• Πολιτική
  • Οικονομία
    • Market
  • Ελλάδα
  • Κόσμος
  • Αθλητισμός
  • Απόψεις
  • Videos
  • Ψυχαγωγία
    • Τηλεόραση
  • Food & Drink
    • Συνταγές
  • Travel
  • Υγεία
  • Παιδεία
  • Πολιτισμός
    • Βιβλίο
    • Θέατρο
    • Μουσική
    • Cinema
  • Καιρός
  • Τεχνολογία
  • Auto
  • Moto
  • Viral
  • Ιστορία
    • Σαν σήμερα
  • Κατοικίδιο
  • Fashion & Design
  • Πρωτοσέλιδα
αναζήτηση άρθρου
Ακολουθήστε το Έθνος στα κοινωνικά δίκτυα
Subscribe to our YouTube Channel Follow us on FaceBook Follow us on Instagram
Κατέβαστε την εφαρμογή του Έθνους για κινητά
ΕΘΝΟΣ on AppStore ΕΘΝΟΣ on PlayStore
ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
ΠΡΟΣΩΠΙΚΑ ΔΕΔΟΜΕΝΑ
ΠΟΛΙΤΙΚΗ COOKIES
ΠΟΙΟΙ ΕΙΜΑΣΤΕ
ΑΡΘΟΓΡΑΦΟΙ
  • Πολιτική
  • Οικονομία
  • Ελλάδα
  • Κόσμος
  • Αθλητισμός
  • Ψυχαγωγία
  • Food & Drink
  • Travel
  • Viral
BREAKING NEWS:
Θάνατος Μυρτώς στην Κεφαλονιά: Συμπληρωματικές καταθέσεις έδωσαν οι κατηγορούμενοιΣεισμός στη Θήβα, αισθητός και στην Αττική«Μπαράζ» πιέσεων από την Κομισιόν στην Ελλάδα: Παραπομπή για τις χωματερές και απειλές για πρόστιμα σε 3 μέτωπα«Πνίγεται» η Κρήτη από την κακοκαιρία: Ένας νεκρός, τραυματίες και αποκλεισμένα χωριά - «Δεν έχει ξαναγίνει τέτοιο κακό»
Πρωινή ενημέρωση: ➔ Δείτε τα πρωτοσέλιδα των εφημερίδων | ➔ Μάθετε περισσότερα για τον καιρό σήμερα | ➔ Εορτολόγιο: Ποιοι γιορτάζουν σήμερα
Homepage ┋   Πολιτική   ┋   17.07.2025 11:17
Newsroom
Newsroom

Προανακριτική για Κ. Αχ. Καραμανλή: ΠΑΣΟΚ και ΣΥΡΙΖΑ καταγγέλλουν «κατ’ επίφαση έρευνα» και αποχώρησαν από την Επιτροπή

Και τα δύο κόμματα της αντιπολίτευσης αποχώρησαν από τις εργασίες της Επιτροπής, καταγγέλλοντας μεθοδεύσεις που, όπως τονίζουν, παραβιάζουν κατάφωρα το Σύνταγμα και τον Κανονισμό της Βουλής, με στόχο τη συγκάλυψη

🕛 χρόνος ανάγνωσης: 3 λεπτά   ┋

Συζήτηση για πρόταση δυσπιστίας στη Βουλή/Eurokinissi
Συζήτηση για πρόταση δυσπιστίας στη Βουλή/Eurokinissi
Προσθέστε το ΕΘΝΟΣ στη Google

Μετωπική επίθεση στην κυβερνητική πλειοψηφία εξαπέλυσαν οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ και του ΣΥΡΙΖΑ, καταγγέλλοντας τη διαδικασία της Προανακριτικής Επιτροπής που συγκροτήθηκε για τη διερεύνηση ενδεχόμενης τέλεσης του αδικήματος της παράβασης καθήκοντος από τον πρώην Υπουργό Μεταφορών, Κώστα Αχ. Καραμανλή, για την τραγωδία στα Τέμπη.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Πολιτική | 17.07.2025 07:25
Η Λιβύη κατέθεσε στον ΟΗΕ χάρτη με υφαλοκρηπίδα έως την Κρήτη: «Δεν παράγει έννομα αποτελέσματα», απαντά η Ελλάδα
Πολιτική | 17.07.2025 10:33 
Πλεύρης για μεταναστευτικό: Είμαι οπαδός των αντικινήτρων - Δεν σέβομαι έναν άνθρωπο που δεν σέβεται τα σύνορά μου

Και τα δύο κόμματα της αντιπολίτευσης αποχώρησαν από τις εργασίες της Επιτροπής, καταγγέλλοντας μεθοδεύσεις που, όπως τονίζουν, παραβιάζουν κατάφωρα το Σύνταγμα και τον Κανονισμό της Βουλής, με στόχο τη συγκάλυψη.

