περάσουν από την θετική ατζέντα και τα πιο «εύκολα» θέματα σε μια πιο βαριά θεματολογία θα επιχειρήσουν στις 8 Νοεμβρίου ο υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Γεραπετρίτης και ο Τούρκος ομόλογός του Χακάν Φιντάν. Στην κυβέρνηση δεν υπάρχουν αυταπάτες πως θα αλλάξει από τη μία στιγμή στην άλλη η τουρκική στάση και στο πλαίσιο αυτό έχουν μπει με σαφήνεια οι κόκκινες γραμμές της χώρας.

Ωστόσο, εκτιμάται πως υπάρχει ένα «παράθυρο» για να γίνουν βήματα προόδου, υπό την προϋπόθεση βέβαια πως η Άγκυρα δεν θα ξαναθυμηθεί το αναθεωρητικό της αφήγημα. Βέβαια δεν υπάρχουν ψευδαισθήσεις πως οι δύο πλευρές βρίσκονται κοντά σε συμφωνία και αναγνωρίζεται πως δεν είναι εύκολο από τη μια στιγμή στην άλλη να καταγραφεί ουσιαστική πρόοδος.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Πολιτική | 20.10.2024 10:30
Μητσοτάκης για υπερσυνταγογράφηση: Δεν θα γίνονται ανεκτές τέτοιες πρακτικές - Έχουμε τα εργαλεία για να εντοπίσουμε αυτούς τους γιατρούς

Η Ελλάδα θα εξακολουθεί να συνομιλεί με την Τουρκία σημείωσε χαρακτηριστικά ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, υπογραμμίζοντας πως «αυτό δεν σημαίνει ότι έχουμε συμφωνήσει ή ότι είμαστε κοντά σε μία συμφωνία για τα ζητήματα των θαλασσίων ζωνών, ΑΟΖ και υφαλοκρηπίδας». Και προσέθεσε «έχουμε πολύ δρόμο ακόμα να διανύσουμε για να φτάσουμε σε αυτό το σημείο».

Η συζήτηση, όπως έχει χαρακτηριστικά επισημάνει ο κ. Γεραπετρίτης, δεν καταλαμβάνει το θέμα των εθνικών χωρικών υδάτων, το οποίο ως ζήτημα κυριαρχίας δεν περιλαμβάνεται στον ελληνοτουρκικό διάλογο και η επέκτασή τους αποτελεί «κυριαρχικό και αναφαίρετο δικαίωμα της ελληνικής πολιτείας με τον τρόπο και κατά τον χρόνο που θα κριθεί κατάλληλος».

Με βάση τον οδικό χάρτη που έχει συμφωνηθεί τον Σεπτέμβριο στη συνάντηση του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη και του Τούρκου προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν τον Ιανουάριο θα πραγματοποιηθεί το Ανώτατο Συμβούλιο Συνεργασίας. Αν μέχρι τότε υπάρξει σύμπτωση σε σχέση με το πλαίσιο της οριοθέτησης, οι δύο ηγέτες αναμένεται να δώσουν ειδική εντολή κατά τη διάρκεια του Ανωτάτου Συμβουλίου Συνεργασίας, για να αρχίσουν οι ουσιαστικές συζητήσεις. Σε περίπτωση που δεν υπάρξει συμφωνία των μερών για το πλαίσιο, η συζήτηση για την οριοθέτηση δεν θα προχωρήσει και αυτό που θα επιδιωχθεί στη συνέχεια είναι να μην επιβαρυνθεί το κλίμα στις σχέσεις των δύο πλευρών.

Επομένως στις 8 Νοεμβρίου στο τετ α τετ Γεραπετρίτη - Φιντάν θα φανεί πώς θα κινηθεί η τουρκική πλευρά και αν θα επιχειρήσει να «γεμίσει» την ατζέντα και με άλλα θέματα, ουσιαστικά εμποδίζοντας την προσπάθεια να καταγραφεί πρόοδος. Πρακτικά αν η Άγκυρα ξαναθυμηθεί θέματα όπως η αποστρατικοποίηση των νησιών και η «Γαλάζια Πατρίδα» και ξεκινήσει να μιλά για «λύση - πακέτο» η συζήτηση δεν μπορεί να προχωρήσει στην επόμενη φάση και να συζητηθεί η βαριά ατζέντα.

Σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο θα επιχειρηθεί να μην κοπούν εντελώς οι δίαυλοι επικοινωνία και να παραμείνει η συζήτηση στην «θετική» ατζέντα (δηλαδή για θέματα που φέρνουν πιο κοντά τις δυο χώρες όπως η οικονομία, η πολιτική προστασία κ.α.). Κρίσιμο θεωρείται και το να συνεχιστεί η συνεργασία στο μεταναστευτικό, σε αυτή την συγκυρία που οι εξελίξεις στη Μέση Ανατολή μπορεί να οδηγήσουν σε αύξηση των ροών

Τι θα γίνει με τις διερευνητικές επαφές

Όσον αφορά τις διερευνητικές επαφές σε πρόσφατη συνέντευξή του ο Γιώργος Γεραπετρίτης σημείωσε «δεν σκοπεύουμε να πάμε στον 65ο γύρο. Επί 21 χρόνια και έπειτα από 64 γύρους διερευνητικών επαφών δεν μπορέσαμε να φθάσουμε σε ένα επίπεδο συζήτησης με την Τουρκία, όχι για την ουσία, αλλά ούτε καν για τη διαδικασία». Επεσήμανε ακόμα πως «το τέλος κάθε γύρου μάς έβρισκε ενίοτε σε χειρότερη θέση σε σχέση με την αρχή του. Έχει αποδειχθεί πλέον ιστορικά ότι στα σύνθετα θέματα εξωτερικής πολιτικής η αδράνεια είναι συνήθως επιζήμια. Μόνον η κίνηση παράγει ωφέλιμη ενέργεια».

Δεν μπαίνουν στο τραπέζι ζητήματα κυριαρχίας

Δεν πρόκειται ποτέ να μπουν στο τραπέζι ζητήματα κυριαρχίας υπογραμμίζεται από την πλευρά της κυβέρνηση, αναφορικά με τον ελληνοτουρκικό διάλογο. Παράλληλα από το κυβερνητικό στρατόπεδο απαντούν στα βέλη που δέχονται εκ δεξιών και εστιάζουν στα όσα έχουν γίνει τα τελευταία χρόνια για την περαιτέρω αμυντική θωράκιση της χώρας και την ενίσχυση του ρόλου της στη διεθνή σκηνή.

Να σημειωθεί εδώ πως αύριο θα υπάρξει συνάντηση του υπουργού Εξωτερικών με βουλευτές του κυβερνώντος κόμματος, που συμμετέχουν στην επιτροπή Εθνικής Άμυνας και Εξωτερικών Υποθέσεων της Βουλής. Πρόκειται για ένα ραντεβού που θα πραγματοποιηθεί σε ένα ενδιαφέρον timing, καθώς όπως αναφέρθηκε στις 8 Νοεμβρίου θα γίνει η συνάντηση του Γιώργου Γεραπετρίτη με τον Τούρκο ομόλογο του Χακάν Φιντάν.

Τα σχολιά σας δημοσιεύονται άμεσα με δική σας ευθύνη. Το ΕΘΝΟΣ θα παρεμβαίνει και τα προσβλητικά σχόλια θα διαγράφονται
καταχώρηση
Διαβάστε ακόμη

Ο Ζελένσκι στρέφεται στους Ευρωπαίους μετά τις άκαρπες συνομιλίες στο Μαϊάμι - Τι τον προβληματίζει

Συγκλονίζει ο Πάνος Ρούτσι: Ο αγώνας δεν σταματάει - «Δεν έχουμε προλάβει να πενθήσουμε, δεν αντέχω να είμαι στην εκταφή»

Μαρουσάκης: Έρχεται ο «Ωμέγα Εμποδιστής» για ήπιες ημέρες - Τι καιρό θα κάνει τα Χριστούγεννα

Όλο το Χόλυγουντ «στα χέρια» του Netflix μετά την εξαγορά της Warner - Τι ακριβώς αγόρασε;

επόμενο άρθρο
#TAGS
  • ελληνοτουρκικές σχέσεις
  • Χακάν Φιντάν
  • Γιώργος Γεραπετρίτης
  • ειδήσεις τώρα
  • ΑΟΖ
  • ελληνοτουρκικά
Ακολούθησε το Έθνος στο Google News!
Live όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό, με την υπογραφή του www.ethnos.gr