Πώς κινείται η κυβέρνηση σε μια σειρά κρίσιμων θεμάτων - Συνεδριάζει σήμερα το ΚΥΣΕΑ
Σήμερα συνεδριάζει το ΚΥΣΕΑ υπό τον πρωθυπουργό και μεταξύ άλλων αναμένεται να συζητηθεί η απόκτηση τέταρτης φρεγάτας Belharra🕛 χρόνος ανάγνωσης: 4 λεπτά ┋

Σε συγκεκριμένες κινήσεις για την περαιτέρω αμυντική θωράκιση της χώρας αλλά και σε πρωτοβουλίες στη διπλωματική σκακιέρα εστιάζει η κυβέρνηση, σε μια εποχή γεωπολιτικής ρευστότητας. Σήμερα συνεδριάζει το ΚΥΣΕΑ υπό τον πρωθυπουργό και μεταξύ άλλων αναμένεται να συζητηθεί η απόκτηση τέταρτης φρεγάτας Belharra, ενώ υπενθυμίζεται πως προχθές στη συνάντηση των υπουργών Άμυνας Ελλάδας και Γαλλίας υπεγράφη σύμβαση για την αγορά 16 πυραύλων Exocet.
Μία σειρά θεμάτων θα πρέπει να προχωρήσουν το επόμενο διάστημα και για παράδειγμα στην κυβερνητική ατζέντα παραμένει ψηλά η ολοκλήρωση της κατάρτισης του θαλάσσιου χωροταξικού σχεδιασμού. Όσον αφορά στο καλώδιο ηλεκτρικής διασύνδεσης Ελλάδας -Κύπρου πρόσφατα ο υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Γεραπετρίτης είπε πως «η έρευνα και η πόντιση θα επανεκκινήσει στον κατάλληλο χρόνο. Δεν είχε υπάρξει εξάλλου οποιαδήποτε δεσμευτική ημερομηνία για αυτό».
Από την κυβερνητική πλευρά θέλουν να εκπέμψουν το μήνυμα πως δεν τίθεται θέμα «παγώματος», ωστόσο δεν έχει ανακοινωθεί συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα για το ποιες θα είναι οι επόμενες κινήσεις. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα να έχουν… φουντώσει τα σενάρια. Αυτό που λένε από την κυβέρνηση- με αφορμή σχετικά δημοσιεύματα - είναι πως δεν υπήρξε την προηγούμενη εβδομάδα σχετική συνεδρίαση του ΚΥΣΕΑ και παραπέμπουν στις πρόσφατες δηλώσεις του υπουργού Εξωτερικών.
Να σημειωθεί εδώ πως η τουρκική πλευρά επιμένει σε εμπρηστικές αναφορές με αφορμή το συγκεκριμένο θέμα, δείχνοντας πως δεν ξεχνά το αναθεωρητικό της αφήγημα. Μάλιστα τουρκικά μέσα ενημέρωσης είχαν σχετικά δημοσιεύματα τις προηγούμενες ημέρες.
Ωστόσο αυτό δεν είναι το μόνο ζήτημα για το οποίο η Άγκυρα υιοθετεί μια προκλητική ρητορική και είναι χαρακτηριστικό πως πρόσφατα το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών χαρακτήρισε τη μειονότητα της Θράκης ως «τουρκική». Για να υπάρξει αυστηρή απάντηση του ελληνικού υπουργείου Εξωτερικών, που μεταξύ άλλων τονίζει «η συνθήκη της Λωζάννης είναι σαφής και αναφέρεται ρητά σε θρησκευτική και όχι εθνική μειονότητα στη Θράκη».
Την ίδια στιγμή μένει να φανεί και πως θα τοποθετηθεί ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ για μια σειρά θεμάτων που αφορούν ευρύτερα την περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου. Το επόμενο διάστημα ο αμερικανός πρόεδρος ετοιμάζεται να πραγματοποιήσει περιοδεία στη Μέση Ανατολή με δημοσιεύματα να αναφέρουν πως μπορεί να υπάρξει επίσκεψη και στην Άγκυρα.