Σε κοινή επιστολή τους, οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ που συμμετείχαν στην Επιτροπή, κάνουν λόγο για «αντισυνταγματικές και αντιθεσμικές μεθοδεύσεις» της πλειοψηφίας, οι οποίες δεν επιτρέπουν τη σύνταξη αιτιολογημένου πορίσματος, όπως προβλέπεται από τη θεσμική διαδικασία. Όπως επισημαίνουν, «το Σύνταγμα καταστρατηγείται, προκειμένου να παρασχεθεί το τελευταίο στάδιο προστασίας στον κ. Καραμανλή και η συγκάλυψη να ολοκληρωθεί».

Το ΠΑΣΟΚ καταγγέλλει σειρά αποφάσεων που – όπως υποστηρίζει – ελήφθησαν κατά παράβαση του Συντάγματος, του Κανονισμού της Βουλής, του Κώδικα Ποινικής Δικονομίας και του Νόμου περί Ευθύνης Υπουργών. Μεταξύ άλλων, αναφέρει ότι:

  • Η πλειοψηφία αρνήθηκε να χορηγήσει στη μειοψηφία αντίγραφα της δικογραφίας, ακόμη και σε ηλεκτρονική μορφή.
  • Δεν κλήθηκε ούτε ένας από τους προτεινόμενους μάρτυρες προς εξέταση.
  • Έγινε αποδεκτό ένα λιγοσέλιδο υπόμνημα μόλις 72 λέξεων από τον πρώην υπουργό, αντί της αυτοπρόσωπης παρουσίας του.

Η απόφαση να μη διενεργηθεί η κατά νόμον προκαταρκτική εξέταση, με την επίκληση της επιθυμίας του ίδιου του Καραμανλή, συνιστά – σύμφωνα με το ΠΑΣΟΚ – αναπαραγωγή του «αντισυνταγματικού μοντέλου Τριαντόπουλου».

Το ΠΑΣΟΚ δηλώνει ότι «δεν νομιμοποιεί την καταστρατήγηση του Συντάγματος και την οργανωμένη απόπειρα αμνήστευσης του κ. Καραμανλή», ενώ θεωρεί ότι η πρόταση της πλειοψηφίας για απευθείας παραπομπή στο δικαστικό συμβούλιο αποτελεί την «τελευταία πράξη της συγκάλυψης».

Ανάλογες αιχμές διατύπωσε και ο εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ, Θεόφιλος Ξανθόπουλος, χαρακτηρίζοντας «προσχηματική» τη διαδικασία και καταγγέλλοντας την «ταχύτατη» ολοκλήρωση των εργασιών της Επιτροπής με ευθύνη της κυβερνητικής πλειοψηφίας. Όπως ανέφερε, η διαδικασία αποκλείει την ουσιαστική διερεύνηση του αδικήματος της παράβασης καθήκοντος, αλλά και ενδεχομένως άλλων πράξεων που θα μπορούσαν να προκύψουν από μια πλήρη προκαταρκτική εξέταση.

Ο ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ, δια των μελών του στην Επιτροπή, Θ. Ξανθόπουλου και Γ. Παπαηλιού, δηλώνει ρητά ότι δεν νομιμοποιεί μια διαδικασία χωρίς συλλογή αποδεικτικών στοιχείων, χωρίς κατάθεση της πλήρους δικογραφίας και χωρίς εξέταση μαρτύρων. Επικρίνουν την πλειοψηφία για την αποδοχή του «ολίγων λέξεων» υπομνήματος του πρώην υπουργού και τη μεθόδευση απευθείας παραπομπής του στο πενταμελές Δικαστικό Συμβούλιο, χωρίς την απαιτούμενη έρευνα.

«Η Επιτροπή όφειλε να ενεργήσει σύμφωνα με τις προβλεπόμενες συνταγματικές και νομικές διατάξεις για να καταλήξει σε ασφαλή και δίκαιη κρίση», σημείωσε ο Θ. Ξανθόπουλος, προειδοποιώντας ότι η μεθόδευση αυτή ενδέχεται να οδηγήσει σε ακυρότητα της προδικασίας, με απρόβλεπτες συνέπειες για την εξέλιξη της υπόθεσης.

Διαβάστε ακόμη

Σάρωσε την Κρήτη η κακοκαιρία: Ένας νεκρός, βιβλική καταστροφή και φόβοι για νέο κύμα - «Έβρεξε όσο σε έναν χρόνο στην Αθήνα»

Πόσο ασφαλείς είναι οι επιβάτες μιας πτήσης αν ο πιλότος γίνει βίαιος; Τα ερωτήματα μετά τη Flydubai

Γάζα: Νέες δορυφορικές εικόνες αποκαλύπτουν την ολική καταστροφή - Στον «αέρα» 2,1 εκατ. εκτοπισμένοι

Τι πήγε στραβά με την εκτέλεση της Κρίστα Πάικ; Τα κενά στο πρωτόκολλο - «Δεν έχουμε δει κάτι παρόμοιο»

επόμενο άρθρο  
#TAGS
  • ΠΑΣΟΚ
  • προανακριτική
  • ειδήσεις τώρα
  • ΣΥΡΙΖΑ
  • Κώστας Αχ. Καραμανλής
Ακολούθησε το Έθνος στο Google News!
Live όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό, με την υπογραφή του www.ethnos.gr
%>