• Πολιτική
  • Οικονομία
    • Market
  • Ελλάδα
  • Κόσμος
  • Αθλητισμός
  • Απόψεις
  • Videos
  • Ψυχαγωγία
    • Τηλεόραση
  • Food & Drink
    • Συνταγές
  • Travel
  • Υγεία
  • Παιδεία
  • Πολιτισμός
    • Βιβλίο
    • Θέατρο
    • Μουσική
    • Cinema
  • Καιρός
  • Τεχνολογία
  • Auto
  • Moto
  • Viral
  • Ιστορία
    • Σαν σήμερα
  • Κατοικίδιο
  • Fashion & Design
  • Πρωτοσέλιδα
αναζήτηση άρθρου
Ακολουθήστε το Έθνος στα κοινωνικά δίκτυα
Subscribe to our YouTube Channel Follow us on FaceBook Follow us on Instagram
Κατέβαστε την εφαρμογή του Έθνους για κινητά
ΕΘΝΟΣ on AppStore ΕΘΝΟΣ on PlayStore
ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
ΠΡΟΣΩΠΙΚΑ ΔΕΔΟΜΕΝΑ
ΠΟΛΙΤΙΚΗ COOKIES
ΠΟΙΟΙ ΕΙΜΑΣΤΕ
ΑΡΘΟΓΡΑΦΟΙ
  • Πολιτική
  • Οικονομία
  • Ελλάδα
  • Κόσμος
  • Αθλητισμός
  • Ψυχαγωγία
  • Food & Drink
  • Travel
  • Viral
BREAKING NEWS:
Πόλεμος στο Ιράν: Όλα δείχνουν ότι ο Χαμενεί είναι νεκρός - Πώς φτάσαμε στη σύρραξη και ποια η επόμενη ημέραΟ Ρούτσι διαψεύδει τα περί έντασης με την Καρυστιανού - «Ψευδής είδηση, παίζουν το παιχνίδι τους»Τι σημαίνει το κλείσιμο των Στενών του Ορμούζ - Η γεωστρατηγική και ενεργειακή σημασία τουςΠένθος στη Νέα Μάκρη: Πέθανε ξαφνικά 12χρονος από εγκεφαλική εμβολή
δημοφιλές τώρα: Τραγωδία στον Κολωνό: Νεκρή 30χρονη έγκυος γυναίκα μέσα στο σπίτι της - Προσήχθη ο σύντροφός της
Homepage ┋   Πολιτική   ┋   31.05.2025 17:02
Newsroom
Newsroom

Κικίλιας για Μεταφορικό Ισοδύναμο: Επιστρέφονται 42 εκ. στους νησιώτες - Πότε καταβάλλονται

Ποιοι είναι οι δικαιούχοι

🕛 χρόνος ανάγνωσης: 2 λεπτά   ┋

επόμενο άρθρο  

Δημοσιεύθηκε σήμερα, Σάββατο 31 Μαΐου, η Κοινή Υπουργική Απόφαση (ΚΥΑ, ΦΕΚ 2698/Β/30.5.2025) των υπουργείων Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών και Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής για το Μεταφορικό Ισοδύναμο (ΜΙ) των νησιωτών, στους δικαιούχους πολίτες που μετακινήθηκαν ακτοπλοϊκώς και αεροπορικώς από και προς τα νησιά.

Από τα 88 εκατ. ευρώ που κατέβαλαν, συνολικά 325.405 νησιώτες για τις μετακινήσεις τους το 2024 (2.050.000 ακτοπλοϊκά και αεροπορικά εισιτήρια), τα 42 εκατομμύρια επιστρέφονται από το κράτος, εκ των οποίων τα 31 εκατομμύρια καταβάλλονται άμεσα και αφορούν τις μετακινήσεις της περιόδου Ιανουαρίου- Σεπτεμβρίου 2024.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Πολιτική | 31.05.2025 14:50 
Μητσοτάκης: Η ανεργία στο χαμηλότερο επίπεδο των τελευταίων 17 ετών – Το μήνυμα μέσω βίντεο στο TikTok

