• Πολιτική
  • Οικονομία
    • Market
  • Ελλάδα
  • Κόσμος
  • Αθλητισμός
  • Απόψεις
  • Videos
  • Ψυχαγωγία
    • Τηλεόραση
  • Food & Drink
    • Συνταγές
  • Travel
  • Υγεία
  • Παιδεία
  • Πολιτισμός
    • Βιβλίο
    • Θέατρο
    • Μουσική
    • Cinema
  • Καιρός
  • Τεχνολογία
  • Auto
  • Moto
  • Viral
  • Ιστορία
    • Σαν σήμερα
  • Κατοικίδιο
  • Fashion & Design
  • Πρωτοσέλιδα
αναζήτηση άρθρου
Ακολουθήστε το Έθνος στα κοινωνικά δίκτυα
Subscribe to our YouTube ChannelFollow us on FaceBookFollow us on Instagram
Κατέβαστε την εφαρμογή του Έθνους για κινητά
ΕΘΝΟΣ on AppStoreΕΘΝΟΣ on PlayStore
ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
ΠΡΟΣΩΠΙΚΑ ΔΕΔΟΜΕΝΑ
ΠΟΛΙΤΙΚΗ COOKIES
ΠΟΙΟΙ ΕΙΜΑΣΤΕ
ΑΡΘΟΓΡΑΦΟΙ
  • Πολιτική
  • Οικονομία
  • Ελλάδα
  • Κόσμος
  • Αθλητισμός
  • Ψυχαγωγία
  • Food & Drink
  • Travel
  • Viral
BREAKING NEWS:
«Στο κόκκινο» ο Κηφισός και καθυστερήσεις 30 λεπτά στην Αττική Οδό - Πού εντοπίζεται κίνησηΦονικές πλημμύρες στην Ινδονησία: Κοντά στους 1.000 οι νεκροί - Πάνω από 270 αγνοούμενοιΣτο αγροτικό μπλόκο των Πράσινων Φαναριών ο δρόμος είναι κλειστός από... κλούβες τον ΜΑΤΟι αγρότες δεν κάνουν πίσω: Εβδομάδα εξελίξεων - Σχεδιάζουν να αποκλείσουν λιμάνια και αεροδρόμια
δημοφιλές τώρα: Αυτοκινητιστής έχασε τη δουλειά του επειδή το υπουργείο Μεταφορών ξέμεινε από ταχογράφους
Homepage ┋   Πολιτική   ┋   30.03.2025 18:15
Κατερίνα Κοκκαλιάρη
Κατερίνα Κοκκαλιάρη

Πολιτικό ρεπορτάζ

Ενότητες στο άρθρο: 📌 Πως «κλείδωσαν» οι ανακοινώσεις για τις Ένοπλες Δυνάμεις

Τι θα γίνει με τους μισθούς στα σώματα ασφαλείας - Ποιοι «γαλάζιοι» άνοιξαν τη συζήτηση - Πως βλέπει το θέμα η κυβέρνηση

Δυσαρέσκεια από την κυβέρνηση με υπουργούς και στελέχη που εκκίνησαν τη συζήτηση για το μισθολόγιο και στα Σώματα Ασφαλείας

🕛 χρόνος ανάγνωσης: 4 λεπτά   ┋

επόμενο άρθρο
Μέγαρο Μαξίμου (EUROKINISSI)
Μέγαρο Μαξίμου (EUROKINISSI)

Ασκήσεις δημοσιονομικής ισορροπίας επιχειρούνται στην κυβέρνηση και στο πακέτο της Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης θα ξεδιπλωθεί το σύνολο των παρεμβάσεων που θα «τρέξουν», προκειμένου οι ανακοινώσεις να είναι κοστολογημένες.

Αυτό που τονίζεται από κυβερνητικές πηγές είναι πως όπως έγινε με τα στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων, θα εξαντληθεί κάθε δημοσιονομικό περιθώριο και για τα Σώματα Ασφαλείας με άξονα τη ΔΕΘ. Σημειώνεται ακόμα πως όπως έχει ήδη γίνει γνωστό, οι πρόσθετες αυξήσεις που ανακοινώθηκαν από τον υπουργό Άμυνας θα ισχύσουν μετά την ΔΕΘ. Παράλληλα πάντως στην κυβέρνηση δεν θέλουν να επικρατήσει ένα  κλίμα, που «γαλάζιοι» ανοίγουν αιφνιδιαστικά θέματα πριν γίνει η απαιτούμενη κοστολόγηση.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Πολιτική | 30.03.2025 15:53 
Οι σκέψεις του Μαξίμου στις προτάσεις Κικίλια και Γεωργιάδη να δοθούν αυξήσεις και σε Αστυνομία, Πυροσβεστική και Λιμενικό

Κυβερνητικές πηγές σημείωναν με νόημα πως η οικονομική πολιτική για το δημόσιο ασκείται κεντρικά από το οικονομικό επιτελείο, υπό την καθοδήγηση του πρωθυπουργού και όχι μεμονωμένα και αποσπασματικά και ειδικά σε επίπεδο δηλώσεων. Συμπλήρωναν χαρακτηριστικά  πως κάθε πρωτοβουλία που αναλαμβάνεται είναι αποτέλεσμα συνολικού σχεδιασμού, που συμπεριλαμβάνει και μέτρα εξοικονόμησης δαπανών και σε κάθε περίπτωση υλοποιείται χωρίς να διαταραχθεί στο παραμικρό η δημοσιονομική σταθερότητα της χώρας.

