Τι περιμένει η Αθήνα στις ελληνοτουρκικές σχέσεις - Τα μηνύματα Μητσοτάκη και η συζήτηση για την ευρωπαϊκή άμυνα
Στο τραπέζι βάζει η Αθήνα την άρση του τουρκικού casus belli ύστερα από 30 χρόνια, καθώς μπορεί να συνδεθεί με την πιθανότητα συνεργασίας της Άγκυρας με την Ε.Ε. σε θέματα άμυνας🕛 χρόνος ανάγνωσης: 4 λεπτά ┋

Με τα θέματα που σχετίζονται με την άμυνα να είναι ψηλά στην ευρωπαϊκή ατζέντα και την Άγκυρα να αναζητά ρόλο, από την κυβέρνηση στέλνουν σαφή μηνύματα. Ειδικότερα στο τραπέζι βάζει η Αθήνα την άρση του τουρκικού casus belli ύστερα από 30 χρόνια, καθώς μπορεί να συνδεθεί με την πιθανότητα συνεργασίας της Άγκυρας με την Ε.Ε. σε θέματα άμυνας.
Μάλιστα o πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης είπε πως το θέμα θα το θέσει στον Τούρκο πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στην επόμενη συνάντησή τους. «Δεν γίνεται από τη μια να διεκδικείς να μπεις σε ευρωπαϊκά χρηματοδοτικά εργαλεία και από την άλλη να εξακολουθεί να υπάρχει μία απόφαση η οποία απειλεί, ουσιαστικά, μια ευρωπαϊκή χώρα με πόλεμο, αν κάνει κάτι το οποίο έχει νόμιμο δικαίωμα να κάνει» σημείωσε χαρακτηριστικά σε πρόσφατη συνέντευξή του.
Από την κυβέρνηση σημειώνουν πως αυτό που εγκρίθηκε και θα επικυρωθεί στο Συμβούλιο Γενικών Υποθέσεων είναι ο συνολικός κανονισμός του SAFE, που αφορά τον τρόπο λειτουργίας του χρηματοδοτικού εργαλείου. Με αφορμή τη συζήτηση που έχει πυροδοτηθεί επισημαίνουν πως για να μπορέσει η Ευρωπαϊκή Ένωση να συνάψει οποιαδήποτε συμφωνία με τρίτο κράτος μέλος, υποψήφιο εν προκειμένω, απαιτείται η σύμφωνη γνώμη όλων των κρατών μελών.
Μάλιστα όπως επεσήμανε πρόσφατα ο πρωθυπουργός «εμείς θα δούμε και θα εξετάσουμε με ποιο τρόπο θα αξιοποιήσουμε αυτό το εργαλείο το οποίο έχουμε στη διάθεσή μας». Συμπλήρωσε πως είναι σαφές ότι αν η Τουρκία επιθυμεί να μπει στα χρηματοδοτικά εργαλεία της ευρωπαϊκής άμυνας, θα πρέπει να ληφθούν υπόψη και οι δικαιολογημένοι προβληματισμοί και της Ελλάδας και της Κύπρου.
Κυβερνητικές πηγές υπενθύμιζαν πως απαγορεύεται να χρησιμοποιούνται τα εξοπλιστικά κατά συμμαχικών χωρών και τόνιζαν πως «αυτό δεν συζητείται, δεν μπαίνει στο τραπέζι, αυτό είναι δεδομένο». Σημείωναν παράλληλα πως η Ελλάδα δεν βάζει ποτέ στο ζύγι ζητήματα κυριαρχίας στη συζήτηση και τόνιζαν πως έχουμε μόνο μία διαφορά με την Τουρκία, τον καθορισμό ΑΟΖ και υφαλοκρηπίδας.
Η στάση της Άγκυρας
Η τουρκική πλευρά θέλει μεν να παίξει ρόλο στην ευρωπαϊκή άμυνα αλλά δείχνει πως δεν έχει ξεχάσει τη γνωστή ρητορική της. «Η μεταφορά διμερών διαφορών σε πολυμερείς πλατφόρμες και η προσπάθεια αποκλεισμού της Τουρκίας από τα ευρωπαϊκά αμυντικά προγράμματα, δεν είναι ούτε καλοπροαίρετη, ούτε συνετή» ισχυρίστηκαν πηγές του τουρκικού υπουργείου Άμυνας. Συνέχισαν σε ανάλογο ύφος λέγοντας πως «θα συνεχίσουμε να εξηγούμε τη δύναμη της Τουρκίας σε όσους δεν την καταλαβαίνουν» και προσέθεταν πως οι προσπάθειες να αγνοηθεί «ο κρίσιμος ρόλος της Τουρκίας» στην περιοχή «είναι καταδικασμένες σε αποτυχία».
Η Άγκυρα θέλει πάντως να δείξει πως δεν τορπιλίζει τον διάλογο, καθώς συνεχίζει τα ανοίγματα προς την Δύση. Για παράδειγμα ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν έχει μια σειρά επαφών το τελευταίο διάστημα (χθες συναντήθηκε με τον πρωθυπουργό της Ισπανίας στην Κωνσταντινούπολη), ενώ στόχος του είναι το επόμενο διάστημα να κλείσει μία συνάντηση με τον πρόεδρο των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ.
Σε αυτή τη χρονική συγκυρία η τουρκική πλευρά δείχνει πως θέλει να ενισχύσει τη θέση της ως περιφερειακός παίκτης και με ανάλογη στρατηγική θα πορευτεί. Αυτό βέβαια δε σημαίνει πως έχει εγκαταλείψει την σκληρή γραμμή σε θέματα όπως το Κυπριακό, ενώ δεν έχει αλλάξει οπτική στο θέμα της ηλεκτρικής διασύνδεσης Ελλάδας - Κύπρου (σημείωση : για το θέμα αυτό από την κυβέρνηση λένε ότι δεν ισχύει πως το καλώδιο παραπέμπεται στις ελληνικές καλένδες).
Το επόμενο ελληνοτουρκικό «ραντεβού»
Όσον αφορά στο Ανώτατο Συμβούλιο Συνεργασίας από την Αθήνα λένε πως θα γίνει το προσεχές διάστημα και αναζητούνται πιθανές ημερομηνίες. Να επισημανθεί εδώ πως ο πρωθυπουργός και ο Τούρκος πρόεδρος αναμένεται να συναντηθούν στη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ στη Χάγη στις 24 και 25 Ιουνίου.
Στην κυβέρνηση δεν έχουν αυταπάτες πως θα αλλάξει από τη μία στιγμή στην άλλη η τουρκική στάση ωστόσο στόχος είναι να μείνουν ανοιχτοί οι δίαυλοι επικοινωνίας και οι όποιες διαφορές υπάρχουν να μην παράγουν αυτόματα εντάσεις. Στο πλαίσιο αυτό μπροστά μπαίνει μια θετική ατζέντα και επιδιώκεται η συνεργασία σε μία σειρά θεμάτων, όπως το μεταναστευτικό, η οικονομία κ.α.
Διπλωματική πηγή τόνισε πρόσφατα τη σημασία διατήρησης του διαλόγου και επανέλαβε την ανάγκη διατήρησης ενός modus vivendi. «Η καθημερινή ένταση των προηγούμενων ετών, η εχθρική ρητορική και οι εξοπλιστικοί ανταγωνισμοί θα ήταν καταστροφικοί αυτή τη στιγμή. Η Ελλάδα επιδιώκει ήρεμα νερά, χωρίς καμία παραχώρηση σε ζητήματα κυριαρχίας» σημείωσε χαρακτηριστικά.
Live όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό, με την υπογραφή του www.ethnos.gr