Η πίστωση στους τραπεζικούς λογαριασμούς των δικαιούχων ξεκινά την ερχόμενη Δευτέρα, ενώ η Γενική Γραμματεία Νησιωτικής Πολιτικής, υπό τη συστηματική εποπτεία του αρμόδιου υφυπουργού, Στέφανου Γκίκα, έχει ήδη ολοκληρώσει την επεξεργασία της λίστας δικαιούχων προς εκκαθάριση, προκειμένου οι πληρωμές να έχουν ολοκληρωθεί μέσα στο επόμενο 15ήμερο.

Ταυτόχρονα, ξεκινάει η σταδιακή πληρωμή και των νησιωτικών επιχειρήσεων, με την πρώτη δόση των 9.000.000 ευρώ να πιστώνεται έως την Τρίτη 10/6/2025.

Ο υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, Βασίλης Κικίλιας δήλωσε:

«Το Μεταφορικό Ισοδύναμο είναι μια ουσιαστική κοινωνική πολιτική για τους νησιώτες μας. Δεν αποτελεί μια απλή επιδότηση, αλλά αναγνώριση της ανάγκης των νησιωτών μας να μετακινούνται ακτοπλοϊκώς και αεροπορικώς για λόγους εργασίας, υγείας, εκπαίδευσης κά.

Από τα 88 εκατ. ευρώ που πλήρωσαν οι πολίτες για εισιτήρια το 2024, τα 42 εκατ. επιστρέφονται από το κράτος, εκ των οποίων τα 31 εκατ. μέσα στο επόμενο 15ήμερο. Το κράτος πρέπει να είναι παρών, δίκαιο και αποτελεσματικό και η εφαρμογή του μεταφορικού ισοδύναμου είναι η απόδειξη ότι μπορούμε να το κάνουμε πράξη».

Τι είναι το Μεταφορικό Ισοδύναμο:

Το Μεταφορικό Ισοδύναμο είναι μία εμβληματική πολιτική ενίσχυσης της νησιωτικότητας, που εφαρμόζεται από το 2018 και έχει αναπτυχθεί πλήρως από το 2019. Επιδιώκει την ισοδυναμία στο κόστος μεταφοράς επιβατών, εμπορευμάτων και καυσίμων, συγκρίνοντάς το με το αντίστοιχο κόστος στην ηπειρωτική χώρα για ίση απόσταση.

Δικαιούχοι του μέτρου είναι:

Νοικοκυριά με μέλη που κατοικούν μόνιμα σε νησιά της ελληνικής επικράτειας (εξαιρούνται Κρήτη, Εύβοια και Λευκάδα).

Ειδικές κατηγορίες εργαζομένων, όπως αναπληρωτές και ωρομίσθιοι εκπαιδευτικοί, συνεργάτες Ακαδημιών Εμπορικού Ναυτικού, επικουρικοί ιατροί και ιατροί υπαίθρου, για όσο διάστημα υπηρετούν σε νησί εφαρμογής του μέτρου.

Διαβάστε ακόμη

Πόλεμος στο Ιράν: Όλα δείχνουν ότι ο Χαμενεί είναι νεκρός - Πώς φτάσαμε στη σύρραξη και ποια η επόμενη ημέρα

Συναγερμός στη βάση της Σούδας: «Σφραγίζεται» υπό τον φόβο επίθεσης του Ιράν - Τι λέει η κυβέρνηση

Εξωγήινος Εμμανουήλ Καραλής: Αδιανόητο άλμα στα 6,17 μ. - Έγραψε ιστορία ξανά

Σπάνια πορσελάνη από την κινεζική δυναστεία Γιουάν ανακαλύφθηκε σε ναυάγιο στη Σιγκαπούρη

επόμενο άρθρο  
#TAGS
  • ειδήσεις
  • Μεταφορικό ισοδύναμο
  • Βασίλης Κικίλιας
Ακολούθησε το Έθνος στο Google News!
Live όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό, με την υπογραφή του www.ethnos.gr