Να σημειωθεί εδώ πως τον Μάιο ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης θα μεταβεί στις ΗΠΑ για την κεντρική εκδήλωση της Ελληνικής Προεδρίας του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ. Σχετικά με δημοσιεύματα περί επίσκεψης στον Λευκό Οίκο κυβερνητικές πηγές έλεγαν πως δεν υπάρχει σχετικός προγραμματισμός επί της παρούσης, ωστόσο όλα τα ενδεχόμενα είναι ανοιχτά. Μάλιστα ερωτηθείς για το ενδεχόμενο συνάντησης του πρωθυπουργού με τον πρόεδρο των ΗΠΑ, ο Γιώργος Γεραπετρίτης σημείωσε πως θα υπάρξει «εν ευθέτω χρόνω»
Τι λέει η κυβέρνηση
Με μία σειρά ανοιχτών θεμάτων και μέσα σε ένα διεθνές σκηνικό ρευστότητας η συνεδρίαση του Ανώτατου Συμβουλίου Συνεργασίας Ελλάδας- Τουρκίας πάει όλο και πιο πίσω. Από την Αθήνα θέλουν να μείνουν ανοιχτοί οι δίαυλοι επικοινωνίας και οι όποιες διαφορές υπάρχουν να μην παράγουν αυτόματα εντάσεις. Ωστόσο παράλληλα δεν υπάρχουν αυταπάτες και έμφαση δίνεται σε συγκεκριμένες κινήσεις για την αμυντική θωράκιση της χώρας.
Τη Δευτέρα ο Κυριάκος Μητσοτάκης συναντήθηκε με τον Γάλλο υπουργό Ενόπλων Δυνάμεων Σεμπαστιάν Λεκορνί στο Μέγαρο Μαξίμου και αναφέρθηκε σε μια πολύ σημαντική στρατηγική εταιρική σχέση στους τομείς της άμυνας και της ασφάλειας, η οποία εμβαθύνεται διαρκώς. Από την Αθήνα εστιάζουν ιδιαίτερα και σε μια σειρά κινήσεων που μπορεί να γίνουν για την ενίσχυση της ευρωπαϊκής άμυνας, εκπέμποντας ταυτόχρονα σαφή μηνύματα.
Ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε πρόσφατα στο σχέδιο ReArm, λέγοντας πως προσφέρει μια στέρεη βάση για την επίτευξη της στρατηγικής αυτονομίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης. «Στόχος είναι να ενισχύσουμε, ως Ένωση, το επίπεδο ετοιμότητάς μας και τις δυνατότητες της αμυντικής μας βιομηχανίας, να μειώσουμε τις εξαρτήσεις μας και όχι να τις διατηρήσουμε» ήταν η χαρακτηριστική αναφορά. Για να προσθέσει μάλιστα πως «πρέπει να μειώσουμε την εξάρτησή μας απέναντι σε χώρες που δρουν με τρόπο που αντιβαίνει στα στρατηγικά συμφέροντα της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Και πρέπει να προστατεύσουμε τα εθνικά συμφέροντα ασφαλείας και άμυνας όλων των κρατών μελών, χωρίς καμία εξαίρεση».
Ύστατο χαίρε στον Φραγκίσκο, τον «Πάπα των φτωχών» - Οδηγήθηκε στην τελευταία κατοικία του, τη Σάντα Μαρία Ματζιόρε
Τουλάχιστον 281 οι τραυματίες από τη μεγάλη έκρηξη στο Ιράν, εν μέσω του γ' γύρου συνομιλιών για τα πυρηνικά
Δολοφονία Μοσχούρη: «Θα μας δίνεις 200.000 ευρώ τον μήνα» - Οι μαφιόζικες συνομιλίες
Μία διαφορετική μετάδοση του τελικού του Copa Del Rey με σχολιαστή τον ΛΕΞ!
Live όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό, με την υπογραφή του www.ethnos.gr