Κόκκαλης για δικογραφία: «Δεν έγινε τίποτα από όσα έπρεπε - Η απειρία του σταθμάρχη καθοριστική»
Τη σαφή ευθύνη του αρμόδιου υπουργού στις αποφάσεις που θα μπορούσαν να αποτρέψουν την τραγωδία ανέδειξε με δηλώσεις του ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Βασίλης Κόκκαλης🕛 χρόνος ανάγνωσης: 2 λεπτά ┋

Τη σαφή ευθύνη του αρμόδιου υπουργού στις αποφάσεις που θα μπορούσαν να αποτρέψουν την τραγωδία ανέδειξε με δηλώσεις του ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Βασίλης Κόκκαλης, ο οποίος βρέθηκε ανάμεσα στους πρώτους που έλαβαν γνώση της δικογραφίας που διαβιβάστηκε στη Βουλή για την υπόθεση του σιδηροδρομικού δυστυχήματος.
Όπως σημείωσε, από το υλικό της δικογραφίας προκύπτουν δύο βασικά συμπεράσματα: «Πρώτον, ότι την αποκλειστική αρμοδιότητα για τη θέσπιση των εθνικών κανόνων ασφαλείας είχε ο εκάστοτε και μόνο υπουργός. Είχε δηλαδή την ευθύνη για κρίσιμες αποφάσεις, όπως η μείωση των δρομολογίων, η μείωση της ταχύτητας των αμαξοστοιχιών, η πρόσληψη μηχανοδηγών και η ενδεχόμενη διακοπή δρομολογίων. Δυστυχώς, όμως, δεν έγινε τίποτα από όλα αυτά».
Το δεύτερο και εξίσου κρίσιμο, κατά τον ίδιο, αφορά την επάρκεια του προσωπικού και ειδικά του επίμαχου σταθμάρχη: «Η απειρία και η ακαταλληλότητά του, όπως και η ίδια η διαδικασία της πρόσληψής του, είναι στοιχεία που δεν μπορούν να αγνοηθούν».
Ο κ. Κόκκαλης εστίασε ιδιαίτερα και στις καταθέσεις δύο υψηλόβαθμων στελεχών του υπουργείου Μεταφορών, τις οποίες χαρακτήρισε «σημαντικές για την ποινική εξέλιξη της υπόθεσης», αφήνοντας να εννοηθεί ότι ενδέχεται να ρίξουν φως σε κρίσιμα ζητήματα ευθύνης και διαχείρισης.
Όσο για το ενδεχόμενο να προκύψουν κατηγορίες σε βαθμό κακουργήματος, ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ απέφυγε να κάνει οποιαδήποτε πρόβλεψη, τονίζοντας ότι «η αξιολόγηση δεν μπορεί να γίνει τώρα».
Πρόκειται για μια πρώτη πολιτική αποτίμηση του περιεχομένου της δικογραφίας, με σαφείς αιχμές για την κυβερνητική διαχείριση και την πολιτική ευθύνη που, όπως όλα δείχνουν, θα βρεθούν στο επίκεντρο της δημόσιας συζήτησης το επόμενο διάστημα.
«Έψαχνα απεγνωσμένα τη γυναίκα μου»: Έλληνες μιλούν για τους τρομακτικούς σεισμούς στη Βενεζουέλα - Φόβοι για χιλιάδες νεκρούς
Δολοφονία 15χρονου στην Καλλιθέα: Άκαρπες οι έρευνες για το μαχαίρι - Ψάχνουν το κίνητρο της επίθεσης
«Ήθελε να βιάσει τη γυναίκα μου»: Πάστορας σε αμόκ χτυπάει γείτονά του - Το σοκαριστικό βίντεο
Το μυστηριώδες αντικείμενο που απελευθέρωσε σε τροχιά μυστικό διαστημικό σκάφος της Κίνας - Τα σενάρια
Live όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό, με την υπογραφή του www.ethnos.gr
δημοφιλές τώρα: 