Να σημειωθεί εδώ πως να δοθούν αυξήσεις και στους αστυνομικούς, τους πυροσβέστες και τους λιμενικούς- όπως έγινε με τις Ένοπλες Δυνάμεις- ζήτησαν δύο υπουργοί της κυβέρνησης (ο Β. Κικίλιας και ο Αδ. Γεωργιάδης) αλλά και μια σειρά από βουλευτές. Πρώτος έθεσε το θέμα το Σάββατο ο Δημήτρης Αβραμόπουλος ενώ σήμερα για το θέμα τοποθετήθηκαν μεταξύ άλλων ο Θ. Πλεύρης, ο Ν. Μηταράκης, ο Γ. Πλακιωτάκης,  ο Στ. Πέτσας, η Φ. Αραμπατζή, ο Δ. Μαρκόπουλος και ο Αν. Κατσανιώτης.

Από την κυβέρνηση αυτό που τονίζεται είναι πως με βάση τον προϋπολογισμό του 2025 έχει αυξηθεί από την 1η Ιανουαρίου η νυχτερινή αποζημίωση των ενστόλων, ενώ από την 1η Απριλίου όλοι οι μισθοί των δημοσίων υπαλλήλων και των ένστολων (Σώματα Ασφαλείας και Ενοπλες Δυνάμεις) αυξάνονται κατά 30 ευρώ.  Επιπλέον από την 1η Ιουλίου όλοι οι ένστολοι (156.000 στελέχη σε Σώματα Ασφαλείας και Ενοπλες Δυνάμεις) θα ενισχυθούν περαιτέρω με το επίδομα ιδιαίτερων συνθηκών εργασίας και επικινδυνότητας, λαμβάνοντας ενίσχυση 100 ευρώ μηνιαίως, με εκτιμώμενο συνολικό δημοσιονομικό κόστος 111 εκατ. ευρώ για το 2025 και 222 εκατ. ευρώ για το 2026.

Πως «κλείδωσαν» οι ανακοινώσεις για τις Ένοπλες Δυνάμεις

Τρεις λόγοι φαίνεται πως οδήγησαν στην απόφαση για αύξηση των αποδοχών στις Ένοπλες Δυνάμεις. Ειδικότερα, σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, αυτό έγινε :

-Πρώτον, γιατί με τις αποφάσεις στην Ευρώπη για ρήτρα διαφυγής δημιουργείται η δυνατότητα δημοσιονομικής ευελιξίας με επίκεντρο τις αμυντικές δαπάνες, στις οποίες συμπεριλαμβάνονται και οι αμοιβές των στρατιωτικών.

-Δεύτερον, γιατί το υπουργείο Αμυνας μέσω του προγράμματος «Ατζέντα 2030» εφαρμόζει σχέδιο εξοικονόμησης δαπανών με αναδιάρθρωση δομών και υπηρεσιών (πχ περιπτώσεις αποστρατεύσεων που εξοικονομούν κόστος μισθοδοσίας). Επομένως ένα  σημαντικό τμήμα της δημοσιονομικής δαπάνης των αυξήσεων των αποδοχών καλύπτεται χρηματοδοτικά από την εξοικονόμηση των δαπανών του υπουργείου.

-Τρίτον, γιατί υπάρχει τεράστια ανάγκη να στηριχθούν τα στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων, καθώς υπάρχει κίνδυνος αποχωρήσεων. Πρέπει επίσης  να χορηγηθούν κίνητρα στους νέους, ώστε να προτιμήσουν για την καριέρα τους τις Ενοπλες Δυνάμεις και να στελεχώσουν τις Στρατιωτικές Σχολές.

Από την κυβερνητική πλευρά υπενθυμίζεται ακόμα πως δεν είναι η πρώτη φορά που μία εξαγγελία αφορά μόνο ένα μέρος στελεχών του Δημοσίου και θυμίζουν μεταξύ άλλων τα ειδικά μισθολογικά κίνητρα που εφαρμόσθηκαν τους προηγούμενους μήνες για την προσέλκυση ιατρών που θα στελεχώσουν «άγονες» θέσεις σε νοσοκομεία στο ΕΣΥ, αλλά και άλλες διατάξεις (όπως η αυτοτελής φορολόγηση των εφημεριών των ιατρών του ΕΣΥ)

Διαβάστε ακόμη

Μήνυμα Μητσοτάκη σε αγρότες: «Η πόρτα μας είναι πάντα ανοικτή αλλά καλό είναι ο διάλογος να γίνει με τους δρόμους ανοιχτούς»

Σάμος: Φρικτός θάνατος 12χρονου παιδιού από προπέλα σκάφους σε ναυάγιο μεταναστών

Στο αγροτικό μπλόκο των Πράσινων Φαναριών ο δρόμος είναι κλειστός από... κλούβες τον ΜΑΤ

Σάλος με Ρωσίδα influencer που έβαλε τον γιο της σε σακούλα συμπίεσης ρούχων και ρούφηξε τον αέρα - Τρομακτικό βίντεο

επόμενο άρθρο
#TAGS
  • κυβέρνηση
  • Κυριάκος Μητσοτάκης
  • ειδήσεις
  • Μέγαρο Μαξίμου
Ακολούθησε το Έθνος στο Google News!
Live όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό, με την υπογραφή του www.ethnos.gr